Депутатське літо: "намито" достатньо, щоб достойно відпочити?

Понеділок, 30 липня 2007, 16:29
Видима громадянам частина депутатського буття – яка відбувається у час сесій, коли депутати з'їжджаються під купол приміщення на Грушевського, 5 у Києві, вже минула. Що ж до інших пір року, то від сесії до сесії живуть нардепи весело.

Народні депутати на сьогодні – це одна з тих невеликих корпорацій, яка забезпечила собі дуже комфортні умови проживання – як в силу депутатських пільг, так і в силу матеріального статусу.

Літній відпочинок народних депутатів є частиною їх статусного пакету, і радикально відрізняється від відпочинку простих смертних. Починаючи тим, що вони не стоять у черзі за квитком на потяг чи літак у задушливих залах і закінчуючи тим, що вони майже не відпочивають у рідних кримських чи карпатських пенатах.

Квитки народним депутатам України замовляє секретаріат Верховної Ради. Це стосується не лише рейсів на відрядження - депутати замовляють квитки і у приватних справах. Тому не треба дивуватися, що значна частина замовлених через секретаріат Верховної Ради України квитків видається на абсолютно незнайомі прізвища – депутати використовують свій статус направо і наліво, спрощуючи процедуру для своїх друзів, знайомих і рідних.

До речі, активно використовують своє право на "радівські каси" і колишні народні депутати.

До прикладу, 16 червня у парламенті нам зустрілася народний депутат України IV скликання і довірена особа Януковича в окрузі на президентських виборах Людмила Давидова, яка брала квиток на Анталію. Туди ж того ж дня замовив квиток разом з цілою сім'єю відомий тренер збірної України Олег Блохін (всього 5 душ). Наступного дня також скористався своєю пільгою колишній депутат Череп – він разом з дружною сім'єю злітав на Салоніки.

Географія літніх відпусток більшості депутатів досить широка – Хорватія, Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати. Так, 22 червня, вже після розпуску ВРУ, народний депутат України від Партії регіонів Володимир Вечерко разом з дочкою відбув у Дубаї.

Добре відпочив Павло Климець – він разом з дружиною 6 червня злітав на тиждень у Дубаї, а вже 24 червня, разом з дітьми і нянькою, подружжя Климців майнулися на три тижні в Анталію.

Після напружених подій навколо Генеральної прокуратури дозволив собі розслабитися і екс-генпрокурор Святослав Піскун. Разом з друзями і дітьми чета Піскунів відправилася до Пули – одного з найпопулярніших, але не багатолюдних курортів Хорватії.

Компанія зібралася досить велика – разом з дітьми 9 осіб. Разом з Піскунами були також Триндюки – сім'я народного депутата Триндюка, який є бізнес-партнером у низці проектів Світлани Піскун – дружини Піскуна.

В компанії також була член наглядової ради в ТзОВ "Заграва-Експо" Олена Чернишова (Триндюк – голова наглядової ради). Коли Піскун жартував, що може піти по списку БЮТ, оскільки в нього там багато друзів, то йшлося насамперед про Триндюка.

Правда, не лише курорти приваблюють народних депутатів у літню спеку. Багатьом з них імпонує "культурний" відпочинок, особливо якщо це можна поєднати з закордонним відрядженням.

Скажімо, Віталій Шибко (депутат від Соцпартії) з дружиною тиждень провів на батьківщині Паризької комуни (у Парижі), а сумновідомий перебіжчик з БЮТ Зубик з дружиною і дочкою майже на тиждень злітали в Лондон.

Інший перебіжчик – з "Нашої України" – Волков з дочкою і дружиною (з милозвучним прізвищем Ахметова) в кінці червня відвідали Мілан.

27 червня двоє депутатів-"регіоналів" Андрос і Хара з дружинами на тиждень злітали в Афіни. При тому депутати "вибили" собі відрядження.

А от перша дружина Шуфрича Наталя Ворона з їх спільною дитиною відправилась всередині червня в Тель-Авів. Можливо, цьому надавав сприяння екс-чоловік, бо квиток на літак був замовлений через Управління справами Верховної Ради АРК (Шуфрич – за сумісництвом депутат Верховної Ради Кримської автономії)

Політичну напругу та пристрасті навколо ВРУ багато депутатів згадували злим – не тихим словом, оскільки прийшлося відпускати в далекі теплі краї свої родини, а самим тиснути кнопочки під куполом.

Так, 30 червня відлетіла в Анталію сім'я "регіонала" Миколи Злочевського, в Ларнаку полетіли син і дружина "регіонала" Римарука, сам змушений був летіти до Парижа син депутата-регіонала Юрія Каракая.

Але не для всіх літо – це відпочинок. Є серед народних депутатів і ті, які і влітку працюють, не покладаючи рук.

Зокрема, в період активної фази політичної кризи Партія регіонів вела активні консультації з російськими "друзями". Тому інтенсивність їх переміщень до Москви у травні-червні різко зросла.

Так, 28 травня до Москви злітав депутат Колесніченко, а 3 червня Білокам'яну відвідав інший "регіонал" – Юрій Болдирєв. У середині червня Болдирєв знову з'явився у Москві і пробув там майже тиждень. Якби не знати здібностей Болдирєва, можна було б подумати, що він – шпіон...

(Очевидці кажуть, 23 червня Болдирєв летів разом з Віктором Медведчуком з Москви, і у них відбувалася дуже тепла розмова.)

За кількістю візитів до Москви Болдирєву фору може дати хіба що Тетяна Засуха. Але це зрозуміло: її чоловік – один з українських емігрантів постпомаранчевої хвилі. І хоч колишній губернатор Київщини також часто відвідує батьківщину, Тетяна Засуха курсує до Москви регулярно...

Правда, тема "Засуха і Москва" – тема окремої розмови, яка нічого не має спільного з відпочинком.

Андрій Скумін

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді