Лист з Банкової

Вівторок, 24 лютого 2009, 20:37
Не минуло і двох місяців, як "Українська правда" отримала відповідь з секретаріату президента на наш запит з приводу скандальної заяви Віктора Ющенка і його прес-секретаря Ірини Ванникової під час щорічної інтернет-конференції.

З короткою історією подій будь-хто міг ознайомитися давно – ось вже місяць як всім, мабуть, набрид баннер "Свобода слова по-ющенківськи". До цього місяць висіла "Заява Кореспондент.net і "Української правди" щодо запитань Інтернет-користувачів президенту", яку в секретаріаті президента впритул не бачили, зажадавши від нас формальний запит на офіційному бланку.

У вівторок до нас в офіс зайшла людина у формі – кур'єр з Банкової. Після двох підписів і двох печаток ми нарешті стали власниками відповіді керівника головної служби інформаційної політики секретаріату президента України.

Зізнаємося чесно – нас спіткало розчарування. Це не відповідь, а відписка.

Ми розуміємо, що більше ані президентові, ані Ірині Ванниковій, ані Ларисі Мудрак нема чого сказати нашій аудиторії. Ось цей документ.

Виходячи з тексту листа, ми можемо зробити кілька висновків.

Перше. І президент, і його прес-секретар користуються і здатні видати в прямому ефірі неперевірену інформацію.

Друге. І президент, і його прес-секретар не можуть взяти на себе відповідальність і визнати, що були не праві. Тобто, попросту вибачитися.

Третє. Ми згодні, що стосунки між ЗМІ й органами влади мають будуватися на засадах взаємної поваги і взаємної відповідальності. Однак це рух в один бік – ми відповідаємо за дані голосування на нашому сайті. Однак президент і його команда не відповідають за свої слова перед багатомільйонною аудиторією.

P.S. Цікаво, що саме у вівторок Ірина Ванникова заявила про вихід Віктора Ющенка у блогосферу. Своє офіційне інтернет-представництво він відкрив у соціальній мережі Twitter.

Як повідомила прес-секретар, це було зроблено, щоб "забезпечити комунікацію президента з громадськістю за допомогою зручних сучасних соціальних форм спілкування".

Складається враження, що президентський секретаріат готується для роботи в екзилі -  інтерфейс тільки англійською та японськими мовами, а на сторінці президента – тільки дзеркало повідомлень  офіційного сайту.

Але, судячи з того, що відповідь на цьому блозі не може бути більшою за 140 знаків, Ющенко обрав для себе найбільш лаконічний спосіб спілкування із своїми фанами.

23 грудня на підсумковій прес-конференції президента Віктора Ющенка було заявлено, що запитання від аудиторії Інтернет-користувачів, яке набрало найбільшу кількість голосів, "відображає інтереси російських інтернет-користувачів".

Найрейтинговіше запитання, яке набрало понад 100 тисяч голосів інтернет-користувачів на трьох ресурсах, було таке: "Шановний пане Презеденте, скажіть будь-ласка, скільки нам (простим людям) потрібно Вам заплатити, щоб Ви разом з усіма депутатами ВР, міністрами, урядовцями назавжди виїхали за кордон і не заважали Україні нормально розвиватися?".

Віктор Ющенко, відповідаючи на найпопулярніше запитання від інтернет-користувачів, назвав його провокаційним і сказав, що "дві третини авторів цього питання знаходяться не в Україні і не представляють український народ".

Пізніше, перед тим як наступила черга ставити наступне запитання від інтернет-аудиторії, Ірина Ваннікова сказала таке: "Нам точно відомо, що перше питання відображає інтереси російських Інтернет-користувачів, тому ми сподіваємося, що друге питання від Інтернету, яке задасть Юлія Макгафі від сайту кореспондент, точно відображає інтереси українських Інтернет-користувачів".

Інформація, оприлюднена прес-секретарем президента, не відповідає дійсності. Тобто Ірина Ванникова фактично збрехала в прямому ефірі, поставивши під сумнів громадянську позицію тисяч українських інтернет-користувачів.

За даними наших фахівців, а також за даними відкритої статистики, серед тих, хто голосував або ставив питання президентові, щонайменше 82% користувачів з України.

Внутрішня статистика "Української правди", проаналізована технічними спеціалістами редакції, дозволяє точно встановити: за найпопулярніше питання до Віктора Ющенка проголосували 82,31% читачів "Української правди" з України і 10,63% - з Росії.

Збір запитань інтернет-аудиторії для Віктора Ющенка здійснювався протягом двох тижнів.

За два тижні сайти Кореспондент, та Українська правда зібрали понад 15 тисяч запитань, за які проголосували більше 1,8 мільйони читачів. На прес-конференції у вівторок президент відповів на 3 питання Інтернет-аудиторії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді