Інцидент з Яценюком і середнім пальцем. Версія автора

Середа, 20 лютого 2008, 10:05
Маразм української політики міцнішає. Після ударів у мерські обличчя і пах, нанесених рукою і коліном міністра внутрішніх справ, політичний контекст формує нову сценку з побуту небожителів. Непристойний жест з середнім пальцем, який побачив спікер парламенту Арсеній Яценюк з вікна свого автомобіля, у вівторок вилився в три відставки в структурі МВС.

Міністр внутрішніх справ Луценко не послухався президента Ющенка тільки щодо члена своєї команди – глави ДАІ Сергія Коломійця. Його лише відсторонили від виконання обов'язків.

А втратили посади заступник керівника ДАІ, а також керівник спецпідрозділу "Кобра" і його заступник Олексій Кожа, який і виявився злісним порушником.

Сам "головний винуватець" вважає, що або Яценюк щось переплутав, або хтось дав йому "некоректну інформацію". "Українській правді" вдалося розшукати учасника анекдотичного інциденту зі спікером, що сполошив всю міліцію і вивів з рівноваги Віктора Ющенка під час колегії МВС.

Стверджувати, що все розказане Кожею правда – ми не ризикнемо. Але суспільству корисно знати дві точки зору на те, що відбулося.

Отже, за словами Яценюка, минулої суботи він їхав за кермом, як перед його машиною, "перетинаючи дорогу, створюючи аварійну ситуацію, з'явився джип". Співробітники Управління держохорони, які супроводжували спікера, включили спецсигнали для того, щоб машині Яценюка звільнили дорогу, однак не тут то було.

"Я щиро думав, що він просто не бачив автомобіля, тому що не звільняв дорогу і їхав попереду дві хвилини, три, п'ять, сім... А потім цей джип здає вправо, у нього опускається вікно, звідти висовується рука і показується середній палець! Тобто видно, що людина надивилася американських фільмів", - розповів Яценюк.

Далі, за словами Яценюка, спецпідрозділ "Кобра" на вимогу УДО зупинив автомобіль, а Яценюк "пізніше про той випадок навіть забув".

"Згодом я запитую: яка доля того водія, який порушив правила? А мені говорять: усе нормально. Відпустили його, він на донецьких номерах". Я запитую: "Чому? Всі ж рівні перед законом. Я ж їжджу за правилами і на червоний зупиняюся. А мені сказали, що він документів не показав", - розповів він.

За словами Яценюка, він подзвонив Коломійцю з проханням знайти той автомобіль. Керівник ДАІ відповів, що винуватця інциденту шукають.

"Говорить (Коломієць): "З'ясовую". Вікторе Андрійовичу, а машина стоїть на стоянці "Кобри", - поскаржився Яценюк президентові.

Не домігшись правди в ДАІ, Яценюк сам вирішив паралельно знайти власника машини. Ним виявився заступник начальника "Кобри", що був за кермом позашляховика Porsche Cayenne 2007 року, середня ціна якого складає 200 тисяч доларів.

Однак Яценюк пішов у своєму розслідуванні ще далі і з'ясував, що на Кожу в базі ДАІ зареєстровані три автомобілі: Porsche Cayenne, Toyota Land Cruiser і Mitsubishi.

Розказане шокувало Ющенка, і він зажадав звільнити все керівництво ДАІ і "Кобри".

Кожа "Кобри"

А тепер – версія у викладі "героя" цього інциденту 35-річного Олексія Кожи. В інтерв'ю "Українській правді" він розповів, що в суботу близько 17 години їхав на машині Porsche Cayenne по проспекту Перемоги в лівій смузі.

Кожа стверджує, що його швидкість не перевищувала 60-80 км/годину. Уявити собі автомобіль у лівому ряді проспекту Перемоги з такими показниками спідометра складно, однак Кожа пояснив, що там було скупчення машин.

За його словами, у районі перехрестя проспекту з бульваром Вернадського за Porsche "пристроїлися два джипи з приватними номерними знаками Київської області".

Кожа наполягає, що машини не їхали ескортом.

"Якщо це офіційна поїздка, вона має здійснюватися у вигляді кортежу з екіпажами ДАІ з супроводом. А це була приватна поїздка на машинах з приватними номерами", - стверджує він.

"Коли їдуть незрозумілі автомобілі з незрозумілими людьми з приватними номерами, закрадаються сумніви, чи не бандити це", - поділився переживаннями звільнений заступник начальника "Кобри".

"Машини ретельно моргали фарами, щоб я звільнив дорогу. Я бачив фари, і мені здалося, що були блимавки, установлені під решіткою", - сказав він, відзначивши, що використання такої ілюмінації приватними особами заборонено.

Кожа впевнений, що джипи їхали з набагато більшою швидкістю, ніж він сам.

За його версією, через інтенсивний рух він не зміг відразу пропустити машини, "не створивши аварійної ситуації", і переїхав у середній ряд лише в районі станції "Дачна", коли дорога трохи звільнилася.

"У такому режимі я проїхав до перехрестя проспекту Перемоги з вулицею Чорнобильською і повернув праворуч. За мною їхали два джипи... Вони активно доганяли мене справа і зліва, створювали аварійні ситуації іншим учасникам дорожнього руху, почали мене затискати. Щоб не пошкодити свою або чужу машину, я зупинився", - розповів Кожа.

До нього підійшли люди в цивільному одязі зі зброєю, які назвалися співробітниками держохорони і попросили документи. Через 15-20 хвилин під'їхали представники "Кобри", що нібито одержали команду скласти адмінпротокол.

"Я говорю: "Складайте, тільки не зрозуміло за що", - переказав свої слова Кожа.

Він стверджує, що не намагався скористатися своєю посадою. За словами Кожи, йому довелося чекати другий патруль, оскільки в першого не виявилося необхідного бланка.

Прочекавши 40 хвилин, Кожа підійшов до старшого охорони і запитав, чи може він бути вільним. Одержавши позитивну відповідь, Кожа поїхав.

Далі, говорить він, у понеділок був складений адміністративний протокол, у якому вказувалося, що Кожа створив аварійну ситуацію.

"Я поставив підпис, що з документом ознайомлений, і наприкінці написав пояснення, як усе відбувалося", - розповів він.

"Тепер, думаю, протокол має бути спрямований у райсуд, щоб той виніс рішення, винен я чи ні. Думаю, проблематично буде судді приймати рішення..." – додав Кожа.

"Але ж є закони, які повинні виконувати усі без винятку. Правила дорожнього руху поширюються на всіх, і на керівників у тому числі. Чим більша посада, тим простіше обмовити", - обурився Кожа.

Він також розповів, що не ознайомлений з наказом про своє звільнення і з результатами службового розслідування, на яке спиралося МВС, приймаючи рішення про його зняття з посади.

Кожа стверджує, що в понеділок вдень сам написав рапорт про відставку за власним бажанням.

З Донецька з номерами

Кожа також стверджує, що жодна з трьох машин, наявність яких обурила Арсенія Яценюка, йому не належить.

"Яценюк сказав, що особисто перевіряв... Чи то він цього не робив, чи то його обдурили, але Porsche – це не моя власність", - розповів Кожа.

Як заявив Кожа, сумнозвісний Porsche Cayenne належить другові "порушника", який проживає в Донецьку.

"Це мій близький товариш, який по своїй роботі був змушений придбати другий автомобіль і залишити його в Києві. Він прилітає сюди літаком і бере Порш, тому що має відповідати іміджеві, адже він – приватний підприємець, хоча і не пов'язаний з політикою", - зізнається "винуватець" скандалу.

Кожа пригадав, що в той нещасливий день, коли на дорозі йому довелось зіштовхнутися з Яценюком, він забирав машину зі станції техобслуговування і віз її в гараж.

Говорячи про другий автомобіль, він розповів, що Toyota Land Cruiser була придбана після ДТП, відновлена і зареєстрована, однак рік тому він її продав, а покупець їздить за гендовіреностю.

Навіть третій автомобіль Mitsubishi 2005 року випуску належить не йому, а "друзям родини".

А чи був пальчик?

Найабсурдніша деталь цього інциденту – чи "послав" Кожа Яценюка, використовуючи середній палець. Спікер стверджує, що непристойний жест був, Кожа – що ні.

"Я йому показав, мовляв, "проїжджай далі"! Нічого протизаконного я не робив. Я не знаю і не використовую жести, які можуть образити", - заявив він.

"Я взагалі не знаю, які пальці і як можна розцінювати", - додав Кожа.

Привидівся Яценюку середній палець, чи ні – у кожного є своя правда. Що ж насправді відбулося, може встановити суд, хоча і це сумнівно.

А поки йде боротьба між спікером і звільненим заступником підрозділу "Кобра", покликаного наводити порядок на дорогах, звичайні громадяни продовжують вкушати сувору правду життя, очікуючи протягом чотирьох-шести годин приїзду даїшників на ДТП...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді