Юлія Тимошенко зробила ручкою

Середа, 17 вересня 2008, 10:03
Якщо демократична коаліція утворювалася в урочистій атмосфері, а квіти для прем’єра Юлії Тимошенко не було куди складати у парламенті, то розпадалася вона буденно і без емоційного надриву.

– Шановні колеги, сьогодні день, коли ми перегортаємо одну сторінку політичної історії і відкриваємо нову, – звернувся на початку засідання парламенту Арсеній Яценюк. – Це не політичний апокаліпсис, а ще один виклик демократії...

Спікер офіційно оголосив про припинення діяльності Коаліції демократичних сил, створеної 29 листопада минулого року.

– Все, крапка! Шановні колеги, хтось хоче хвилину мовчання? – намагався жартувати Яценюк без особливого ентузіазму в присутніх.

Він тут же запропонував "негайно" звільнити його з посади, якщо в переговірників по створенню нової коаліції є таке бажання. Замість цього на трибуну вийшов лідер регіоналів, який почав сипати метафорами.

– Сьогодні ми стали свідками історичної події. Так звана "демократична коаліція", яка насправді ніколи не існувала, зникла, як роса на сонці. Віз приїхав і застряв у болоті, – Янукович добивав коаліцію ногами. – Тепер можна сказати: "Вилазьте!"

Нічого конкретного про коаліційні переговори він не повідомив і лише одним словом згадав, що можуть відбутися дострокові вибори, ініціатором яких сам він не буде.

Слово у відповідь взяв лідер НУНС В’ячеслав Кириленко, який пообіцяв перейти в опозицію до коаліції регіоналів з Тимошенко.

– ...І ми не будемо мовчки спостерігати, коли без жодного публічного обговорення Партія регіонів і "Блок Тимошенко" будуть змінювати Конституцію, щоб забрати повноваження у президента в зовнішній і оборонній політиці на догоду Кремлю, – розпалившись, Кириленко закінчив емоційно, – Слава Україні!

Інший Кириленко – Іван, лідер фракції БЮТ – згадав про страждання Тимошенко від перебування у коаліції.

– Ці дев’ять місяців не були для нас медом, особливо для уряду і його лідера–жінки, яку цькували і знищували...

Завершував він свій виступ агітацією за коаліцію з регіоналами.

– Коли парламент почав приймати закони в кількості 350 голосів, необхідність в популізмі відпала. Натомість наша роль у подальшій долі країни піднялась на порядок. Ми готові до цієї відповідальності. Тож давайте разом надолужимо той час, який ми згаяли на безплідне протистояння!

Цілісності картини додав Петро Симоненко, який запропонував варіант санкцій, якщо Банкова спробує заважати цьому експерименту.

– У нас есть все основания утверждать: президент Ющенко – преступник, и надо начать процедуру импичмента! – традиційно закликав присутніх лідер комуністів.

Але, як в класичному голівудському фільмі, поруч з романтикою на трибуні, за лаштунками продовжувалась твереза і прагматична робота. Регіонал Андрій Клюєв зайшов до кулуарів одразу після драматичного оголошення Яценюка. На його обличчі не було жодних емоцій.

– Невже вам все одно? Ви ж доклали до цього стільки зусиль? – звернувся кореспондент "Української правди" до одного з головних ідеологів розпаду коаліції.

– А чого мені хвилюватись? Я ж казав, що її не буде – ось її і немає. А що всіх хвилює? Депутати голосують? Голосують! Рада засідає? Засідає! Так у чому ж справа?

– А якщо відверто – хто з БЮТівців веде переговори про нову коаліцію?

– Той, хто більше за всіх бігає. Придивіться до залу… Кожемякін, Портнов, Кириленко…

Не звертаючи увагу на збудження присутніх, Клюєв попрямував до центрального входу в сесійний зал. За мить він увійшов всередину, тримаючи під руку бютівця Яворівського. Вони тепло про щось говорили, час від часу поплескуючи один одного по плечу. Ще за декілька хвилин така ж процедура продовжилась з Тарасюком і Кожемякіним.

Знекровлений і невеселий, тільки в обід з'явився у парламенті депутат Портнов, який очолив всі процеси, пов’язані з розпадом коаліції і створенням нової більшості. На відміну від більшості колег, його обличчя не відбивало жодного оптимізму щодо задуманого сценарію.

За інформацією "Української правди", переговори БЮТ з одним крилом регіоналів активізувались ще всередині липня. І саме тоді у зв’язці з іншим крилом регіоналів на Банковій народився план розпаду старої коаліції та продовження роботи Верховної Ради взагалі без юридичного оформлення нової.

За задумом, ситуація в парламенті повинна була розвиватися за точно таким же сценарієм, як зараз, але на користь протилежних сил.

Так, після розпаду демкоаліції ситуативна більшість мала би бути створена силами проахметовської частини Партії регіонів і пропрезидентської частини НУНС. Минуло би 30 днів, але Віктор Ющенко не розпустив би Раду, фактично підвісивши її на гачку, щоб ситуація не вийшла з-під контролю.

Але комбінацію було розгадано. Зв’язка Портнова з Клюєвим тактично обіграла Колеснікова з Балогою. І тепер єдиним компромісом для обох груп можуть стати лише дострокові вибори.

***

У парламентських коридорах депутати продовжували розпитувати один в одного, що все це значить – розпад коаліції.

– Я нічого не коментую. Ми готуємося до виборів, – кинув на ходу Борис Колесніков, який прямував до вікна покурити в компанії Анатолія Матвієнка.

– Чи, може, буде коаліція Партії регіонів з БЮТ? – встигла запитати "Українська правда".

– А чому одразу з БЮТ? – занервував регіонал.

За словами джерел, напередодні в кабінеті Колеснікова зібрались депутати, лояльні до Ахметова, де було прийнято рішення будь–яким способом не допустити зближення фракції з Юлією Тимошенко.

– Ні, а от чому одразу з БЮТ?! – продовжував не розуміти Колесніков. – Адже є ще "Наша Україна"!

У дальньому закутку шепотівся інший регіонал Василь Горбаль.

– ...Я коли минулого тижня вийшов з відпустки, то всім дав команду готуватися до виборів, – повідомив своєму співрозмовнику керівник київського осередку Партії регіонів.

Можливий розпуск парламенту цього дня обговорювався так само завзято, як два тижні тому ці самі люди говорити про створення коаліції Тимошенко і Януковича.

– Вітя, давай миритися! – заключив у обіймах бютівець Лукашук нашоукраїнця Тополова.

– Е–е–е, ні! – віджартовувався Тополов. – Пізно! Тепер будемо утворювати коаліцію, тільки якщо прем’єр-міністр буде наш!

За великим рахунком, розпад демократичної коаліції мав закінчитися відставкою Тимошенко. Саме такі зобов’язання вона брала на себе, узаконюючи союз з НУНС десять місяців тому. Це зафіксовано у регламенті коаліції, під яким стоїть підпис прем’єра.

Однак зараз виконувати цей пункт БЮТ не збирається.

– "Наша Україна" вийшла з коаліції? Вийшла! Якщо коаліції більше немає, то ми більше не визнаємо й регламент коаліції, – пояснив дивну логіку Андрій Кожемякін.

Володимир Литвин визирнув у кулуари з червоним правим оком. Це додавало пікантності на фоні чуток, що останні вихідні він провів у компанії Тимошенко на предмет створення нової демократичної коаліції.

Провести до виходу екс–спікера парламенту, який отримав шанси повернутися в це крісло, взявся Микола Катеринчук.

– Я відчуваю, що нічого вже не буде..., – з посмішкою стиснув плечима Литвин. – Настрій у всіх такий, щоб ще раз усім сходити на вибори, запитати в народу...

– А що далі? Яка потім буде коаліція – що казати людям? – в розпачі зітхнув Катеринчук. – Ми намагалися підняти це питання на фракції, а там лише віджартовуються.

Однак Литвин точно не знав відповіді, що казати нашоукраїнцям у випадку, коли коаліція з Тимошенко всіх утомила, а коаліція з регіонами всіх лякає.

– Піду послухаю, що скажуть вожді, – попрямував Литвин на погоджувальну раду в супроводі тілоохоронця.

***

Насправді Литвин відчув можливість потрапити у велику гру, але обставини, за яких це може статися, від нього не залежать.

За джерелами "Української правди", Тимошенко принаймні публічно пробує зібрати союз трьох – НУНС, БЮТ і блоку Литвина. Щоб врятувати імідж "берегині демократичної коаліції" хоча би на Заході, про такі наміри вона порадилася зі своїми людьми в Брюсселі та отримала "добро".

За деякою інформацією, ще напередодні приїзду до Києва Діка Чейні Тимошенко зустрічалася з лідером Народного руху Борисом Тарасюком. Для обговорення коаліції за участі Литвина Тимошенко просила організувати їй побачення з Віктором Ющенком, який після подій двотижневої давнини відмовляється спілкуватися з прем’єром.

Умовою входження Литвина є надання йому посади спікера, що одразу породжує проблему – куди подіти Арсенія Яценюка. Посад, де він ще не працював, у країні меншає з кожним днем. Є місце голови Нацбанку, де Володимир Стельмах досяг пенсійного віку, але не чіпати "діда" – це давня установка Ющенка.

Литвин навіть провів консультації на Банковій щодо свого вступу в нову коаліцію. Там йому дали добро, але за кількох умов.

"Українській правді" стали відомі щонайменше дві з них.

Перша – це перерозподіл урядових портфелів на трьох учасників. У такому разі висока вірогідність, що своє місце втрачає міністр внутрішніх справ Юрій Луценко – адже, за попередньою коаліційною угодою, МВС відносилося до квоти президента.

Головна мета задуму – в такому разі у Тимошенко не буде в новому Кабміні більшості, потрібної для сепаратного ухвалення рішень.

Друга умова Банкової – "коаліція трьох" відбудеться, якщо в її основу буде покладено стару коаліційну угоду. Тобто якщо буде діяти закон про Кабмін в редакції Ющенка, а також ухвалені всі закони з додатку до старої коаліційної угоди, зокрема щодо обласних адміністрацій, Нацгвардії тощо.

Це передбачає фактичне скасування законів, спільно прийнятих БЮТ і Партією регіонів два тижні тому. Зробити це можна шляхом відмови блоку Тимошенко від участі у подоланні президентського вето. Раніше сама прем’єр називала ці умови неприйнятними, і ознак, що її позиція змінилася, немає.

Натомість є ознаки, що Тимошенко, раніше налаштована на коаліцію з Партією регіонів, починає змирятися з можливим розпуском парламенту.

У суботу про підготовку БЮТ до дострокових виборів повідомив Богдан Губський в інтерв’ю сайту INTV, близькому до Олександра Турчинова. Однак через півдоби після публікації текст цього матеріалу без жодних пояснень був видалений з сайту. Причиною цього називали передчасне оголошення Губським планів БЮТ. У цей час Тимошенко заходила на посадку для переговорів з Литвиним та продовжувала "загравати" з регіоналами.

Але у понеділок ввечері відбулося засідання фракції БЮТ, на якому політтехнолог Тимошенко Олег Медведєв зачитав останні соціологічні дані, які свідчили про лідерство БЮТ в разі можливих нових виборів.

Тоді Тимошенко фактично оголосила мобілізацію своїх депутатів у підготовці до розпуску парламенту.

– Вона наказала депутатам їхати в округи, розгортати пропагандистську діяльність навіть попри те, що цей парламентський тиждень – сесійний. А штаби у нас і так розгорнуті, – розповів "Українській правдій" один з присутніх на зустрічі нардепів.

Паралельно прочухана від Тимошенко отримало керівництво львівської організації "Батьківщини" за провальний мітинг на її підтримку минулими вихідними.

– Вони там самі собі придумали цей мітинг, без узгодження з Києвом. І коли на площі почалося загострення з "Нашою Україною", то не змогли нічого зробити. Юля їм прямо сказала: "Якщо не здатні нормально організувати – то навіть не беріться, щоб потім не тікати, піджавши хвіст", – за словами співрозмовника "Української правди", Тимошенко була обурена діями своїх однопартійців.

Тут же Тимошенко назвала невисокими шанси інших сценаріїв, окрім розпуску Верховної Ради.

– Юля визнала, що шанси на створення коаліції з НУНС і Литвином – це 10%. А решта 90%, як випливало із контексту – це дострокові вибори. Тема коаліції з Партією регіонів на зустрічі з фракцією особливо навіть не порушувалася.

Як і минулого разу, плани Тимошенко було відкореговано, бо вона знову переоцінила вплив Януковича на його фракцію.

Першу спробу організувати разом з Януковичем парламентську республіку Тимошенко влаштовувала навесні минулого року, коли нову Конституцію писали спільними зусиллями її радник Олександр Задорожній, бютівець Андрій Портнов, одіозний Віктор Медведчук і регіонали Андрій Клюєв з Олександром Лавриновичем.

Однак тоді процес не пішов, оскільки з гри була виключена група Ахметова–Колеснікова.

Цього разу найбагатшого українця тримали в курсі переговорів, однак кінцеве "добро" на знищення Ющенка від нього отримано не було. А остаточно Ахметов вийшов з рівноваги після виключення Богатирьової з Партії регіонів.

Це було очевидно ще 2 вересня, коли БЮТ і Партія регіонів ухвалювали антиющенківські закони про Кабмін, про Конституційний суд і про СБУ, а також долала вето на закон про слідчі комісії.

У всіх чотирьох голосуваннях напроти прізвища Ахметов значилося слово "відсутній". Звичайно, найбагатшого українця не було в парламенті. Але при розгляді в той день інших, неконфліктних питань його голос був зарахований "за" – наприклад, як у випадку з законом про підвищення престижності шахтарської праці.

При бажанні Ахметов може навіть стати на заваді намірів Тимошенко створити коаліцію з Литвином. Екс-спікер виявився заручником 40 мільйонів, витрачених на його виборчу кампанію київським олігархом Василем Хмельницьким, який контролює від п’яти до дев'яти депутатів у фракції Литвина. При цьому Хмельницький виступає партнером Ахметова в "Київенерго" і є дуже чутливим до його побажань.

Менеджери проекту створення коаліції Тимошенко і Януковича не шкодували ночей на написання нових законопроектів, спрямований на переформатування політичного поля під цих двох гравців.

Так, у парламенті були зареєстровані ініціативи Портнова і Лавриновича про проведення парламентських виборів у два тури, коли переможець отримує 226 мандатів, та, в якості попередження Ющенку – включення до Кримінального кодексу статті за незаконний розпуск Верховної Ради.

Однак запланований розгляд цих законів у вівторок не відбувся. Всупереч домовленостям, не було навіть засідання комітету, який мав експрес–методом дати добро на їх схвалення. Хоча це, звичайно, не виключає, що голосування може відбутися найближчими днями.

З кожним днем стає все очевиднішим, що і для БЮТ, і для Партії регіонів створення спільної коаліції було скоріш грою на випередження. Жодна зі сторін так і не перейшла психологічного бар’єру до подібного об’єднання.

– Ми ж зараз просто так розмовляємо, теоретично... І всі ці розмови теж теоретичні. Але якщо задуматись, таке об’єднання виглядає фантастикою, – поділився з "Українською правдою" Антон Пригодський.

Він – людина, ближче якої до Януковича в Партії регіонів знайти важко.

– З іншого боку, такий крок не схожий на Тимошенко, - продовжував розмірковувати Пригодський. - Юлія Володимирівна завжди була вірна лише одній стратегії – збереженню свого виборця. Вона могла піти на будь–які кроки, але ризикувати своїм електоратом, та ще й напередодні президентських перегонів, вона навряд чи зможе. Тому в коаліцію регіонів і БЮТ я не вірю.

Зараз у переговорах Тимошенко з Януковичем настав певний застій, зіштовхнути який з мертвої точки також намагається Москва.

За інформацією "Української правди", куратором подій в Україні визначений перший заступник глави адміністрації президента Владислав Сурков. Ним вже був вибудований сценарій, який включає зміни до Конституції та мінімізацію повноважень президента.

У разі ж, якщо Ющенка не буде усунуто з гри шляхом створення нової коаліції, Тимошенко отримає "останнє китайське попередження" у вигляді ціни на газ в розмірі 420 доларів за тисячу кубометрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді