Девальвація державних нагород Віктором Януковичем

Четвер, 26 серпня 2010, 10:36

Новий президент Віктор Янукович роздає державні нагороди в темпі, який був притаманний Віктору Ющенку в останні дні перебування на посаді.

Щороку країна стає свідком однієї та тієї ж картини. З нагоди свята незалежності з-під президентського пера виходять стоси указів про нагородження орденами та медалями сотень громадян. При чому більшість прізвищ, які значаться в нагородних списках, мало що говорять навіть уважним телеглядачам та Інтернет-читачам.

І якби це були прості ударники праці, то явище не викликало би відповідної реакції. Але в своїй переважній більшості нагороди отримують маловідомі чиновники, які не зробили наукового винаходу та не врятували нічийого життя, а просто виконували свою роботу, за що отримували непогану зарплату та мають перспективу на таку саму непогану пенсію.

А в нагородний лист вони потрапили завдяки своїм посадам та зв'язкам, які у них виникли в процесі роботи на державній службі.

Тож з року в рік, коли декілька сотень незрозумілих осіб отримують ці знаки уваги, державна нагорода знецінюється як така.

Перший указ президента Януковича про відзначення з нагоди найголовнішого державного свята нараховує не багато не мало - 292 (!) прізвища.

Саме стільки громадян України отримали державні ордени та почесні звання - з формулюванням "за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний і культурний розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 19-ї річниці незалежності України".

292 нагороджених - це не враховуючи силовиків, іноземців та закордонних українців, окремо відзначених з нагоди свята.

Для порівняння, Ющенко одним з останніх своїх указів, від 8 лютого 2010 року - тобто наступного дня після другого туру виборів - нагородив 184 особи. Але то була не межа - чинний президент перевершив попереднього.

Насправді за Януковичем давно було помічено бажання роздавати державні нагороди. Очевидці розповідають, що коли в 2008 році Тимошенко і Янукович узгоджували нову Конституцію, де президент обирався би в парламенті, то лідер регіоналів особливо наполягав, щоб за ним залишилося право жалувати ордени та медалі.

Отже, що треба, щоб отримати нагороду до свята від Януковича?

Аналіз нагородних списків до дня незалежності-2010 дозволяє вибудувати певну систему.

Шанси стати орденоносцем у тебе значно вище, якщо:

1. Ти пов'язаний з футбольним клубом "Шахтар" і його власником. Так, безпосередньо Рінат Ахметов отримав від Януковича до свята орден князя Ярослава Мудрого, а головний тренер команди дублерів "Шахтар" Валерій Яремченко - звання "заслужений працівник фізкультури і спорту".

2. Тобі також пощастить отримати нагороду, якщо ти пов'язаний з Андрієм Клюєвим - іншим стовпом донецької еліти. День незалежності з орденом "За заслуги" зустріла Людмила Арнаутова, керівник групи радників Клюєва. В чому саме полягають заслуги цієї людини перед державою - сказати важко, оскільки жодної згадки про неї в інтернеті немає.

Трохи більше відомо про Сергія Кальцева - заступника голови запорізької організації Партії регіонів, який також тепер відзначений орденом "За заслуги". Разом з братом Володимиром Кальцевим вони - "смотрящіє" Клюєва у Запоріжжі.

Звання "заслужений працівник промисловості" до дня незалежності дістав Володимир Шпаківський - директор "Артемівського заводу по обробці кольорових металів", що належить Клюєву.

3. Ти отримаєш нагороду до дня незалежності в якості компенсації за принизливий титул "тушка". З нагоди свята нагороди видали цілій групі депутатів-перебіжчиків. Так, сенсацією могло стати нагородження орденом Ярослава Мудрого полум'яного опозиціонера Володимира Стретовича, який до всього значиться віце-прем'єром в опозиційному уряді Тимошенко.

Але розгадка тут лежить на поверхні - нещодавно Володимир Стретович прийняв у лави своєї Християнсько-демократичної партії Давида Жванію - головного вербувальника до коаліції в середовищі фракції НУНС.

Крім того, до свята звання "заслуженого юриста" отримали депутати Віктор Шемчук і Олег Новіков, а орден "За заслуги" - Валентин Зубов. Усі троє - перебіжчики.

4. Ти будеш відзначений нагородою, якщо твоя творчість подобається особисто Віктору Януковичу. Дружина депутата-регіонала Яна Табачника Тетяна Недельська отримала найвищу відзнаку в совдепівській творчій ієрархії - звання "народної артистки". Хоча автору цих рядків жодного разу не доводилося чути, щоб "народ" десь під час застілля чи, може, на весіллі співав пісень цієї виконавиці, підтверджуючи її високий статус.

Вигідно також бути супутником життя улюбленої співачки Януковича. Чоловік Таїсії Повалій Ігор Ліхута на день незалежності став "заслуженим діячем мистецтв".

Унікумом є оперний співак Володимир Гришко. До дня незалежності в 2005 році від президента Ющенка він отримав орден Ярослава Мудрого. В січні 2009 до дня Соборності Гришко отримав від Ющенка орден "За заслуги" першого ступеню. Але на останніх виборах Гришко співав за Януковича. І до дня незалежності-2010 отримав орден "За заслуги" - другого ступеню. Очевидно, більше в країні таких колекціонерів нагород немає - за п'ять років три найвищі ордени!

5. Також непогані шанси бути нагородженим у президента Януковича, якщо ти походиш з Єнакієвого. Як, наприклад, заступник голови Донецької облради Володимир Ішков, який отримав орден "За заслуги". Але, можливо, значно більшою "заслугою" в сучасній Україні є інша деталь біографії: Ішков навчався одночасно з Януковичем в Донецькому політехнічному інституті на спеціальності "автомобільне господарство".

Орден "За заслуги" тепер є і в Роберта Маркарова - цілого почесного президента Єнакіївської міської федерації вільної боротьби. А директор з виробництва "Єнакієвського металургійного заводу" Сергій Черненко обмежився до дня незалежності скромнішим призом - званням "заслужений металург".

6. Якщо ти відповідаєш за безпеку президента, то і увага до тебе відповідна. Віднині "заслуженим працівником транспорту" є пілот Януковича Юрій Ассаул, офіційна посада якого звучить як "командир повітряного судна Іл-62 державного авіаційного підприємства "Україна".

7. Якщо ти депутат від Партії регіонів, то у тебе ду-уже високі шанси повернутися зі свята не з порожніми руками.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов тепер може повісити собі на груди орден Ярослава Мудрого, депутати Іван Попеску та Ігор Прасолов - орден "За заслуги".

Інший депутат-регіонал Юрій Каракай іде з урочистостей як "заслужений діяч науки і техніки" (як, ви не чули про такого вченого?); одразу четверо депутатів від ПР стали "заслуженими економістами" - Сергій Мошак, Євген Гєллєр, Олексій Плотніков і Віталій Хомутиннік; депутат і за сумісництвом керівник Федерації профспілок Василь Хара носитиме титул "заслуженим працівником соціальної сфери", а світоч інтелектуальної думки XXI століття Вадим Колесніченко хоч і не вважає Україну реально незалежною, але свято незалежності прикрасив собі званням "заслуженим юрист".

Не забуває Янукович і про колишніх депутатів, які перейшли до виконавчої влади втілювати його настанови у життя.

Так, права рука Василя Джарти, віце-прем'єр уряду Криму Павло Бурлаков чимсь заслужив собі орден "За заслуги", а міністр промполітики всієї України Дмитро Колєсніков хоч і працює на посаді менше ніж півроку, але вже має звання "заслуженого працівника промисловості".

8. Не ображає Янукович і соратників по коаліції. Цілий букет нагород відніс додому блок Литвина. Керівник фракції Ігор Шаров тепер теж увінчаний Ярославом Мудрим, а депутати Олег Зарубінський, Микола Деркач і Сергій Гриневецький отримали кожен по ордену "За заслуги".

Дістали подарунки і підлеглі Литвина з апарату Верховної Ради. Орден княгині Ольги видали Ларисі Трофименко - гендиректору державного готелю "Київ", який перебуває на балансі Верховної Ради. Чим цей убогий за сучасними європейськими мірками готель заслужив такої честі - сказати важко. Ну хіба що тим, що в ньому безкоштовно мешкають депутати.

Орден Данила Галицького отримав Володимир Мартинюк - керівник Управління кадрів апарату Верховної Ради. Напевно, робота в чоловіка дуже складна, якщо вимагає відзначення державною нагородою.

Ще один парламентський чиновник отримав "За заслуги" - заступник керівника юридичного управління Володимир Мілованов. А звання "заслужений журналіст" дісталося Юрію Гундарєву - керівнику редакційного відділу в управлінні документального забезпечення апарату Верховної Ради.

Досі чомусь вважалося, що журналістська робота - це щось інше. Але, певно, в адміністрації президента краще знають, хто "заслужений журналіст", а хто - ні.

Але і на цьому нагородний лист від Литвина не завершується. Завідувач секретаріату комітету парламенту з питань бюджету Андрій Ватульов став "заслуженим економістом". При тому, що сам комітет очолює литвинівець Микола Деркач, який також отримав нагороду до свята.

Василь Борденюк, керівник науково-експертного управління апарату Верховної Ради, до свята отримав звання "заслуженого юриста". Але ще більше пощастило Георгію Савичу. В управлінні справами парламенту він очолює відділ матеріально-технічного постачання. Робота дуже відповідальна. Тепер він "заслужений працівник сфери послуг".

9. Трохи менше нагород дісталося до свята незалежності комуністам. Але вони, по-перше, цю саму незалежність досі вважають якимсь непорозумінням історії. А, по-друге, віднедавна Петро Симоненко оголосив, що хоч вони у коаліції, але водночас КПУ - єдина справжня опозиція нинішній владі. Тому отримувати багато нагород від супостата зовсім неправильно.

Менше з тим, до свята незалежності Янукович виписав депутату-комуністу Валерію Бевзу орден "За заслуги", іншому депутату-комуністу Сергію Храпову - також "За заслуги", а завідувачу секретаріату Адама Мартинюка Олександру Мельнику - орден Данила Галицького.

Ну і скромним сувеніром стало звання "заслуженого юриста" для Олега Матвєєва - сина ще одного депутата-комуніста Валентина Матвєєва. Однак ця нагорода міститься в іншому указі Януковича - про відзначення представників силових структур.

Крім Матвєєва, орден "За заслуги" до свята незалежності знайшов Віктора Пшонку - першого заступника генпрокурора і кума Януковича. Шкода лише, що в указі не повідомляють, які саме "заслуги" кожного орденоносця відзначаються цією нагородою.

Також "За заслуги" отримав перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Попков - той самий, який у листопаді 2004-го збирався кинути внутрішні війська МВС для придушення Помаранчевої революції.

Інший заступник міністра Могильова Сергій Черних до свята незалежності став "заслуженим юристом". Враховуючи, що Черних є начальником управління по боротьбі з оргзлочинністю, то присвоєння йому почесного звання має сигналізувати про те, що організована злочинність щодня несе невідновних втрат.

Ще один "За заслуги" Янукович видав начальнику управління дільничних інспекторів МВС Аркадію Запорожцеву - також, напевно, з інспекторами в Україні тепер все гаразд.

Але і це ще не все. Окрім нагород, до свята незалежності Янукович роздав зірки на погонах керівникам силових структур, а також присвоїв дипломатичні ранги.

І чомусь так сталося, що з дев'яти фігурантів указу п'ятеро осіб, яким були присвоєні вищі дипломатичні ранги, працюють в управлінні протоколу адміністрації президента. Включно з керівником цього підрозділу Юрієм Ладним. Своєму церемонімейстру до дня незалежності Янукович присвоїв титул "Надзвичайного і повноваженого посла". Хоча Ладний послом жодного дня не працював, але його посада на Банковій прирівняна до відповідного дипломатичного рангу.

Серед інших підвищення у званні до свята отримав і міністр внутрішніх справ зі своїми заступниками. Сам Анатолій Могильов з генерал-майора перетворився на генерал-лейтенанта.

При чому у випадку з новими зірками на погони Могильова Янукович порушив указ президента "Про порядок присвоєння вищих військових звань, вищих спеціальних звань і класних чинів".

Документ передбачає, що присвоєння чергового звання може відбуватися "як правило, не раніш як через рік перебування на відповідній посаді". Могильов не працює міністром ще і півроку.

Щоправда, не дарма в указі міститься обмовка, що такий порядок повинен застосовуватися "як правило". А для Могильова можна зробити і виключення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді