Тимошенко знайшла нову зброю на губернаторів

П'ятниця, 1 серпня 2008, 15:08
Віктор Ющенко розуміє ще з часів Майдану, наскільки важливою є підтримка або принаймні нейтралітет губернаторів на виборах президента. Пам’ятає про це і Юлія Тимошенко, оскільки саме її тодішній соратник Олександр Волков таємно розвозив по областях гарантійні листи від Ющенка з пропозицією переходити на бік майбутнього переможця.

Боротьба нинішніх прем’єра та президента за вертикаль виконавчої влади триває. Цей ресурс потрібний їм з огляду на 2010 рік. Зараз губернаторів контролює Ющенко, який призначає їх на посади. Але Тимошенко розуміє, що без лояльності місцевих керівників буде складно перемогти на виборах, найважливіших у її житті.

Тож Тимошенко винайшла новий спосіб впливу на губернаторів – тепер вона буде виголошувати їм догани.

Поставити під свій контроль місцеву владу Тимошенко спробувала майже відразу після призначення прем’єром.

Вона оголосила, що буде заслуховувати на засіданнях уряду голів обласних адміністрацій. Однак майже миттєво секретаріат президента порадив їй узгоджувати ці дії з ними.

Криза у стосунках Ющенка і Тимошенко поглибилася, коли Банкова застосувала новацію у призначеннях керівників місцевих адміністрацій.

Оскільки закон вимагає, щоб кандидатури губернаторів погоджував уряд, Ющенко вигадав спосіб, як обходити цю норму. Він запровадив тимчасове покладання обов’язків керівників обласних і районних адміністрацій, не отримуючи добро від Тимошенко.

Коли число таких кадрових рішень сягнуло трьох десятків, Тимошенко спрямувала до Ющенка листа обурення, називаючи такі дії незаконними.

Наступний конфлікт між президентом і прем’єром виник навколо того, чи має уряд право викликати губернаторів до себе, не питаючи дозволу в Банкової.

Тимошенко кілька разів запрошувала "на килим" губернаторів у зв’язку з інфляцією в регіонах. Однак Банкова нагадала про указ Ющенка, який дозволяв керівникам областей залишати підвідомчу територію тільки з дозволу президента.

Губернатори до Києва не приїхали, і Тимошенко пожартувала, що буде зустрічатися з ними на конспіративних квартирах та спілкуватися за допомогою записок, які вкладатимуться в дупла дерев Маріїнського парку.

У цих умовах Тимошенко спробувала впливати на губернаторів за допомогою телемостів, однак значущого ефекту це не мало.

І ось тепер новинка виховної роботи Тимошенко – це догани.

Минулої середи на засіданні Кабміну з-під пера Тимошенко вилетіла "перша ластівка" – розпорядження про притягнення до дисциплінарної відповідальності голови Херсонської обласної адміністрації Бориса Сіленкова.

Сіленков уже кілька місяців у чорному списку Тимошенко – він неодноразово викликався до Кабміну за незадовільну боротьбу з інфляцією.

Однак підгрунтя їх протистояння глобальніше – Сіленков нещодавно став членом керівного органу "Єдиного Центру". Його обрали до ради партії. Відповідно, Тимошенко не варто сподіватися на якусь підтримку з боку херсонської влади.

Причиною ж урядової догани стало призначення Сіленковим на посаду свого заступника Олега Довбиша ще у травні 2008 року. Зроблено це було без отримання погодження в Кабінеті міністрів.

Таке призначення суперечить законам про місцеві державні адміністрації та про Кабмін.

При чому, судячи з документів, Сіленков вирішив взагалі не чекати благословення від Кабміну. Його звернення про погодження кандидатури на ім'я Тимошенко було направлено 19 травня, а вже 20 травня він підписав кадрове розпорядження.

Більше того, у своєму розпорядженні Сіленков збрехав, вказавши, що підставою для призначення заступника є згода секретаріату президента та Кабінету міністрів.

Сіленков справді отримав позитивного листа від Балоги, однак жодного рішення з цього приводу уряд взагалі не ухвалював. Він і не міг, бо найближче засідання мало бути 21 травня.

Враховуючи це, Кабмін висловив догану Сіленкову. За словами джерел, уряд мав винести такий вердикт ще на попередньому засіданні, але міністри з квоти "Нашої України" виступили проти.

При повторному розгляді урядовцям надали всі документи, і догана Сіленкову була виголошена одноголосно, повідомив "Українській правді" міністр Кабінету міністрів Петро Крупко.

"Це був перший випадок, коли голова обласної адміністрації так нахабно проігнорував уряд при призначенні заступників", - сказав він.

Крупко пояснив, що догана губернатору була висловлена тільки після того, як прем’єр звернулася до Сіленкова за поясненнями.

Однак губернатор так і не розтлумачив, чому здійснив призначення в обхід уряду та чому дезінформував у своєму розпорядженні, пославшись на неіснуюче погодження Кабміну.

Натомість свій лист до Тимошенко Сіленков завершив словами: "Сподіваємося на взаєморозуміння і підтримку з боку Кабінету міністрів".

"Українська правда" намагалася взяти коментар у Сіленкова, однак у обласній адміністрації повідомили, що він перебуває у відпустці та жодного зв’язку з ним немає.

Щоправда, згодом на сайті обласної адміністрації Сіленков назвав догану "тиском з боку Тимошенко", спричиненого бажанням кожної зі сторін розставляти своїх людей на керівні посади в регіоні.

"Уряд не погоджує призначення у районах висококваліфікованих працівників і цим руйнує кадрову політику в області, - сказано у повідомленні. - Разом з тим, уряд призначає в область керівників територіальних органів міністерств та відомств без необхідного погодження з обласною адміністрацією".

У секретаріаті президента і зараз стали на захист губернаторів.

Роман Безсмертний, який працює заступником у Віктора Балоги з питань регіональної політики, назвав рішення уряду незаконним.

"Яке відношення має уряд до голів адміністрацій з точки зору дисциплінарних стягнень? Жодного, бо хто призначає губернатора, той і оцінює його роботу! Тому Тимошенко могла тільки клопотати перед президентом про висловлення догани Сіленкову, але аж ніяк не робити цього самостійно", - заявив Безсмертний "Українській правді".

"Так само президент, наприклад, не може висловити догану голові державного комітету, оскільки його призначає уряд, і уряд несе за нього відповідальність", - додав Безсмертний.

На питання, чи буде якось секретаріат реагувати на догану, висловлену Тимошенко херсонському губернатору, Безсмертний повідомив: "Ні, ми вважаємо, що це – некоректні дії Кабінету міністрів. Простіше кажучи, ця догана – це неіснуючий, нікчемний акт уряду".

У свою чергу Крупко назвав неправовою аргументацію Безсмертного.

"Хай у секретаріаті президента почитають 118 статтю Конституції, за якою голови місцевих адміністрацій відповідальні як перед президентом, так і перед урядом", - нагадав Крупко.

"А стаття 20 закону про Кабмін взагалі містить пряму норму, що Кабінет міністрів "приймає рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності голів місцевих адміністрацій – крім звільнення їх з посади".

"Система органів виконавчої влади єдина, і на її вершині знаходиться Кабінет міністрів. А будь-які намагання створити окрему президентську вертикаль – державу в державі – суперечать Конституції", - додав Крупко.

За великим рахунком, догани з боку уряду на адресу губернаторів поки не матимуть прямого впливу на їх подальшу кар’єру – оскільки президент вважає дії уряду незаконними.

Однак ці дисциплінарні стягнення мають й інші функції.

По-перше, це спроба змусити губернаторів виконувати закон.

По-друге, це дискредитація команди Ющенка в рамках політичної конкуренції.

По-третє, це спроба зупинити процес централізації губернаторів під Балогою.

І, по-четверте, догани – це своєрідні "чорні мітки", які будуть активовані в разі обрання Тимошенко президентом. Чиновникам з таким минулим не буде місця в майбутньому.

За інформацією джерел, уряд Тимошенко не планує обмежуватися тільки однією доганою Сіленкову – на черзі інші губернатори, які поступово збираються за вивіскою "Єдиного Центру".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді