Ющенко і Тимошенко не поділили електоральний пояс Януковича

Четвер, 28 серпня 2008, 20:46
"Холодна війна" між першими посадовими особами України не зупинилася навіть після початку справжньої війни на Кавказі. Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко живуть кожен у своїй паралельній реальності, і перетинатися їм в часі та просторі доводиться дедалі рідше.

Востаннє Тимошенко і Ющенко брали участь у спільному заході понад місяць тому – на нараді з питань повені в Івано-Франківській області.

З того часу прем’єр уникає публічних акцій президента – зокрема, вона взяла участь лише у спільному молебні, однак була відсутня на параді та подальших президентських заходах з нагоди Дня Незалежності.

Тимошенко разом з міністрами провела альтернативне святкування.

Ідея сепаратних урочистостей прижилася – тепер Ющенко і Тимошенко окремо відзначатимуть День шахтаря.

Прем’єр здійснить це у Луганську, президент – у Донецьку.

Поруч з Ющенком буде Арсеній Яценюк. Присутність спікера має підсилювати статус цього заходу як більш важливого, ніж за участі Тимошенко в сусідньому обласному центрі.

При цьому передбачається, що День шахтаря Ющенка буде проходити начебто без концерту, оскільки досі не піднято на поверхню тіла всіх загиблих під час цьогорічних вибухів на шахтах. Тоді як, стверджують в секретаріаті президента, для Тимошенко в Луганську готують яскраву музичну програму.

Конфлікт навколо святкування сам по собі абсурдний. Він висвічує всю дріб’язковість інтриганства в обох командах.

У основі лежить боротьба за виборця Східної України. І президент, і прем’єр намагаються використати День шахтаря для нарощування рейтингу.

Хоча Донбас вважається електоральною резервацією Януковича, але і Тимошенко, і Ющенко не покладають надій здобути тут додаткові голоси. Прем'єр цього року навіть спускалася в шахту разом з особистим фотографом, а президент налагодив тісні взаємини з неофіційним керівником краю Рінатом Ахметовим.

Спочатку Тимошенко планувала провести свій День шахтаря в Донецьку. Однак їй... відмовили. Обласна адміністрація пояснила, що в зв’язку з цьогорічними трагедіями на шахтах проводити гучні заходи недоречно.

"Проведення Дня шахтаря за участі перших осіб держави зобов’язує організацію широкомасштабних заходів, які, на нашу думку, негативно вплинуть на емоційно-моральний стан близьких і рідних загиблих та постраждалих", - ідеться в листі Донецької обласної адміністрації на ім'я голови оргкомітету з відзначення Дня шахтаря.

"Враховуючи ці обставини, просимо вас розглянути можливість проведення всеукраїнських галузевих святкових зборів, присвячених Дню шахтаря, в іншому регіоні України", - сказано в листі.

У цьому повідомленні Донецької адміністрації прямо говорилося, що широкомасштабного святкування Дня шахтаря не буде. Однак виявилося, що для Ющенка можна зробити виключення.

На День шахтаря президент прибуде до Донецька та вручить державні нагороди на урочистих зборах.

Базою ж для свого святкування Дня шахтаря Тимошенко обрала Луганськ. На відміну від Донецька, вона має зв’язки в цьому регіоні, провідником яких є депутат Наталія Королевська – у тому числі її креатурою є нинішній міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець.

Однак і луганська влада відмовилася сприяти Тимошенко в організації Дня шахтаря. Аргументували це тим, що... усі придатні для цього майданчики на ремонті.

"На 19-20 вересня заплановано заходи з нагоди святкування 70-річчя утворення Луганської області. Для гідного їх проведення приміщення стадіону "Авангард", українського та російського обласних драматичних театрів реконструюються і ремонтуються. Орієнтований термін закінчення робіт – 12-15 вересня цього року".

"З огляду на це просимо вас розглянути можливість проведення святкових заходів з нагоди Дня шахтаря в іншому регіоні", - ідеться у листі керівників Луганської області на ім'я міністра вугільної промисловості.

Водночас прес-секретар Мінвуглепрому Олександр Горобець у своїй статті на "Українській правді" розповів, що луганський театр російської драми погодився прийняти День шахтаря, оскільки "ремонт фактично завершено", однак голова облдержадміністрації не дав своє "добро".

Але Тимошенко від ідеї святкування у Луганську не відмовилася. Королевська повідомила "Українській правді", що прем’єр прибуде до обласного центру на День шахтаря.

Але при цьому ініціативу депутат переклала з Тимошенко на самих гірників – начебто це вони вмовили прем’єра приїхати і організувати альтернативне свято.

"Шахтарі Луганської області звернулися до прем’єра з проханням провести у них День шахтаря, бо останні п’ять років луганчани змушені були їздити на урочистості до Донецька. Хоча раніше було нормальною практикою, коли один рік вони відбувалися в Донецькій області, інший рік – в Луганській", - заявила Королевська.

Намір Тимошенко самостійно святкувати у Луганську не сподобався губернатору області Олександру Антіпову.

Керівник області повідомив, що офіційним місцем проведення святкування Дня шахтаря визначено Донецьк. При чому його заяву розіслала прес-служба президента.

"Тому делегація представників трудової гірничої Луганщини, безумовно, братиме участь в цих урочистостях", - йдеться у заяві губернатора.

Водночас, за словами Антипова, через бажання Тимошенко провести своє святкування у Луганську "багатотисячні шахтарські колективи, не за своїм бажанням, постають перед вибором: за ким йти?"

У свою чергу в секретаріаті президента намір Тимошенко окремо святкувати День шахтаря назвали "продовженням дій прем’єр-міністра на відокремлення від президента, так само як її поїздки в Західну Україну".

"До секретаріату президента надходять звернення з обласних адміністрацій. Нас інформують, що від міністра вугільної промисловості (призначеного за квотою БЮТ) ідуть телеграми начальникам профільних управлінь шахтарських областей, щоб вони прибули на святкування до Луганську, там планується участь прем’єра, російських співаків, акторів", - сказав "Українській правді" Роман Безсмертний.

"Але офіційне святкування відбудеться 29 серпня в Донецьку. Туди залучені всі шахтарські області, починаючи з Львівської, - зазначив Безсмертний і додав. - Все, що робиться Тимошенко – це уже не підготовка, а повноцінне проведення нею самостійної президентської виборчої кампанії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді