Юлія Тимошенко: холодний душ у Москві

Четвер, 21 лютого 2008, 10:39

Український літак спецрейсу Київ–Москва піднімався у повітря, а Юлія Тимошенко, сиплий голос якої все ще видавав ангіну, усім своїм виглядом намагалася випромінювати впевненість.

– Ну, ви готові до перемог?!, – запитала Тимошенко. – Я думаю, що все в нас вийде.

За цими словами стояли тижні протистояння з секретаріатом президента і повна невизначеність майбутньої програми перебування у Москві.

Розклад зустрічей Тимошенко визначався майже в режимі он–лайн. Ще за добу до вильоту своє бажання бачитись з Юлією Тимошенко не підтвердили ані Володимир Путін, ані голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

Напередодні замість переговорів з президентом Росії в програмі стояло інтерв’ю радіо "Эхо Москвы", а візит до Міллера працівники протоколу загадково називали "зустріч інкогніто".

В аеропорту Юлію Тимошенко разом із членами російської делегації зустрічав Віталій Гайдук. Співвласник ІСД, який зараз очолює групу радників прем’єра, перебував у передовій команді переговірників. На долю Гайдука і випало до останнього добиватися зустрічі з першими особами "Газпрому".

– Хто зі мною їде в машині? – зійшовши з трапу, запитала Тимошенко в Гайдука.

– Ну, як ви і просили – посол, – відповів Віталій Гайдук, як завжди, чимось незадоволений.

– Добре. Поїхали. Удачі нам усім, – сухо відповіла Юлія Тимошенко, сідаючи у машину разом із послом України в Росії Дьоміним.

Москва зустрічала Юлію Тимошенко символічно. В цьому році російський газовий монополіст відзначає 15–річний ювілей. На честь свята майже через кожен квартал на шляху від аеропорту до будинку уряду, де мала відбутися зустріч Тимошенко з російським візаві Зубковим, височіли білборди зі спалахами блакитного полум’я і надписом "Газпром. 15 років. Від перемоги до перемоги".

У Білому домі Юлія Тимошенко перебувала вперше в якості голови уряду. У 2005 році їй так і не вдалося відвідати Москву через погрози військової прокуратури РФ розслідувати кримінальну справу про стосунки ЄЕСУ і Міноборони Росії.

Спочатку прем’єри двох країн мали спілкуватися у "вузькому колі".

Уже з перших хвилин ці переговори здалися трохи дивними. Попри те, що головною темою візиту Юлії Тимошенко був газ, до зали переговорів не запрошували ані жодного офіційного представника НАК "Нафтогаз України", ані міністра палива та енергетики Юрія Продана. Разом з Тимошенко був тільки її головний радник Віталій Гайдук.

Для голови "Нафтогазу" візит в Москву взагалі починався невесело. За інформацією "Української правди", по прибутті до Білого дому Олег Дубина попросив про медичну допомогу – під час перельоту в нього раптово почалися болі у спині.

У залі офіційних зустрічей, де українська делегація чекала виходу прем’єрів після переговорів, пан Дубина стояв, спираючись на стілець.

Трохи поодаль розмовляли заступник голови НАКу Ігор Діденко і пан Продан.

– А що нам робити? – енергійно запитував Діденко, майже переходячи на здавлений крик. – Щоб не підкопалися, ми обкладаємось договорами з усіх боків!!

Його співрозмовник лише мовчки хитав головою. Лише під кінець розмови Віктора Зубкова і Юлії Тимошенко до голови НАК "Нафтогазу України" вийшов Юрій Мельник і запросив його у кімнату переговорів.

І буквально через декілька хвилин прем’єри ввійшли до зали, де мала відбутися зустріч у розширеному форматі. Те, що вони заявили, стало великою несподіванкою.

– В узком формате мы уже обменялись мнениями с Юлией Владимировной по ряду ключевых моментов российско–украинских отношений, – почав з казенних фраз російський прем’єр. – Я скажу прямо, что мы констатировали позитивную тенденцию наших торгово–экономических отношений. Товарооборот по прошлому году составил более 30 миллиардов долларов США. Динамично развивается инвестиционное взаимодействие...

З кожним його словом напруга у залі зростала. Журналісти і члени делегацій, що не були присутні на першому раунді переговорів, виловлювали у виступі Зубкова лише одне слово – газ. Але воно так і не пролунало.

Здавалось, голова російського уряду робив усе, аби уникнути згадки про блакитне паливо. Навіть заговоривши про енергетику, він обережно забув про його існування.

– Среди ключевых отраслей выделили энергетику, в том числе атомную, авиакосмическую, транспорт. Традиционно идет успешно научно–техническое сотрудничество…

Єдиним натяком на газову тематику була репліка, яка жодним чином не грала на руку Юлії Тимошенко:

– Важным направлением работы выступает реализация положений плана действий Россия–Украина до 2009 года, который утвердили наши президенты Владимир Владимирович Путин и Виктор Андреевич Ющенко 12 февраля этого года.

Проте диво продовжувалось і далі. Слово газ не прозвучало і з вуст Юлії Тимошенко. Більше того, вона повністю скорилась тактиці свого колеги.

– Действительно, после встречи двух президентов очень важно, чтобы наш комитет включил все возможные организационные ресурсы, чтоб мы могли демонстрировать хорошую динамику этого плана действий…

Це не було схоже на Юлію Тимошенко в години її перемог.

Переговори з Віктором Зубковим були першою і чи не єдиною зустріччю Тимошенко, на якій були присутні російські та українські журналісти. У таких умовах повністю обійти тему газу для прем’єра було б тактично не вигідно.

Залишалась надія на те, що Тимошенко подасть якийсь публічний сигнал після розширених переговорів. Але вихід прем’єрів до преси виглядав ще більш дивним.

За вимогою російської сторони питання від журналістів були скасовані. А Віктор Зубков, як тільки сів на своє місце біля Юлії Тимошенко, одразу ж почав читати свій виступ з аркуша.

– Уважаемая Юлия Владимировна, хочу поблагодарить вас за встречу, – ввічливо почав голова російського уряду. – Во время беседы основное внимание мы уделили состоянию торгово–экономического сотрудничества. Показатели неплохие.

Слух різав витончений канцелярський стиль виступу. За весь час брифінгу без запитань Віктор Зубков так жодного разу й не подивився ані на Юлію Тимошенко, ані в зал. Було видно, що текст, який зачитував Зубков, був…надрукований.

Одне з двох – або служба протоколу встигла набрати текст під час переговорів, що виглядає малоймовірно, або текст був підготовлений ще до приїзду українського прем’єра і був погоджений з більш впливовою особою.

На те, що текст був написаний заздалегідь, вказувала кумедна деталь. Швидко читаючи з папірця, Зубков раптом збився, викликавши в залі сміх:

– Подчеркну – настрой на откровенное общение позволил нам обсудить ряд острых вопросов, которые серьезно волнуют граждан России, в том числе, ну…э–э–э–э…мы эти факты при– …приводили некоторые….я думаю, что мы их обсудили тоже.

Очевидно, замість "ну…э–э–э–э" стояв конкретний приклад, який уже під час переговорів було вирішено не оголошувати, але в тексті він залишився.

Утім, навіть якщо текст не був написаний напередодні, все, що говорив пан Зубков, означало фактично повний провал початку візиту Тимошенко до Москви.

Цього разу Віктор Зубков усе-таки згадав про газ. І його слова були більш ніж зрозумілими.

– Мы обсудили, разумеется, вопросы в энергетической области, в том числе по газовым делам. Мы подтвердили обоюдную приверженность строгому выполнению договоренностей в этой сфере наших президентов.

Згодом Юлія Тимошенко знов підтвердила тезу про виконання домовленостей Ющенка і Путіна. Цього було достатньо, щоб більше про газ не говорити взагалі.

– А ми й не говорили, – запевнив "Українську правду" Юрій Продан. – Взагалі не піднімали цю тему. Говорили лише про атомну енергетику…

– Ви згодні, що це поразка?

– Я? Ні! А чому? Переговори все ще йдуть…

Утім така тактика Юлії Тимошенко не відповідала словам Олександра Турчинова, який ще напередодні говорив про "надскладні завдання", які стоять перед прем’єром у газових переговорах.

Можливо, Юлія Тимошенко вирішила, що Віктор Зубков – це не той рівень, на якому можна порушувати такі питання.

Але публічне визнання необхідності виконувати домовленості Ющенка–Путіна аж ніяк не вписувалося в тезу, що Тимошенко доведеться почати всі переговори "фактично з самого початку".

Єдиною зачіпкою, яка б могла надати ключ до розуміння того, про що могло йтися на переговорах з газу, є ось ця цитата Віктора Зубкова:

– …Очевидно, что такое сотрудничество должно быть взаимовыгодным прагматичным и основанным на рыночных принципах. На таких условиях мы готовы идти на его расширение так далеко, как к этому будут готовы наши украинские партнеры. Среди наших предложений Украине не только транзит, но и совместное освоение углеродно–водородных месторождений в обоих странах, причем с равноценным объемом активов.

Можливо, це була асиметрична відповідь на ініціативи уряду Тимошенко. Розмови про те, що в обмін на присутність "Газпрому" на внутрішньому ринку Україна може запросити доступ до джерел газу і нафти на території Росії, точаться вже достатньо довго.

Питання лише в тому, що Росія визнає "рівноцінним активом"? Внутрішній ринок українських споживачів газу? Чи вимагатиме, наприклад, доступу до видобутку газу в шельфі? Або, ще більш імовірно, – прагнутиме отримати в спільне управління газотранспортну систему України.

Володимир Путін прийняв Юлію Тимошенко не в Кремлі, а в менш офіційній атмосфері – у підмосковній резиденції в Ново–Огарьово.

Проте зустріч з Путіним, скоріше за все, так і залишиться лише публічним символом маленької перемоги Юлії Тимошенко над Банковою, яка робила все, аби це побачення не відбулося.

Можливо, це останнє рандеву Путіна з Тимошенко в такому ранзі, а наступного разу вони побачаться як рівні колеги.

Проте в Москві уже, не ховаючись, жартують, що ця зустріч взагалі може стати останньою – Юлія Тимошенко раніше залишить уряд України, ніж відбудуться президентські вибори в Росії.

Переліт Мустафи Найєма до Москви здійснено коштом державного бюджету України

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді