Секретна кімната Віктора Януковича

П'ятниця, 28 грудня 2007, 15:08
Загострене відчуття небезпеки переслідує Віктора Януковича, доказів чому не треба довго шукати.

Довжелезні пробки в районі Куренівки, коли він їхав на роботу з резиденції в Петрівцях, нова рамка металопошуку біля кабінету, перекриті сходи на сьомий поверх Кабміну... Навіть інцидент з яйцем, який стався у 2004 році, люди в його оточенні пояснювали передчуттям замаху, в якому жив Янукович.

В останні місяці перебування Януковича на посаді прем’єра з'явилося ще одне свідчення його переживань.

Це – спеціальна капсула, захищена від прослуховування. Її встановили на сьомому поверсі Кабміну, у приміщенні між робочим кабінетом Януковича і великою залою засідань уряду.

Раніше тут була прохідна кімната з овальним столом, через яку прем’єр потрапляв до зали засідань.

У цьому невеликому приміщенні могли відбуватися наради перед Кабміном, і в часи попереднього президента тут ще висів портрет Кучми, а після Майдану стіну прикрасили Ющенком. Коли Тимошенко вперше була прем’єром, тут щопонеділка відбувалися робочі сніданки за її участі.

Зараз цієї прохідної кімнати взагалі немає. На її місці прямо на підлозі встановлена суцільна конструкція зі сталі. Своїм зовнішнім виглядом вона нагадує величезний промисловий холодильник або сейф. При чому по боках цей витвір конспірології оточили ще однією стіною.

Вхід всередину цього приміщення відбувається через дерев'яні двері, які зовні виглядають дуже непримітно. Насправді за ними розташовані ще одні, залізні, як у банківському сховищі.

Кімната "синьої бороди"

Усе опломбовано, і тільки окремий працівник охорони має право знімати пломбу та запускати всередину прем’єр-міністра.

Якщо дивитися спереду, то це виглядає як вхід у кабінет. Але, якщо зайти ззаду, то можна побачити безпосередньо стальний корпус, на якому висить табличка наступного змісту:

"Спеціальна екранована кабіна Гарант-5КМ. Класифікація СЕК – ІІ клас. Конструктивне виконання – збірно-розбірна. Номер виробу – 001. Дата виготовлення – 31.07.2007 року".

Зовні спецкабіна нагадує гігантський холодильник

Хоча на пломбі значилося, що приміщення не використовувалося вже кілька днів, однак кондиціонер, який обслуговує цю кабіну, продовжував працювати в режимі температури 21 градус.

За розповідями обізнаних людей, всередині це таємниче приміщення має площу близько 10-12 квадратних метрів.

– Підлога, стеля та стіни виконані з заліза, всередині там стоїть стіл і чотири стільці, всі меблі прозорі та в стилі хай-тек, - зазначив співрозмовник "Української правди".

Саме тут Янукович проводив найбільш секретні переговори.

Кондиціонер, який обслуговує кабіну, ніколи не вимикають

Тимошенко дізналася про те, що тепер у неї є таємнича кімната, від нового міністра Кабінету міністрів Петра Крупка.

Напередодні першого робочого дня Тимошенко Крупко прийшов до Кабміну, де його зустрів попередник Анатолій Толстоухов. Він провів екскурсію по нових об’єктах, які побудували за рік володарювання Януковича. Крім зали для прийому іноземних делегацій, Толстоухов показав і кабіну, захищену від прослуховування.

Джерела "Української правди" розповідають, що Тимошенко цим приміщенням жодного разу не користувалася. У нової урядової команди є недовіра до цього нововведення.

– Ми не можемо бути переконані, що Віктор Федорович та його люди не залишили там всередині "сюрприз", який дозволить їм бути в курсі всіх наших справ, - сказав один з чиновників, наближених до Тимошенко.

"Українська правда" з'ясувала, що замовником будівництва таємної кімнати був секретаріат Кабінету міністрів.

Сам Толстоухов відмовився коментувати, чому він видав таке розпорядження.

– Ви про це пишете – от ви і з'ясовуйте! Я нічого не пам’ятаю, бо дуже багато паперів підписував протягом одного дня.

Але коли зайшла мова за вартість об’єкту, Толстоухов заявив, що екранована кімната коштувала "менше мільйона гривень". Звичайно ж, бюджетних грошей.

Прес-секретар Януковича Денис Іванеско відмовився розповідати щось про причини, якої саме прослушки боявся екс-прем’єр і навіщо вони монтували таку кабіну.

– Я все це не коментую тому, що це стосується питань безпеки, - сказав Іванеско.

Джерела в оточенні Януковича запевнили, що наявність такого приміщення всередині органів влади, які дотичні до державної таємниці, є вимогою закону. Водночас вони не змогли пригадати, в якому саме нормативному акті це записано.

– Єдине, що можу підтвердити – це те, що всередині кабіни глушиться звук, а головна її перевага – неможливо зняти інформацію по вібрації, - сказав співрозмовник.

"Українська правда" знайшла виробника спеціального кабінету. Директор науково-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Каліпсо" Сергій Римаренко був дуже обмеженим у коментарях.

– Зрозумійте мене правильно – ми проводили всю роботу під грифом "таємно". А закон про держтаємницю ніхто не скасовував, - сказав він.

На питання, як досягається ефект захисту від прослуховування, директор "Каліпсо" обмежився словами: "це – низка технічних рішень".

Він також не став говорити про інтер’єр приміщення.

– Це – кімната для переговорів, а не для відпочинку. Можу лише сказати, що наша кабіна коштує в п’ять разів дешевше західних аналогів. І врахуйте ще: купувати таке обладнання за кордоном – це завжди ризик, що наші секрети збережені не будуть, - зазначив Римаренко.

Валерій Гелетей – керівник Управління державної охорони – спочатку взагалі відкинув факт існування такого приміщення в будинку уряду.

Коли ж кореспондент "Української правди" повідомив, що має докази цього, Гелетей став оборонятися: "Ви ставите мені питання, на які я не можу дати відповідь".

Ця вся історія показує, що ризик появи "свого Мельниченка" досі актуальний для найвищих посадових осіб України. Якщо для прем’єра спеціально зробили окрему кабіну, то, виходить, глава уряду почуває себе незахищеним навіть у своєму кабінеті!

Якщо це так, то хто є невидимою силою, яка наражала Януковича на небезпеку прямо на робочому місці? І чому цих "ворогів демократії" не усунули, а вирішили тільки захищатися від них? Невже тому, що прем’єр боявся не якихось абстрактних шпигунів, а рідних спецслужб?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді