Черномирдін підвів Богатирьову під "русский стандарт"

П'ятниця, 13 червня 2008, 12:59

Святкування Дня Росії в Україні вже давно перетворилося на театр двох акторів – Віктора Степановича і Леоніда Даниловича, які раз на рік влаштовують прилюдну гулянку.

Прийом 12 червня 2008 року мало чим відрізнявся від своїх попередників. Та ж програма, ті ж гості, ті ж тости. І як завжди - без перших осіб української держави і опозиції.

Початок нинішнього прийому вийшов не дуже привітним. Гості, які поспішили першими вклонитися російському послу, змушені були десь півгодини підпирати двері палацу Україна. Серед них рясніли тюрбанами й представники дипломатичних кіл інших держав.

- І коли ж ви їх впустите? - запитали журналісти в працівника палацу.

- Як тільки скажуть, можемо через хвилину, можемо через півгодини. Нам же все одно, - посміхнувся той.

Колізія із затримкою полягала у відсутності головної дійової особи.

Коли двері нарешті відчинили для гостей, зустрічати їх вийшов з родиною помічник посланника Євген Пантєлєєв. Побачивши невідоме обличчя, свіжоприбулі гості стушувалися біля дверей – Петро Симоненко давав інтерв’ю журналістам, група соціалістів на чолі з екс-міністром Ніколаєнком теревенила між собою.

За відсутності "звьозд" тусовки Катя Осадча вполювала Петра Симоненка

- А Віктор Степанович взагалі буде? - запитали журналісти в прес-аташе російського посла.

- Віктор Степанович... – прес-аташе здивовано подивився на Пантеєлєєва, - ...Буде, але, напевно, пізніше.

Черномирдін з'явився акурат за дві особи до того, як підійшла черга вітатися до посла США Вільяма Тейлора.

Вільяме, це Маша. Я тобі її торік показував

- Дружба, дружба, - посли радісно тиснули один одному руки.

- Моя внучка Маша, - гордо представив Черномирдін онуку, яку вже вдруге привозить на прийом до Києва.

- Дуже приємно, - чистою українською привітався посол США.

Далі пішло-поїхало. Петро Симоненко, Адам Мартинюк, Олександр Мороз, голова Верховної Ради ще УРСР Валентина Шевченко, кролики, котрі нє только ценний мєх, Нестор Шуфрич, Василь Горбаль, Андрій Деркач, Сергій Ківалов, Сергій Бубка...

Дєтка, ти не бійся. Я просто зайка Калашніков. Б'ю тільки журналістів

Кучма з дружиною як завжди прийшов десь посередині.

- О, ну с праздніком, - розкрив Данілич обійми російському другу.

- Ти проходь, я зараз зустріну... і підійду, - пообіцяв йому Черномирдін.

Данілич, будьте як дома

Покинувши обійми друга, Кучма потрапив в лабети преси.

- Що ви побажали послу Черномирдіну? - допитувалися "нелюбі" друзі в Кучми.

- Побажав стати центром світовим, а разом з центром і Україна... Росія міцно стоїть на ногах, і нам треба брати з неї приклад.

- А який подарунок Україна могла б зробити Росії до свята? - допитувалась преса.

- Україна – Росії?.. подарунки? Ну, ми не з тих, щоб подарунки робити, - став в позу Кучма.

- Так що нічого дарувати не будемо? - не вгавала журналістка.

- Я думаю, Росії це не треба. Я думаю, що Росія, незважаючи на ці загострення сьогодні, незважаючи на ті коментарі, які є з уст політиків, хоче, щоб вони закінчилися по-скоріше, бо це не робить честі ні тим, ні іншим, - сказав екс-президент.

На думку Кучми, зараз не на часі піднімати таку "бучу" з чорноморським флотом. "Це що головне питання для українців, особливо простих людей?" - обурився в притаманному лише йому стилі екс-президент. Втім визнав, що в 2017 все одно доведеться про це говорити.

- В договорі чітко записано - до 17-го року. Конституції треба дотримуватися. Але ви добре розумієте, все залежить від того, як далі буде розвиватися Україна, - сказав він. - Ви знаєте, що з 2005-го політика різко змінилась. Мене критикували за багатовекторність, а зараз один вектор – на Вашингтон. Це помилка колосальна! Ми ще наїмось цього от так, - каже Кучма і проводить рукою по горлу.

Щоб вже зовсім доконати екс-президента, який неохоче спілкувався із журналістами, хтось запитав в нього, яка була в нього оцінка з російської мови.

- Ну я хорошо учился, троек не было, - парирував Кучма і пішов собі.

Віктор Степанович, тільки голки в неї не втикайте. Вона з Сумщини

Тим часом до Чорномирдіна все ще тягнулася черідка гостей. Ірина Геращенко презентувала послу від імені "Нашої України" фольклорну ляльку з українським і російським орнаментом на платті.

А Микола Азаров, якого минулого року Росія нагородила за видатні заслуги, що сприяють зміцненню величі і процвітанню Росії, тепер у свою чергу подарував якийсь "орден" Черномирдіну. Решта гостей обмежились квітами. Тільки Олександра Кужель вирішила причарувати посла спробою заплести косу.

Гості, які пройшли ритуальне цілування з Черномирдіним, могли хильнути пивка "Балтика". За ним вилаштувалась ціла черга. Щоправда, VIPи у ній не засвітилися.

Партія регіонів висадила свій десант

Закінчивши процедуру прийому, Черномирдін стомлено витер чоло. Але тут настала пора журналістів.

- А чому ви святкуєте день Росії не на батьківщині? - запитали вони його.

- А...Так тут же треба було організувати прийом. Бачте скільки людей прийшло. Мені приємно, - розцвів посол.

- Але ж раніше ви збирали тут гостей числа 9-го, а потім їхали в Москву? - допитувалась преса.

- А вирішили, що краще зробити хоч раз день в день, - знайшовся Черномирдін, про якого якраз в це день російські сайти написали, що його роботою не задоволені в Москві і відпочинок не за горами.

В будь-якому випадку, у святковий для Росії день Черномирдін був не схильний давати коментарі на проблемні теми. Хотілося свята. Всіх запросили на концерт.

Зайшовши в зал, стало зрозуміло, що Чорномирдін навіть не чекав перших осіб української держави. Крісла були "заброньовані" під посла та подружжя Кучм. Далі на безіменних кріслах розмістились депутати-регіонали. Віктор Янукович був представлений на заході дуже оригінально – букетом троянд на сцені.

Посол вже готовий був іти виступати, але тут з'ясувалось, що Леонід Данілич, якого Черномирдін відпустив гуляти по палацу, десь забарився. Довелося почекати друга. Кучма вийшов з зовсім іншого входу і складалося враження, що він трохи заблукав.

Всадивши друга на місце, Черномирдін пішов "толкати" святкову промову.

Ну, я пішов...

"У сьогоднішніх російсько-українських відносинах існують складні питання, але не настільки складні, наскільки часом ми їх ускладнюємо", - вдався Черномирдін до своїх особливих фразеологізмів.

За його словами, про проблеми в двосторонніх відносинах йшла мова на недавній зустрічі двох президентів Дмитра Медведєва і Віктора Ющенка в Санкт-Петербурзі.

Разом з тим посол відзначив, що російська сторона готова до продовження конструктивних переговорів по всіх темах російсько-української взаємодії, "по всьому спектру, в усіх напрямках".

Тепер, коли все було сказано, можна було спокійно слухати концерт. Віктор Степанович видно дуже ностальгує за батьківщиною, бо виписав собі на свято Оренбурзький хор. Уральські співаки, здається, не справили особливого враження на київську VIP-публіку, якій скоро світить зустріч з Полом Макартні, зате посол виявився задоволеним.

В середині концерту в залі з'явився новопризначений посол України в Росії Костянтин Грищенко. Черномирдіна вирішили не тривожити цим візитом і заслали посла на гальорку, до екс-депутата Калашникова.

А ще через хвилину Черномирдіну таки довелося відволіктися від російського народного співу на Раїсу Богатирьову, яка запорхнула до зали і впала в обійми посла і Кучми.

Хлопці, я б вам розказала, що в нас у секретаріаті, але Порошенко ззаду сидить

Після порції міждержавного політесу, секретар РНБО присіла біля Миколи Азарова і провела решту концерту в нескінченній бесіді з ним.

Через півгодини наступив довгоочікуваний багатьма гостями фуршет. Черномирдіну і Богатирьовій налили горілки. Віктор Степанович відразу її приглушив. Раїса Василівна лише пригубила.

Раїса, пий. Відмовляти послу негоже

Тут Черномирдін помітив, що Костянтин Грищенко виявився обділеним алкоголем.

- Чому послу не налили? - повернувся він до обслуги.

- Та зараз ми наздоженемо! По руським стандартам! - усміхнувся новоспечений посол, якому якраз наливали горілку "Російський стандарт".

Конфуз, а послу ж не налили...

Якщо минулого року Черномирдін не пустив пресу на фуршет для обраних, то тепер мав випивати з гостями під спалахи фотокамер.

Микола Азаров відверто балувався пивком і і смаженими кабачками на публіку, а Леонід Кучма намагався пригубити чарчину за спинами гостей. Але зрозумівши, що довго їм такого столування не витримати, VIP-гості дуже швидко розбіглися по домівках.

А Черномирдін пішов вітатися з оренбурзьким хором. Напевно, таки дуже засумував за батьківщиною.

Всі фото Дмитра Ларіна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді