Московський патріархат називає руйнування Лаврської брами реставрацією

Четвер, 11 жовтня 2007, 17:41

Свято-Успенська Києво-Печерська лавра Української православної церкви Московського патріархату планує найближчим часом розпочати роботи з відтворення в'їзної брами у Києво-Печерській лаврі.

Про це на прес-конференції в Києві заявив архієпископ Вишгородський, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври високопреосвященний Павло, повідомляє УНІАН.

"Я думаю, що найближчим часом ми цю реставрацію розпочнемо – це залежатиме від наших керівників, які керують цим проектом, і наших можливостей", - сказав він, наголосивши, що церква зробить все можливе, щоб роботи розпочалися максимально швидко.

Архієпископ Павло додав, що священики зацікавлені закінчити ці роботи до зими, щоб на територію монастиря не потрапляли недобрі люди. Він запевнив, що брама буде такою ж самою, як була, оскільки вносити якісь зміни заборонено.

Крім того, архієпископ повідомив, що вартість робіт ще не визначена, але вони будуть проведені, скільки б вони не коштували.

Павло вважає, що у руйнації брами винне керівництво Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Він заявив, що у 2005 році просив директора заповідника зайнятися ремонтом брами, але ці роботи не були проведені, незважаючи на те, що гроші заповіднику державним бюджетом були виділені.

За словами архієпископа, 8 жовтня обвалилась верхня частина брами, і він ухвалив рішення її розібрати, щоб випадково не було травмовано людей: "Для того, щоб не сталося більшої біди, я сказав, щоб її розібрали".

При цьому він зауважив, що брама перебувала в дуже поганому стані, і була зношена на 60%.

Павло також запевнив, що звинувачення на адресу священиків з боку керівництва заповідника про те, що вони розібрали її для проїзду великовантажних автомобілів, не відповідає дійсності. За словами архієпископа, Лавра має лише один автомобіль КамАЗ, який проходив через браму.

Архієпископ Павло наголосив на необхідності передати церкві в постійне користування всі будівлі Лаври, оскільки через недбале ставлення керівництва заповідника найближчими роками Лавра зруйнується.

Як відомо, на території Києво-Печерської Лаври у ніч проти понеділка, 8 жовтня, була знесена пам'ятка архітектури без відома дирекції заповідника. Зокрема, зруйновані брама та огорожа на в'їзді до Нижньої Лаври.

Відсутність пам'ятки архітектури, яку було зведено ще 1850 року, помітили працівники Києво-Печерського заповідника зранку, коли йшли на роботу.

У четвер Українська православна церква Київського патріархату звинуватила у причетності до руйнування Лаврської брами УПЦ Московського патріархату.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді