"Луценка возили, як цапа водили…"

П'ятниця, 17 серпня 2007, 21:24

Початку регіонального агітаційного туру виборчого блоку
"Наша Україна – Народна Самооборона" присвячується

Таку фразу із повним правом зможуть висловити мешканці багатьох міст і містечок України, що побувають на передвиборчих зустрічах із провідними політиками блоку "Наша Україна – Народна Самооборона".

Але про все по-порядку…

З п’ятниці бере початок регіональний тур блоку НУ-НС, який стартує з області, яка є батьківщиною чинного президента. А днями до мене, як до фахового географа звернувся один із представників блоку з тим, щоб я оцінив якість щойно укладеного графіку великого туру блоку районними та обласними центрами України. Я, звісно, погодився.

Навіть поверхове вивчення документа в мене викликало і дикий подив, і іронію, і засмучення, і обурення.

Складається враження, що його автори приїхали з Марсу чи ще далі і не мають жодного уявлення ні про нашу географію, ні про транспорт, ні про дороги, ні, навіть, про прийняту у нас систему відліку часу.

Деякі зауваження і пропозиції щодо цього графіку, які я висловив, спробували передати в центральний штаб блоку, але критика сприйнята не була. Вважаючи своє сумління чистим (адже я намагався допомогти) і не розкриваючи змісту всього документа (хоча й не думаю, що він надто вже секретний) наведу декілька прикладів "проФФесіоналізму" представників "помаранчевого" блоку.

Отже, 18 серпня, у суботу представники блоку висаджуються десантом на Полтавщині.

О 20-й годині всі представники цієї політичної сили мають спільну імпрезу в обласному центрі, а до того кожна із трьох груп – ще по дві зустрічі.

За логікою (пересічної людини, а не "логістика"), перша із зустрічей мала би проходити у більш віддаленому населеному пункті, а друга – вже ближче до Полтави. Крім того, населені пункти, в яких мають виступи члени кожної із груп, мають бути розташованими (бажано) вздовж однієї дороги і не надто далеко одне від одного (за часом всі перші зустрічі призначені о 15-й, другі – о 18-й, спільна третя – о 20-й).

Розглянемо ж логіку "логістів" штабу в реальних польових умовах. А для полегшення сприйняття текстового матеріалу проілюструємо одноденний тур перебування лідерів блоку у Полтавській області простенькою схемою, на якій чорними лініями вказані єдино можливі для проїзду дороги (не враховуючи польових), а кольоровими – маршрути пересування трьох агітаційних груп.

Схема туру

Розпочнемо з лідера. Юрій Луценко матиме о 15-й годині зустріч у Зінькові – віддаленому райцентрі на північному сході області, що розміщений на шляху від Полтави до Гадяча приблизно за 80 км від обласного центру. За нашими уявленнями, пробути там лідер блоку (так само як і інші учасники – на своїх заходах) має не менше, як годину, отже виїзд – не раніше 16-ї.

Далі маршрут лідера пролягає до Лубен – древнього міста на заході області. Оскільки ніякої прямої дороги між цими містами немає, лідера повезуть назад убік Полтави, біля Опішного звернуть на Миргород, а вже далі – шукане місце дислокації. Приблизна відстань між двома пунктами – 140 км.

Я припускаю, що ті автомобілі, якими щоденно їздять лідери блоку, спроможні (теоретично, нашими дорогами) подолати таку відстань і за одну годину, але ж хочу наголосити що: по-перше, не пристало колишньому керівнику МВС так зухвало порушувати правила дорожнього руху; по-друге, не всі дороги в Україні мають таку якість, як Київ-Бориспіль; по-третє, згідно з повідомленнями ЗМІ, у подорож Україною VIP-агітатори відправились хоча й на Mersedes, але не легкових, а автобусах…

Я собі лише уявляю "помаранчевий" автобус, що проносяться околицями Великих Сорочинців (а там нині ярмарок) зі швидкістю "далеко за сто" кілометрів на годину. А може, ці автобуси із повітряними подушками і вони будуть пересуватись навпрошки – польовими дорогами?

Перше. Чи могла би географія поїздок агітгруп бути інакшою. Напевно, що так. Щонайменше, варто було б хоча би поміняти Миргород із Лубнами для Луценка і Кириленка.

Крім того, мені залишилось незрозумілим, навіщо організатори туру запланували відвідування Зінькова повторно, під часу другого відвідування області – чи то прогнозують, що там буде фурор, чи то думають, що мешканці 12-тисячного міста за один раз не всі зможуть побачити передвиборчу "виставу"? Невже інших населених пунктів в області не вистачає (той же сусідній Гадяч із вдвічі чисельнішим населенням).

Друге. Як відомо, передвиборчі тури завжди містять чимало несподіванок, трапляються й нештатні ситуації, і банальні затримки, врешті-решт, і залізо також підводить. Тому "проФФесійні" логісти, які планують маршрути, мають закладати часовий запас на переїзди та інші непередбачувані обставини. Проведений же аналіз лише одного дня передвиборчого туру показує, що на свої другі і треті зустрічі агітатори приїздитимуть із запізненнями.

Якщо хтось думає, що приклад Полтавщини – лише прикрий випадок (так би мовити, "перший млинець – завжди глевкий"), то помиляється. Наведу на підтвердження своїх слів ще декілька прикладів.

19 серпня, Кіровоградщина. Перша і друга зустрічі помаранчевої агітбригади призначені, відповідно, у містах Долинській та Бобринці. Якщо подивитись по звичайній карті (що, можливо, й зробили розробники графіку), то між містами порівняно не така й велика відстань.

Але якщо запитати місцевих старожилів, як потрапити із Долинської до Бобринця, то вам скажуть – тільки через Кіровоград, якщо ж Ви поїдете напряму – місцеві лише покрутять пальцем біля скроні (я особисто рік тому не послухався місцевих, про що потім дуже шкодували хребці в моїй спині, які просто повилітали, не говорячи вже про підвіску моєї машини).

Такі ж самі приклади можуть супроводжувати заледве не кожен день агітаційного туру лідерів блоку. Хто залишиться у виграші від такого туру – питання риторичне, хіба що фірми, які торгують пальним.

А розробники такого графіку не лише погіршують ефективність виступів (скільки людей, прочекавши з півгодини на виступ не просто піде з мітингу, але й обере у бюлетені інший блок) та ставлять на кін репутацію своїх керівників, які просто змушені будуть постійно запізнюватись, але й створюють зайві ризики для здоров’я і життя людей, які перебуватимуть в агітаційних поїздках.

P.S. Прошу сприймати дану публікацію виключно як неполітичну критику дій неполітиків (хоча й жорстку), яка має на меті лише допомогти зробити краще (іншого способу у мене, на жаль, немає). Більше того, я глибоко переконаний, що подібного штибу виконавці, які протирають штани за чималі гроші, водяться і в усіх інших партіях та блоках – учасниках виборчого процесу. Тому закликаю лідерів – БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ.

Віктор Шишацький

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді