Юрист Тимошенко з вулиці Тимошенка

Середа, 23 січня 2008, 15:21
У день, коли в Україні проводилися дострокові парламентські вибори, прес-служба Соцпартії поширила дивний прес-реліз. "Валентина Семенюк заявила, що буде працювати главою Фонду держмайна 25 років незалежно від того, хто очолить Кабмін".

При цьому Семенюк уточнила, що буде на цій посаді доти, доки... не поверне у державну власність "Криворіжсталь".

Можливо, у Соцпартії вирішили наперед бурхливо відсвяткувати свою перемогу на виборах, бо інакше складно пояснити всю неадекватність цього повідомлення. Соціалісти пролетіли на виборах, а подання про відставку Семенюк уже лежить у парламенті.

На місце новоодруженої Семенюк-Самсоненко Тимошенко внесла кандидатуру юриста Андрія Портнова, якого пов'язують з захистом інтересів групи "Приват" і Віктора Медведчука.

Якось Михайло Бродський пояснив появу Портнова у оточенні Тимошенко. За його словами, Портнов виявився більш прийнятним на посаду керівника юридичного департаменту БЮТ, ніж колишній постпред Кучми в парламенті Олександр Задорожній, якого також лобіювали на це місце.

"Сьогодні Портнов - дуже затятий БЮТівець з гарним рейдерським досвідом", - охарактеризував його Бродський.

На рівні фракції БЮТ кандидатура Андрія Портнова на посаду глави Фонду держмайна конкурувала з Андрієм Сенченком. Зрештою, вибір було зроблено на користь колишнього юридичного консультанта "Приватбанку".

Портнов має стати тараном Тимошенко в конфліктних приватизаційних історіях навколо "Луганськтепловозу" та "Дніпроенерго".

Незрозумілою залишається лише гра нової влади навколо Нікопольського заводу феросплавів, бо Пінчук з Коломойським змогли закритися судовими рішеннями, які залишають НЗФ у їх спільному управлінні.

Однак у інтересах Коломойського, який будує феросплавну імперію, стати одноосібним власником заводу. Тому він може спробувати позбутися Пінчука або через повторний продаж НЗФ, або через викуп його частки, шантажуючи зятя Кучми ризиком реприватизації.

У будь-якому разі, враховуючи необхідність наповнювати бюджет для виплат за внесками до "Ощадбанку", постать керівника Фонду держмайна буде в центрі уваги і Тимошенко, і громадськості.

У переддень призначення депутатам була роздана декларація про доходи Портнова.

За минулий рік він заробив 1 мільйон гривень, левову частину з яких склали прибутки від продажу цінних паперів та корпоративних прав. Ще більше задекларувала дружина Портнова Тетяна – майже півтора мільйона гривень.

На рахунку в банку у Портнова 590 тисяч гривень, у його дружини – 170 тисяч. У нього – "Мерседес" S500, у неї – модний зараз позашляховик "Ауді" Q7.

У їх власності перебуває чверть гектара землі та "садовий будинок" на 600 квадратних метрів.

Також у Портнових є квартира або квартири загальною площею 180 квадратних метрів. І, за іронією долі, юрист Тимошенко мешкає... на вулиці Тимошенка, що розташована на Оболоні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді