Ющенко і Тимошенко не поділили адміністративний ресурс

Понеділок, 12 травня 2008, 17:42

Віктор Ющенко захищається від Юлії Тимошенко в боротьбі за вплив на губернаторську гілку влади. 

У середу Кабінет міністрів має викликати на килим п'ятьох губернаторів, відповідальних за найгіршу ситуацію з погашенням заборгованості по зарплатам і найменш спритних у боротьбі з інфляцією.

Минулого тижня перший віце-прем'єр Олександр Турчинов повідомив про намір розглянути це питання аж до ініціювання відставки чиновників.

Оголосивши такі плани, він свідомо ішов на загострення, оскільки вже знав про реакцію, яку це викличе в Ющенка. Адже днем раніше секретаріат президента через заступника Балоги Романа Безсмертного заборонив збирати в Кабінеті міністрів голів обласних адміністрацій, не отримавши дозвіл Банкової.

Пізніше листа аналогічного змісту до прем’єра написав сам глава секретаріату президента Віктор Балога, який є в розпорядженні "Української правди".

Але попри це в понеділок Турчинов знову анонсував розгляд питання про звільнення губернаторів за результатами їх звіту наступної середи.

Боротьба за Фонд держмайна стала лише вітриною щоденного конфлікту між Ющенком і Тимошенко. За лаштунками ж відбувається канцелярська війна за освоєння кожного нового сантиметру владного пирога.

Тимошенко хотіла зібрати губернаторів ще минулого вівторка, коли в Кабміні була запланована нарада щодо розрахунків за газ. Однак до уряду прибули тільки заступники губернаторів, тоді як перші особи на засідання не прийшли.

Оскільки уряд не погоджував їх появу на нараді з секретаріатом президента, глави адміністрацій опинилися між двох вогнів – однак серед обласних керівників не виявилося охочих іти у конфронтацію з Банковою.

Те, що в уряді сприйняли як саботаж, секретаріат президента назвав законним кроком. Ще в лютому президент видав указ про "впорядкування відряджень голів місцевих державних адміністрацій" – саме на нього спирається Банкова, забороняючи сепаратні побачення Тимошенко і губернаторів.

Цим документом Ющенко сам на себе поклав функції погоджувати відрядження губернаторів за межі підпорядкованих їм територій.

Формальною причиною появи цього указу на Банковій назвали "підвищення рівня виконавської дисципліни" серед керівників місцевих адміністрацій.

У коментарі "Українській правді" заступник глави секретаріату президента Роман Безсмертний пояснив, що указ було видано через регулярне бажання губернаторів їздити до столиці.

Зокрема, особливо відзначався Євген Червоненко, який в часи керівництва Запорізькою областю був у Києві значно частіше, ніж того вимагали службові справи.

У Кабміні ж цей документ сприйняли як спробу заблокувати контакти місцевої влади з урядом.

Безсмертний підтвердив, що секретаріат хоче виступати в ролі модератора між Тимошенко і губернаторами.

"Ситуація виглядає смішно. Глави адміністрацій дізнаються, що через внутрішню нескоординованість уряду на один і той самий час їх викликає прем’єр, віце-прем'єр Васюник і в.о. голови Фонду держмайна. Я опікуюсь в секретаріаті регіональною політикою. І першим, кому дзвонять губернатори, це мені. Вони питають: що робити?", - поділився внутрішньою кухнею Безсмертний.

За його словами, Ющенко вчиняє відносно до підлеглих Тимошенко коректніше.

"Коли президент їде по регіонам і кличе з собою міністра, то Балога пише до прем’єра листа з проханням погодити їх поїздку. А у ситуації з викликами губернаторів ніхто не інформує секретаріат президента", - повідомив Безсмертний.

У секретаріаті президента розповідають, що був випадок, коли губернатори не прибули до прем’єра.

"В уряді влаштували скандал, хоча насправді глави адміністрації ще за два тижні до того були запрошені на Банкову. Однак в Кабміні ніхто не потурбувався, щоб узгодити з нами час".

"Більше ніколи жоден губернатор не приїде до Києва без згоди президента", - обіцяє Безсмертний.

"Між іншим, голова обласної адміністрації має статус віце-прем'єра. І вони не будуть як моськи по виклику бігати до уряду, – додає заступник Балоги. – Губернатори не ігнорують Кабінет міністрів. Але, будь-ласка, нехай уряд за три дні до цього повідомить про причини виклику, і президент особисто погодить їх відрядження".

Команда Тимошенко протрактувала ці спроби секретаріату як незаконні. Вони посилались на 118 статтю Конституції, за якою "голови місцевих державних адміністрацій при здійсненні своїх повноважень відповідальні перед президентом і Кабінетом міністрів". Тобто Тимошенко вважає, що її право впливати на губернаторів рівнозначне президентському.

У свою чергу Ющенко вважає, що має пріоритет, оскільки голів областей та районів призначає та звільняє він своїм указом, а тому губернаторська вертикаль замикається саме на ньому.

На брифінгу після останнього Кабміну Тимошенко анонсувала новий спосіб спілкування з главами адміністрацій.

"Скоро ми з губернаторами створимо мережу конспіративних квартир для зустрічей. Або в дуплах дерев тут в Маріїнському парку будемо вкладати записки один одному, щоб, не дай Боже, губернатори не потрапили під звільнення", - іронізувала Тимошенко.

Насправді ж Тимошенко завдасть удару шляхом змін до Конституції, які планують представити цього тижня. У проекті, який зараз погоджують БЮТ і Партія регіонів, виписано нову норму – глави місцевих адміністрацій підконтрольні уряду, а не президенту, і призначаються розпорядженням прем’єра, а не указом глави держави.

Крім того, передбачається, що Кабмін отримає право скасовувати рішення обласних адміністрацій, тоді як зараз ним наділений президент.

"Те, що уряд відрізаний від виконавчих структур на місцях, – це ущербність сьогоднішньої влади і Конституції в тому вигляді, в якому вона сьогодні існує", - заявила Тимошенко на останньому брифінгу.

Боротьба президента і прем’єра за місцеву владу триває уже кілька місяців. Усі призначення по цій вертикалі заблоковані. За словами очевидців, Тимошенко персонально заявила Ющенку на одній з нарад, що вона має погоджувати кандидатури на обласні та районні адміністрації, як це передбачено Конституцією.

У свою чергу, Банкова вирішила діяти в інший спосіб, щоб обходити цю норму Основного закону. Секретаріат президента запровадив практику тимчасового покладення обов’язків голів адміністрацій.

Тимошенко направила Ющенку листа, де назвала ці дії незаконними, а депутати від БЮТ обіцяли направити подання до Конституційного суду.

"Боротьба за владу" – це словосполучення є абстрактною метафорою, допоки докази не спливають на поверхню. І нинішній конфлікт між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко є унікальним, бо ледь не щодня з'являються свідчення їх протистояння, оформлені на бланках секретаріату президента і Кабінету міністрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді