Кінний освенцим-2

П'ятниця, 28 грудня 2007, 12:17

Продовжуючи тему жорстокого ставлення до тварин, ми знову вертаємося до подій Очеретянки, де зовсім недавно коні помирали від голоду.

Ще не стерлися з пам'яті фотографії виснажених тварин і мертвого лошати, ніби напоказ вивішеного біля стайні, як мовчазне попередження – тут убивають коней. Кінний Освенцим.

Ці коні вижили випадково. Тому що їх побачили, звернули увагу, тому що знайшлися люди, не байдужні до долі цих граціозних тварин. Ці живі смертники, які місяцями простоювали в душній стайні без їжі та води, які від голоду намагалися їсти стіни власних напівзгнилих денників, тепер знайшли новий будинок.

Будинок, де про них піклуються, де пам'ятають про такі речі як корм і чиста підстилка, де ними готові займатися стільки, скільки потрібно, щоб ходячі скелети знову стали повноцінними активними конями.

А зробити доведеться дуже багато. За час вимушеного голоду коні втратили більше половини своєї ваги.

Порушилася робота внутрішніх органів, зокрема ШКТ, коні поголовно заражені гельмінтами, а також інфекцією від паразитів-кровопивців – бореліозом і піроплазмозомом. Ці захворювання небезпечні самі по собі, але в даній ситуації протягом року коням не робилося жодне з профілактичних щорічних щеплень, які проводяться на державній основі. Це не могло не погіршити становище.

На даний момент коні отримують особливе лікування, годівля їх розписана по годинах, щоб не викликати ускладнень у відвиклих від нормальної їжі тварин. Їх регулярно оглядають ветеринари, проводяться консультації, призначаються ліки. Коні повільно, але впевнено приходять до нормального стану.

Так коні виглядали до операції "порятунок"
Такими їх відвозили з цього страшного місця.
А так вони живуть зараз
І виглядають вони вже гордими, хоча ребра ще просвічуються

І все це – результат необачності. Вдумайтеся – всього цього могло не бути. Всі ці коні були здорові. Коні, занесені до шостого тому ДПК, гордість Української Верхової Породи, носії унікальної крові коней-призерів національного рівня.

Вони могли бути (і були б!) здорові, активні, повноцінні – для цього їх лише потрібно було годувати, поїти та допустити до них ветеринарів. Однак, людський егоїзм став вищим за прості цінності, такі як життя та благополуччя.

"Ми відповідальні за тих, кого приручили", казав Де Сент Екзюпері. Хто ж відповість за тих, кого залишили вмирати замкненими у чотирьох стінах напівзруйнованої стайні, серед так само виснажених побратимів, коли всього в декількох метрах за стіною простягаються луги із соковитою травою?

"Коли відкрили двері стайні, лоша вибігло першим. Воно дуже хотіло встигнути – до того як спіткнеться й упаде, і ніколи більше не підведеться. Побачити зелену траву, небо, сонце, й упасти тут, а не на брудну підлогу серед коней, які товчуться навколо.

Йому здавалося, що воно все ще біжить, і ноги більше не підламуються від втоми, і відступає завіса перед очима. Воно носилося серед зелених лугів, вільне як ніколи, вже непричетне до нашого несправедливого світу, і не знало, не бачило, як його тільце відтягли під стінку стайні та повісили, як приклад людської жорстокості, просто на очах у інших коней", - з розповіді очевидця.

Це лоша врятувати не вдалося.

Чи це вони заслужили? Для цього привозили їх в Очеретянку?

Чи для цього ми взагалі беремо собі коней?

Це не одиничний випадок. Такі стайні-концтабори щедро розкидані по Україні. І не завжди їх ховають у пригородах, часто вони опиняються просто в нас перед очима.

Скільки коней виводять у парки на вихідних і катають людей по десять годин на добу, а "добрі" хазяї сором'язливо прикривають попонами кістки, які стирчать, щоб не шокувати дітей?

Скільки ночей потім ці коні проводять у сараях, а часто й у холодних гаражах, набиті туди стільки скільки поміститься? Ми не бачимо цього, тому що звикли.

Не помічаємо, тому що це не прийнято. Але ці коні – нічим не гірші, вони також мають право на життя, і, повірте, – вони хочуть жити нітрохи не менше, ніж коні в Очеретянці.

А тим часом "герой нашого часу", начальник очеретянського Освенцима Віктор Ясинський перебирається на нове місце. Його чекає одна з великих стаєнь, де до його рук потраплять десятки коней, власники яких навіть не підозрюють про те, ХТО буде доглядати за їхніми улюбленцями.

Ці руки, які загубили ні в чому не повинні життя, знову візьмуть на себе відповідальність за цих граціозних чотириногих. І хто запевнить, що через місяць на дроті за стайнею не буде висіти ВАШ кінь?!

З кого ви запитаєте, зустрівши одного разу на порозі денника кістяк, який хитається від голоду, з розумними, такими рідними очима, які мовчки запитають вас про одне: за що?... за що мене віддали в руки ката? Чим я заслужив це?

Хто б не готувався прийняти Ясинського, одумайтеся. Ви приймаєте на роботу вбивцю, який вже показав себе. Я звертаюся і до Вас, власники коней. Не дайте йому можливість скалічити життя Вас і Ваших коней.

Світлана

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді