Список "Нашої України – Народної самооборони": квоти "Привата", Луценка, Балоги, "лужників"...

Понеділок, 13 серпня 2007, 20:38

Помаранчевий мега-блок іде на дострокові вибори, озброївшись гаслом скасування депутатської недоторканості, грошима нових донорів проекту та клятвами про нестворення широкої коаліції.

Список "Нашої Україна – Народної самооборони" тиждень тому було узгоджено і проголосовано на з'їзді, однак він досі не оприлюднений. У розпорядження "Української правди" перелік кандидатів у депутати потрапив тільки завдяки одному з делегатів, що пожертвував свій екземпляр.

За внутрішньоштабних розрахунків, прохідна частина президентського блоку має скласти близько 100 місць. Це, з урахуванням перерозподілу місць аутсайдерів виборів, вимагає від НУНС набрати на виборах трохи більше 19%.

А якщо частина депутатів перейде працювати у виконавчу владу, то опуститься і прохідна частина, а до парламенту потраплять ті, хто розташувався нижче 100 місця по списку.

На відміну від Партії регіонів, де є очевидним домінування людей Ріната Ахметова, список мега-блоку можна розбити на кілька секторів за впливом.

Група Третьякова-Коломойського

Колишній перший помічник президента Олександр Третьяков, який годинами висиджував у приймальні Балоги, очікуючи на аудієнцію, посів 59 місце в списку.

На 19 позиції в списку балотується екс-прес-секретар президента Ірина Геращенко, яка зараз очолює агентство УНІАН, передане Ігорем Коломойським в управління Третьякову.

Друг Третьякова Едуард Зейналов – 76 місце. Він – начальник Кіровоградського обласного штабу блоку "Наша Україна – Народна самооборона".

Вплив Третьякова виявився доволі обмеженим – близький до нього Юрій Рубан знайшовся на 195 позиції, а давній друг і партнер Третьякова Володимир Каретко, екс-перший заступник голови правління "Укрнафти", опинився аж на 331 місці.

Натомість керівник "Укрнафти" Ігор Палиця – на 68 місці. Він – пряма креатура Ігоря Коломойського, через якого здійснюються контакти між олігархом і Віктором Балогою. Саме Палиця є гарантом урахування інтересів "Привату" помаранчевими – в обмін на всіляку допомогу з боку цієї фінансово-промислової групи.

На 93 місці в списку адвокат Андрій Богдан, який співпрацював зі штабом Ющенка ще з часів Майдану. Він представляє фірму "Юридичні радники", яка раніше називалася "Пукшин та партнери" на честь заступника глави секретаріату президента Ігоря Пукшина.

Ця структура виступала адвокатами Кабміну в справі по реприватизації Нікопольського заводу феросплавів, де збіглися інтереси Тимошенко і Коломойського. Як тоді зізналися юристи, вони надавали послуги уряду... безкоштовно.

До списку мега-блоку Богдан зайшов за квотою "Народної самооборони".

Усупереч оголошеній Віктором Балогою забороні балотуватися для чиновників секретаріату президента і губернаторів, є кілька виключень. На 54 місці в списку – висунутий "Українською правицею" губернатор Івано-Франківщини Роман Ткач. Ця область – друга після Дніпропетровської за стратегічною вагою для групи "Приват".

Тут вони володіють нафтопереробним заводом, обленерго і гірськолижним курортом. Коли після революції Костянтин Григоришин намагався змінити керівництво на обленерго, Ткач особисто приїхав, щоб повернути на підприємство менеджмент Коломойського.

Хоча не виключено і таке, що зараз Ткача спеціально висунули до парламенту, щоб "Приват" міг поставити ще більш лояльного керівника області.

Група Луценка-Бабакова

Головна несподіванка у списку "Нашої України - Народної самооборони" – екс-мер Києва Олександр Омельченко, який перебуває на 13 позиції. Він зайшов до списку за квотою Луценка.

Очікується, що Омельченко підтримає екс-міністра внутрішніх справ на виборах мера Києва, які помаранчеві прагнуть організувати наступного року. Також Омельченка прогнозують на посаду заступника глави київського штабу мега-блоку. Такий крок підтримує і керівник столичного осередку "Нашої України" Микола Мартиненко.

Лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко не тільки очолив список "Нашої України", але наповнив його великою групою підтримки. При чому кілька людей Луценка напряму повязані з російською "лужніковською групою" депутата Держдуми Олександра Бабакова і авторитетного підприємця Михайла Воєводіна.

17 у списку мега-блоку – Іван Сподаренко, власник газети "Сільські вісті", який виконує функції головного рупора в глибокій провінції. Сподаренко перейшов із Соцпартії до Луценка, який зміг залучити для газети спонсорів. Як стверджують джерела, виданню допомагли саме люди, повязані з Бабаковим.

На 137 місці, за межами прохідної частини, також присутній Олександр Черевко, один із керівників "Сільських вістей".

У Кириленка є підстави для ревнощів - Луценко завів до списку значно більше людей

41 місце в списку – Геннадій Москаль, який працював заступником Луценка і залишив свій слід у справі Бориса Колеснікова. Тепер для начальника штабу Партії регіонів притягнути його до відповідальності стало справою честі.

Москаль близький до Луценка і водночас до Давида Жванії. Зокрема, коли Жванія керував луганським штабом "Нашої України", губернатором там був саме Москаль.

І Жванія, будучи міністром надзвичайних ситуацій, призначив начальником кримського управління МНС Сергія Василенка, який працював завгоспом у Москаля в часи, коли той очолював Держкомміграції.

Зараз Сергій Василенко – на 77 позиції в списку "Нашої України – Народної самооборони".

49 в списку – Катерина Лук'янова, голова Вінницьких осередків луценківських структур – "Антикримінального вибору" і партії "Вперед, Україно". До того очолювала Соцпартію у Вінниці, і Мороз із Луценком навіть приїжджали на хрестини її доньки.

69 місце в списку займає екс-керівник департаменту внутрішньої безпеки МВС часів Луценка Сергій Харовський.

Однак постать Харовського не обмежується міліцейським минулим. Він якийсь час очолював наглядову раду Херсонського комбайнового заводу, увійшовши туди через компанію "Украгромашінвест". Коли контроль над "Украгромашінвестом" отримав Віктор Пінчук, він прибрав із підприємства Харовського. Уже після революції Харовський, навпаки, усунув з "Украгромашінвесту" Пінчука.

Харовський також входив до наглядової ради "Укрнафтопродукту" – в часи, коли ця структура була в сфері інтересів Андрія Деркача. Однак Харовський розійшовся з Деркачем кілька років тому, стверджують джерела в "Народній самообороні".

Крім того, Харовський був головою спостережної ради "Херсоннафтопродукту", акціонерами якого є депутати-регіонали Лісін і Злочевський, а також російська група "Альянс".

У документах партії "Вперед, Україно", яка формально висунула Харовського до списку мега-блоку, він проходить як "член коордради громадської організації "Антикримінальний вибір".

73 у списку мега-блоку – Юрій Гримчак, у минулому – заступник губернатора Донецької області, а ще раніше – керівник Донецької обласної організації Соцпартії, куди його поставив Юрій Луценко замість себе. Після того, як Луценко порвав стосунки з соціалістами і перейшов до партії "Вперед, Україно", Гримчак очолив її осередок на Донеччині.

81 місце – в Олександра Бобильова, екс-начальника дніпропетровської міліції часів Луценка. Як керівник базового для групи "Приват" регіону, він вибудовував стосунки з Коломойським, але, стверджують джерела в "Народній самообороні", з часом вони "виродилися у антагонізм".

85 – брат лідера мега-блоку Сергій Луценко, засновник організації "Антикримінальний вибір".

101 – Орест Друль, політтехнолог "Народної самооборони". Саме він на замовлення Тараса Стецьківа минулої осені вигадав концепцію цього проекту, який, щоправда, називався "Народна справедливість". Сам Тарас Стецьків – на 29 місці в списку.

"Народна самооборона" спочатку мала бути "Народною справедливістю"

Є в списку кілька земляків Луценка. 113 позицію займає рівенський журналіст Олександр Смик, який очолив тернопільські осередки "Антикримінального вибору" і партії "Вперед, Україно".

На 133 місці – заступник редактора газети "Рівне вечірнє", екс-соціаліст Сергій Штурхецький. Після приходу Луценка до партії "Вперед, Україно" став керівником обкому на рідній для екс-міністра Рівненщині.

Друзі Луценка з російського угрупування Бабакова-Воєводіна представлені у списку "Нашої України – Народної самооборони" принаймні двома особами.

На 57 місці – Кирило Куликов. Він очолював українське бюро Інтерполу за часів, коли міністром внутрішніх справ працював Юрій Луценко. До того Куликов був представником лужниковської групи в окремих бізнес-проектах на території України.

На 97 місці – Ігор Піковський. У документах партії "Вперед, Україно" він проходить як "громадський діяч". Чим займається – невідомо, зате кілька років тому він був призначений головою спостережної ради заводу "Промзв'язок", яке належить "лужниківцям".

Саме на території "Промзв'язку", по Московському проспекту, 6, зареєстровано велику частину активів Бабакова-Воєводіна, зокрема, і "Перший інвестиційний банк".

Група Кириленка-родини Ющенка

Колись свою частку в "Першому інвестиційному банку" цим росіянам продав Петро Ющенко – рідний брат президента, який опинився на 39 місці в списку. Його син, племінник президента і голова Харківської організації "Нашої України" Ярослав Ющенко – на 87 позиції.

12 в списку – готова до самоспалення в ім'я Ющенка Лілія Григорович, яка пляшкою з бензином і запальничкою назавжди забезпечила собі місце у лавах президентського блоку.

63 номер має кум Ющенка Станіслав Аржевітін, екс-керівник банку "Ажіо", який зробив Ющенка за день до інавгурації гетьманом Українського козацтва. Про це навіть встановлено пам’ятний знак прямо на площі Богдана Хмельницького в Києві.

75 позиція – у Володимира Шандри, екс-міністра промполітики. Він є родичем зятя президента Олексія Хахльова. Самого Хахльова, як відомо, на з'їзді "Нашої України" навесні відмовилися включати до списку.

На 83 місці – Євген Талишев, редактор донецької газети "Острів". Таку високу сходинку можна пояснити принциповою боротьбою з Януковичем, який вів "Острів" усі ці роки. Але, можливо, причина в тому, що Талишев є близьким до президентського брата, а помічник Петра Ющенка навіть носить корочку журналіста газети.

90 номер в списку – Ілля Рибчич. Після другого пришестя Януковича Рибчич був звільнений із посади керівника "Укргазвидобування" – найприбутковішого підрозділу "Нафтогазу". Вважається близьким до "гуцульського" угрупування в оточенні Ющенка і до президентського брата. Рибчича завели до списку за квотою "Української правиці".

Не варто забувати й того, що своєю посадою лідер партії "Наша Україна" В’ячеслав Кириленко має завдячувати тому, що він сподобався Петру Ющенку. Кириленко – на другому місці в списку, а на 34 – голова виконкому "Нашої України" і товариш Кириленка Олег Гуменюк.

108 місце – в керівника молодіжної організації "Нашої України" Степана Барни. Його також називають близьким до Кириленка, хоча у становленні Барни значну роль зіграв і Балога, який підтримав його обрання членом президії "Нашої України".

Група Жванії

Давид Жванія колись був фаворитом Віктора Ющенка, на піку їх дружби вони стали кумами. Однак з часом стосунки охолонули, Жванія звинуватив президента у слабкості та пішов із "Нашої України", і зараз йому було не так просто навіть отримати місце в списку – проти виступав сам президент.

Зрештою "Народній самообороні" вдалося відвоювати відносну автономність при складенні виборчих списків – і Жванія, який на початку проекту першим інвестував у Луценка, отримав 21 сходинку.

89 позицію в списку посідає Наталія Лук'янова, голова Фонду профілактики хімічних залежностей та СНІДу, рекомендована Жванією.

У списку також зустрічаються ще дві особи, близькі до Жванії: 105 номер – Наталія Мусевич, 141 – Юрій Резунник. Обидва зайшли за квотою "Народної самооборони", а Мусевич із самого початку створення цього об'єднання займалася їхнім юридичним супроводом.

Резунник і Мусевич входили до команди керівництва "Енергоатомом" в часи, коли з цією держкомпанією співпрацював Жванія.

А ще Резунник і Мусевич – засновники фірми "Фінансові інвестиції", яка використовувалася на виборах президента для прикриття. У ті часи Жванія був заступником начальника виборчого штабу Ющенка.

Цій же фірмі належить шестилітровий "Мерседес-кубік", на якому їздить Андрій Ющенко. А коли спалахнув скандал з BMW M6 президентського сина, компанія "Фінансові інвестиції"... пожертвувала номерами однієї зі своїх машин, щоб спортивний автомобіль Андрія Ющенка не виділявся чеськими номерами в загальному потоці.

Група Катеринчука

Обурення, з яким Микола Катеринчук не проголосував за виборчий список "Нашої України – Народної самооборони" на міжпартійному з'їзді, пояснюється "кидком".

Спочатку планувалося, що він отримає три людини в першій сотні. Але до прохідної частини потрапив тільки сам Катеринчук, якого поставили на п'яте місце в списку, але прозоро дали зрозуміти, що йому відводять функцію весільного генерала.

Друга людина Катеринчука – аж на 121 місці. Це його політтехнолог Вікторія Підгорна.

Третя людина Катеринчука – ще далі, на 145 місці. Це Світлана Кустова, юрист із фірми "Моор і Кросондович". Партнер Катеринчука у цій компанії Олег Бойко – взагалі на 250 місці.

Група Порошенка

Після відмови Петра Порошенка від майбутнього депутатства в обмін на посаду глави Нацбанку очікувалося, що за списками мега-блоку до наступного парламенту буде балотуватися його батько. Про це оголосив навіть сам екс-секретар Радбезу, повідомивши: "Не можна казати, що прізвища Порошенка не буде в списку".

Однак у підсумковій версії батька Порошенка, який багато років займається Вінницьким осередком "Нашої України", не виявилося. За деякою інформацією, Олексій Порошенко зараз серйозно захворів – у нього інсульт. Хоча в ім'я справедливості та заради благородства його мали би включити до списку.

Умовно до людей Порошенка можна віднести Юрія Стеця – 53 номер списку, генпродюсер "5 каналу", зайшов по квоті Луценка.

На 88 місці в списку – Віктор Король, який так і не став головою Служби безпеки України. Він, як Оксана Білозір (44 номер) і Павло Жебрівський (67 номер), не потрапив під "люстрацію", яку новим керівництвом партії було здійснено відносно Порошенка. Дуже адресно і не зовсім справедливо.

Група Балоги

Попри посади голови центрального штабу і глави секретаріату президента, Віктор Балога не може похвалитися дуже великою командою.

На 18 позиції – донька загиблого депутата Юрія Оробця Олеся Оробець. Її батько брав активну участь у Мукачівських виборах 2004 року, коли перемогу було вкрадено у Віктора Балоги. Самого Оробця тоді було жорстоко побито.

40 місце в списку – в Ігоря Кріля. Він – перший заступник Балоги у виборчому штабі і дуже близька до нього людина.

60 номер – мер Мукачевого Василь Петьовка, двоюрідний брат Балоги.

Своїй появі у списку "Нашої України" на 31 місці Влад Каськів має завдячувати запрошенню від Віктора Ющенка, яке підтримав Віктор Балога. Соратник Каськіва Ілля Шевляк (132 позиція) за рішенням Балоги очолив штаб мега-блоку в Луганській області.

99 позиція у Миколи Ковача, який очолює Закарпатський угорський інститут.

Частина людей, висунутих Балогою, не потрапили до прохідної частини. Його радники Анатолій Медвідь – 203, а Сергій Лук’яненко – 287, Галина Гороховська з Мукачівської трикотажної фабрики – 306, а голова Ужгородської райадміністрації Анатолій Колібаба – взагалі 383.

***

Крім груп впливу, у списку "Нашої України – Народної самооборони" можна помітити ще кілька цікавих нюансів. На 118 місці Олександр Бакуменко, керівник асоціації "Союз птахівників". Враховуючи, що він висунутий "Українською правицею", до якої належить і власник "Нашої ряби" Ігор Тарасюк, питання, чиєю креатурою є Бакуменко, зникають самі по собі.

Ще у помаранчевому списку можна побачити цікавий тандем опонентів. До блоку записалися попередній мер Києва з сином (Омельченко-старший – 13 місце, Омельченко-молодший – 120 місце), а також батько і дядя нинішнього секретаря Київради (Довгий-старший – 55 місце, Довгий-молодший – 119 місце).

На підтвердження домовленостей по Порошенку, 28 номером у списку "Нашої України – Народної самооборони" балотується голова Нацбанку Володимир Стельмах.

Є у прохідній частині "Нашої України" дві загадкових фігури. Це 61 номер списку Юрій Анатолійович Бут, який зайшов за персональною квотою Луценка.

У документах "самооборони" Бут значиться як "громадський діяч", у базі податкової адміністрації – як співзасновник ТОВ "Об’єднані консультанти України". Другим акціонером цієї фірми є російська компанія з оптимізації податків "Объединенные Консультанты "ФДП".

За інформацією в таборі Партії регіонів, Бут зовсім нещодавно перебрався до України з Росії, де він працював у деяких проектах... з адміністрацією президента Путіна.

Інша цікава історія – це номер 107 списку мега-блоку Бурзу Хангулу огли Алієв. Єдина згадка про нього в інтернеті – це в якості віце-президента громадської організації зі складною назвою "Київський центр журналістських досліджень держав ГУУАМ Шовковий шлях".

Співрозмовники з числа членів політради блоку "Наша Україна – Народна самооборона" цілком серйозно стверджують, що Алієва включили до списку на підставі домовленостей між Ющенком і президентом Азербайджану, в рамках дружби народів і нафтових коридорів.

Жодної інформації у пресі про Бурзу Алієва немає. Але "Українській правді" вдалося з'ясувати, що донедавна Алієв працював топ-менеджером у компаніях "Екмі-меблі" та "Екмі-колор", яка випускає фарбу для волосся.

Алієв переїхав з Азербайджану на навчання до КПІ саме в ті роки, коли на факультеті міжнародних відносин Київського університету імені Шевченка вчився нинішній міністр закордонних справ Азербайджану Ельмар Мамед'яров.

І, як представники однієї діаспори, вони товаришували. Можливо, саме звідси росте інформація про таємничі підстави для появи Алієва у списку "Нашої України – Народної самооборони".

А тепер зовсім вже несподіваний збіг обставин. Не на 107, а на 106 місці, і не за списком "Нашої України", а за списком блоку Тимошенко до парламенту балотується один з представників вірменської діаспори Гарегін Арутюнов. Враховуючи, що нашоукраїнець Алієв родом із Карабаху, у Верховній Раді України наступного скликання цілком може з'явитися ще одна лінія конфлікту – вірмено-азербайджанська.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді