Патріарх всія Русі розповідає, що робити греко-католикам в Україні

П'ятниця, 5 жовтня 2007, 14:41

Претензії Української греко-католицької церкви на статус загальнонаціональної суперечать позиції та інтересам православних українців, вважає патріарх Московський і всія Русі Алексій II.

"Керівництво Української греко-католицької церкви необґрунтовано претендує на статус загальнонаціональної Церкви, що є викликом для православних українців, які складають основну частину населення країни", - заявив Алексій II в інтерв'ю газеті "Новини Ельзасу".

Поточні відносини між православними і греко-католиками в Україні, за оцінкою патріарха, "далекі від нормалізації".

Він нагадав, зокрема, що в результаті "насильницького перерозподілу церковної власності" у 1990-х роках "багато православних приходів виявилися позбавленими можливості здійнсювати богослужіння в храмах".

Врегулювання відносин з українськими греко-католиками є для Російської православної церкви однією з умов можливої зустрічі її предстоятеля з папою римським.

Між тим низка дій керівництва УГКЦ за останні роки зустрічає незгоду з боку представників Московського патріархату.

Перенесення у серпні 2005 року кафедри верховного архієпископа Української греко-католицької церкви зі Львова в Київ було розцінене Алексієм II як невиправданий і недружній крок, що свідчить про продовження прозелітизму з боку уніатів на сході України.

Будівництво в Києві собору і "патріаршого центру" УГКЦ викликало протести православних віруючих країни.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді