Україна швидше за всіх бореться з бідністю

Вівторок, 3 липня 2007, 15:28

В Україні за останні кілька років зареєстровано одне з найбільш стрімких, у порівнянні з іншими країнами з перехідною економікою, знижень рівня бідності.

Про це заявив старший економіст Всесвітнього банку Мартін Райзер у вівторок на прес-конференції, посилаючись на звіт банку "Бідність в Україні. Обновлений звіт".

За його словами, основними факторами, що вплинули на зменшення рівня бідності, стали загальний економічний ріст України, а також політика уряду, спрямована на збільшення мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму.

Райзер відзначив, що проведена урядом політика збільшення бюджетних трансфертів справила позитивний ефект на зменшення рівня бідності в країні.

Зокрема, вдалося вивести "з групи ризику" пенсіонерів за рахунок збільшення середнього розміру пенсій. Важливу роль також зіграло значне підвищення заробітної плати в державному секторі і збільшення соціальних виплат.

При цьому Райзер відзначив, що уряд повинен приділити більше уваги боротьбі з бідністю в багатодітних родинах.

Він повідомив, що дослідження ВБ показали, що за межею бідності в Україні знаходяться близько 30% багатодітних родин при тому, що рівень бідності в родинах з 1-2 дітьми складає близько 8%.

Також Райзер повідомив, що в середньому українець на оплату комунальних послуг витрачає 7% свого доходу, при цьому підвищення комунальних тарифів позначається, у першу чергу, на бідних прошарках населення.

У зв'язку з цим у ВБ вважають, що в Україні повинна бути створена система державних трансфертів, спрямованих на компенсацію збільшення вартості комунальних тарифів для громадян з низьким рівнем статку.

Райзер вважає, що Україна може собі дозволити створити таку систему. Він також відзначив, що частка витрат на комунальні послуги в загальному обсязі витрат домогосподарств у цілому невелика, повідомляє Обком з посиланням на УНІАН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді