Янукович з Азаровим занапастили кандидата-регіонала в Страсбурзі

Четвер, 29 квітня 2010, 14:43
Невеликим, але приємним сюрпризом для опозиції в день ратифікації харківських угод стали результати виборів судді Європейського суду.

Питання навіть не в персоні переможниці, а в тому, кого вона здолала - колишнього опозиціонера, а сьогодні - депутата від Партії регіонів Сергія Головатого. Поразка тим прикріша для 55-річного нардепа, оскільки він зазнав її від маловідомої широкому загалу юристки, яка за віком годиться йому в доньки.

Якщо не заглиблюватися в тему, то видається, що в Ганни Юдківської не було жодних шансів. Суддю Європейського суду з прав людини обирають на сесії ПАРЄ. Головатий - делегат Парламентської асамблеї вже 14 років. Він знає всі входи і виходи в цій структурі, з багатьма учасниками ПАРЄ знайомий особисто. Його кандидатуру рекомендував профільний підкомітет ПАРЄ на чолі з Ренатою Вольвенд.

Дехто навіть вважає, що Головатий перейшов до регіоналів у 2007-му, щоб гарантовано стати суддею. Сам він це відкидав і заявляв, що не міг стерпіти зґвалтування Конституції Ющенком під час розпуску парламенту.

Головатий так хотів стати суддею, що жодним словом не прокоментував пролонгацію перебування Чорноморського флоту - хоча, за його ж словами, був автором 17 статті Конституції, яка забороняє іноземні військові бази на території України.

Великою мірою, місце судді Європейського суду було для Головатого як почесна посада для завершення політичної кар'єри. В Україні він був приречений залишатися хіба що рядовим депутатом без перспективи переходу до виконавчої влади. А так - гарантовані шість років життя в чудовому Страсбурзі, поряд з роботою - парк Оранжері, канали з лебедями, гарантована зарплата 200 тисяч євро на рік, вплив і повага оточуючих...

Більше того, в Головатого були всі підстави вважати, що цю посаду в нього вкрали у 2007 році - коли і мали насправді відбутися вибори судді.

Кожна держава-член Ради Європи призначає до Європейського суду одну особу. В бюлетень для голосування ПАРЄ включаються три кандидатури, надіслані країною за результатами національного конкурсу.

В Україні цей конкурс відбувався у 2007 році. Фаворитом відбору вважався Головатий. Його конкурентами були син депутата-комуніста, на той час заступник міністра внутрішніх справ Василь Мармазов і юрист Ганна Юдківська.

Але після переходу Головатого до регіоналів Ющенко скасував список кандидатів, надісланих до ПАРЄ, і доручив провести повторний конкурс - за підсумками якого, очевидно, Головатий вже не потрапив би до трійки кандидатів, яких держава відсилає до Страсбурга.

Сам по собі цей акт Ющенка був сумнівний. До того ж Головатий як мішень цього рішення Ющенка підключив свої зв'язки в ПАРЄ - і Асамблея відмовилася визнавати лист президента України про відкликання трійки кандидатів.

Тоді Мармазов, якого Головатий колись викривав у плагіаті, знайшов зручний момент для вендети і взагалі зняв свою кандидатуру. Вийшло, що так чи інакше, але трійки кандидатів від України немає. Розгорнулася суперечка. Головатому треба було будь що зберегти результати першого національного відбору.

Зрештою, вирішувати проблему, що робити в такому випадку, віддали на розсуд Європейського суду. І в 2010 році він виніс ухвалу, що Україна має не проводити новий конкурс, а просто замінити кандидатуру Мармазова на третю особу.

Тому за два дні до інавгурації Януковича міністр юстиції Микола Оніщук доповнив список, в який вже входили Головатий і Юдківська, кандидатурою правника Станіслава Шевчука.

У підсумку, ці троє осіб і були включені в бюлетень для голосування, яке відбулося 27 квітня 2010 року на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі.

Але обставини вже змінилися. За три роки, які минули після першої подачі кандидатур, Ганна Юдківська провела серйозну роботу на свою користь. Вона стала радником уповноваженого Ради Європи з прав людини, а як аргумент на свою користь використовувала роботу юристом Європейського суду з прав людини в 2005-2009 роках.

Тому цього разу перевага Головатого вже не виглядала такою беззаперечною.

Навколо обрання суді від України розгорнулися пристрасті не на жарт. До недопущення Головатого підключилися українські депутати від опозиції.

Частина делегатів України в ПАРЄ, що представляють блок Тимошенко і НУНС, направили проти Головатого листа до Асамблеї.

"Ми глибоко стурбовані тим фактом, що Україна може бути представлена в Європейському суді з прав людини Сергієм Головатим, який не відповідає моральним і професійним критеріям, які передбачені в 21 статті Конвенції про захист прав людини і фундаментальних свобод". Звернення підписали члени фракції БЮТ Сергій Соболєв, Олена Бондаренко і Євген Суслов, а також НУНСівці Роман Зварич і Ольга Герасим'юк.

 
 

Листа на підтримку цієї позиції проти Головатого також направив глава комітету Верховної Ради з євроінтеграції Борис Тарасюк, який звернувся до Європейської народної партії - найчисельнішої фракції ПАРЄ.

У свою чергу, інший кандидат Ганна Юдківська озброїлася підтримкою впливових правозахисників. Це був суттєвий удар по позиціях Головатого, оскільки там були знакові прізвища для європейців.

Так, серед делегатів ПАРЄ поширили листа на користь її кандидатури за підписами Олени Боннер - вдови Андрія Сахарова, Людмили Алексєєвої - голови Московської гельсинської групи, Сергія Ковальова - керівника Інституту прав людини, Євгена Захарова - співголови Харківської правозахисної групи тощо.

Агітувати за Юдківську взявся керівник кримсько-татарського Меджлісу Мустафа Джемільов, який також входить до ПАРЄ. До речі, чоловік Юдківської є помічником Джемільова.

У відповідь з листом на підтримку Головатого виступила третя за чисельністю фракція "Ліберали, демократи, реформатори" у ПАРЄ. При чому керівник групи Анн Брасьор поставила під сумнів лист на користь Юдківської: "Ви звичайно отримували листа з анонімних джерел та без дати, підписаний рядом правозахисників на підтримку Юдківської..." Крім того, прихильники Головатого розгорнули боротьбу в кулуарах, називаючи листа фальшивкою.

Контратака вдалася - позиції конкурентки Головатого похитнулися. Тут уже до захисту Юдківської підключився Мустафа Джемільов. Він поширив серед делегатів ПАРЄ заяву у відповідь, де назвав "брехливою інформацію про те, що лист колишніх радянських дисидентів є підробкою".

Своє звернення Джемільов підкріпив переліком прямих телефонних номерів підписантів включно з Оленою Боннер. "Ви можете набрати будь-який з них і особисто переконатися в справжності підписів та щирості намірів", - зазначив Джемільов.

 Ганна Юдківська

Головатий, який боровся до останнього за посаду судді, не став повертатися до України в ніч з понеділка на вівторок, коли делегатів ПАРЄ від Партії регіонів терміново евакуювали зі Страсбурга до Києва для участі в ратифікації харківських угод.

Але сталося так, що хоча Головатий фізично перебував у Європі, його картка проголосувала за потрібні Януковичу рішення в Києві.

Цей факт опоненти Головатого використали на користь своїх доводів про його моральну непринциповість - адже в Європі є неприйнятним, коли депутати в своїх парламентах голосують за інших. Це підриває засади демократії як такої.

Невідомо, чи вплинув цей факт на настрої делегатів ПАРЄ, але Головатий програв, можливо, найважливіші вибори у своєму житті.

У підсумку вже в першому турі суддею Європейського суду з прав людини за квотою України обрали Юдківську.

За неї проголосувала понад половина учасників виборів судді - 117 делегатів ПАРЄ, а за Головатого - 77 делегатів. Третій кандидат на посаду судді Станіслав Шевчук дістав 16 голосів.

Є ще одна причина, через яку програв Головатий - делегація Росії, яка стає дедалі сильнішою в ПАРЄ, тримала на нього зуб.

До українського депутата можна по-різному ставитися, але за 14 років роботи в Асамблеї він попив багато крові з росіян. Не допомогло навіть те, що Головатий сьогодні належить до регіоналів, які мають з партією "Єдина Росія" угоду про співпрацю.

Хоча, очевидно, головна причина його поразки - це... стать. В Україні це виглядає смішно, але для європейців принцип гендерної рівності є непустим звуком.

Тому багато делегатів голосували за Юдківську тому що вона - жінка, а її поява в Європейському суді якось виправить диспропорцію, яка там утворилася на користь чоловіків.

Це лише в Україні президент може порадити жінці "показувати свої примхи на кухні", а прем'єр заявляти, що "проведення реформ - не жіноча справа". У цивілізованому світі за щось подібне політики розплачуються кар'єрою. І слова нових керівників держави були добре почуті в Раді Європи.

Тому, хотіли вони того чи ні, але під час виборів судді тінь скандальних заяв Януковича-Азарова лягла і на Головатого.

Поїздка журналіста Української правди до Страсбурга організована за сприяння Фонду "Відродження"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді