Віталіну Ющенко вивели на міжнародну орбіту

П'ятниця, 25 січня 2008, 10:21

Родина Віктора Ющенка остаточно закрила для себе "питання Пінчука". Якщо під час Майдану нинішній президент любив розповідати про "Криворіжсталь, вкрадену за одну ніч зятем Кучми", то тепер у стосунках цих людей панує повний мир.

Більше того, в умовах прем’єрства Тимошенко тільки Ющенко може ефективно гарантувати недоторканість бізнесу Віктора Пінчука в контексті спроб реприватизації Нікопольського заводу феросплавів.

Ющенко вперше заявлений як гість п’ятничного ланчу в Давосі на українську тематику, хоча Пінчук організовує його четвертий рік поспіль.

Але, окрім того, дружина Ющенка стала vip-гостем іншого заходу Пінчука на цьому гірськолижному курорті – круглого столу на тему благодійності, який відбувся у четвер.

Там же перша леді України презентувала нового куратора філантропії на рівні держави – доньку Ющенка - Віталіну, також включену в офіційну делегацію до Швейцарії.

Разом з Катериною Ющенко, головними промовцями заходу стали топ-менеджери благодійних фондів Клінтона, Білла та Мелінди Гейтс, а також Джордж Сорос власною персоною.

Віталіна Ющенко

Зібравшись перед початком у щільне коло, вони жваво спілкувалися з Віктором Пінчуком. Скориставшись паузою, дружина Ющенка покликала Віталіну. Та підійшла.

Донька глави української держави, попри 12:00 на годиннику, була вдягнута у чорну коктейльну сукню без рукавів та чоботи на підборах. Доповнювала картину сумка зі вставками з хутра.

Катерина Ющенко представила Віталіну як новоспечену главу Нацради з питань благодійності, куди її призначив батько-президент наприкінці минулого року.

Віталіна усмішкою мовчки привіталася з Соросом та його співрозмовниками. Постоявши ще кілька секунд поруч, дівчина відійшла і сіла на диван.

Можливо, причина була в тому, що розмова там відбувалася англійською мовою. Можливо, вона просто засоромилася у високому товаристві.

Однак факт, що з Віталіною ніхто з міжнародних благодійників так і не заговорив – уже без неї вони зібралися в окремій кімнаті порадитися перед початком панелі.

Тим часом Олена Франчук демонструвала, що відчуває значно менше комплексів у спілкуванні з пресою, ніж це було на початку її публічної кар’єри.

Тоді вона також була у статусі доньки президента.

- Я вже третій рік катаюся на лижах, але на чорні траси (найскладніші) поки не виїжджаю, - ділилася враженнями від новорічних канікул Франчук.

Вона розповідала журналістам, що прибула до Швейцарії окремо від свого чоловіка.

- Ми зустрілися з Віктором уже в аеропорту в Цюриху. Я летіла з Києва, а він – з Берліна.

- А на чому ви прилетіли? На власних літаках?

Донька Леоніда Кучми тільки усміхнулася усмішкою людини, яка не розуміє, що в такому способі пересування є дивного. Як відомо, у Віктора Пінчука і його компаній щонайменше три приватних літаки. Відчуваючи, що відповіді не буде, журналісти запитали:

- Чому ви не зізнаєтеся?

- Не забувайте: я – донька батьків, які працювали на військовому підприємстві, - підіграла Франчук.

- О, а от розкажіть, чому в Давос ніколи не приїжджає ваш батько – Леонід Кучма? – атакували Олену Франчук журналісти.

- Ви знаєте, папа відійшов від активної політики. Але я не виключаю, що наступного року в Давосі буде щось, організоване моєю мамою, - зізналася Олена Франчук.

Тим часом у фойє спустилася Катерина Ющенко, яка ніжно розцілувалася з дружиною Віктора Пінчука. Наступним з'явився Олександр Квасьневський у супроводі екс-першої леді Польщі.

Віктор Пінчук, як організатор події, зустрічав дружину президента Катерину Ющенко

- Ти диви, яка картина: от дружини двох президентів..., - замріяно сказав Пінчук, вказуючи на Катерину Ющенко та Іоланту Квасьневську. – ...А от і доньки двох президентів, - додав він, дивлячись на Віталіну Ющенко і Олену Франчук.

На початку панелі Пінчук окремо подякував першій леді України. У відповідь Катерина Ющенко розсипалася у компліментах, назвавши людей, які в сучасній Україні підхопили в Терещенків та Ханенків ініціативу філантропії.

- У нашій державі є великі благодійники! Це Віктор Пінчук, Рінат Ахметов, - сказала дружина президента. - Є фонд Віталія Кличка, є мій фонд...

Дочка Кучми Олена Франчук пишається своїм чоловіком

Розчулена, Олена Франчук поклала руку на плече чоловіку просто на очах у всіх.

Катерина Ющенко виступила з ініціативою, щоб тим, хто займається благодійністю, держава дала преференції.

- Щоб їм було легше працювати! Це можуть бути і податкові пільги або інші стимули, щоб люди займалися доброю справою. Мені здається, наша Верховна Рада потрібну їм законодавчу базу не створила, - сказала дружина президента.

Хоча круглий стіл був організований українцями та освячений присутністю першої леді, майже відразу розмова перейшла на глобальні проблеми. Розмова точилася про все загалом і ні про що зокрема.

Катерина Ющенко на панелі щодо питань благодійництва

Пожвавлення відбулося, коли гість з Москви запитав у Джорджа Сороса, які б він дав поради для діяльності у цій країні.

- У мене був чудовий імітатор в Росії – Михайло Ходорковський. Він створив фонд за моїм прикладом... А тепер він помирає у тюрмі, - повідомив Сорос тоном людини, яка знає щось, що не знають інші.

Усмішки сповзли з облич присутніх...

Гості Пінчука
Сергій Тарута та Олександр Фельдман

...Віталіна Ющенко категорично відмовилася спілкуватися з пресою у Давосі. "Українській правді" вдалося витягнути з неї буквально кілька речень, щоб отримати пояснення, як так сталося, що її батько-президент зробив свою доньку главою Нацради з питань благодійності. Начебто інших людей, які б могли бути справжніми фахівцями з цих питань, в Україні не існує.

- Хіба ваше призначення не викликає підозри в корупції?

- Це ви мені ставите таке питання? – здивувалася Віталіна. – Воно нетактовне. Я буду працювати на громадських засадах. І я не бачу тут ніякої корупції!

- Але почекайте: ваш батько своїм указом призначає доньку...

- А хіба я не людина? – завершила розмову Віталіна.

За неї заступилася і Катерина Ющенко.

- Ліна уже багато років займається добрими справами. Особливо цікавиться питаннями сиріт і багатодітних сімей.

- Хіба, щоб продовжувати це робити, її треба кудись призначати? Вона не могла робити це без посади?

- Вона буде намагатися сприяти іншим робити це ще краще.

Як відомо, низка громадських організацій підготувала листа протесту до Ющенка, називаючи це кадрове рішення непрозорим. Один з підписантів Євген Бистрицький був на круглому столі, але питання так і не поставив:

- Я тягнув руку, тягнув, але ведучий заради політкоректності дав слово не мені, а чорному хлопцю.

Славко Вакарчук та Віталій Кличко сіли поряд з Віталіною Ющенко

Зрештою, цим круглим столом Віктор Пінчук продовжив формування свого нового іміджу. Зібравши представників впливових фондів та задавши міжнародну тематику, він позиціонував себе як благодійник – але вже не українського, а інтернаціонального масштабу. Вкотре з відеопривітанням виступив Білл Клінтон, фонд якого Пінчук підтримує грошима і співпрацює у кількох програмах. Імідж зятя Кучми трансформується з кожним Давосом.

Щоб якось нагадати, яким був цей імідж чотири роки тому, – запитання до Сергія Тарути.

- Якщо говорити спрощено: придбати Криворіжсталь на 3 мільярди дешевше, зекономити їх, а потім 50 чи навіть 100 мільйонів спрямувати на благодійність – це по-чесному?

- Ви ж самі відповіли! Звичайно, не по-чесному! – відповів Тарута, який в 2004 так і не зміг придбати цей меткомбінат, але дуже хотів. - Але будемо сподіватися, що вони компенсують усі гроші.

- Благодійність – це спроба віддати борги і відновити справедливість, - назвав речі своїми іменами Ігор Мітюков, який багато років був міністром фінансів України, а тепер працює на інвестиційний банк Morgan Stanley. Він розгадав Пінчука.

- У чому сенс благодійності? Ділитися грошима є ознакою успішного бізнесу. Але присутній і діловий інтерес: на майданчику благодійності можна знайти нових партнерів, - сказав Мітюков. - Я бачив у залі людей від Ахметова. І я не здивуюся, якщо Ахметов щось подібне буде проводити наступного року.

Поїздка до Давосу журналіста Української правди організована за сприяння фонду Пінчука.

Фото автора та Михайла Маркова, прес-служба президента

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді