Як Катерина Ющенко виходила з громадянства Америки

П'ятниця, 23 травня 2008, 16:04

"Українська правда" отримала відповідь від прес-служби Катерини Ющенко стосовно заяви Давида Жванії.                 

Як відомо, один з лідерів "Народної самооборони" звинуватив першу леді, що вона, отримавши громадянство України, паралельно зберегла статус американської підданої.

Крім того, стверджує Жванія, він особисто тримав у руках американські документи дітей президента, видані на підставі громадянства США їх матері.

Катерина Ющенко у коментарі своєї прес-служби намагається розставити крапки над "і" в цій історії.

З пояснень дружини президента звертають на себе увагу два питання.

По-перше, громадянство України перша леді отримала 21 березня 2005 року. А вихід з громадянства США був реалізований 30 серпня 2007 року.

Український закон відводить два роки на те, щоб відмовитися від громадянства іншої держави та повідомити про це вітчизняні органи.

Дружина ж президента втратила громадянство США через два роки, п'ять місяців і дев'ять днів від дати набуття громадянства України.

При бажанні Катерина Ющенко, враховуючи ажіотаж навколо теми громадянства, могла зробити це швидше. Тим самим продемонструвавши зразкову поведінку.

Однак виявилося, що вона, навпаки, перевищила встановлені законом терміни. І якби така колізія сталася з простим смертним, невідомо, чим би це для нього закінчилося.

У фонді першої леді пояснили, що затримка була пов'язана з бюрократичними правилами США, оскільки її заяву відправили до Вашингтону. Тільки після перевірок посольство у Києві отримало дозвіл здійснити процедури по виходу з громадянства Америки.

Навіть усупереч своїй волі, але виходить, що два з половиною роки дружина президента України була громадянкою двох держав, оскільки процедура вступу в громадянство України вже розпочалася, а вихід з громадянства США завершений не був.

По-друге, у коментарі фонду Катерини Ющенко не сказано, що сталося з американськими проїзними документами дітей президента, про які згадував Давид Жванія в своєму інтерв’ю.

Їх знищено, анульовано чи ні? Чи справді син і донька президента України зможуть вибирати собі громадянство? І чи можуть ці документи, видані їм як дітям громадянки США, стати підставою для отримання американського громадянства при досягненні ними повноліття?

Заява прес-служби Катерини Ющенко щодо спроб розповсюдження свідомо неправдивої інформації про нібито порушення пані Катериною Закону України "Про громадянство України".

23 травня 2008 року в деяких ЗМІ з’явилася інформація про нібито подвійне громадянство пані Катерини Ющенко, яке виникло через нібито недотримання вимог Закону України "Про громадянство України" в частині обов’язку особи після набуття громадянства України, відповідно до статті 9 цього Закону, позбутися громадянства іншої держави протягом визначеного терміну.

Ми офіційно заявляємо, що ця інформація є неправдивою. Катерина Ющенко пройшла всі визначені законодавством процедури.

21 березня 2005 року нею було отримано тимчасове посвідчення громадянина України.

На вимогу статей 1 і 8 Закону України "Про громадянство України", у визначені терміни Катерина Ющенко звернулася до відповідних органів України із заявою, в якій інформувала про виконання всіх вимог чинного українського законодавства.

До цієї заяви додавались: відповідь Посольства Сполучених Штатів Америки, легалізована департаментом консульської служби МЗС України (номер легалізації – 572/0835), про підтвердження отримання клопотання про припинення громадянства США, а також декларація, відповідно до форми 4Б, затвердженої МВС України, №716 за підписом Катерини Ющенко про відмову від іноземного громадянства.

Крім того, відповідно до розділу 349(а) Закону США "Про імміграцію та натуралізацію", була проведена процедура позбавлення пані Катерини Ющенко громадянства США на підставі заяви та складення присяги на вірність іншій державі. Це підтверджено відповідним листом Посольства США в Україні:

Неофіційний переклад з англійської

Посольство Сполучених Штатів Америки

Київ, Україна

30 серпня 2007 року

Тим, кого це стосується:

Посольство Сполучених Штатів Америки в Києві цим підтверджує, що 30 серпня 2007 року Катерина Ющенко здійснила відмову від громадянства Сполучених Штатів згідно Частини 349 (а)(5) Закону про Імміграцію та Натуралізацію, п.66 Статті 268, відповідно до статей 95-432, Закону про Громадянські права від 10 жовтня 1978 року, п.92 Статті 1046.

Паспорт громадянина США, виданий на ім’я Катерини Ющенко, був вилучений того ж дня. Відмова від громадянства є безвідкличною та вступає в силу з моменту виголошення відмови.

З повагою,

Лендон Рей Тейлор

Генеральний консул

Сполучених Штатів Америки

Таким чином, Катериною Ющенко було виконано всі норми українського законодавства. Сьогодні вона є громадянкою лише України і має український паспорт.

Усі інші заяви по цьому питанню ми розглядаємо як наклеп.

Оскільки до 2005 року пані Катерина Ющенко дійсно була громадянкою Америки, і з цього не робилося таємниці, то діти, за принципом походження (коли один з батьків – громадянин іншої держави), могли знаходитися під захистом законодавства держави, громадянином якої є один з їхніх батьків.

На сьогодні обоє батьків є громадянами України, тому всі діти мають проїзні документи України і користуються виключно ними.

Незважаючи на те, що пані Катерина Ющенко народилася і тривалий час жила, навчалась і працювала у Сполучених Штатах Америки, вона завжди пишалася своїм українським корінням.

Це стало визначальним у виборі професії, сфери діяльності, і зрештою – країни проживання.

Будучи громадянкою США, пані Катерина мала всі соціальні гарантії, які надає своїм громадянам ця держава. Вона свідомо відмовилася від громадянства США, розуміючи, що такий крок позбавить її цих пільг.

Сьогодні факт відмови від громадянства іншої країни заради громадянства України не є розповсюдженим явищем і говорить про відданість Україні особи, яка це вчинила.

Ми здивовані спробами інсинуацій на цій підставі.

Пані Катерина закликає й інших осіб, які мали громадянство інших країн, або подвійне громадянство, і повинні були відмовитися від нього, так само як і вона, публічно, надати інформацію до ЗМІ і таким чином підтвердити свою відданість Україні.

Також ми дуже здивовані діями деяких українських ЗМІ, які звернулися до нас за коментарями з цього приводу.

Отримавши від нас відповідь, що наявні у них дані не відповідають дійсності, і прохання дочекатися передачі копій офіційних документів, вони розповсюдили неправдиву інформацію. На наш погляд, це не є прикладом високих стандартів журналістської роботи.

Дуже прикро, що в нашій країні заручниками політичної боротьби стають діти та родина.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді