Благочестивий Олесь, або атракціон нечуваної щедрості

Четвер, 18 жовтня 2007, 19:41

Загроза піти у відставку для київського мера Леоніда Черновецького стала як ніколи близькою до матеріалізації. Підписана на початку тижня угода БЮТ і НУНС передбачає переобрання київського міського голови.

І хоча офіційно суперників Черновецького на виборах не названо, його основні опоненти в обличчі Блоку Тимошенко й Блоку Кличка вже давно оголосили йому війну. Особливо після земельного дерибану 1 жовтня.

Розуміючи всю безвихідь свого становища, команда Черновецького почала вживати радикальних кроків, щоб покращити свій імідж.

18 жовтня, в день чергового засідання Київради на сходах установи зібралося кілька сотень прихильників людей, які мали показати підтримку мера і його блоку. Перед ними виступав чоловік, який доводив, що не всі сили в Київраді сприймають цей орган народовладдя як "боксерський ринг чи квиток до парламенту", але "працюють на благо киян".

- Ну давайте покажемо, як ми підтримуємо мера. Черновецький, Черновецький! - закликав він присутніх до активності.

- Черновецький, Черно..., - повисли голоси у повітрі. У міні-мітингу під Київрадою, зібраного за традицією з осіб студентського-пенсійного віку, явно не вистачало голосистих прихильників мера.

- Ну шо, я встигла? – запитала літня киянка в такої самої пенсіонерки, піднімаючись на сходи Київради. – Ще не відмічали?

- Та, ні, ще ставайте, - спокійно відказала та.

Звичайно бабусь можна було запідозрити в заробітку на політичній арені, але цього дня могла бути й інша причина їх появи під Київрадою.

Після скандалу навколо непрозорого виділення більше 400 ділянок, керівники Київради почали демонструвати прозорість і відкритість. Тепер на засідання Київради було запрошено осіб, яким мала відводитися земля.

Крім того, було поновлено трансляцію засідання на каналі Київ, а журналістам було обіцяно допуск до зали. І це ще не все.

Ті, хто зібрався в холі перед залою засідань, могли спостерігати картину, як секретар Київради Олесь Довгий читав лекцію для журналістів, як же насправді виділяють землю в Києві.

Малюючи рожевим маркером по схемах, Олесь Станіславович намагався довести, що перед тим як Київрада виділить земельну ділянку, її отримувач проходить безліч не пов'язаних із нею установ – "природоохоронний орган, експертизу земельного комітету, санітарно-екологічний орган, орган культурної спадщини", які зав'язані на міністерства та інші державні органи.

- Відсутність розуміння процедури робить можливою ту огульну критику, яка лунає з уст опозиції, - запевняв Довгий і продовжував малювати.

Найчастіше він домальовував до схеми слово ЗМІ. Це означало, що тепер Київрада стає максимально відкритою для преси. Наприклад, у четвер Олесь Станіславович запросив аж чотирьох журналістів некомунальних ЗМІ посидіти разом з ним у президії Київради, щоб вони могли об'єктивно висвітлити, що ж відбувається на її засіданнях.

Щасливців визначили за допомогою лототрону. Щоправда, не всі з них опинилися в залі. Наприклад, журналістка 5 каналу відмовилася від такого щастя, бо оператора в зал не пустили. Решту переможців Довгий таки завів у зал.

На його переконання, така "відкритість" роботи Київської міської ради повинна була повністю "вибити ґрунт для подальших спекуляцій представників опозиції щодо прозорості прийняття рішень міським депутатським корпусом".

Натомість опозиція тут же взялася вибивати ґрунт з-під ніг секретаря Київради.

Варто було секретарю Київради звільнити місце біля преси, як його посіли представники опозиції - бютівці Тетяна Меліхова і Юрій Дмитрук.

- Перемога демсил 30 вересня призвела до того, що одним з пунктів коаліційної угоди є дострокове припинення повноважень київського міського голови й переобрання Київради. Все, що говорить Лесь Станіславович про прозорість – це прекрасно, але нічого не заважало йому це почати робити 1,5 роки назад, - зазначила Меліхова.

Минулої сесії Київрада розглянула таку кількість питань, що, якби їх виділили на конкурентних засадах, то цього б вистачило на 2 бюджети (1 бюджет міста становить 14 мільярдів), наголосила лідер фракції БЮТ.

За її словами, 1 жовтня приватним громадянам у Святошинському районі біля Катеринівки було виділено суцільний ліс. 68 особам було виділено наділи по 10 соток. Подання було зроблено в один день, і в той же день вже була отримана згода.

Меліхова наголошує, що зробити це неможливо, адже щоб лише отримати згоду потрібно провести засідання двох комісій, а депутати збираються лише раз на тиждень. Бютівці переконані, що рядовому громадянину зробити це нереально.

Так само 200 студентів отримали по 10 соток у Деснянському районі. Вони подали заявки вже за каденції нинішнього мера, а не 5 років тому, як намагався переконати Олесь Довгий.

Зараз же, за словами опозиції, влада "влаштувала шоу", щоб показати, що вона робить все відкрито і запросила людей, які справді вистояли в черзі, і подавали клопотання в 2003, 2004 роках.

Але й серед них, за словами Меліхової, є спринтери, які подали документи в 2006, 2007 роках, а вже зараз отримують землю. На цей раз бютівці поставили під сумнів приватизацію двох ділянок на Печерську, де двоє громадян купили по два бокси під гаражі і зараз хочуть їх приватизувати. В сукупності мова йде про 20 соток, які коштують близько 2 мільйонів доларів.

Підозру опозиції викликало те, що в клопотанні заявники не змогли вказати точну адресу своїх гаражів, а власність "засвідчена чеком магазину "Спорттовари" та квитанцією прибуткового касового ордеру". Дозвіл на розробку питання підписано Довгим.

Після прес-конференції кореспондент УП став свідком, як бютівець Дмитрук з'ясовував стосунки із секретарем земельної комісії Олександром Луцьким із приводу згаданих ділянок.

- Дивись, справа № 104, Зайцева Маріана, проживає на Якіра, заява 14.08.07. 31.08 – резолюція Довгого, - показував Дмитрук свої нотатки Луцькому.

- Та це ж лише фішка, - виправдовувався той.

- Не треба, без резолюції Довгого вона до тебе не потрапить, - не здавався бютівець.

- А я тобі кажу, що заява йде в Київраду переді мною, і Довгий дає лише фішку (добро на розгляд)...., - наполягав представник земкомісії.

- В тому то й справа, що комусь дасть, а комусь і не дасть, - заперечував Дмитрук.

- Та він усім дає, - не здавався чиновник.

- Дає, та не всі попадають, - дратувався бютівець

- Чиста брехня, - образився Луцький і запросив опозиціонера прийти до нього повчитись.

Після цього опоненти відправились до залу, де вже почався розгляд питань порядку денного.

А тим часом у коридорі біля зали засідань набилося кілька десятків людей, в основному у віці від 60 до 80 років, які мали взяти участь у засіданні Київради.

- Я не знаю, навіщо мене сюди покликали, це питання можна було вирішити в земельній комісії, - пояснювала жінка.

- Ми з братом отримали спадщину і хотіли приватизувати батьківський будинок, що ми тут робимо мені незрозуміло... В мене вдома повно роботи, - каже інша.

- Чого я маю вистоювати тут? Нас покликали на одинадцяту, а ми вже тут годину стоїмо. В нас старий будинок, який ми побудували після війни. Що ж це за ставлення, а я ще голосував за Черновецького! - обурюються літній чоловік.

Простояти в кулуарах Київради цим людям довелося не одну годину. І заради чого? Коли їх зрештою почали заводити до зали, то в депутатів не виникло жодного питання до цих людей.

Фактично ці люди виступили антуражем відкритості й прозорості. Вони були потрібні хіба що для телевізійної картинки. Ось квола бабуся ледь іде до трибуни, ось депутати блоку Черновецького звільнюють їй місце, щоб вона могла дочекатися свого виступу, а ось опозиція блокує трибуну і зриває розгляд питання.

Бютівці таки вирішили зіпсувати Олесю Довгому і цю сесію - вони заблокували розгляд восьмого питання, де йшлося про ті самі бокси під авто на 20 сотках.

Секретар Київради, щоб не бути звинуваченим у лобіюванні інтересів, запропонував зняти питання з розгляду, а його фракція - перенести це питання на тиждень. Тим часом, представниця клопотальниці, яка будучи 57 року народження вже "немає здоров'я" ходити вибивати цю землю, ледь не зубами чіплялася за те, щоб питання було розглянуто 18 жовтня.

Зрештою більшість вирішила перенести розгляд питання з гаражами. Але проблема виявилася в тому, що в теж питання було внесено ще два інші землевідводи.

І ось вже перед депутатами стоїть жінка, яка ледь не плаче, розповідаючи про те, що велика сім'я живе в квартирі на Оболоні і хоче роз'їхатися, а для цього приватизувати свою земельну ділянку. І Київрада передумує, повертається до питання і голосує за приватизацію усіх чотирьох ділянок, зокрема і 20 соток на Печерську під гаражами.

Опозиція блокує трибуну, Олесь Довгий заявляє, що він відмовляється від ведення сесії у таких умовах, а бабусі трясуться в кутку сесійної зали.

Через п'ять хвилин всі заспокоюються, і конвеєр іде далі.

Порівняно з дерибаном 1 жовтня, у середу Київрада досить скромно виділяла землю. Якщо минулого разу йшлося про сотні питань, то цього разу лише про десяток. Якщо минулого разу роздали майже 2 тисячі гектарів, то цього разу йшлося лише про 27 гектарів.

Натомість у порядку денному низка питань, до яких важко придертися:

- про оформлення Київській міській станції швидкої медичної допомоги та медицини катастроф права користування земельною ділянкою для експлуатації та обслуговування будівель та споруд закладу (підстанція швидкої медичної допомоги та медицини катастроф №15) на вул. Електротехнічній, 7 у Деснянському районі

- про оформлення поліклініці №1 Солом’янського району м. Києва права користування земельними ділянками для експлуатації та обслуговування будівель і споруд поліклініки на вул. Гарматній, 36 та на просп. Космонавта Комарова, 3 у Солом’янському районі (А 8402)

- про передачу релігійній громаді Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Введення в Храм Пресвятої Богородиці в Святошинському районі м. Києва земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування церкви та каплиці на бульв. Ромена Роллана, 10-А у Святошинському районі (А 5099)

- про передачу Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України земельної ділянки для експлуатації та обслуговування нежилого будинку адміністративного призначення на просп. Перемоги, 92/2 у Шевченківському районі (А 6404)

- про передачу акціонерній енергопостачальній компанії "Київенерго" земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування трансформаторної підстанції на вул. Мічуріна у Печерському районі (Д 0834) тощо.

Якби Київрада поводила себе так 1,5 роки, може, і не виникло б питання відставки мера та її переобрання. Втім, здається, і зараз не всі ще вірять у зміну київської влади.

Син Раїси Богатирьової Олександр пропонує свій варіант висвітлення сесії у ЗМІ

Партія регіонів до наступного засідання сподівається прирости ще трьома депутатами і збільшити їх до 19-ти. Навіщо? Щоб отримати так званий блокуючий пакет. Без голосів ПР Київрада не зможе ухвалювати рішення.

Тим часом БЮТ все ще намагається добитися через суд застосування імперативного мандату до 17 своїх перебіжчиків. Таким чином, розподіл сил у Київраді зміниться знову ж не на користь мера.

В будь-якому разі Київрада в найближчі місяці стане другою за важливістю точкою політичної боротьби, а якщо БЮТ і НУНС в Верховній Раді таки поєднаються в коаліцію, то й головною авансценою подій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді