Мінус 8%. МВФ вимагає від Тимошенко визнати економічну яму

П'ятниця, 13 лютого 2009, 13:13

Умовою продовження співпраці Міжнародного валютного фонду з Україною є радикальне погіршення урядом Юлії Тимошенко макроекономічного прогнозу на 2009 рік.

Вимоги МВФ озвучив президент Ющенко протягом закритої частини засідання Ради національної безпеки та оборони у вівторок, про що вдалося довідатися "Українській правді".

МВФ наполягає, щоб Тимошенко скоригувала бюджет відповідно до цифр, які, на думку Фонду, відповідатимуть більш реальним очікуванням від 2009 року.

На думку МВФ, у 2009 в Україні відбудеться суттєве падіння ВВП, яке складе мінус 8% (замість запланованого в нинішньому бюджеті зростання 0,4%).

Крім того, МВФ прогнозує, що інфляція досягне 16% (замість плану в 9,5%). У цих умовах Фонд наполягає на скороченні дефіциту бюджету до рівня 1% (тоді як Верховна Рада ухвалила бюджет з дефіцитом 3%).

Ці показники, які містяться у вимогах МВФ, на засіданні РНБОУ назвав президент Ющенко.

"Місія МВФ стоїть на тому, що падіння ВВП в Україні складе навіть не 5%, як це прогнозував міністр фінансів. Це вже оптимістичний варіант, який МВФ не сприймає. Реалістичний варіант для України, на думку МВФ – це мінус 8% падіння ВВП. Інфляція має скласти 16%, а в таких умовах дефіцит бюджету максимум 1%", - дослівно сказав Ющенко на Радбезі.

"Нинішній бюджет, де закладено зростання ВВП на 0,4% - це фантазія уряду, яку треба замінити на падіння ВВП мінус 8%", - поставив вимогу Ющенко перед Тимошенко.

Як розповідають очевидці, необхідність корекції бюджету на поточний рік була другою, окрім газових домовленостей з Росією, темою засідання РНБОУ.

У ході закритої частини Радбезу Ющенко звинуватив Тимошенко у відмові переглянути бюджет та урізати соціальні видатки. Президент пред’явив претензію уряду за те, що вони відмовляються реально оцінити ситуацію – за його словами, окрім України тільки Індія та Китай в 2009 році прогнозують економічне зростання.

Саме через нереальність бюджету його відмовився представляти у парламенті міністр фінансів Віктор Пинзеник, заявив президент. (Як відомо, у четвер Пинзеник взагалі озвучив заяву про відставку, яка була подана прем’єру ще декілька тижнів тому.)

Крім того Ющенко поінформував членів Ради національної безпеки, що МВФ вимагає від уряду направити до парламенту новий антикризовий пакет, але це також не зроблено.

На думку президента, зупинка кредитної програми з МВФ обернеться для України катастрофою: це не лише позбавить прямого фінансування з боку Фонду за програмою "стенд-бай", але й унеможливить для України залучення прямих кредитів у іноземних держав, які отримають негативний сигнал. Відсутність згоди між урядом Тимошенко та Міжнародним валютним фондом уже відбилося на пониженні рейтингу України агентством Fitch.

"Ніхто не дасть кредит України без програми МВФ – ні ЄС, ні Японія, ні Емірати. Є тільки одна країна, яка з пов’язкою на очах виділить ці гроші – це Росія. Бо їхня мета – це отримати доступ до активів в Україні", - безапеляційно заявив Ющенко на РНБОУ.

Саме переговори уряду про отримання 5-мільярдного кредиту від Росії було підставою для гучного звинувачення з боку Ющенка, який у присутності журналістів назвав це "пактом Молотова-Ріббентропа" між Тимошенко і Путіним.

Однак, як у ході відкритої, так і закритої частини Ради національної безпеки, Ющенко не дав Тимошенко повноцінно аргументувати свою позицію щодо переговорів з Росією.

Зриваючись на крик, президент назвав ці 5 мільярдів "корупційними", домовленість про які була досягнута саме під час московських зустрічей прем’єра з Путіним.

Юлія Тимошенко не стала спростовувати ці слова. Вона натомість відповіла, що зверталася до різних держав, "але сьогодні переговори реально ведуться тільки з Росією, бо ніхто інший не відгукнувся".

Тимошенко також відкинула можливість підписання цього кредиту з таємними додатками – на кшталт згоди України на "нульовий варіант" врегулювання зобов’язань колишнього Радянського Союзу.

"Гроші будуть братися на ринкових умовах, де фіксуватиметься лише відсоток ставки і термін погашення. Ніяких додаткових угод! І ми візьмемо кредит в тієї країни, яка погодиться дати. У період кризи треба не політикою займатися і не ворожнечу сіяти між країнами", - як переповідають джерела, сказала Тимошенко на закиди Ющенка.

У свою чергу президент звинуватив прем’єра в тому, що вона взагалі не зверталася про кредит до інших країн, окрім Росії. Ющенко нагадав, що Єврокомісія спростувала надходження такої заявки від України.

Насправді, як вдалося довідатися "Українській правді", ще 4 листопада листи Тимошенко були направлені міністру фінансів США, прем’єр-міністру Японії та президенту Франції. При чому звернення Саркозі було адресовано як лідеру країни, яка головує в Євросоюзі. Натомість Тимошенко справді не писала напряму до Єврокомісії.

У цих листах прем’єр дійсно згадувала про МВФ як гаранта благонадійності України. Зокрема, Тимошенко повідомляла, що її уряд досягнув згоди з Міжнародним валютним фондом, і наголошувала, що гроші потрібні на "підтримку програми, укладеної між Україною та МВФ".

Зараз же посилання на МВФ фактично не діє, бо подальше отримання допомоги від Фонду призупинене в зв’язку з небажанням уряду радикально відкорегувати бюджет. Саме ця причина зупинила МВФ в питанні виділення Україні другого траншу, що напряму підтвердив речник Фонду наприкінці тижня.

Протягом засідання Радбезу президент заявив, що Тимошенко взагалі не потребувала би кредиту Росії за умови "професійно складеної" угоди про транзит російського газу по території України.

Ющенко заявив, що "Нафтогаз" міг би додатково отримати 5,3 мільярда доларів у 2009 році, якби на переговорах дотрималися навіть не президентських директив, а тих, які надала Тимошенко перед підписанням контракту.

У цих директивах, зокрема, йшлося про те, що транзит має здійснюватися за "формулою, яка буде відшкодовувати НАК всі експлуатаційні витрати, пов’язані з транзитом газу, повну вартість паливного газу, амортизацію вартості ГТС згідно зі справедливою ринковою вартістю ГТС..." тощо.

За словами президента, свого часу Путін двічі порушував перед ним тему надання кредиту Україні, але Ющенко відмовлявся.

Загалом отримання 5 мільярдів доларів кредиту від Росії, на переконання Ющенка, не вирішує проблему: "Голий дефіцит бюджету в 2009 році складе 71 мільярд гривень – 31 мільярд чистого дефіциту бюджету і 40 мільярдів чистого дефіциту державних фінансів". Плюс ще потрібно рефінансувати зобов’язання України на суму близько 40 мільярдів гривень.

"Якщо нічого не робити, нам треба позичити 110 мільярдів. Але це навіть теоретично неможливо, – заявив Ющенко. – Тому у прем’єра і виникають додаткові домовленості під час газових переговорів"

Натомість у оточенні Тимошенко вважають, що заявлені зараз прогнози фінансового розриву по факту будуть менше. Відповідно, і немає потреби в такому радикальному корегуванні бюджету, як вимагає МВФ.

"Тенденції на ринку, які стали проглядатися, дозволяють говорити зі стриманим оптимізмом", - сказав у коментарі "Українській правді" депутат від БЮТ Сергій Пашинський, наближений до Тимошенко.

"Спостерігається стабільне зростання виробництва головної експортної продукції України – в металургії щоденна виплавка збільшилося порівняно з груднем на 20%. Крім того, ми отримали негативні прогнози урожаю в Аргентині, що дозволяє говорити, що Україна зможе продати свій урожай минулого року за високими цінами. Очікувані надходження від експорту зерна в 2009 році складають 4 мільярди доларів", - заявив Пашинський

У підсумковому рішенні Радбезу тема отримання кредиту від Росії не згадується. Там відсутня заборона на переговори з будь-якими країнами. Водночас, за пропозицією МЗС, ввели запобіжник, який покликаний убезпечити від укладення негласної угоди про "нульовий варіант".

Так, РНБОУ доручив відповідним органам влади проаналізувати наслідки, якщо Україна взагалі відкличе підпис під "нульовим варіантом".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді