Фітнес-прокол Валентина Наливайченка

Четвер, 13 березня 2008, 14:23

Історія про поцуплене портмоне в.о. глави Служби безпеки Валентина Наливайченка з рубрики курйозів може отримати серйозні політичні наслідки.

Першими про те, що сталося з СБУшним керівником, написала "Комсомольська правда": "Валентин Наливайченко позбувся 400 доларів, двох банківських карток і водійського посвідчення. У голови СБУ минулі свята видалися невдалими – у нього нібито вкрали гаманець. Та не де-небудь, а в одному із найкрутіших столичних готелів – Hyatt Regency, що розташований у самому центрі Києва на Софійській площі!

За чутками, сталося це так. Зранку 8 березня Валентин Наливайченко з дружиною і сином (насправді в Наливайченка є донька, а не син - УП) приїхали до фітнес-центру готелю. Глава СБУ вирішив викупатися в басейні і відправився в роздягальню, де разом з ним були ще два гості з Росії. А повернувшись після плавання, виявив зникнення портмоне. При цьому його шафка для особистих речей залишалася цілою і неушкодженою..."

Пізніше історію про крадіжку підтвердила речник Служби безпеки Марина Остапенко, яка, втім, виправила, що подружжя Наливайченків було без дитини.

Вона також заявила, що згодом у одному з житлових будинків у центрі Києва було знайдено портмоне Наливайченка з посвідченням водія і кредитками. Доля, яка спіткала американські банкноти, залишилася невідомою...

***

Служба безпеки уже п'ятнадцять місяців живе без повноцінного голови. Весь цей час Наливайченко виконує обов'язки керівника СБУ. Сталося це волею випадку.

У останнього голови спецслужби Ігоря Дріжчаного була ідея створити позитивний імідж органам. Тим більше це лягало в контекст прагнень Ющенка на де-КДБ-ізацію Служби безпеки.

Дріжчаному була потрібна публічно підкована людина зі свіжими мізками. Так він і взяв першим заступником керівника СБУ Наливайченка, який до того робив успішну кар'єру в Міністерстві закордонних справ.

Однак, коли в 2006 році Дріжчаний виявив недостатню увагу до порад з Банкової, його прибрали з посади, а Наливайченко як перший заступник взяв у руки керівництво спецслужбою – яка донедавна була для нього абсолютно чужою.

Головною опорою Наливайченка в президентському оточенні вважається дружина Ющенка. Як доказ – СБУ під його керівництвом аномально часто бере участь у заходах під егідою фонду першої леді.

Як людина нова, і, відповідно, без авторитету в колах співробітників СБУ, Наливайченко був змушений погодитися на правила гри, які йому нав'язала Банкова.

Отримати вплив на СБУ прагнули щонайменше три фаворити Ющенка – Віктор Балога, Арсеній Яценюк та Михайло Дорошенко. Кожен з них домігся призначення одного-двох заступників Наливайченка.

До певного моменту Наливайченко влаштовував президентських фаворитів, оскільки їх заступники ведуть свої ділянки роботи, тоді як тягар політичної відповідальності несе глава СБУ. Однак кожен з них – і Балога, і Яценюк, і Дорошенко – воліли би бачити свого керівника СБУ.

У парламенті вже не один місяць покривається пилом подання на призначення глави Служби безпеки України Валентина Наливайченка, однак воно досі не проголосовано.

Сам факт, що Ющенко звернувся до депутатів з пропозицією затвердити Наливайченка, ще не означає, що саме так в підсумку і станеться.

Бо перед цим президент вносив подання на голову СБУ з прізвищем Віктора Короля. Однак без жодних пояснень на Банковій відмовилися від цієї кандидатури. Очевидно, що Балога не хотів підсилення позицій Порошенка, що сталося би у випадку обрання Короля.

Так само очевидно, що інтрига навколо голови СБУ не закрита, і Наливайченко з його портмоне "підставився" у відповідальний момент.

І сам факт візиту в.о. керівника спецслужби до одного з найдорожчих спортивно-оздоровчих закладів столиці може стати приводом для частини президентського оточення відмовитися від кандидатури Наливайченка.

Щорічний абонемент до фітнес-центру "Hyatt" коштує 12 тисяч доларів.

За офіційною версією, Наливайченко не має такого абонементу. Як повідомила "Українській правді" речник СБУ Марина Остапенко, їх шеф придбав одноразове відвідання, що мало виглядати як подарунок дружині глави СБУ на 8 березня.

У фітнес-центрі розповіли, що користування їхніми басейном, сауною і тренажерним залом упродовж одного дня складає 785 гривень з людини.

Відповідно, Наливайченко витратив від 1570 до 2355 гривень – в залежності від кількості одноразових абонементів. Адже, як писала "Комсомолка", Наливайченко приїхав до "Хайяту" разом з дружиною і дитиною.

"Йому що, у басейн "Водник" ходити? – здивувалася Остапенко на питання, чому керівник державної установи обрав найдорожчий у Києві центр дозвілля. - Доходи Валентина Наливайченка дозволяють йому відвідувати цей фітнес-центр".

Офіційні документи дійсно підтверджують певну платоспроможність в.о. голови СБУ. "Українській правді" вдалося віднайти декларацію Наливайченка – вона була поширена серед депутатів разом з поданням на його призначення ще три місяці тому.

Отже, за минулий рік, протягом якого Наливайченко працював виконуючим обов'язків глави СБУ, він заробив чверть мільйона гривень, з яких 191 тисячу склала зарплата, а 57 тисяч – матеріальна допомога.

Судячи з довідки про зарплату, чималу "матеріальну допомогу" Наливайченко одержав у липні – тобто це є фактично відпускними для керівника спецслужби.

Дружина Наливайченка за минулий рік доходів не мала.

У подружжя Наливайченків є 0,2 гектара землі та одна або кілька квартир загальною площею 206 квадратних метрів.

Машини у в.о. керівника СБУ немає, зате за його дружиною зареєстрована "Тойота".

На рахунках в банку Наливайченки тримають по 10 тисяч гривень. Інших грошових ресурсів за ними не фігурує.

Отримуючи чотири тисячі доларів на місяць, Наливайченко як єдиний годувальник у родині теоретично може собі дозволити одноразові візити до фітнес-центру "Hyatt". Однак ця історія не обмежується сімейною бухгалтерією.

Сам факт втрати портмоне завжди може бути приводом дорікнути, що керівник Служби безпеки, яка покликана берегти державні таємниці, не зміг уберегти власний гаманець.

Тим більше, що інцидент у фітнес-центрі готелю "Hyatt" цілком відповідає новим віянням політики, коли головний контекст подій задають не потреби проведення непопулярних реформ, а карикатурні історії, як-то ляпас Луценка Черновецькому, середній палець Яценюку чи авіаперельоти Рудьковського з чарівними моделями.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді