Що день майбутній нам готує, або світ у 2025 році від американської розвідки

П'ятниця, 28 листопада 2008, 11:32

Прогнози, як відомо, справа невдячна. Але всі розуміють, що прогнозування – в сучасному світі річ необхідна, адже вони демонструють ідеї щодо того, як може розвиватися світ у майбутньому.

Минулого тижня свій звіт розвитку світу до 2025 року оприлюднила Національна рада з розвідки (National Intelligence Council). Його назва - "Глобальні тенденції – змінений світ".

Автори звіту, серед яких провідні американські та іноземні експерти, кажуть – це не відповіді на всі питання, це швидше огляд потенційних можливостей і потенційних загроз.

Однак, цей огляд є доволі глобальним і дає розуміння тенденцій розвитку сучасного світу. І з ним не зайве було б ознайомитися всім тим, хто ухвалює рішення.Тим паче, що цього року там є декілька прогнозів і щодо України.

Загалом звіт вміщений на 121 сторінках, але ми спробуємо зупинитися на головних прогнозах та тенденціях.

Світова конструкція зміниться докорінно

Основна теза – у 2025 році світ буде невпізнаним, а отже наступні 20 років будуть роками трансформації системи міжнародних відносин. Та система, яка сформувалася після другої світової війни, піде в небуття.

Але нову систему світ лише має виробити за наступні два десятиріччя. Всі ці роки будуть роками змін основних гравців на світовій арені.

Автори звіту не прогнозують чергового конфлікту ідеологій, як це було під час "холодної війни". Міжнародні відносини ставатимуть все більш прагматичними і визначатимуться інтересами кожного центру впливу.

США втратить роль світового гегемона, і це головна відмінність нинішнього документу відносно звіту чотирирічної давнини щодо міжнародної системи. Втім, США залишаться світовим лідером у сфері озброєнь, інновацій, та буде головним постачальником ідей.

Світ матиме тепер багато полюсів, і нові гравці-важковаговики на геополітичні карті – в першу чергу країни БРІК – Бразилія, Росія, Індія, Китай.

Якщо зростання Китаю помітне вже сьогодні, то в найближчі роки посилить свої впливи Індія. Зростання її економічної могутності та кількості населення призведуть до росту амбіцій. Нью-Делі може стати визнаним світовим центром.

Щодо Китаю, якихось радикальних змін у цій країні експерти не чекають і цілком припускають, що економічний ріст там і далі буде поєднуватися з монополією однієї політичної сили.

Щодо Росії, то тут можливі два сценарії: розквіт Росії за умови лібералізації економіки і вкладень у розвиток людських та інтелектуальних ресурсів; або ж подальший ріст націоналістичних настроїв, залежність від нафтодоларів, продовження агресивної зовнішньої політики, що призведе до кризи міжнародної політики цієї країни. Не виключають експерти навіть встановлення в Росії повної диктатури, хоч і визнають цей сценарій малоймовірним.

Жодна інша країна не складе конкуренції країнам великої сімки та країнам БРІК - Бразилії, Росії, Індії та Китаю - як за рівнем розвитку так і за вагою у світі, хоча очікується зростання політичної та економічної ваги таких країн, як Індонезія, Іран та Туреччина.

ЄС буде ослаблювати свій вплив, однак залишатиметься центром тяжіння для нових демократій. За прогнозами Центральної Ради з розвідки, ЄС може розширитися за рахунок деяких Балканських країн, Туреччини та України. І такий прогноз є доволі оптимістичним щодо перспектив нашої країни.

Глобальна економіка

Роблячи прогнози на далеке майбутнє, експерти врахували нинішню фінансову кризу, однак, за їх прогнозами, економічний спад в світі не перетвориться на довготривалу депресію. І це добра новина від економістів та футурологів.

Водночас, певні тенденції в економіці зміняться: зокрема, варто очікувати посилення протекціоністського тиску, збільшення ролі держави в економіці, політизації ринків, більшого контролю за фінансовою сферою та закінчення ери долара як основної світової валюти.

Основна тенденція у сфері економіки - світове багатство та економічні потужності перемістяться з Заходу на Схід. Такого прецеденту не було ще в сучасній історії.

Це пояснюють двома речами:

по-перше, зростання цін на нафту та товари спричинили лавину прибутків для країн Перської затоки та Росії;

по-друге, нижча вартість робочої сили у поєднанні з ліберальною урядовою політикою привела до перенесення виробництв до Азії.

До 2025 року Китай може перетворитися на найбільшу за розмірами економіки державу світу, хоча у військовому відношенні буде поступатися США, вважають автори доповіді.

Прогнози економічного зростання країн БРІК показують, що вже приблизно у 2040-2050 років, їх ВВП буде співвідноситися з ВВП країн великої сімки. Отже, не Захід, а Схід може стати символом заможного життя.

У 2025 році світ відчуватиме зростання попиту не лише на енергетичні, а й на харчові ресурси, адже попит на їжу до того часу зросте на 50%.

Також експерти прогнозують, що у 2025 світ вже матиме замінник нафти та газу як основним енергоносіям, однак для того, аби втілити механізм використання цього нового виду енергії, потрібен буде час. Ще навіть через 25 років буде далеко до повного переходу. Але нафтовидобувним країнам вже сьогодні варто брати це до уваги.

Рівень виробництва багатьох традиційних виробників енергії – Йємену, Норвегії, Оману, Колумбії, СК, Індонезії, Аргентини, Сірії, Єгипту, Перу, Тунісу – вже в стані занепаду. Рівень виробництва інших країн – Мексики, Брунею, Малайзії, Китаю, Індії, Катару – знижується.

Кількість країн, які здатні значним чином розширити виробництво буде зменшуватися. Лише шість країн – Саудівська Аравія, Іран, Кувейт, ОАЕ, Ірак (можливо) та Росія – за оцінками, матимуть 39% від загального нафтовиробництва у світі в 2025 році.

Міжнародна безпека в небезпеці

Світ буде багатополярним, а відтак нестабільним, про що свідчить світова історія. Вірогідність конфліктів до 2025 року різко зросте. До того ж зменшаться впливи таких систем колективної безпеки як НАТО, а зростатиме роль окремих країн.

Причому характер конфліктів дещо зміниться.

По-перше, ми знову можемо стати свідками воєн за ресурси, як енергетичними, так і харчовими та водними.

По-друге, зростатиме кількість конфліктів всередині окремих країн. Чимало вже сьогодні є країн, де уряди не здатні виконувати свої функції – захисту та забезпечення своїх громадян. Відтак, ці процеси поглиблюватимуться, кількість біженців з таких держав зростатиме, а всередині країн спостерігатимуться громадянські та військові конфлікти, що може призвести і до втручання інших держав.

Не виключають експерти і розширення "клубу ядерних держав", в першу чергу за рахунок держав Близького Сходу. Це призведе до дестабілізації та посилить ризики використання ядерної зброї у конфліктах. Хоча, експерти зазначають – такі загрози є мінімальними, а дипломатичні шанси на припинення ядерних розробок тим же Іраном ще не вичерпані.

Тероризм не зникне в 2025, хоча основне втілення цього явища в очах західних експертів - Аль-Каїда - може припинити своє існування, адже вона має стратегічні цілі, які не можна реалізувати, та не має широкої підтримки мас.

Проте її може замінити інша, більш живуча та активна терористична мережа. І сьогодні експерти мають виробити анти терористичну стратегію, яка завадить цій організації побачити світ. До речі, згідно звіту, в Іраку та в Афганістані і в 2025 році нестабільність та боротьба за владу може тривати.

Демографія

Окремий розділ присвячений демографічним процесам. Очікується, що кількість людей на планеті зросте з 6,8 мільярдів у 2009 до 8 мільярдів у 2025.

Захід, тобто такі країни як США, ЕС, Канада, Австралія та Нова Зеландія, й далі відчуватимуть проблеми старіння населення. Відсоток мешканців розвинених країн Заходу зменшиться до 16%, тоді як 25 років тому цей відсоток складав 24%.

Найбільший ріст кількості населення демонструватиме Індія. Її населення збільшиться на 240 мільйоні людей і складе 1,45 мільярди – це 20% всього світового росту, що відбуватиметься передусім за рахунок азійських країн.

Ну і серед аутсайдерів у цій частині опинилася Україна. Нас записали до невеликого переліку країн, які демонструватимуть найбільші втрати у кількості населення – в Україні, Росії, Італії та ще, можливо, в деяких країна Східної Європи населення у 2025 році скоротиться на 10%, не виключено, що й більше.

Жінки будуть грати більшу роль у майбутньому

Ще один цікавий прогноз – збільшення ролі жінок. По-перше, йдеться про економіку, де жінок стає відчутно більше щороку. Ці тенденції будуть поширюватися навіть в мусульманських країнах.

Але може зрости і роль жінок в політиці, оскільки суспільства побачать і оцінять дещо інші акценти у стилі політичного керування жінок.

Зокрема, автори звіту наводять приклад таких різних країн як Швеція та Руанда, де жінки грають вагому роль в управлінні державою і де урядові пріоритети дещо інші, аніж в "чоловічих урядах". Зокрема, йдеться про краще вирішення екологічних, медичних проблем, забезпечення економічного росту та пріоритет соціальних програм над оборонними.

Сюрпризи

Автори звіту наводять один із можливих глобальних сценаріїв під назвою "жовтневий сюрприз". Йдеться про те, що зміни клімату можуть призвести до глобальних катаклізмів. Дуже ймовірною є й виникнення панепідемії.

Ці проблеми будуть неочікуваними і потребуватимуть значних зусиль для подолання. І в цьому сенсі є й оптимізм – адже у глобальному світі буде чимало глобальних загроз і вирішувати їх треба буде спільно.

Без вирішеннятранснаціональних проблем, неможливе тривале світове процвітання.

Населення, яке старіє у розвинутому світі, зростаючий тиск, який спричиняє обмеженість ресурсів енергії, їжі та води, побоювання щодо змін клімату обмежать та зменшать потенціали епохи, яка все ще залишається епохою безпрецедентного процвітання.

***

Очевидно, що в контексті вищевикладених футуристичних прогнозів, логічним буде запитання: наскільки достовірними вони можуть бути?

Звичайно, все покаже 2025 рік. Але, треба відзначити, що це вже четвертий звіт Національної розвідувальної ради. Перший був опублікований у 1994 році і там мова йшла про світ у 2010. Це вже близько, а, отже, можна оцінити рівень реалістичності.

Так от, в тому звіті немає ні слова про сучасну глобальну економічну кризу. Навпаки, там йдеться про роки зростання світової економіки.

Але експерти прогнозували зміни у системі світової безпеки, зміцнення інших центрів світу на противагу США і те, що Америці доведеться вкладати все більше фінансових та інших ресурсів для того, аби зберігати свої лідерські позиції.

Спрогнозували також і проблему Ірану: мова йшла про те, що деякі держави будуть використовувати значну частину коштів, отриманих від продажу ресурсів, на збільшення свого військового потенціалу і нових видів озброєнь.

Щодо Росії, то в тій частині експерти вказували на структурну слабкість російської економіки, і на суспільний запит на "сильну руку". Чого вартує теза – в Росії будуть зростати "націоналістичні почуття", і вони будуть більш важливі ніж європейські цінності та демократія.

Нагадаємо, це написали у 1994, в роки єльцинської відлиги та тотального панування ідей Фукуями про "кінець історії"…

Вікторія Сюмар, Анна Огнянік, ІМІ, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді