На часі – відставка Тимошенко і переформатування парламенту?

Понеділок, 25 лютого 2008, 15:41
Питання про відставку прем'єр-міністра Тимошенко може бути внесене одразу після розблокування роботи Верховної Ради. Проголосувати "за", крім фракцій комуністів і Партії Регіонів, здатні депутати Блоку Литвина та частина їхніх колег з НУНС, котрі підтримують очільника президентського секретаріату Балогу, і не є прихильниками діючого прем'єра.

Серед офіційних підстав відставки називатимуться невиконання прем'єр-міністром досягнутих концептуальних домовленостей між президентами Путіним і Ющенко щодо газової проблематики, неспроможність уряду подолати інфляцію, волюнтаризм у підходах до приватизації ряду стратегічних об'єктів, відсутність бажання врахувати поправки і доповнення президента до бюджету-2008, врешті - недієздатність демократичної коаліції, що загрожує повній стагнації парламентаризму в Україні.

Остаточно питання відставки було погоджено після того, як за підсумками кулуарних переговорів, до регіоналів і комуністів приєдналися нардепи з блоку Литвина. "Він давно вже хилиться до Ющенка, - повідомило джерело з парламенту. – Остаточна розмова відбулася під час візиту до Москви".

Дехто вважає, що вирішальним став аргумент майбутнього двох рідних братів Володимира Михайловича, які займають керівні посади у важливих державних установах - митниці та на кордоні.

"Раніше це питання виносити було рано, хоча після виходу шести депутатів ми б і мали вже невелику перевагу. Проте, як і у Юлі, вона була б крихкою, непевною. Інша справа, коли дав згоду Литвин. Це вже щось", - вважає джерело.

"Крім того, - зазначив співрозмовник, - марнувати такий шанс, коли Юля наробила стільки помилок у Москві, - нерозумно. Хто знає, коли ще випаде такий зручний момент. Тягнути з відставкою до літа – небезпечно, вона може утвердитися, обрости підтримкою, і піти на президентські вибори з плацдарму прем'єра. А цього ні в якому разі допускати не можна!"

Цікаво, що сам Балога, в недільному інтерв'ю одному з телеканалів, сказав про те, що в коаліції "як мінімум" повинен бути блок Литвина, що ж стосується "такої політичної сили як Партія Регіонів, то у мене ніколи не було спротиву".

Це висловлювання можна зрозуміти таким чином, що одразу після відставки прем'єр-міністра відбудеться переформатування коаліції, до якої ввійдуть, крім комуністів і ПР, литвинівці, а також частина депутатів з НУНС, яка дрейфує в бік Балоги.

Переформатування політичних сил відбудеться не тільки у Верховній Раді, а й у Кабміні. Немає ніяких сумнівів, що новим прем'єром (у крайньому разі – в.о.) стане Балога. А. Яценюк очолить президентський секретаріат - після досадного "ляпу" з листом стосовно тендерної палати шанси Шлапака мінімальні. На посаду спікера буде запропоновано Януковича.

Таким чином, нове керівництво держави у разі реалізації всіх домовленостей виглядатиме таким чином: Ющенко, Балога, Янукович плюс "широка" парламентська коаліція, представники якої доволі швидко й організовано заповнять кадровий вакуум, що з'явиться внаслідок відставки уряду Тимошенко.

Отже, у президента з'являється чудова нагода перебрати на себе всю повноту влади в державі, підкорити всі її інститути. І закріплення цього права в новій редакції Конституції, над якою вже почала працювати Національна конституційна рада (?), створена указом президента (!), не виглядає так наївно, як на самому початку. Скоріше – останнім штрихом на полотні, назва якого – узурпація влади.

Чи відомо про все це в БЮТ? Як виявилося, відомо, і не тільки це, а й значно більше.

Зокрема, про план відсторонення Ю.В. від участі у президентських виборах.

"Вони застосовуватимуть і варіант з Касьяновим на нинішніх виборах у Москві, і варіант з Ющенком на виборах 2004-го. На кожен з цих варіантів, будьте певні, у нас розроблений свій план, адекватна відповідь, - сказав у розмові зі мною депутат, який рішуче попросив перед цим не тільки вимкнути мобільний телефон, а й дістати з нього батарею. - Заходи, які ми відпрацьовуємо, включають найрізноманітніший спектр – від апеляції до міжнародної спільноти, до блокування парламенту і здачі депутатських мандатів по типу 2007 року".

… Я пишу ці рядки, коли представники коаліції та опозиції готуються сісти за круглий стіл, щоб обговорити ситуацію навколо розблокування роботи парламенту та ухвалити відповідну політичну угоду. Експерти традиційно оцінюють успіх цього заходу як 50 на 50.

Невже Україна приречена жити саме у такому вимірі протистояння, коли половина завжди - "за", а інша – так само завзято – "проти". Як і хто зупинить протистояння політичних сил, котрі, по суті, шматують навпіл державу?

На жаль, ми про все дізнаємося після того, як вони приймають рішення за нас. Тож залишається лише покірно чекати?

Автор Володимир Кулеба

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді