Тимошенко пропонує подумати, кого ліквідувати: президента чи прем’єра

Понеділок, 13 серпня 2007, 16:30

25 березня 2005 року, стоячи за трибуною Верховної Ради, прем’єр Юлія Тимошенко пообіцяла "підтопити жирок" із депутатів і пустити його на соціальні виплати. У 2007 році Тимошенко вирішила реалізувати свій задум – через всеукраїнський референдум щодо змін до Конституції.

І поки блок Луценка-Кириленка тільки обіцяє позбавити депутатів недоторканності, а Віктор Ющенко – обмежити їхні блага, Тимошенко вже запустила у дію "механізм обрізання" для всіх без виключення посадовців.

Серед іншого Тимошенко пропонує винести на всенародне обговорення по-суті скасування посад президента чи прем’єр-міністра.

Минулого тижня Юлія Тимошенко, яка до того неодноразово говорила про необхідність проведення референдуму щодо нової Конституції у день виборів 30 вересня, заявила:

"Документи, необхідні для реєстрації ініціативних груп БЮТу щодо проведення референдуму відносно нової редакції Конституції, уже подані до Центрвиборчкому".

До "Української правди" потрапив проект постанови ЦВК про реєстрацію однієї з ініціативних груп для проведення всеукраїнського опитування, поданий до комісії людьми Тимошенко Ігорем Жиденком і Юлією Швець.

Якщо Центрвиборчком ухвалить постанову у варіанті, запропонованому БЮТ, це означатиме реєстрацію першої ініціативної групи зі збору підписів, необхідної для проведення референдуму.

Але процедуру написання нової Конституції БЮТ навряд чи встигне завершити у строк, заявлений його лідерами. Із документу стає зрозуміло, що ніякого референдуму у день виборів 30 вересня не буде.

Так, в одному з пунктів проекту постанови комісії сказано: "Встановити строк збирання підписів громадян України під вимогою проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою до 1 листопада 2007 року".

Тобто, теоретично, БЮТівці можуть встигнути зібрати підписи до виборів, але практично – це майже неможливо. І, здається, у Тимошенко це усвідомили.

Найцікавішою ж частиною документу, поданого Тимошенко до ЦВК, виявився перелік проблем, який буде винесено на всеукраїнський референдум.

Усього БЮТ пропонує українцям вирішити дев'ять питань, які стосуються форми державного правління, статусу представників влади та їхніх привілеїв:

1. Чи підтримуєте Ви президентську форму правління, за якої Президент України обирається всенародно, є главою держави і очолює Уряд України?

2. Чи підтримуєте Ви парламентську форму правління, за якої посада Президента України скасовується, Уряд України призначається і звільняється Верховною Радою України, а Прем’єр-міністр України є главою держави?

3. Чи підтримуєте Ви обрання та відкликання суддів народом?

4. Чи підтримуєте Ви розширення прав місцевого самоврядування з наданням всім органам місцевого самоврядування права формувати власні виконавчі органи?

5. Чи підтримуєте Ви встановлення дієвого контролю за владою через надання конституційного статусу парламентської опозиції?

6. Чи підтримуєте Ви скасування недоторканності вищих керівників держави, народних депутатів України та суддів?

7. Чи підтримуєте Ви скасування всіх пільг вищим керівникам держави, посадовим особам та народним депутатам України?

8. Чи підтримуєте Ви позбавлення мандатів депутатів всіх рівнів, які порушили обіцянки перед народом, - з наданням права ухвалення відповідних рішень з’їздам партій (блоків)?

9. Чи підтримуєте Ви спрощення процедур проведення всеукраїнських та місцевих референдумів для залучення народу до безпосереднього здійснення влади?

Із цього набору питань звертають на себе увагу декілька пунктів. Так, Тимошенко бажає з’ясувати в українців, в якій країні їм краще жити – в президентській чи парламентській республіці.

При цьому БЮТ пропонує обрати лише з двох радикальних форм правління, ігноруючи змішані – парламентсько-президентську і президентсько-парламентську.

За розрахунком Тимошенко, і в тому, і в іншому випадку державою фактично одноособово керуватиме одна людина. Відмінність полягає лише в тому, хто її обиратиме – народ на виборах чи Верховна Рада.

Ще одним сюрпризом від Тимошенко виявилось поголівне скасування недоторканності і пільг для всіх представників української влади, починаючи від президента і прем’єра, закінчуючи депутатами і суддями.

Так, у шостому пункті БЮТ намагається з’ясувати, чи підтримує народ анулювання недоторканності і пільг "вищих керівників держави, народних депутатів України та суддів".

Цікаво, як на таку ініціативу відреагує Віктор Ющенко.

Як відомо, ідею з новою Конституцією першим озвучив саме він. А нещодавно президент виступив за скасування преференцій депутатам Верховної Ради. Проте важко уявити, щоб Ющенко хотів позбавити себе недоторканності. Натомість ця ідея прийшла в голову його соратниці по Майдану.

Через референдум щодо нової Конституції Тимошенко також вирішила втілити у життя свою давню мрію про імперативний мандат. Вона прагне, щоб українці дозволили політичним силам проводити зачистку депутатів-"зрадників".

Офіційно ця норма звучить як "позбавлення мандатів депутатів всіх рівнів, які порушили обіцянки перед народом, з наданням права ухвалення відповідних рішень з’їздам партій (блоків)".

Інші питання референдуму стосуються давно наболілих питань: БЮТ хоче домогтися спрощення процедури проведення всеукраїнських та місцевих референдумів, надання парламентській опозиції конституційного статусу, права обрання та відкликання суддів народом.

Тимошенко також пропонує поглибити конституційну реформу через збільшення повноважень місцевих органів влад. Зокрема, пропонується надати місцевим радам право формувати власні виконавчі органи.

Ця проблема також близька Тимошенко, яка має більшість у кількох обласних радах, але так і не отримала жодного портфелю губернатора.

При цьому незрозуміло, яку роль Тимошенко відводить парламенту, і чи передбачає референдум схвалення змін до Конституції Верховною Радою.

Очевидно, що не всі питання, запропоновані Тимошенко, знайдуть схвальний відгук на Банковій. І, як відомо, "Наша Україна" також виступає за ухвалення нової редакції Конституції людьми.

Лідер президентської партії В’ячеслав Кириленко минулого тижня заявив прямо: "Триста голосів у парламенті нам треба тільки для скасування недоторканості депутатів – в інших випадках триста голосів не потрібні, бо нова Конституція буде ухвалена на всеукраїнському референдумі".

Тож не виключено, що найближчим часом країна стане свідком конкуренції за проведення референдуму, в якій Тимошенко поки вирвалася вперед.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді