Луценко оголосив космічні війни

Субота, 15 вересня 2007, 22:55

Юрій Луценко дав робочий старт своєї кампанії на посаду мера Києва.

На сьогодні він є головним фаворитом дострокових виборів у разі їх проведення – якщо до його рейтингу додати рейтинг Олександра Омельченка. Саме цим і пояснюється присутність екс-мера в оточенні Луценка.

Щоправда, незрозуміло, як поведе себе Юлія Тимошенко. За словами джерел, БЮТ може висунути Олександра Турчинова або підтримати кандидатуру Віталія Кличка. Претендент з мандатом від БЮТ автоматично опиниться серед фаворитів з огляду на популярність Тимошенко в столиці.

Попри те, що відставка Черновецького поки перебуває під великим питанням, наприкінці тижня лідер "Народної самооборони" оголосив свої ініціативи, які він пообіцяв втілити, взявши владу в столиці. Мітинг відбувався у Києві, але ті, хто не чув анонсів на хвилях FM-радіо, про це навіть не здогадувалися. Бо проходив захід не на центральних майданах, а в екзотичному місці, перед кінотеатром "Флоренція" на Троєщині.

– Шановні друзі, на сцені – одержимий правдою Юрій Луценко! - оголосив ведучий, звертаючись до присутніх 3-4 тисяч мешканців пролетарського району.

– Сьогодні ми приїхали до простих киян, на Троєщину..., - повідомив Луценко після того, як, за традиційним сценарієм, через натовп піднявся на сцену. – Саме тут, на спальних масивах живуть кияни, які кують бюджет... І на яких би маленьких житлових площах ви не жили, на яких би дрібних посадах не працювали – ви є владою, знайте це.

Виборчі тури мають одну проблему – з мітингу в мітинг Луценко повторює одне і те саме – при чому ідентичними словами. Виробилася уже певна акустична маска цього політика, яка складається з традиційних штампів. При кожному виступі він згадує кілька тез.

Перше – у списку помаранчевого мега-блоку залишилися тільки, хто "не скурвилися".

Друге – це притча про Мороза: "Іуда не повісився, він сів у крісло спікера";

Третє – заклик знайти м’ясо по 12 гривень. "Віктор Федорович, звернуся до вас знайомою мовою: "Пора отвечать за базар. Немає покращення життя? Назад, в Донбас, на пенсію!"

Четверте – регулярно на мітингах Луценко розігрує сценку, що начебто хтось з натовпу закликає його не припиняти боротьбу, після чого Луценко відповідає: "Дякую жінці, яка мені кричить "Юра, тримайся!". Дякую, я і так не хитаюся".

Слово в слово це все Луценко повторює на різних мітингах по всій країні. Те ж саме він розповів і Троєщині, не згадавши тільки фразу про комуністів, які "поміняли капітал Маркса на капітал Ріната".

Темі змін в команді помаранчевих Луценко присвячує окремий блок, де відхрещується від "любих друзів".

– Я проїхав понад 260 населених пунктів, і в кожному мітингу люди висувають нам дві вимоги: "Холера вашу мать! Ви можете нарешті об'єднатися?" І дев'ять партій об'єдналося в блок "Наша Україна – Народна самооборона", - надірваним до хрипоти голосом заявляє Луценко. – І друга вимога: "Очистіться, бо ми ніколи не пробачимо людей, які за бойовими барабанами Майдану чули шелест зелених купюр". І ми – єдина сила, яка очистилася".

– У складі "Нашої України – Народної самооборони" немає любих друзів, які дискредитували помаранчевих, вони не керують нами! – обіцяє Луценко.

Насправді з числа неформальної групи "любих друзів" зі списку випав тільки Петро Порошенко. Третьяков залишився на 59 місці в списку, Жванія – на 21 місці, а Червоненко, якого не було в попередньому списку та немає і в нинішньому, суттєвого впливу на партію не справляв.

Тож, за великим рахунком, сказане Луценком є каменем у город Порошенка, якого зробили єдиною жертвою полювання на любих друзів. Це той самий Порошенко, який в лютому 2005 року заповнив графу "міністр внутрішніх справ" прізвищем Луценка – щоб унеможливити появу на цьому місці Турчинова. Про "шелест зелених купюр" Луценко мовчав два роки, а згадав тільки зараз.

– Кияни! Треба зробити так, щоб в парламенті не було соціалістів і комуністів, - закликав Луценко присутніх. – Пора цих червоних брехунів гнати на пенсію!

Далі він згадав Януковича, під керівництвом якого чотири місяці працював в уряді попри всі обіцянки не робити цього.

– Я сподіваюсь, що вас не зваблять і ці сині бігборди, ці сині соплі Януковича! Чому Янукович, який на минулих виборах набрав менше 30 відсотків, знову став прем’єр-міністром? Зрада! Вона повернула до влади вчорашній мотлох Кучми, весь його нафталіновий іконостас...

Далі у викладі Луценка пішла історія про те, що "Іуда не повісився".

...Їхати на Троєщину в годину пік займає стільки ж часу, як до Житомира по вільній трасі. Але мітинг у цьому районі – не тільки спроба агітації перед мешканцями найвіддаленішого поселення в Києві, який за чисельністю тягне на обласний центр. Крім іншого, виступ на Троєщині був потрібний для розігріву мерського рейтингу Луценка. Свої амбіції він уже не приховує.

– Один з перших законів, які прийме нова Верховна Рада – не обіцяю, а гарантую! – про перевибори космічної влади в Києві, - заявив Луценко. Напередодні мітингу протягом тижня ця сама теза заполонила FM-ефір у столиці.

– Мені дорікають Омельченком в списку... Сьогодні це – найвпливовіший політик у Києві. Але я вам його не в мери пропоную. Ми не можемо знову розпорошити голоси і привести до влади ненажерливого космічного прибульця, - жонглював Луценко епітетами на адресу Черновецького.

Далі Луценко почав розповідати дивовижні історії.

– Ціна води в Києві дорожча ніж в Угорщині та лише на п’ять відсотків дешевша ніж в Лондоні. Але там, якщо вода в крані гірша за якістю, ніж вода в пляшці з супермаркету, то заплачені за воду гроші повертають! А у нас гроші уходять у кіпрські офшори...

"План для Києва" , який Луценко виклав у п'яти пунктах.

– Перше і головне – всі на боротьбу з Черновецьким, щоб очистити Київ і від космічного мера, і від його космічних апетитів, - традиційно заявив Луценко.

– Друге – ми ухвалимо спеціальний закон про використання населенням газу українського видобутку, який коштує 20 доларів і якого достатньо, щоб він не знищував сімейні бюджети тут, на Троєщині.

У цьому місці Луценко перемудрив – оскільки і так існує норма, що газ вітчизняного видобутку має іти виключно на потреби народу. І якщо вона не виконується, а Луценко хоче вплинути на злісних порушників, то йому не треба далеко ходити. Цим займається компанія "Укрнафта", керівник якої Ігор Палиця перебуває в списках "Нашої України – Народної самооборони" – і саме цю людину Луценко пообіцяв зробити борцем з тіньовими схемами у парламенті. (Докладніше про це читайте в статті "Палиця – газовий солдат Луценка".)

Наступна обіцянка Луценка звернула на себе увагу своєю парадоксальністю.

– Третє – ми запровадимо прозорі аукціони на продаж земель – але ці аукціони будуть мати максимальну планку ціни, що не дозволить перевищувати вартість квадратного метра в порівняні зі іншими столицями, які оточують Київ, - пообіцяв Луценко.

У цьому випадку незрозуміло, як аукціон може мати верхню планку – сам його принцип передбачає, що землю отримає той, хто запропонує найбільше грошей, і, відповідно, компенсуватиме свої витрати при продажі житла.

Четвертою обіцянкою Луценка став намір ухвалити закон про муніципальну міліцію, п’ятою – встановити камери спостереження на дорогах, які "слідкуватимуть за порядком".

Крім цього, Луценко пообіцяв вирішити локальну проблему Троєщини – заборонити будівництво сміттєспалювального заводу.

– Космічна істота, яка не ходить по землі, не може зрозуміти, що сміттєспалювальний завод потрібно будувати за межами міста. Він тут не живе, і воно йому не воняє під носом, - обурився Луценко.

– Я звертаюся спеціально до молоді: Київ – місто молодих. Невже ми будемо далі дивитися на це нафталінове радянське минуле і на Черновецького, який тільки вміє салюти пускати та прожигати мільйони на дискотеках?

Луценко увійшов у образ, перейнявши молодіжну лексику.

– Якщо ми не хочемо вважати себе лохами, то не повинні при владі залишаться такі як Черновецький та Янукович!

Луценко, який, на відміну від Ющенка, розуміє непотрібність довгих промов, зробив правильно – уклався у півгодини, після чого Троєщину залишився агітувати гурт "ВВ". Вони продовжили космічну тематику відомою піснею "Юра". Щоправда, співається там не про Луценка, а про Гагаріна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді