"За" дострокові вибори

Понеділок, 20 квітня 2009, 13:20
Зараз закінчується етап мінімуму сонячної активності (СА), коли маси, незважаючи на кричущі негаразди, звично інертні. З кінця 2009 почнеться етап підйому СА, коли "інтелігенція" підбурюватиме маси, які дослухатимуться її й почнуть реагувати.

Історія всіх часів і народів підтверджує теорію Олександра Чижевського, яка стала предметом докторської дисертації, захищеної в Московському університеті в 1918.

За порадою першого наркома освіти Луначарського він у 1922 році написав, а в 1924 видав у Калузі брошуру "Фізичні фактори історичного процесу". Вона була заборонена у кінці 20-тих, а її автор репресований на початку 40-вих років.

На основі статистичних даних, з 5-го віку до нашої ери й до 1922 року тільки 5% потрясінь, як от революції, війни, повстання, бунти, починалися в 3 роки спокійного Сонця, стверджував Чижевський,. На дворічному етапі підйому СА починалося 20% таких подій. У триріччя максимуму СА починалося 60% військово-революційних подій, коли маси діють. Наступне 3-річчя спаду СА сприяло заспокоєнню мас.

Чижевський говорив про 11-річний цикл СА. Пізніше стала зрозумілою магнітна природа СА, коли кожні 11 років під час мінімуму змінюється орієнтація магнітних полів на Сонці.

Потоки сонячного вітру взаємодіють з магнітосферою Землі, яка не змінює своєї магнітної орієнтації. Тому є більша схожість подій через 22 роки, ніж через 11 років.

2009 рік більше схожий на 1987, ніж на 1998. Це були роки початку підйому СА. Вони були відзначені в Світі біржовою панікою 1987 та дефолтом 1998.

Тепер Україна тісніше пов’язана з світовою економікою, а тому до внутрішніх чинників кризи додаються зовнішні. Кризові явища в економіці не вгамуються цього року, що буде чинником безробіття, інфляції, підвищення цін на товари та послуги.

У таких умовах створення образу ворога стає засобом завойовування прихильників серед електорату. Тернопільський досвід показав ефективність ультра націоналістичної пропаганди "Свободи" Тягнибока.

Передвиборча пропаганда, змагання у популістських гаслах, коли суспільство потерпає від непрофесійних заходів уряду та місцевих влад в умовах світової фінансової та економічної кризи, можуть спровокувати маси на рішучі дії. Це більше ймовірно в 2010 році, ніж у кінці 2009-го.

Тому чим раніше будуть вибори у нас, тим менш імовірний силовий варіант розвитку ситуації. Автор пам’ятає перші вільні вибори в СРСР, які проходили в кінці 1988-на початку 1989. Незважаючи на дії влади, відсутність демократичних традицій, передвиборча кампанія проходила в ситуації пристрастей та протестів проти спроб влади ігнорувати волю мас.

Побудова сонячних прогнозів – не проста справа. Могутня наукова організація США – НАСА, яка має величезний бюджет, друкує тільки експертні прогнози СА на найближчий цикл.

Дві групи експертів дали у 1987 різні прогнози, які відрізняються на 1 рік у даті максимуму СА, та суттєво по його висоті. Вони не наважуються прогнозувати навіть середньомісячні числа Вольфа – характеристику СА.

Автор з колегами розробили алгоритм та програму аналізу та прогнозу майже періодичних коливань і застосували її для прогнозів СА. На малюнку 1 показані прогнози НАСА та наш прогноз, побудовані в кінці 2007 року, а також дані про СА минулого циклу, який скінчився на межі 2008-2009, а почався у 1996.

Наш прогноз передбачає максимум СА у 2012; його висота "планується" більшою, ніж минулого циклу та прогнози НАСА. Швидкий підйом СА триватиме з кінця 2009 до середини 2011. Ще один раз нагадаємо, що він сприятиме радикалізації мас, як це було 22 роки тому, у кінці 80-тих. Тому краще, якщо вибори і президентські і парламентські відбудуться спокійного 2009, а не революційного 2010.

Утім, активний 2010 має свої плюси. У такі часи, на щастя, створюються кращі метеорологічні умови для вирощування, зокрема, зернових культур. У такі часи пробуджуються творчі потенції у вчених та митців. Маю надію, що новий підйом СА принесе Україні та світові нові досягнення в науці, культурі та спорті.

А нові порядні й розумні політичні сили прийдуть до влади до кінця цього року.

 

Залмен Філер, професор Кіровоградського держпедуніверситету імені Винниченка, заслужений працівник освіти, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді