Януковичу в Одесі відмовили пам'ять і президент

Неділя, 23 вересня 2007, 23:04
Одеса – це важливе місто в біографії Віктора Януковича. Тут він вимовив фразу, що складає золотий фонд його крилатих висловів. Саме в Одесі на попередніх виборах Янукович повідав світу про існування "видатної поетеси Анни Ахмєтової".

Свого часу Янукович покладав особливі надії на Одесу. Коли у розпал помаранчевої революції Борис Колесніков запропонував створити окрему державу, то прихильники біло-блакитних на різних мітингах почали скандувати назви регіонів, що повинні були лягти в основу нової країни на чолі з Януковичем: "Харків-Крим-Донбас-Одеса".

Слідчі не змогли знайти ознак сепаратизму у цих діях, Янукович вдруге став прем’єром, Колесніков – начальником його штабу, і тепер вони знову змагаються за владу – ту саму, яка викликає в Януковича стійкі асоціації з "дерьмом".

Нинішній приїзд Януковича до Одеси супроводжувався душевними муками. У цей же день Ющенко відкривав після ремонту Оперний театр – і Янукович спочатку збирався брати участь у церемонії, потім відмовлявся, потім знову збирався. Зрештою в останній день вирішили –Януковича в Опері не буде, щоб зберегти чистоту образу опозиціонера. Публічно ж пояснили все тим, що Ющенко не надіслав запрошення.

Але Янукович явно не розраховував, що в Одесі він стане жертвою адмінресурсу.

До суботнього приїзду лідера регіоналів в Одесі готувалися. Над проїзною частиною вулиці Пушкінської невідомі прихильники розвішали блакитні стрічки. Однак ця композиція не сподобалася комунальним службам міста, і в суботу зранку вони пустили по цьому маршруту спеціальну машину, яку зазвичай використовують при ремонті ліхтарів. У кабіні на горі їхав електрик – він ножем зрізав блакитні стрічки.

Біло-блакитні стрічки стали жертвою помаранчевих репресій
Їх пустили під ніж

За цією процедурою спостерігали двоє чиновників, одягнуті в офіційні костюми.

– Не можу уявити, коли вони встигли начепити цю символіку – я сьогодні о другій ночі проїжджав, то ще нічого не було! – не на жарт був вражений перший з них.

– А я не уявляю, де вони взяли машини з вишками – наші з гаражів не виїжджали, - здивувався другий.

Кореспондент "Української правди" вирішив з'ясувати, чи не пов’язано зрізання стрічок з роздратуванням, яке вони можуть викликати у Віктора Ющенка, що також в суботу приїхав до Одеси.

– Є закон про благоустрій міста, і йому повинні всі підкорятися, а не займатися пацанячеством, - знайшовся чиновник.

Мітинг Януковича в рамках турне-2007 був призначений на Грецькій площі, хоча дізнатися про це було непросто. За кілька годин блукання по місту автор цих рядків знайшов лише одне запрошення на зустріч з лідером Партії регіонів. Причому слово "лідер" було написано з великої літери – як власне ім'я, а не як характеристика його статусу в партії.

Та кількість прихильників, які в обумовлений час на обумовленому місці зібралися послухати Януковича, здивувала. Їх зібралося напрочуд небагато як для однієї зі столиць самопроголошеної держави, яку Янукович так і не створив у 2004 році.

Одеса – місто з доволі високим рівнем життя, де часто зустрічаються мультибрендові бутіки, а на стовпах висять анонси вечірок за участі закордонних ді-джеїв.

Тим більш дивно було спостерігати, що люди, які прийшли на мітинг Януковича, були вдягнуті провінційно, подекуди в спортивні костюми, та ще й час від часу поблискували золотими зубами.

Щоб з'ясувати ситуацію, автор цих рядків зав’язав собі на куртку біло-блакитний бантик і пішов у ряди мітингувальників у статусі інспектора від Партії регіонів.

Як вдалося встановити, значну частину присутніх на мітингу... складали приїжджі, для яких це виявилося вигідним заробітком у вихідний день. Так, люди відверто зізналися: щонайменше по три-чотири автобуси до Одеси направили з райцентрів – Балти, Роздільного, Південного, Котовська тощо.

– Подивіться, тут зібралося 20 тисяч наших прихильників! - повідомила журналістам прес-секретар обласної Партії регіонів Оксана Полянська.

Якщо виходити з таких перебільшень, то в помаранчевій революції на Майдані брали участь мільйонів десять. Насправді прихильники Януковича ледь закрили собою половину площі, а ілюзія присутності виникала через прапори, які мітингувальники тримали у руках. І було б чесно визнати, що охочих подивитися на Януковича у мільйонній Одесі знайшлося аж тисячі чотири, з яких значна частина була гостями, доставленими сюди партійним автотранспортом.

Коли вертоліт Януковича уже підлітав до Одеси, пані Оксана з Партії регіонів вирішила підготувати журналістів до найвідповідальнішого – спілкування лідера з незалежною пресою.

– У вас буде тільки два питання до Віктора Федоровича, - пояснила вона. Очевидно, Януковича вирішили вберегти від експромтів, оскільки пані Оксана тут же розподілила завдання серед репортерів.

– Іра, ти поставиш питання про російську мову, - звернулася вона до кореспондентки "Просто радіо". – А ти запитаєш про інститут сухопутних військ, - доручила вона журналісту місцевої радіостанції.

– А що питати про російську мову? – не зрозуміла дівчина.

– Ну, ти запитаєш, що у Партії регіонів була ініціатива провести референдум про статус російської мови, - пояснила їй Оксана з Партії регіонів.

– А що конкретно мені запитати про інститут сухопутних військ? – так само не захотів помилитися журналіст із радіо.

– А ти скажи, що для Одеси це дуже важлива тема – щоб інститут повернувся до нашого міста. Ребята, я вас прошу, не підведіть мене!

Відчувалося, що Партія регіонів легко знаходила спільну мову з представниками четвертої влади. У руках пані Оксана вже тримала питання, які Януковичу ще тільки мали поставити за дві години – на прямому ефірі обласного каналу.

Тим часом на сцену вийшов депутат обласної ради, який взявся розігрівати публіку в передчутті близької появи лідера.

– Давайте, як в 2004 році, дружньо зустрінемо цю людину красивим вітанням: "Я-ну-ко-ви-ч"! Давайте нашого лідера напитаємо силою одеської землі! Він – незломлений лідер української нації!

Ведучий оголосив мету, яка наступної неділі має об'єднати всіх присутніх.

– Найголовніше, що нам треба на цих виборах – це явка! І тоді наш Віктор Федорович знову стане прем’єр-міністром! Ви цього хочете? – запитав він присутніх.

- Т-а-а-а-к! – відповів мітинг.

Коли Янукович уже підходив до сцени, місцевий штаб регіоналів подарував йому букет гвоздик. На деяких мітингах він розкидає їх у натовп, але цього разу передав комусь із супроводу.

Свій мітинг Янукович почав з повітряних поцілунків

– Я приїхав на одеську землю подивитися вам в очі. Ми пройшли з вами два іспити, зараз проходимо третій, - Янукович говорив з усією суворістю в голосі. – Ці іспити нам шлють помаранчеві і біле братство, яке від них відділилося.

– Спочатку вони обдурили народ в 2004 році, потім вбили економіку в 2005, розсварилися і зганьбили країну на весь світ! – Янукович від обурення стиснув кулаки.

Він ділився враженнями від нещодавно пережитого з лексикою проповідника.

– Я проїхав західну Україну, і бачив обличчя людей... Я дивився їм в очі... І вони мені казали: "Майдану-2 більше ніколи не буде, ми не дозволимо, щоб нас ще раз обдурили".

Далі Янукович пустив у хід одну із заготовок, які він повторює на кожному мітингу.

– Вони обіцяли нам красиве життя, але вони збанкрутували країну... Для цього треба мати особливий талант. Але талант у них є в модельному бізнесі. Я би рекомендував їм займатися цим... Чи відкрити кіностудію, де потрібні артисти. Але економікою вони управляти не можуть.

Натомість таланти Януковича, за його ж словами, оцінив навіть Ющенко.

– У цьому році президент Ющенко сказав, що ми маємо найкращу економіку в Європі. Я радий, що він оцінив нашу працю! Але якби він нам не заважав, було б ще краще.

За словами Януковича, на вибори він іти не хотів, але довелося – бо він не міг спокійно дивитися, як помаранчеві дуже хочуть дорватися до влади, щоб займатися корупцією.

– Я чув у Одесі новий анекдот, що в Києві з'явилася нова мода – чиновники шиють кишені до п’яток, - спробував пожартувати Янукович, але потім чомусь перепитав: - Так чи ні?

– Так! – відповів йому мітинг.

– Після виборів 2004 року не тільки мене, але і моїх родичів переслідували, викликали на допити... Вони хотіли, щоб ми поїхали з країни. Але цього ніколи не буде! Неможливо обдурити трудовий народ! – пообіцяв Янукович.

Далі він дав зрозуміти, що по-своєму трактує кодекс поведінки, який власноруч підписав і де обіцяв не вдаватися до образ конкурентів.

– Ми повинні об'єднатися і раз назавжди сказати цій помаранчевій орді, цьому білому братству: Ні! І щоб їх не було на політичній карті! – заявив Янукович.

Мітинг тривав хвилин п’ятнадцять, але наступне речення показувало, що він наближався до кінця.

– Зараз я поїду в Севастополь. Я можу сказати їм, що Одеса з нами? – запитав Янукович.

– Так! – знову відповіли йому.

Однак Янукович згадав, що не розповів ще про референдум, який під фінал виборчої кампанії раптом вирішила ініціювати Партія регіонів.

– Наше перше питання: російській мові – так! – заявив Янукович.

– Т-а-а-а-к! – підтримав його мітинг.

– Наше друге питання: НАТО – ні! - рішучо відрізав Янукович.

– Н-і-і-і-і! – закричали присутні.

– Позаблоковому статусу України?... – запитав Янукович.

– Ні! – присутні не зорієнтувалися в програмних настановах Партії регіонів, яка, навпаки, виступає за цю норму.

– Позаблоковому статусу – так! – виправив їх Янукович.

Але Янукович не розповів ще про третє питання референдуму, і учасники мітингу тут знову перестаралися.

– Виборам... – почав Янукович.

– Ні! – закричали біло-блакитні.

– ...Виборам керівників місцевих органів влади – так! – наказав Янукович.

– Т-а-а-а-к! – повторили остаточно заплутані люди.

– А тепер я піду на прямий телеефір, і я скажу там все, що не встиг сказати вам зараз, бо я посадив голос на стадіоні, - згадав Янукович про свій похід на матч Ліги чемпіонів, але тут же виправився, – Я посадив голос на стадіоні та на мітингах.

Програма Януковича в Одесі не передбачала покладання квітів до пам'ятника Ківалову. Сам Ківалов живцем супроводжував Януковича

По дорозі до кортежу Янукович дав брифінг, де повинен був відповісти на два узгоджених запитання. Утім, автору цих рядків, попри всі намагання прес-секретаря позбавити його слова, вдалося вискочити вперед і витягнути з Януковича обіцянку – що він оприлюднить нарешті, ще до дня виборів, свою декларацію про доходи.

Програма обласної телекомпанії, попри узгодження питань, стала випробуванням для Януковича, і коли він не міг сформулювати свою думку, на допомогу приходила ведуча.

Прем’єр пояснив, що погодився на дострокові вибори, щоб врятувати Україну.

– Це рішення було ухвалено в найбільш гострий момент загрози громадянської війни. І тільки завдяки зусиллям простих людей...

– Членів Партії регіонів на місцях? – підіграла Януковичу ведуча.

– Так, люди вийшли на дороги і не пустили війська в Київ. І неможливо уявити, чим би це закінчилося, якби пролунав хоч один постріл. І я зустрічався у регіонах з матерями цих дітей, які були на Майдані – і вони мені дякували...

Однак не тільки ці враження Янукович вивіз із виборчого туру – тепер він вміє поглядом зупиняти злі наміри опонентів.

– Я був у Рівненській і Хмельницькій областях... І я бачив помаранчевих, які хотіли влаштовувати провокації на моїх мітингах. І я дивився їм в обличчя, і вони не наважились... Адже їм могли б відповісти тисячі присутніх. І помаранчеві поховали за кутом прапори, залишилися і слухали мене.

Януковича обурило, що на Заході з нього ліплять ворога.

– Прості люди там знають, хто їх обкрадає... Помаранчеві володіють всією інфраструктурою на Західній Україні. Вони зробили людей рабами і при цьому показують пальцем, що винуватий Янукович.

– Я впевнений, що 30 вересня ви зробите правильний вибір, і з політичної карти буде стертий помаранчевий колір і ті, хто перефарбувався у біле братство, - через півгодини після мітингу повторив свій заклик Янукович. – А ми зробимо так, щоб наступні вибори були через п’ять років. Просто вони нам вже набридли!

Телеефір передбачав, що Янукович має постати і в дещо трагічному образі.

– У вас була складна доля, в два роки ви залишилися без матері. Нас оточують багато дітей-сиріт. Що би ви могли для них зробити? – запитала ведуча.

Янукович, такий складний в імпровізації та неточний в цитатах, говорив як по писаному.

– Я пам’ятаю, як Володимир Висоцький заповнював анкету, і там було одне з питань: "Чого ви бажаєте найбільше?" Він написав: "Щоб скрізь пускали". Я був ще дитиною, коли про це почув. Мене і таких, як я, не пускали нікуди! Ми були неконкурентноздатні. І доводилося докладати багатьох зусиль, в тому числі фізичних, щоб пускали. Я зроблю все, щоб діти росли в рівних умовах. А як ми це зробимо – ми це знаємо!

– І у нас залишилася остання хвилинка, ви можете звернутися до одеситів, - запропонувала диктор.

Тут пам'ять і зіграла злий жарт з Януковичем. Виглядало це як повна катастрофа.

– Я сьогодні побував у трьох містах. У Ізмаїлі, і Білгород-Дністровському і е-е-е.... (пауза) Третє місто... (ще одна пауза)... я в ньому перший раз... (пауза) був... (пауза) Це... (пауза). – Янукович не витримав і звернувся до ведучої: - Нагадайте мені?!...

– Давайте не будемо згадувати міста, а просто поговоримо про одеський регіон, - запропонувала тремтячим голосом журналістка.

Жінка була не готова до такої місії, як порятунок прем’єр-міністра своєї країни. Вона, як і Янукович, не знала, що третім містом в його турі Одещиною були Татарбунари.

– Я побував у регіоні... придуная? – несміливо продовжив Янукович.

– Придунав'я, - виправила його ведуча.

– Так-так, Придунав'я! І я зустрівся з людьми, ми обговорили питання, як жити цьому регіону...

Розмова повернулася до планів покращення життя вже сьогодні-завтра, які обіцяв втілити лідер Партії регіонів після перемоги на виборах.

– Я їду від вас з надією, що ми гідно пройдемо це випробування долі, - завершив ефір Янукович. - Ми повинні з вами об'єднатися, щоб ця брехлива популістська команда помаранчевих і перефарбованих білих – щоб вони більше ніколи не заважали нам жити!

– Дякую, з нами був прем’єр-міністр України Віктор Янукович, - з радісною усмішкою попрощалася ведуча.

В останньому реченні Янукович не допустив жодних помилок – він його вивчив досконало.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді