Кучма – політ нормальний. Чи політнормальний?

Вівторок, 23 вересня 2008, 15:12

Життя політиків вельми мінливе. Ще чотири роки тому, коли Леонід Кучма відходив від влади, здавалося, що йому ніколи не вийти з екзилу народної нелюбові.

Але пройшло зовсім небагато часу і виявилося, Кучму і не посадили, і не засудили. А його наступники показали себе настільки не з найкращого боку, що навіть Данилич на їхньому фоні декому видається не найбільшим злом, а майже "політнормальним".

Принаймні саме такий підтекст можна було прочитати в назві бучного концерту "70 років. Політ нормальний", який влаштували на честь екс-президента його родина і канал "Інтер".

Перед концертом колишні активісти "України без Кучми" все ж вирішили нагадати екс-гаранту, що йому вже давно пора не літати, а сідати, але нічого путнього з того не вийшло.

Кучма бо традиційно заходив на захід через чорний хід, а от відвідувачам концерту, які явно були непогано обізнані в життєдіяльності Леоніда Даниловича, було байдуже і до смерті Георгія Гонгадзе, і до вкрадених у них мільйонів.

- Нєт лішнєго білєтіка? Нєт? - перепиняв перехожих молодик в екіпіровці столичного "Динамо".
- А ви що фанат Кучми?
- Та, ну... нє, но концерт же. А білєтік єсть? - знітився той, але не втрачав надії потрапити всередину.

До речі, пробувати щастя було варто. В залі гуляло повно місця. Адже квитки коштували немало від 100 до 800 гривень.

Зірки вітали Кучму з військовою виправкою
Зірки вітали Кучму з військовою виправкою


Поки публіка розглядалася у залі, біля лівого входу тупцювало сімейство Кучм-Пінчуків разом з незмінним другом Віктором Стєпановічем Черномирдіним.

Нарешті охорона дала відмашку іти.

- Я не піду перша, я не знаю, де нам сідати, - запротестувала Людмила Кучма. – Так... не знаю, в якому ряду!

Людмилі Миколаївні справді було чого хвилюватися – з часів революції це був перший вихід в справжні люди. Зал зустрів екс-президента стриманими, але оплесками. І вся "чудова п'ятірка" попрямувала до місць у восьмому ряду.

Тим часом підстаркувата вахтерка розказувала хто є хто в залі своїй недосвідченій подрузі: "Ти куди дивишся? Я ж тобі показую – он восьмий ряд в центрі, камера, бачиш, а попереду неї сидять він, Люда, донька, і цей, як його, зять..."

- Якщо не буде оплесків, концерт не почнеться, - пригрозив з-за сцени голос "квартальника" Володимира Зеленського.

Виступи акторів перемішувались з сімейними фото родини екс-президента


Але реакція була більш ніж стриманою. Тому через хвилин 5 пролунала наступна "погроза" ведучого:

- Так непомітно і підійшов до кінця наш концерт.

Втім і це мало вплинуло на зал, так що Вові і Марії Єфросиніній довелося виходити в зал без бурхливих овацій.

- Ми раді вас вітати на благодійному концерті на честь 70-річного ювілею Леоніда Кучми. Всі кошти підуть на підтримку обдарованих дітей, якими опікується президентський фонд "Україна", - патетично повідомила Єфросініна.

Благодійність це звісно чудово. Тільки чомусь після цих слів захотілось перефразувати вислів Віктора Ющенка, сказаний влітку на адресу Віктора Пінчука - Україна стільки дала Кучмі, що тепер час повернути це назад.

...Три години глядачі були свідками того, як українські і російські зірки змагалися у тому, хто скаже більше і краще хороших слів про Кучму.

І про проект "Морський старт" нагадали, і про те, що Каденюка в космос запустив, і гривню, і Конституцію при ньому написали. І, і, і..., коли список добрих справ і закінчився, перейшли на особисте - розказувати, яка Леонід Данилович хороша людина.

Та й справді, хіба він поганий батько для Олени Франчук, чи поганий тесть для Віктора Пінчука? Та й хто має сумніви в його душевних стосунках з Віктором Черномирдіним?

А хто ж не повірить у щиру подяку Кучмі багатьох пєвунів, які саме з його рук отримали для себе заслужених і народних?

Наприклад, Олександр Малінін. Злі язики давно вже про нього сказали, що свій титул народного артиста України він отримав просто за те, що його спів дуже любить Людмила Миколаївна.

'Кобзон
Кобзон і Малінін завжди бажані гості на заходах сімейства Кучм. І в Криму, і в Києві. Фото взяте з сайту фонду "Україна"

У березні 1996 року звання заслуженої артистки України отримала улюблена співачка Леоніда Кучми Таїсія Повалій. А вже в жовтні 1997 року він підписав указ про присвоєння їй звання народної артистки України.

У 1999 році звання заслуженої від Кучми отримала Ані Лорак, яка в той рік запам’яталась тільки одним хітом "Голосуй по уму, голосуй за Кучму" на підмостках президентських виборах.

Наталя Могилевська отримала від Кучми "народну" уже в останні дні його правління. Тому у понеділок ніжнісінько співала Даніличу "Вспоминай меня". Якраз в цей час на екрані мерехкотіли кадри з президентства Кучми. Так що пісенька вийшла з "глибоким" підтекстом.

Правда, слово "вспоминай", стало цілою проблемою для деяких учасників концерту. Заїжджі гастролери, як виявилось, не завжди могли згадати, як звати ювіляра.

- Добрый день, дорогие друзья. Добрый день, дорогой Анатолий Данилович. Вы вообще где? - на сцену вийшла Лариса Доліна.

Доліна-Кучмі: Анатолий Данилович, вы где?
Доліна-Кучмі: Анатолий Данилович, вы где?

- Ой, вижу… Боже, как давно мы с вами не виделись. У вас все хорошо? Я поздравляю вас с юбилеем и хочу пожелать, чтобы следующие 70 лет вы прожили в том же состоянии гармонии и любви, - роздавала співачка люб’язності, продовжуючи дивитися в протилежний бік від Кучми. Вона і пішла зі сцени, так і не зрозумівши, як образила ювіляра.

Наступним оконфузився Валерій Меладзе. Вітаючи ювіляра, він згадав, як колись йому довелося виступати перед Кучмою і Путіним. За словами співака, він тоді хвилювався так само, як і зараз. Актор довго підбирав слова, бажаючи "уважаемому во всех братских республиках" всіх благ, що під кінець зовсім розгубився і обізвав Кучму "Леонідом Ніколаєвічем".

Правда, співак швидко виправився, але ситуацію це не врятувало – зал вже покотився від сміху.

Зрештою концертмейстер Зеленський не стримався і нагадав заїжджим зіркам, що ювіляра звати "Леонід Данилович", а їм певно було б неприємно, якби їх обзивали Вікторами Петровичами Меладзе.

Втім далі вже пішли "правильні" зірки, які імен не плутали – Філіп Кіркоров, Іра Білик, Вєра Сердючка, які народних отримали, чи за власним зізнанням - "випросили" - вже в президента Віктора Ющенка.

Солодкі слова говорились в такій кількості, що можна було відкривати цукровий заводик. Але всіх перевершив Микола Басков.

Тая і Коля у понеділок відсмалювали як могли


Відспівавши, артист зізнався, що коли вони з Повалій завжди завершували виступ, Людмила Кучма кричала їм "Гірко".

- Ну давай я тебя поцелую и, таким образом, передам этот поцелуй вам, Людмила Никоалевна. Вы же знаете как я вас люблю, - розкокетувався співак і таки чмокнув Таю у щоку.

Втім на цьому викрутаси Баскова на концерті не скінчилися. Співак пішов зізнаватися, що звання "народний артист України" він отримав саме "завдяки Леонід Даніличу".

- Я гордо ношу це звання, трошки розмовляю по українськи. Таїсія мене вчила, - перейшов він на українську .- А еще я горд, что мы познакомились с этой прекрасной семьей, и с вашими детьми, Леонид Данилыч. Л-е-н-а, - Басков розцвів посмішками убік Олени Франчук.
- Да, Леночка прекрасный человек, - підхопила тєлєжку компліментів Повалій.
- А еще, господин Пинчук, я - лучше Элтона Джона, - не вгавав заїжджий звєздун.
'Елтона
Елтона Джона запросили цього літа на святкування 70-річчя в Криму. Фото з сайту фонду "Україна"


Ну а далі Басков і взагалі пішов у самоволку.

- Это же телевизионная съемка. Аплодируйте, в зале президент, что это такое? Аплодируйте, товарищи, громко. А теперь любимая песня Леонид Даниловича. Встречайте меня громкими аплодисментами, - працював артист з залом.

Нарешті заграла музика, і Басков під свою "шарманку, музикантку" в дусі Софії Ротару подався по залу збирати букети, аж поки не дістався місць родини Кучми, не розцілувався з усіма, і не обдарував дам квітами.

- Леонид Данилыч, скоро выборы. Если что, имейте меня в виду, - завершив багатозначною фразою свій виступ артист.

Останньою з зірок виступати вийшла Софія Ротару, яку ведучі довго представляли як людину, що має багато спільного з Кучмою.

Навіть день народження часто святкує в один день.

Народна співачка заспівала двох пісень. А далі Софія Михайлівна зрадила своїм традиціям, і не пішла в зал. Не тому, що забракло квітів. Просто там не було головної дійової особи....

В цей час Кучма вже чекав за кулісами свого виходу, який і мав стати фінальним акордом концерту.

Данілич вийшов, пафосно вклонився і готовий був виголосити спіч, але виявилося, що його мікрофон не працює.

- Вивели на сцену, називається, - пробубнів Кучма до ведучих. Зеленський тут же дбайливо подав йому свого мікрофона. Але той теж вирубився.

Та ж доля спіткала й апаратуру Єфросиніної. Всі троє стояли на сцені в повному конфузі, а хлопець з-за куліс щось їм показував на мигах.

Лагодили апаратуру хвилин п'ять. За цей час ніхто з залу не пішов. Всі чекали прощальну промову екс-гаранта.

- Мне очень волнительно было выходить на эту сцену. Я немножко посопротивлялся так, для приличия. Спасибо, что вы пришли на этот, я думаю, замечательный, вечер. Я понимаю прекрасно, что вы пришли посмотреть не на меня (сміх у залі), - у Кучми в голосі почувся сумний реалізм щодо власної персони.

- Потому что петь так, как наши звезды я не умею. Хотя иногда, когда все поют, после третей, я тоже пою. Например, на прекрасной передаче Яна Табачника "Честь имею пригласить" после третьей даже Леонид Макарович соло поет, ну а я… Кобзон кого угодно петь заставит - мы с ним дуэтом. И всегда одну и туже песню "Как много девушек хороших". Я говорю: "Иосиф, может пора уже прекратить? Уже не тот возраст. Хотя я по сравнению с тобой еще молодой, давай че-то другое петь". Или на юбилее Коли Баскова в Москве, на юбилее, 30 лет, я тоже пел трио. Я - я себя на первое место ставлю – очаровательная Таисия Повалий, и Коля Басков. А песня "Ты ж мене пидманула"…

Я не фокусник, просто повезло. Фото з сайту фонду "Україна"

Далі Кучма поскаржився, що він не такий класний гуморист як Зеленський, і, що зовсім кепсько - "не фокусник".

- Божьего дара у меня нет. Если бы был, я бы просил, чтобы с шести до десяти чуть-чуть дождь прекратить. Ну, по-моему, его чуть-чуть на улице стало меньше. Так что, думаю, это наша положительная энергетика повлияла...

- Я вначале был категорически против этого концерта, я даю вам честное слово. Потому что сначала пережить девятое число в Крыму, потом здесь… Я вам честно скажу, для меня это -второй Майдан (регіт у залі). С той только разницей, что на Майдане там кричат "Кучму геть!", а я взял, переключил на Россию, и кайфую себе. А здесь, ну…для одного человека этого очень много. Я понимаю, что это и от души – ведь это все мои друзья. И в этот день плохо не принято говорить о юбиляре, так уж принято у нас, у славян. Так что спасибо сердечное....

- Низкий вам поклон, будьте здоровы и пускай, как многие говорили, помогает во всем Господь Бог, - Кучма вклонився низенько залу і заспівав тихенько слідом за Кобзоном "Я люблю тебя жизнь, и надеюсь, что это взаимно".

Напевно, рудим і правда таланить по життю. Бо якщо вже тобі забули і пробачили 10 років розвиненого кучмізму, то життя вдалося на 100%. От тільки є грандіозні сумніви, чи вдасться воно коли-небудь цій країні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді