Звичний грім серед тайського неба

П'ятниця, 28 листопада 2008, 11:13

Перманентна політична криза характерна не лише для України. Якщо історія рухається по спіралі, то в Таїланді ця спіраль особливо густа. За останні 70 років у цій країні сталося 18 військових переворотів. Зараз ця цифра може змінитись щохвилини.

2 роки тому під час перевороту туристи весело фотографувались біля танків. Зараз все виглядає сумніше: багато хто жалкує, що проігнорував антиурядові протести і вирішив відпочити у Таїланді.

Поки головний аеропорт відновить роботу, є час розібратися, що ж відбувається в цій країні вічного літа, і чи можна туди їхати.

Майже всі протестувальники – чи то вони виступають проти уряду, чи підтримують його – одягнені у жовті футболки з королівською емблемою. І одні, й інші підтримують короля. Пуміпона Адуньядета, або ж Раму ІХ дуже люблять – тайці вважають своїх монархів представниками бога на землі.

Рама ІХ, який де-факто має величезний вплив, відкрито не підтримує жодну сторону. Та без його згоди протестувальники не змогли б заблокувати два найважливіші аеропорти. Один з них, Дон Муанг – база військово-повітряних сил країни. Інший, Суванапум (Suvanabhumi), куди і прилітають туристи, найбільший пересадочний вузол у регіоні.

"Коротний зміст попередніх серій"

Коріння нинішньої кризи було закладене ще у 2001 році, коли до прем'єр-міністром став харизматичний політик та успішний бізнесмен Таксін Чінаватра.

Провівши низку реформ, він здобув велику підтримку серед найбідніших верств тайців, а також нажив безліч ворогів. За його правління країна повністю оговталась від економічної кризи 1997 року (що відгукнулась дефолтом 1998 року в Росії) та віддала всі борги Міжнародному валютному фонду.

Таксін ініціював запровадження жорсткого законодавства щодо боротьби з наркотиками та модернізував транспортну систему Бангкока. Його неодноразово звинувачували у корупції та приховуванні прибутків.

Формально це стало причиною масових протестів політичних опонентів Таксіна - Народного альянсу за демократію та вимог відставки уряду. У відповідь на ці закиди Таксін розпустив парламент і оголосив дострокові вибори у квітні 2006 року, на яких його партія отримала переконливу перемогу.

Пізніше конституційний суд визнав вибори недійсними, призначивши перевибори на жовтень. Та у вересні, коли прем'єр-міністр перебував з офіційним візитом у Нью-Йорку, армія провела військовий переворот. Таксін переїхав до Лондона. Понад рік, до виборів у грудні 2007, в країні правила військова хунта.

Втім, на думку спостерігачів, боротьба з корупцією була далеко не головним мотивом у боротьбі з популярним політиком. Існує думка, що через велику популярність Таксіна та його схильність до реформ, Король вбачав у прем'єр-міністрі загрозу собі та монархії.

На грудневих виборах тайці повернули владу партії Таксіна, перейменованій у Партію Народної Влади. Список очолив Самак Сундаравет, якого називали маріонеткою колишнього прем'єр-міністра. Уряд практично одразу почали звинувачувати у корупції, у травні почались нові протести, а наприкінці серпня протестувальники захопили будівлю уряду.

Прем'єр переніс свій офіс до старого аеропорту Дон Муанг. Самак – доволі епатажна особистість. Перебуваючи на посаді, він продовжував вести два власні кулінарні шоу і мав звичку ображати людей у прямому ефірі. За телевізійну кар'єру він поплатився посадою: у вересні

Конституційний Суд виніс рішення, згідно з яким прем'єр-міністр не мав права поєднувати свою роботу з телевізійною діяльністю.

Видається, що таке рішення було певною мірою кроком назустріч Народному альянсу за демократію та королівській родині. Самак пішов у відставку, а Партія народної влади, яка все ще має більшість у парламенті, висунула нового прем'єр-міністра Сомчая Вонгсавата. Зухвалий крок, адже він – родич Таксіна, і входить до його найближчого оточення. Протести Народного альянсу за демократію майже не припинялись.

Загострення протистояння

Новий уряд звинувачують у недієвості та корумпованості, хоча фактично у нього не було часу продемонструвати свою діяльність. До того ж, слід розуміти, що в у цій азійській країні корумповані майже всі – це свого роду частина культури.

Народний альянс за демократію вимагає відставки уряду, але так і не висунув конкретних звинувачень. Втім, такий алгоритм був закладений від початку: з відставкою уряду зберігається парламентська більшість, і наступний кабінет навряд чи суттєво відрізнятиметься від попереднього.

З двох можливих демократичних варіантів: розпуску парламенту та пошуку консенсусу двома партіями – в жодному не зацікавлена будь-яка сторона.

Залишається перевірений часом варіант: переворот. Поліція, яка мала б охороняти правопорядок, майже не втручається у конфлікт. Єдиного дня, коли вона застосувала сльозогінний газ, на акції протесту загинула одна особа. Її кремацію відвідала королева, яка звинуватила поліцію у надмірному застосуванні сили.

Відтоді правоохоронці більше не втручаються у протистояння.

В таких ситуаціях ключову роль завжди відігравала армія. Формально вона підпорядковується прем'єр-міністру, але в усіх тайських переворотах вона діяла незалежно від влади. Часто, але не завжди армія грала в інтересах монархії.

Що відбувається

В чому інтереси монархії? Король Рама ІХ закликає всіх до єдності, втім, не використовує свій фактичний вплив, щоб посадити опонентів за стіл переговорів.

Не відреагувавши на захоплення двох аеропортів (військовий аеропорт Дон Муанг захопили в ніч на четвер), він ще раз де-факто підтримав опозицію. Та й можете уявити, щоб якась політична сила просто так зупинила роботу аеропорту, який є базою військово-повітряних сил країни?

Ввечері середи цивільний суд наказав опозиціонерам негайно покинути аеропорт Суванапум. Вони продовжують ігнорувати цей наказ.

Варто зазначити, що в Таїланді суд – єдиний некорумпований орган, і він має величезний авторитет. Проігнорувати його рішення – нонсенс, відкрито на це не пішов би навіть Король. Зараз же Народний альянс за демократію іде ва-банк.

Спроби захопити радіостанцію, сутички біля будівлі уряду – все підтверджує, що переворот дуже і дуже можливий.

Замість післямови

Країна ж тим часом продовжує жити своїм життям: пересічним тайцям все одно, хто стоїть при владі. За всіх урядів вони платять однакові податки. Вони тримають приватні готелі, роблять сувеніри та копії дизайнерських аксесуарів, розважають туристів – життя триває.

Наразі у Бангкоку, не кажучи по курортні місця, дуже спокійно: треба просто знати, куди не ходити, і таких місць мало. Складається враження, що людей не цікавить: чи то справді уряд такий поганий (хоч сам народ проголосував за цю партію), чи то літній король намагається позбутись своїх опонентів при владі, щоб ті не надто далеко зайшли у своїх прагненнях модернізації. Тайці не схильні ставити зайвих запитань.

Тож, історія повторюється, і якщо зараз станеться переворот, у туристів є зо два роки, щоб спокійно з'їздити до Таїланду. А потім треба буде знову слідкувати за новинами.

З останніх зведень інформаційних агентств

У четвер прем'єр-міністр оголосив про намір ввести надзвичайний стан у столичних аеропортах Суванапум і Дон-Муанг.

При цьому він глава уряду не планує найближчим часом повертатися в Банкок. Він вирішив залишатися в Чіангмаї з метою безпеки, через невизначеність у зв'язку з пересуваннями військ.

Міністр охорони здоров'я наказав підготувати 30 бригад "швидкої допомоги" у чеканні поліцейської операції по очищенню аеропортів від демонстрантів.

Тим часом, у столиці Таїланду підсилюються слухи про можливий військовий переворот. У четвер більшість підприємств і установ Банкока розпустили працівників по будинках, побоюючись путчу.

Представники уряду просять військових залишатися в казармах та запевняють, що уряд не має наміру відправляти командування збройних сил у відставку.

Один з лідерів "Народного альянсу за демократію" Таїланду, колишній мер Банкока Чамлонг Срімуанг застеріг поліцію від застосування сили проти демонстрантів, що утримують два столичних аеропорти.

Він заявив, що альянс підготував третю, резервну, команду лідерів на випадок арешту перших двох.

Туристи, що затрималися в Таїланді, розповідають, що не відчували жодної напруженості.

Туристка Тетяна повідомила журналістам, що все, що відбувається, виглядало "просто смішним".

"Прийшли якісь дядьки з брудними п'ятами і маленькими паличками, сталі співати пісні і шуміти тріскачками. Коли ми запитали, чому не вилітаємо, нам сказали, що вони захопили диспетчерську", - сказала вона.

Туристи також кажуть, що стосовно них протестуючі були налаштовані дуже лояльно. "Ми вийшли на площу, вони нам аплодували, ми з ними їли і пили", - розповів турист Андрій.

При цьому деякі відзначають, що турфірма й авіакомпанія під час очікування не запропонували їм "ані склянки води".

Софія Машовець, з Бангкока для "УП"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді