Стратегічне планування для України

Четвер, 23 квітня 2009, 17:01

Україна нині нагадує шматок пластиліну, з якого можна виліпити будь-що. Все залежить від бачення і волі того, хто візьметься за це. У нас на очах сформувалася в державі унікальна ситуація, яка ще мало ким усвідомлена.

Її унікальність полягає в тому, що об’єктивні чинники суспільного розвитку лише продовжують розм’якшувати український "пластилін", нічого натомість не виліплюючи і не пропонуючи.

Якщо процес продовжиться і далі, то нас можна буде просто "зливати" з однієї місткості до іншої. Доля вперто відмовляється "ліпити" щось з України, віддаючи це до рук майбутнього її правителя.

Дуже схоже на те, що об’єктивне, даруйте за тавтологію, об’єктивно лише завжди створює умови для появи і прояву суб’єктивного, руками якого невблаганна доля і розігрує виставу "історії з географією".

Майбутньому українському "скульпторові" у спадок від нинішнього часу дістанеться не шматок граніту, який треба обробляти відбійним молотком, а м’який пластилін, який можна формувати пальцями.

Суб’єктивний чинник  у нашій політиці і економіці буде невпинно зростати. До цього варто підготуватися вже зараз. Тому нині необхідно заснувати в уряді посаду віце-прем’єра зі стратегічних планування, прогнозування і проектів, який би з групою експертів розробляв  і пропонував до втілення в життя десятки і сотні "заморожених" в Україні стратегічних проектів, залучаючи до їх реалізації інвестиції з усього світу.

Нині просто ідеальна для цього ситуація. Гроші "причаїлися", брак стратегічних проектів у світі величезний. МВФ вже вимушений виділяти сотні мільярдів доларів фактично лише на проїдання.

Навіть Японія виявилася не здатною запропонувати жодного проекту, так як практично всі з них уже давно не лише "розморожені", але й реалізовані.

В такій же ситуації опинилися і практично всі інші високорозвинені країни світу. На власних теренах вони не можуть знайти жодного проекту, навіть "середньої руки". У них навіть дороги прокладено до кожного поля.

Брак ідей і проектів такий, що європейські консолідовані банки готові виділяти (і виділяють) сотні мільйонів доларів на реконструкцію українських доріг.

У нас волею долі виникла величезна, але поки що не усвідомлена геостратегічна перевага. Величезні кошти застигли в очікуванні старту України. Хто першим почне інвестувати "розморожувані" українські стратегічні проекти, отримає величезну перевагу.

Дай Боже, щоб у нас з’явилося розуміння того, що ми зараз маємо величезну перевагу перед іншими, навіть найрозвиненішими країнами, яка полягає в можливості стартувати на найновішому науково-технічному і технологічному рівні.

 

Петро Масляк, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді