Сергій Льовочкін: Тимошенко, швидше за все, піде у відставку до кінця року

Вівторок, 15 квітня 2008, 16:50

Продовження інтерв'ю з Сергієм Льовочкіним. Першу частину читайте тут: "Наступним президентом стане Янукович, якщо захоче балотуватися"

– Зараз інтернет заповнений банерами про те, що "Льовочкін пророкував високий рівень інфляції"…Але ж це Янукович розігнав інфляцію під вибори-2007, залишивши Кабінет міністрів у тенденції зростання цін!

– Я вважаю, що причина нинішньої інфляції – це не тільки непрофесійні дії уряду Тимошенко, а в першу чергу – політична турбулентність 2007 року, відповідальність за яку несуть помаранчеві.

Згадайте, ще в квітні 2007 року уряд Януковича заявив, що політична нестабільність приведе до дестабілізації в економіці. І першим фактором буде інфляція.

– Але у Януковича, коли він знаходився при владі, був інструментарій боротьби з цією інфляцією.

– Монетарний інструментарій боротьби з інфляцією знаходиться в Центробанку. Мінфін впливає на макропоказники через державний бюджет. Але наш уряд не міг робити ніяких кроків, маючи в 2007 році непрацюючий парламент. У нас були зв'язані руки.

Ціни не підстрибують за один день. Як тільки ти отримуєш нестабільну політику, це відразу провокує інфляційні очікування.

Зараз прогноз інфляції за підсумками 2008 року виходить на рівень 25-30%. Я думаю, що під кінець року відбудеться уповільнення її темпів, тому що, швидше за все, зміниться уряд Тимошенко.

– Але ж Партія регіонів йшла на дострокові вибори, обіцяючи зростання соціальних виплат, підвищення зарплат! Фактично ви нічим не відрізняєтеся від Тимошенко!

– Коли ми готували передвиборну програму, то виходили з того, що після виборів криза буде локалізована. І вона могла бути локалізована, якби була спадкоємність влади, і уряд Тимошенко перш за все не взявся за скасування рішень попередників і кадрових призначень. Подивіться, з 800 перших рішень Кабміну Тимошенко більше 55% - це кадрові рішення.

– Постривайте, але так само розставляв кадри і Янукович, коли став прем'єр-міністром!

– Однак ми зараз говоримо в контексті інфляції. Усі дії уряду Тимошенко були зосереджені на самоорганізації і побудові ефективної PR-машини.

Так вони провели два місяці, і в результаті втратили контроль над ситуацією. Ви вдумайтеся, антиінфляційна програма дотепер не ухвалена! При тому, що вже середина квітня. Це ознака того, що влада не може працювати.

Далі. Уряд Януковича пішов, залишивши Тимошенко на рахунках більше 20 мільярдів гривень. Це говорить про те, що фінансова система працювала ефективно, були накопичені резерви, які потім, до речі, витратила Тимошенко.

Левочкин на теневом Кабмине
Льовочкін на тіньовому Кабміні. Фото Дмитра Ларіна
Якби ми сформували більшість, то вжили б усіх необхідних заходів. Команда Януковича – це реалісти, бюджет було б переглянуто, і якісь соціальні програми, можливо, були б пролонговані, щоб зберегти цінову стабільність.

Що стосується уряду Тимошенко, у них інший пріоритет – зростання рейтингу БЮТ будь-якою ціною з акцентами на наступні вибори. Їм байдуже до інфляції, і вони відпустили ці віжки.

Так, вони домоглися якогось стрибку рейтингу, наприкінці лютого він досяг свого піку, а зараз починає знижуватися. Цьому сприяє два фактори: перше - ті, хто міг одержати по тисячі гривень, вже одержав і витратив; а друге – ціни в магазинах злетіли вгору, є перспективи товарного дефіциту…

– На чому заснована ваша впевненість, що в другому півріччі відбудеться відставка Тимошенко?

– Так буде. Побачите…(Льовочкін читає)

Ціни на продукти харчування з початку року виросли на 14,9%: хліб – на 10,3%, м'ясо – на 17,2%, олія – на 26,7%, крупи – на 32,6%, овочі – на 32,5%, цукор – на 9%. Тарифи: водопостачання і каналізація – на 7,5%, охорона здоров'я – на 6,5%, транспорт – на 9,1%.

З такою інфляційною динамікою неможливо політично вціліти. Якщо Тимошенко допрацює хоча б до вересня – її просто знесуть. Вона може протриматися тільки на одному – безладній прискореній приватизації.

– Постривайте, але ви ж ліберал, а приватний власник ефективніший у будь-якому випадку!

– Я проти приватизації під роздачу грошей. Я хочу, щоб ці гроші йшли на інфраструктурні проекти. Крім того, зараз, якщо уряд щось і буде продавати, то, як мінімум, дешевше, ніж після локалізації світової фінансової кризи.

– Хіба не ви були ідеологом дивної приватизації "Укртелекому", коли було вирішено продавати невеликі пакети на біржі, що апріорі не могло залучити стратегічного інвестора?

– Я був ідеологом приватизації "Укртелекому", коли продавалися відразу 70% компанії. У 2004 році був пристойний ринок, і за "Укртелеком" можна було одержати хороші гроші. При цьому умовою приватизації було залучення інвестора зі світовим іменем.

– Тоді чому Янукович не дав по руках Семенюк, коли вона застосувала схему дроблення пакетів "Укртелекому"?

– А хіба ця приватизація відбулася? Ні. Чому ви думаєте, що цю приватизацію зупинив не Янукович? Приватизація не відбулася, і можливо, що так була реалізована позиція Януковича.

– Добре, а як ви оцінюєте історію з "Дніпроенерго"? Це ж Янукович дав "Дніпроенерго" добро на додаткову емісію, у результаті якої компанія потрапила до рук Ахметова за смішні гроші!

– Сьогодні ця тема знаходиться в судах, і я не хотів би її коментувати. Але в мене є запитання: що буде з "Дніпроенерго"? Чи є у держави ресурси для того, щоб розвивати цю компанію? У ДТЕК точно є.

– 200 мільйонів боргів – не привід перепоступатися компанією за таку суму.

– Хто робив оцінку, звідки беруться такі цифри? Ми знову живемо в якійсь історії, яку нам нав'язали, хтось розповів, а далі усі разом переказують.

– Тоді розкажіть своє бачення, як правильно було б вчинити в історії з "Дніпроенерго"?

– Я не хочу взагалі говорити на цю тему. Це питання, яке стосується моїх однопартійців.

СЛОВА ШУФРИЧА ВПИСУЮТЬСЯ В АТАКУ ТИМОШЕНКО

Ваше ім'я часто фігурує як реального власника 5% РосУкрЕнерго. Прийнято вважати, що керівник "Містобанку" Іван Фурсін володіє цими акціями РосУкрЕнерго як ваш представник…

– Чим володіє Фурсін – вам краще запитати в нього.

– Добре, скажіть тоді інше: ви давно знаєте співвласника "РосУкрЕнерго" Івана Фурсіна?

– Усе життя. Ми разом вчилися.

– Хто кого, з ким познайомив – ви Фурсіна з Фірташем, чи Фурсін – вас з Фірташем?

– Це відбулося приблизно в один час – спочатку 90-х. Дмитро (Фірташ) багато працював, уже тоді був дуже перспективним бізнесменом. Це була ділова зустріч. Я тоді займався банківським бізнесом.

– У вас був з Фірташем спільний бізнес?

– Ми співробітничали, кредитували деякі з його проектів. Сьогодні я дружу з Фірташем.

– Ваше ім'я також пов'язують з "Містобанком"…

– Ми його колись купили разом з Фурсіним.

– Правда, що серед акціонерів "Містобанку" є і Віталій Гайдук?

– Зараз є, опосередковано. Коли ми купували банк, його там не було.

А взагалі давайте не будемо обговорювати, у яких бізнес-проектах я беру участь, а в яких – ні. Сьогодні я – народний депутат, і не веду бізнес. Я – акціонер ряду проектів, яких – комерційна таємниця.

Як ви для себе пояснюєте заяву Ігоря Коломойського, що він збирається купувати РосУкрЕнерго?

– Я до цього ставлюся так само, як якби він збирався купувати будь-що ще. Я думаю, це хороша інвестиція.

Чому останнім часом говорять про те, що в Партії регіонів підсилюється крило людей, пов'язаних з газовим бізнесом? Льовочкін, Бойко, Волков, які дружать з Фірташем.

– Я вважаю, що кількість людей у Партії регіонів, які дружать з Фірташем, набагато більша.

Але ви згодні, що з появою цієї умовної "групи Фірташа" Ахметов утратив монополію на Партію регіонів?

– У Партії регіонів мільйон членів. Я вважаю, що вплив на партію має її лідер, партійний актив. А говорити про те, що хтось за гроші може впливати на партію, безпідставно.

– Але Партія регіонів не живе за членські внески мільйона громадян! Вона живе за внески десятка або двох десятків чоловік. Ось скільки складає ваш членський внесок?

– На рівні декількох тисяч гривень на місяць. Узагалі ж внески в Партію регіонів платять, наскільки мені відомо, десятки тисяч людей.

Фірташа знає дуже мало людей, країна взагалі один раз бачила його по телевізору. Ви можете сказати, який він як людина? Які в нього політичні інтереси?

– Фірташ у першу чергу – це дуже ефективний бізнесмен. В другу чергу – він хороший друг. В третю – він людина, яка дотримує слова. І в четверту – як це не пишномовно звучить, він патріот України. До речі, він родом з Чернівецької області, там живуть його родичі.

Фирташ и Левочкин вместе смотрят баскетбол. Фото Дмитрия Ларина
Фірташ і Льовочкін разом дивляться баскетбол. Фото Дмитра Ларіна

У чому була помилка такого патріота як Фірташ у тому, що зараз він втратив український газовий ринок?

– Я поки що ще не бачу, щоб він щось утратив. Його компанії як продавали газ споживачам, так і продають.

Москва вже заявила про те, що готова укладати прямі договори.

– Тоді втратить не Фірташ, а Україна. Тому що для Фірташа постачання газу в Україну збиткове. Він покриває цей збиток за рахунок інших рентабельних операцій.

І якщо Фірташ не буде постачати газ до України, це означає, що у нього не буде нерентабельних операцій. РосУкрЕнерго – це велика компанія, яка здійснює постачання газу не тільки до України і займається не тільки реалізацією газу.

Тому, навіть якщо Фірташ перестане постачати газ до України, він мало що втратить. А ось питання, яка буде ціна газу для України і який буде механізм ціноутворення в наступному році, дуже актуальне. Тому що вже зараз існує контракт, підписаний НАК "Нафтогаз", за ціною 314 доларів за тисячу кубів.

Коли і ким це було підписано?

– Місяць тому. Підписано паном Діденком. Це – реальний контракт, який "Нафтогаз" підписав з "Газпромом". Це небезпечний прецедент для українських споживачів.

З ваших слів випливає, що Фірташ постачав газ до України на збиток собі, з патріотичних почуттів. Тепер цього в нього не буде, а прибуток все одно буде.

– Газова проблема була породжена в 2005 році, коли влада захотіла переділити газовий ринок, під це заговорила про монетизацію розрахунків, зробила газові борги, розвалила договірну базу.

Цим скористалися постачальники газу і підняли ціни. Тоді для виходу із ситуації з метою створення перехідного періоду для українських споживачів була побудована система, при якій Україна одержала оптимальну ціну.

Я вважаю, що в цьому є заслуга Фірташа.

А нинішні спроби нового перегляду контрактної бази під гаслом війни з "посередниками" не принесуть Україні нічого, крім істотного підвищення цін на газ.

Однак ця схема загнала "Нафтогаз" у боргову яму!

– "Нафтогаз" загнало в боргову яму не це. Коли в 2005 році Бойко передав "Нафтогаз" Івченку, там були запаси газу і гроші на рахунках. Компанія знаходилася в нормальному фінансовому стані.

Причини погіршення фінансового стану "Нафтогазу" прості – по-перше – крадіжка, а по-друге, ціна на імпортний газ підвищилася, а "Нафтогаз" продовжує продавати його за низькими цінами, на збиток собі. Тобто під керівництвом уряду веде планово збиткову діяльність.

Вам не здається алогічним, що "УкрГаз-Енерго" починає виконувати функції "Нафтогазу"?

– Мені це здається абсолютно логічним. "Газпром" керувався наступною логікою: "Ми постачали газ, "Нафтогаз" його кудись подів, тепер він нам винен, і ми не розуміємо, як одержати гроші, тому що в 2005 році його фактично довели до банкрутства. Тому, що ми повинні зробити? Ми повинні сісти на контроль продажу газу". Це не дохідна операція, але Газпром контролює ланцюжок: починаючи з того, хто розмитнює газ всередині України, і закінчуючи споживачами. І на ціну це практично не впливає.

Звучить це все нелогічно. Уявіть, ви бізнесмен, у Вас є фірма, є бухгалтерія. Я приношу вам товар, ви мені не платите гроші. Я замість того, щоб вибивати у вас гроші, проходжу і ставлю свого бухгалтера. Де розуміння Бойка, що замість того щоб змусити НАК платити гроші, він пускає на внутрішній ринок росіян і вибудовує з ними схему.

– Якби в той час Бойко керував НАКом або Міністерством палива й енергетики, то я думаю, що в росіян узагалі не було б необхідності створювати СП і заходити на внутрішній ринок. З тієї причини, що Бойко дуже обов'язкова людина. І він завжди чітко розраховувався за газ. Це не тому, що він проросійськи або протуркменськи налаштований, він просто сильний менеджер.

Очевидно, що Тимошенко, яка намагається забрати посередника, буде користуватися більшою підтримкою, ніж Янукович, що мало того, що залишає РосУкрЕнерго й УкрГаз-Енерго, ще і створює їй комфортні умови для роботи?

– Індикатор "ефективності рішень" один – ціна. Зараз уряд Тимошенко вважає досягненням, що їм вдалося зберегти ціну 179,5. На сьогодні вже є контракт за 314 доларів. Яка буде наступна ціна?

Чи не простіше було один раз витерпіти шокову терапію в газових відносинах з Росією?

– Шок – не наш метод. І крім того цього ніколи не зробить уряд, який повертає внески Ощадбанку СРСР. Принаймні до президентських виборів.

Якби Янукович не був таким же популістом, як і Тимошенко, він би перейшов на світові ціни, і у "Газпрому" пропала б можливість шантажу!

– Вам легко розмірковувати, тому що ви сидите в Києві, а не працюєте, наприклад, на Черкаському "Азоті", де від того, яка в тебе закупівельна ціна на газ і яка ціна реалізації продукції, залежить розмір твоєї заробітної плати.

Янукович як людина, що мислить макроекономічними категоріями, супротивник різкого переходу на світові ціни. А уряд Тимошенко, напевно, мислить по-іншому: "За мене не голосують ті, хто працює на заводах, оскільки заводи, як правило, знаходяться на Сході України. Не подобаються ціни – закривайте заводи".

Ви не можете не визнати, що хоча б інформаційно РосУкрЕнерго програло!

– РосУкрЕнерго – це компанія, що створена для того, щоб займатися бізнесом. А його опоненти – це компанія, що створена для того, щоб займатися піаром. І коли зустрічаються два суперники, один з яких, наприклад, з вогнеметом, то зрозуміло, хто переможе…

Свою правоту потрібно захищати, чого ні Фірташ, ні РосУкрЕнерго не робили. Навіть Коломойський, коли відчув запах газу, пішов і дав інтерв'ю.

– Фірташу нема чого виправдуватися, так його власне ні в чому і не обвинувачують. Його компанія продає Україні газ за найнижчою в Європі ціною. Інше – балачки.

Більше того, у нинішніх умовах, на мій погляд, Фірташу простіше відмовитися від постачань газу до України, ніж воювати незрозуміло за що і навіщо. Йому простіше займатися бізнесом, ніж гаяти час на те, щоб говорити на біле "біле".

Ваш соратник Шуфрич заявляв, що Ющенко вимагав залишити РосУкрЕнерго як умову внесення Януковича на посаду прем'єра в 2006 році.

– У мене іноді складається враження, що у Нестора зберігається стара звичка транслювати сигнал. Я його люблю і поважаю, але його слова явно вписуються в логіку БЮТівської атаки. А коли він розмірковує про речі, яких або не знає, або не розуміє - я роблю висновок, що йому хтось підказує. Як і тему відвідування Фірташем кабінету Медведчука, чого ніколи не було. (Від Української правди: За словами Шуфрича, Фірташ приходив домовлятися до Медведчука під час роботи главою адміністрації президента, але був виставлений за двері)

КОАЛІЦІЯ БЮТ І ПАРТІЇ РЕГІОНІВ? НЕМАЄ НІЧОГО НЕМОЖЛИВОГО

Як ви думаєте, у чому була головна помилка Ющенка за час його президентства?

– Головна проблема – він давав свідомо нездійсненні обіцянки. І це перший урок українським популістам, що дають обіцянки, приміром, погашення 130 мільярдів боргів Ощадбанку.

Але вони почали виконувати ці обіцянки!

– Вони обіцяли за два роки виплатити 130 мільярдів. Поки що в цьому бюджеті передбачено 6 мільярдів, вони уже виплатили близько 4, і зараз ми маємо інфляцію квартальну в 9,7%. Якщо вони продовжать у тому ж дусі, то можна тільки з жахом уявити, яких результатів досягнуть.

А в чому помилка Януковича?

– Я не вважаю це його помилкою, але причиною багатьох труднощів є те, що він грає за правилами. А опоненти, коли не можуть виграти за правилами, правила змінюють.

Вам не здається, що помилки Януковича – разом з тим його непорядність у якихось особистих питаннях? Уже багато місяців йде обговорення того, як він приватизував дачу в Міжгір'ї. Було б простіше не влазити в цю історію і не плямувати своє ім'я?

– По-перше, ця історія з дачею повна вигадок і використовується як брудна PR-технологія, хоча не ефективна. По-друге, усі живуть на якихось дачах. Я узагалі вважаю, що всі державні дачі давно треба було б розпродати, як обіцяли на майдані.

Але ваш же лідер Янукович такого прикладу не подав! Відомо, що "Міжгір'я" обміняли на два будинки по Парковій дорозі!

– Я переконаний у тому, що Янукович ніколи б не пішов: перше – на порушення закону; друге – на якусь непорядну угоду, яка може кинути тінь на його репутацію. Це не та людина.

Зараз насправді йдуть сепаратні переговори між Тимошенко і Партією регіонів з якихось системних речей, потрібних їм обом? Наприклад, ослаблення інституту президентства.

– Іноді переговори Партії регіонів і БЮТ дозволяють вирішувати дуже важливі і важкі питання, наприклад, з ліквідації Тендерної палати. Сьогодні на порядку денному Верховної Ради стоїть питання, ініційоване обома фракціями, про створення спеціальної комісії з реформування Конституції.

Справді БЮТ і Партія регіонів вели переговори про підвищення прохідного бар'єру до Верховної Ради до 9-11%?

– Я чув про це - пропозиція виходила від БЮТ.

Як ви думаєте, чи далеко зайде цей переговорний процес між Партією регіонів і БЮТ? Чи може таке статися, коли ці дві сили виявляться в одній коаліції?

– У політиці немає нічого неможливого. Я бачив, як Янукович і Тимошенко ведуть переговори. Є маса розбіжностей, але це цивілізована політична дискусія.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді