Юлія Тимошенко іде на таран

Середа, 19 березня 2008, 01:17

Юлія Тимошенко протягом одного дня двічі зміцнила свої позиції у великій політичній грі, головним призом якої стане керівництво Україною в 2010-2020 роках.

Призначенням Сергія Тігіпка співголовою Ради інвесторів при Кабміні Тимошенко підсилила свою команду черговим представником групи мільярдерів. Це – ще одне свідчення, що Віктору Ющенку не вдалося стати монопольною опорою великого бізнесу у переддень президентської кампанії.

На Тимошенко вже зробили ставку Гайдук, Жеваго, Буряк, Хорошковський, Васадзе, Григоришин. За лаштунками час від часу пробігає тінь Бакая. Тепер Тігіпко робить свій вибір, чим навряд чи додасть оптимізму працівникам будівлі з колонами на вулиці Банковій.

Однак головним досягненням Тимошенко стала постанова про дострокові вибори мера Києва і Київради. Законно вона ухвалено чи ні – над цим не замислюються комбінатори великої політичної гри, яка визначатиме піраміду державної влади на наступне десятиліття.

Тимошенко, крім шансів взяти столицю під контроль, домоглася іншого – вона продемонструвала елітам свою владу. Прем’єр закріпила за собою статус останньої інстанції. Саме за це право вселяти жах у чиновника Тимошенко змагається з Ющенком.

І тепер навіть мер, начебто незалежний від виконавчої влади, буде зв’язаний страхом накликати на себе гнів Тимошенко з наступною втратою посади. Як це зараз відбувається з Черновецьким – Тимошенко знадобилося шість днів активних бойових дій, щоб звести його самовпевненість до нуля.

Мер Києва прорахувався з оцінкою масштабів своєї особистості. Для того, щоб безкарно демонструвати притаманне йому нахабство, Черновецькому треба було займати найвищу посаду в країні – як свого часу поводився його тезка Леонід Кучма. Однак мер столиці – не той майданчик для такої поведінки.

За постанову, якою призначено дострокові вибори мера і Київради, проголосували фракції БЮТ, комуністи, "Наша Україна" у неповному складі та шість депутатів Литвина.

Останній факт вказує на реальну кількість людей, яку контролює у власній фракції Литвин. Не підтримав постанову жоден з депутатів, записаних до нього бізнесменом Василем Хмельницьким, який був і залишається одним з головних партнерів Черновецького.

Комуністи вже втретє протягають руку допомоги Тимошенко в критичній ситуації. Вперше так було при ухваленні рішення голосувати за прем’єра способом підняття рук, вдруге – при ухваленні бюджету.

У комуністів є свої підстави не любити Черновецького – в зв’язку з зачисткою командою мера медичної галузі столиці від представників Компартії.

Але справжні причини цього, здавалося б, аномального співробітництва БЮТ і КПУ можна шукати в тендерному тандемі Яценка з блоку Тимошенко і комуніста Ткаченка. Інше пояснення солідарного голосування – у стратегічному партнерстві між Тимошенко і бізнесменом Костянтином Григоришиним, який кожну виборчу кампанію в силу своїх можливостей "співчуває" комуністам.

Серед "Нашої України" не проголосували за це рішення Оксана Білозір і Павло Жебрівський – люди Петра Порошенка.

Порошенко подружився з Черновецьким ще у ті призабуті часи, коли вони спільно брали участь у створенні Партії регіонів. Про їх співпрацю свідчить і включення другої особи порошенківського "Укрпромінвесту" Ігоря Кононенка до списку Черновецького на останніх виборах Київради.

Не підтримав дії коаліції на зміну влади в Києва Анатолій Матвієнко, племінник якого є членом фракції Черновецького і очолює в мерії управління молоді та спорту.

Не проголосував "за" і брат президента Петро Ющенко, що може служити негативним сигналом для тих, хто вважає, що питання нових виборів у Києві вирішено остаточно.

Петро Андрійович знайшов спільну мову з Черновецьким у земельних питаннях, зокрема при виділенні ділянок для патронованої ним Української православної церкви Київського патріархату.

Не стала сюрпризом окрема позиція так званої "групи Балоги" в "Нашій Україні". Петьовка, Кріль, Плющ, Довгий-старший і компанія також не дали голосів за постанову, тоді як сам Балога напряму забороняв Тимошенко втручатися у діяльність Київської міської адміністрації.

Зате у фракції БЮТ кнопку "за" натиснули навіть депутати Рибаков, якого підозрюють у співробітництві з секретаріатом президента, і Черпіцький, брат якого, будучи в керівництві Держагентства земельних ресурсів, затвердив сумнівні висновки експертизи ділянок, виділених в охоронних зонах газопроводів та захисних прибережних смугах Дніпра.

Голосування за перевибори в Києві Тимошенко обміняла на підтримку в першому читанні закону про Кабінет міністрів, який має послабити владу прем’єра. Однак, схоже, підсилення президента мало її турбує, оскільки вона сама думає балотуватися на цю посаду.

***

Ухваливши анти-черновецьку постанову, коаліція керувалася статтею 79 закону про місцеве самоврядування, яка дає право парламенту призначити позачергові вибори "за наявності рішень суду про визнання розпоряджень чи дій міського голови незаконними, висновків відповідного комітету Верховної Ради".

З рішенням комітету не було проблем, оскільки його очолює затятий ворог Черновецького Олександр Омельченко. Негативний для мера Києва вердикт було ухвалено в понеділок – сімома голосами "за" з тринадцяти присутніх.

Незрозуміла ситуація з рішеннями судів, які би визнавали дії Черновецького незаконними.

- Нікому, у тому числі на комітеті, ніхто не надав судових рішень, які набули законної сили, - обурився Анатолій Матвієнко під час розгляду питання на сесії.

Але, стверджує Томенко, це не так.

- Ми на сьогоднішній день маємо низку судових рішень, які говорять про порушення законів Київською міською радою, чи Київською міською адміністрацією, чи особисто київським міським головою, - заявив він.

Зокрема, це рішення Оболонського райсуду стосовно незаконності звільнення директора комунальної телекомпанії "Київ", рішення Шевченківського райсуду, яким встановлено, що розпорядження КМДА про збільшення тарифів підписані Черновецьким з перевищенням повноважень тощо.

Водночас незрозуміло, якою якість наведених Томенком судових постанов. Існує інформація, що триває процес оскарження цих рішень або вони не містять у резулятивній частині пряму вказівку на Черновецького як правопорушника.

БЮТівські юристи стверджують – це не принципово, бо закон про місцеве самоврядування написаний так, що дає право проголошувати дострокові вибори за наявності чогось одного – або вердикту суду, або висновків комітету Верховної Ради.

- У законі не записано, що мають обов’язково бути ці дві умови. При перерахуванні підстав для дострокових виборів між ними стоїть кома, а не сполучник "і". Ми саме так прочитали цей закон. Якщо прихильники Черновецького незгодні – це їх справа, нехай звертаються до Конституційного суду, - роз'яснив "Українській правді" один з учасників правової команди блоку Тимошенко.

Однак, ухваливши таку постанову, БЮТ створив прецедент, від якого в майбутньому потерпатимуть усі, в тому числі й соратники Тимошенко.

Тепер, за великим рахунком, для оголошення нових виборів треба лише воля комітету Верховної Ради з питань місцевого самоврядування, підтверджена голосуванням самого парламенту. І все!

Кожна нова коаліція без проблем зможе зібрати в парламенті необхідні голоси для дострокових виборів у будь-якій точці України.

У цих умовах очевидною поведінкою Черновецького було би оскарження постанови парламенту.

Але, на переконання команди Тимошенко, цей процес безперспективний, бо мер або його соратники можуть звернутися тільки до Конституційного суду, і без того завантаженого роботою.

На їхню думку, допомогти Черновецькому може тільки КС, бо постанова парламенту про дострокові вибори – це не акт індивідуальної дії, і призначені перевибори стосуються не конкретних персоналій – мера і депутатів, а органів місцевого самоврядування.

Однак у кожного – своя логіка. Не можна виключати, що хтось із близьких до Черновецького депутатів доб’ється ухвали суду, яка би зупиняла постанову уряду про дострокові вибори.

Щоб відбити бажання у суддів взаємовигідно співпрацювати з соратниками мера в цьому питанні, МВС порушило кримінальну справу в зв’язку з підробкою документів, коли Радивилівський райсуд Рівненської області заборонив дострокове припинення повноважень бютівських депутатів-перебіжчиків.

Крім того, блокування дострокових виборів можливе на рівні територіальної виборчої комісії Києва, яка контролюється Черновецьким.

***

Сам мер заявив, що збирається перемогти вдруге. Якщо вибори все-таки відбудуться, новою конфліктною темою стане висунення єдиного кандидата від опонентів Черновецького.

За інформацією джерел "Української правди", гарантовано балотуватиметься Віталій Кличко, який зараз має найвищий рейтинг у столиці. За останніми даними штабної соціології, довіряти якій можна з певною похибкою, екс-боксер має 24,8%, а в разі зустрічі в другому турі з Черновецьким він би набрав 43,7%, а чинний мер – 15,9%.

Однак і Тимошенко заявила про намір висунути свого кандидата. Спочатку вона про це повідомила на засіданні Ради коаліції в понеділок. Це ж прем’єрка підтвердила на зборах фракції БЮТ у вівторок зранку.

- Вона прямо сказала, що нашим кандидатом стане людина, яка давно перебуває в рядах нашої сили, яка перевірена в боях і зарекомендувала себе з найкращого боку. При цьому конкретне прізвище Юлія Володимирівна не назвала, - переказав слова Тимошенко з засідання фракції депутат-бютівець Анатолій Семинога.

Під оголошені Тимошенко критерії не підпадають ні Віталій Кличко, ні Микола Томенко, ні Михайло Поживанов. Перший з них не є членом БЮТ, другий приєднався в 2005, а третій – взагалі в 2007 році.

І справді, кілька джерел в оточенні Тимошенко стверджують, що кандидатом від Тимошенко на виборах мера стане... Олександр Турчинов.

Кандидатура першого віце-прем'єра раніше ніколи не розглядалася в контексті Києва, відповідно, і не проводилися соціологічні заміри його популярності.

- Але навіть нульовий рейтинг Турчинова – не проблема. У Юлі – найвищі показники довіри у столиці. Переможе її кандидат. І якщо треба – вона пройде з Турчиновим, агітуючи за нього, всі київські двори, - розповів "Українській правді" один з членів БЮТ плани на майбутнє.

Тимошенко відверто не хоче поступатися Києвом, враховуючи помилку 2006 року, коли блок не висунув свого кандидата в мери, а зрештою взагалі опинився в опозиції.

Зараз, коментуючи наміри БЮТ, соратники Тимошенко намагаються переконати, що їх кандидат не знизить шанси демократичної коаліції, оскільки вибори в столиці будуть проводитися в два тури. Той же, хто вийде в фінал з Черновецьким, і отримає підтримку БЮТ. Профільний комітет уже підтримав відповідний закон, залишилося проголосувати його в залі та підписати у президента.

Зараз у Тимошенко в Києві найвищі стартові позиції. Тим більше вона не бачить сенсу знімати кандидата від БЮТ на користь Кличка, який здебільшого був пасивним борцем з Черновецьким. Інакше це виглядатиме, що колишньому боксеру відійдуть каштани, які подіставала з вогню Тимошенко.

Отримати контроль над Києвом – стратегічна мета Тимошенко, адже свій мер у столиці – це ключова умова для кандидата в президенти. І досвід помаранчевої революції був яскравою ілюстрацією цього правила.

Задум не лише в тому, що столиця може принести кілька мільйонів голосів до загальноукраїнського результату. Саме в Києві живуть депутати, члени Центрвиборчкому, судді Конституційного та Верховного суду.

В умовах, якщо вибори президента-2010 отримають загострення не на користь Тимошенко, мер Києва почне грати визначальну роль. Тому Тимошенко повинна мати на цій позицію 100-відсотково віддану людину. І Турчинов найбільше підпадає під це визначення.

Однак і Ющенко розуміє пастку, в яку він потрапляє у разі мерства когось із членів БЮТ. Легальний інструментарій впливу Ющенка обмежений: рішення про фінансування виборів ухвалює Кабмін, судова система перебуває під контролем екс-бютівця Онопенка.

Водночас президент може заблокувати процес київських виборів на рівні Центрвиборчкому чи, наприклад, відмовитися підписати закон про вибори мера столиці у два тури.

Тому очевидно, що найближчим часом Банкова висуне умову – якщо Тимошенко хоче, щоб вибори мера взагалі відбулися, то має бути узгоджена єдина кандидатура. При чому не з числа її соратників.

Цією людиною міг би бути той же Кличко, хоча в секретаріаті президента не вважають його надто надійним.

Тож не можна виключати зовсім екзотичні версії. Наприклад, свого часу на посаду глави Київської міської адміністрації розглядалася кандидатура заступника Балоги Ігоря Пукшина...

***

Окрема історія – це вибори Київради. Існує імовірність, що блок Тимошенко самостійно набере максимальну кількість голосів і утворить більшість у Київраді взагалі без соратників по коаліції.

Тому підстраховкою для "Нашої України" було би балотування в межах єдиного списку з БЮТ. Домовлятися про це треба було ще до проголошення дострокових виборів мера, коли Тимошенко була готова іти на поступки.

Однак джерела "Української правди" стверджують, що "Наша Україна" проголосувала за постанову парламенту, не маючи від Тимошенко чітких гарантій про об’єднаний список. Якщо це справді так, то президентська партія програє Київ, навіть не починаючи виборчої кампанії.

Дострокові вибори у Києві створили проблему і для Віктора Балоги. Йому треба вирішувати, куди влаштувати своїх людей. Їх не візьмуть ні до БЮТ, ні до "Нашої України", ні до спільного блоку. Самостійний київський проект глави секретаріату президента виглядатиме абсурдно. Надія тільки на Партію регіонів і блок Черновецького, але оптимальним для Балоги було би взагалі не чіпати нинішню Київраду.

З іншого боку, Ющенко розуміє, що не може гальмувати дострокові вибори. По-перше, це знищить і без того невисокі його рейтинги в столиці. По-друге, в разі саботажу він виконуватиме ту роль, яку грав Янукович при оголошенні розпуску парламенту.

Тому в нинішніх умовах для президента залишається тільки один варіант – методом тиску змусити Тимошенко піти на його умови – принаймні по кандидатурі мера. Конфлікт непримиренних союзників обіцяє тільки загострюватися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді