Конституційний суд не подарував Ющенку суперфінал

Середа, 29 квітня 2009, 15:05
Конституційний суд не дав Віктору Ющенку гольову передачу, на яку він очікував для оголошення дострокових парламентських виборів.

У лютому президент звернувся до КС, намагаючись спіймати нинішню коаліцію на порушенні Конституції. Банкова сподівалася, що Конституційний суд зобов’яже коаліцію блоків Тимошенко, Литвина і уламків НУНС зробити нове подання про призначення прем’єр-міністра.

Враховуючи, що 226 голосів у коаліції немає, це могло би поставити під сумнів подальше перебування Тимошенко на посаді, а як наслідок – розпуск парламенту.

Вердикт Конституційного суду, проголосований у вівторок, потрапив у розпорядження "Української правди".

Те, що впадає в око – це бажання авторів тексту максимально уникнути конкретики, а за нагромадженням слів заховати суть.

По суті, Конституційний суд розтлумачив, що "переходити вулицю можна на зелене світло". Але, чи можна це робити на "зелений мигаючий" або "жовтий" сигнал – не сказав.

Трохи більше конкретики є у мотивувальній частині, а найменше – у резолютивній.

Отже, у пункті 3.3 мотивувальної частини сказано, що саме поняття "коаліція" стосується як тієї, що утворена після виборів, так і тієї, що виникла після розвалу попередньої коаліції.

Далі у пункті 3.3 сказано, що Конституція "передбачає участь коаліції, створеної в разі припинення діяльності попередньої коаліції, у формуванні Кабміну".

Це також не є новиною, оскільки Основний закон не розподіляє коаліції на "правильні" та "неправильні", а також не обмежує коаліцію в праві формувати уряд в залежності від того, як виникла сама коаліція.

Далі Конституційний суд написав, що формування уряду здійснюється "шляхом реалізації коаліцією повноважень про внесення відповідно до Конституції пропозиції щодо кандидатури прем’єр-міністра...".

Іншими словами, Конституційний суд написав, що коаліція, яка виникла на руїнах попередньої коаліції, має право формувати уряд і пропонувати прем’єра.

На думку КС, коаліція робить це шляхом реалізації ч.8 ст. 83 Конституції, яка звучить так: "Коаліція вносить пропозиції президенту України щодо кандидатури прем'єр-міністра..."

Тобто Конституційний суд, трактуючи перелік прав і обов’язків коаліції, повторив норми Конституції, проте не додав жодної ясності у питанні, чи треба повторно вносити кандидатуру прем’єра в разі утворення нової коаліції після розпаду старої.

Резолютивна частина рішення КС – ще менш конкретна. "Внесення пропозиції президенту щодо кандидатури прем’єр-міністра належить виключно до повноважень коаліції", - сказано там.

Насправді і без вердикту Конституційного суду зрозуміло, що кандидатуру прем’єра вносить виключно парламентська коаліція, а не коаліція у Київській міській раді.

З усього видно, що це рішення КС не можна підшити під плани розпуску парламенту. Іншими словами, можливо, Ющенко і не програв у Конституційному суді, але точно не виграв.

Відсутність конкретики у вердикті КС в блоці Тимошенко вважають перемогою – про це заявив співрозмовник "Української правди", ознайомлений з текстом рішення: "В нашому випадку, це є правом, а не обов'язком сьогоднішньої коаліції внести кандидатуру прем’єр-міністра на ім'я президента".

"Конституційний суд підтвердив легітимність уряду Тимошенко і позбавив Ющенка можливості здійснення маневру для розпуску парламенту", - додав БЮТівець.

Натомість Марина Ставнійчук, яка на Банковій відповідає за зв'язки з КС, не стала коментувати "Українській правді" рішення Конституційного суду. "Я не знаю, де ви його взяли, і не коментую те, що не було оприлюднено у встановлений спосіб", - сказала вона.

Офіційне оприлюднення рішення Конституційного суду очікується у четвер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді