Партія регіонів провела повзучу зміну менеджменту

Вівторок, 31 липня 2007, 17:16
Проблеми, які розїдають зсередини Партію регіонів, не менші, ніж у помаранчевих. Але особливість політичної культури донецьких у тому, що вони не спливають на поверхню.

Історія зі скликанням позачергової сесії парламенту проявила внутрішній розкол у Партії регіонів. Головна лінія конфлікту пролягає між керівником штабу на виборах-2007 Борисом Колесніковим і керівником тіньового штабу-2004 Андрієм Клюєвим.

Зараз однією з ключових втрат Клюєва стало усунення від фінансових потоків Партії регіонів. За словами джерел у таборі його опонентів, було виявлено не завжди коректне поводження з грошима партії.

Конкуренція між Клюєвим і Колесніковим зрозуміла, оскільки начальник штабу – це не лише касир, але і людина, яка перебуває в постійному тандемі з Віктором Януковичем. Посада штабного керівника є потужним трампліном для підвищення після виборів.

Як розповідають джерела в секретаріаті президента, Клюєва вони не бачили давно, бо півроку тому він втратив мандат на переговори від імені Партії регіонів. Тоді як Колесніков, наприклад, приїжджає не тільки на Банкову, але навіть у "Бориспіль", коли там відбуваються зустрічі Ющенка і Януковича.

Як розповідають свідки, бували випадки, коли прем’єр брав паузу в розмові тет-а-тет із президентом і виходив порадитися з постпредом Ріната Ахметова.

Колесніков побудував нормальні стосунки з Віктором Балогою, але водночас не знайшов правильних слів, щоб заспокоїти власних депутатів.

Як розповідають регіонали, після закінчення минулої сесії їх ніхто не попередив, чого очікувати від майбутнього. Вони досі, за чотири дні до виборчої кампанії, не знають, чи потраплять до нового списку Партії регіонів.

Тим більше що очевидно – не всі нинішні депутати зможуть залишитися на своїх місцях. Для цього просто не вистачить прохідної частини, оскільки планується поява нових прізвищ.

За даними "Української правди", у список будуть занесені люди, які частково посунуть нинішніх депутатів.

Зокрема, в рядах Партії регіонів до нового парламенту підуть Інна Богословська і Нестор Шуфрич, які мають символізувати нові обличчя, здатні викладати свої думки перед камерами.

Також у списку очікується поява бізнесмена Василя Хмельницького, який починав свою кар’єру спонсором проектів Людмили Кучми, а після революції опинився на "перевихованні" у БЮТ, однак не витримав створення антикризової коаліції та передав свою картку для голосування Партії регіонів.

Не виключена участь у виборах разом із Партією регіонів і депутата скликання 2002-2006 років Нвера Мхітаряна ("Познякижитлобуд"). Він разом із Хмельницьким має хоч частково розділити вантаж фінансових зобов’язань Ахметова по достроковим виборам.

А ще залишаються кілька десятків перебіжчиків із "Нашої України" та БЮТ, яких Клюєв, спокушаючи перейти до коаліції, обіцяв не кинути і на нових виборах.

Дефіцит прохідних місць очевидний. Зрештою, частина нинішніх депутатів від Партії регіонів приречені потрапити на безперспективні позиції в списку.

Психоз депутатів-регіоналів підсилювався тим, що керівництво не роз'яснило їм нічого про власні наміри.

Позачергова сесія, яку скликав Олександр Мороз для демонстрації легітимності Верховної Ради, не вкладалася у плани Колеснікова, проте збігалася з прагненнями Клюєва.

Саме Клюєв зацікавлений у перенесенні виборів, оскільки, якщо вони відбудуться за нинішніх розкладів, то його вплив на Партію регіонів остаточно послабиться, і основну скрипку вже гратимуть інші люди.

Крім того, позачергова сесія також могла бути реакцією на непрозорість Колеснікова і компанії в питанні формування списків.

Мороз ніколи не наважився би грати в цю гру самостійно, без гарантій з боку партії Януковича. За інформацією "Української правди", партнером Мороза в спробах скликати позачергову сесію Верховної Ради виступив саме Клюєв, який навіть збирав наради з цього приводу в приміщенні своєї компанії "Укрпідшипник".

Серед іншого, стверджують джерела, там розглядалися способи знаходження грошей для виплат громадянам соціальних пільг, поновлених рішенням Конституційного суду. Це мало б стати лейт-мотивом виборчої кампанії коаліціантів.

Показово, що домовленості про позачергову сесію відбувалися в період, коли ключові представники Ахметова в Партії регіонів – Борис Колесніков і Раїса Богатирьова – були зайняті іншими проектами: Колесніков від’їжджав до Москви на зустріч із партією "Єдина Росія", а Богатирьова літала до Америки на знайомство з помічником держсекретаря США Дейвідом Кремером.

Однак у понеділок стало відомо, що позачергова сесія не відбудеться у визначені Морозом і Клюєвим дати. Як вирішила президія політради Партії регіонів, їхні депутати не підуть на цю зустріч під куполом. Це виглядає дивно, бо два дні тому Мороз пояснював необхідність сесії тим, що з такою вимогою виступили… 179 депутатів, в число яких входить і більше половини Партії регіонів.

Сесію перенесли на 7-10 серпня, і вона не матиме жодного ефекту, окрім пропагандистського – на цей момент Партія регіонів вже затвердить свій новий список і почне виборчу кампанію.

Зменшення впливу Клюєва на Партію регіонів стало наслідком його невдалих спроб збільшити коаліцію до 300 депутатів. Саме він відповідав за цей напрямок.

Втім, і зараз частина коаліції не припиняє спроб зібрати конституційну більшість. Зокрема, як розповідають співрозмовники в блоці Тимошенко, їм пропонують підписати заяви про відкликання своїх попередніх заяв, які тягнули за собою складення депутатських повноважень.

До "Української правди" потрапили зразки заяв, які в апараті Верховної Ради пропонують підписати екс-депутатам від "Нашої України" та блоку Тимошенко.

Зокрема, і на нараді в "Укрпідшипнику", стверджують джерела, розглядалося питання надання додаткових повноважень самопроголошеному лідеру фракції БЮТ Миколі Замковенку для "агітації" депутатів приєднатися до коаліції.

Хоча ефект від цих заяв теж сумнівний – рішення з’їздів, які анулювали повноваження депутатів, уже вступили в силу.

Конкуренція Клюєв-Колесніков – це не єдине джерело розбрату в Партії регіонів та всьому антикризовому таборі.

Після того, як очолив штаб Партії регіонів, Колесніков прибрав з інформаційного напрямку Ігоря Чабана – людину Едуарда Прутніка, який є ледь не хрещеним сином Януковича.

Чабан є міноритарним акціонером українського видання "Аргументи і факти". Розповідають, що він, ображений на Колеснікова, влаштував штабу проблеми з розміщенням реклами в газетах холдингу Бориса Ложкіна, який видає "АіФ" та масу інших російських газет в Україні.

На минулих виборах Чабан замкнув на собі всю медіа-комунікацію Партії регіонів. Зараз цю ділянку роботи віддали Олені Бондаренко – соратниці Бориса Колеснікова, в минулому його прес-секретарці.

У гострій фазі перебувають стосунки Раїси Богатирьової з Миколою Азаровим через нападки останнього на Тендерну палату. Також у Богатирьової конфлікт з Олександром Морозом, який, на думку координаторки антикризової коаліції, побачив у ній конкурентку на посаду спікера.

У свою чергу, нові менеджери штабу Партії регіонів невдоволені виконкомом рідної структури. На їхню думку, Володимир Рибак, який очолює цей орган, просто не справляється з завданнями, оскільки паралельно працює в уряді.

Питання заміни Рибака відклали на післявиборчий період, щоб зараз не породжувати внутрішні конфлікти в партії.

Зміна влади в Партії регіонів очевидна і при вивченні тих, хто очолив виборчі штаби. У багатьох випадках це не керівники обласних осередків партії, як мало б виглядати за логікою. Не виключено, що це лише перша серія, яка продовжиться зміною прізвищ місцевих вождів Партії регіонів уже за підсумками виборів.

Після того, як Колесніков перейшов на посаду начальника центрального штабу, його місце зайняв Олег Логвинов, який очолив Донецький обласний штаб Партії регіонів. Логвинов є гендиректором компанії Колеснікова "Конті".

Начальником Луганського штабу залишився Олександр Єфремов, останній губернатор області часів Кучми.

На Харківщині, оскільки основний електорат мешкає в обласному центрі, вирішили зробити два штаби. Харківський міський штаб очолив мер Михайло Добкін, обласний штаб – голова облради Василь Салигін.

Сумським обласним штабом керуватиме нардеп Андрій Пінчук, Полтавським – також депутат Владислав Лук'янов, Дніпропетровським – нардеп Олександр Вілкул. Всі вони – люди, орієнтовані на Колеснікова, які замінили попередніх начальників штабів, близьких до Клюєва.

Той же Вілкул є сином голови обласної ради та керівником Північного гірничо-збагачувального комбінату – одного з ключових підприємств Ахметова.

Запорізький штаб очолить також не керівник обласного осередку Партії регіонів Борис Петров, а керівник апарату цього відділення депутат Олександр Козуб.

Кіровоградський обласний штаб очолить Сергій Ларін, що на перший погляд може сприйматися навіть як почесне заслання – досі він був заступником керівника виконкому всієї Партії регіонів.

Чернігівським обласним штабом буде керувати також депутат Віталій Хомутиннік.

Сюрприз у Черкаській області. Місцевий штаб Партії регіонів очолюватиме екс-посол в Росії та екс-глава адміністрації президента Микола Білоблоцький.

Поява потужних фігур на чолі штабів областей центральної України свідчить про намір Партії регіонів поборотися з блоком Тимошенко на цьому електоральному полі.

Київський міський штаб залишиться під керівництвом Василя Горбаля, обласним штабом керуватиме і далі його друг Василь Грицак. Хоча очевидно, що без кардинальних змін антипатії до Януковича в столичному регіоні не зникнуть.

Одеський обласний штаб очолюватиме Едуард Матвійчук – в парламенті позаминулого скликання він був соратником Петра Порошенка. Тут також невідповідність – одеським обласним осередком партії керує власник футбольного клубу "Чорноморець" Леонід Клімов.

На Миколаївщині штабом керуватиме нардеп Сергій Майборода – заступник глави обласного відділення Партії регіонів Миколи Круглова.

Херсонський штаб очолить Володимир Середа – радник голови Херсонської обласної ради регіонала Демьохіна.

Начальником штабу Партії регіонів у Криму став Олексій Боярчук – секретар Ялтинської міськради, близький до куратора Криму Антона Пригодського.

На відміну від центральної України, на заході картина з керівниками штабів стабільна. Можливо, Колесніков розуміє, що притягнути електоральні симпатії не зможе нічим, а крові собі попсує, якщо почнуться інтриги з призначенням на керівництво штабу нових людей.

Так, у низці регіонів Західної України начальниками штабів стали голови обласних організацій Партії регіонів. Так, Житомирський штаб очолив нардеп Микола Присяжнюк, Рівненський – нардеп Василь Берташ, Волинський – депутат Анатолій Горбатюк, Хмельницький – депутат Василь Ядуха, Тернопільський – депутат Орест Муц, Чернівецький – нардеп Микола Романюк, Закарпатський – також депутат Олександр Ледида.

На Вінниччині штаб очолив екс-губернатор області часів Кучми Григорій Калетнік, в Івано-Франківській області керівником штабу став власник компанії "Галичина-Ліс" Василь Чуднов.

Львівський же штаб очолив власник місцевого ринку і мішень неодноразових замахів Петро Писарчук. На минулих виборах Партія регіонів у всій цій області отримала на десять тисяч голосів менше, ніж Писарчук на виборах 2002 року в одному з округів Львівщини.

Голосування на Галичині не змінять загальний рейтинг Партії регіонів. Але потужний керівник штабу їм тут потрібний для контролю за помаранчевими, які на Львівщині набиратимуть свої головні проценти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді