Методи влади: депутат-регіонал побив людину офісним кріслом

Вівторок, 21 вересня 2010, 16:05
Президент Віктор Янукович ухвалив у червні непересічне кадрове рішення. Керівником одного з найвпливовіших державних підприємств "Укрспецекспорт", річний оборот якого сягає 800 мільйонів доларів, став регіонал Дмитро Саламатін.

Фактично ця людина від імені держави уповноважена бути головним агентом з торгівлі українською зброєю в світі. "Українська правда" вже писала про війну, яка розгорілася за це крісло після приходу до влади Януковича.

Це кадрове рішення президента було досить несподіваним і викликало масу питань, враховуючи біографію Саламатіна. Цей депутат від Партії регіонів за кілька років парламентської роботи жодного разу навіть не виступав в залі Верховної Ради.

На час призначення, крім депутатського мандату, він ще обіймав посаду першого віце-президента Федерації хокею України. Однак це не головне. Саламатін є зятем колишнього першого віце-прем'єра РФ Олега Сосковця та значну частину життя прожив у Росії.

Варто також нагадати, що Саламатін й досі є депутатом-сумісником, однак заяву про складення мандату він вже написав.

Справжня слава знайшла регіонала після звірячої бійки у Раді під час ратифікації Харківських угод. Тоді в запалі парламентської боротьби він переламав ніс депутату від НУНС Володимиру Карпуку.

Незважаючи на те, що такі дії депутата були зафіксовані на відео, ніякої кримінальної справи за цим фактом не з'явилося.

Тепер до зламаного носа опозиційного депутата Саламатін додав собі ще одну "особливу заслугу" - уже на новому робочому місці. Прямо в службовому приміщенні "Укрспецекспорту" Саламатін...побив людину.

Офісне крісло як аргумент чиновника

За допомогою кулаків Саламатін вирішив розв'язати господарчий конфлікт.

Останні 10 років у судах триває війна за приміщення по вулиці Дегтярівській, 36 у Києві, де прописаний "Укрспецекспорт". Крім цього відомства, там ще знаходиться Державне науково-виробниче підприємство "Термохолод".

Як розповів "Українській правді" директор підприємства Юрій Кисельов, керівництво "Укрспецекспорту" твердо вирішило викинути з цієї будівлі всіх зайвих людей.

Однак це виявилося не так просто. За словами директора, згідно з рішенням судів, ці приміщення є на балансі "Термохолоду".

У серпні 2010-го директору "Термохолоду" Юрію Кисельову зателефонувала колишній депутат від Партії регіонів, а нині - радниця голови "Укрспецекспорту" Валерія Матюха. Вона запропонувала йому прийти на нараду, де планувалося знайти шляхи вирішення конфлікту навколо приміщень.

11 серпня така зустріч відбулася. На зборах, крім самої Матюхи, зокрема, були присутні троє юристів "Укрспецекспорту" та офіцер Служби безпеки України.

За словами Кисельова, коли сторони вже близилися до консенсусу, до кабінету увірвався Саламатін, який почав нецензурно погрожувати директору підприємства. "Потім він схопив офісне крісло, яке там стояло, і з усього маху вдарив мене по голові", - каже Кисельов.

Інші учасники наради разом с офіцером спецслужби в цей момент не знайшли нічого кращого, крім як залишити Кисельова і Саламатіна удвох.

Після цього Саламатін вийшов до приймальні та голосно сказав: "Ви всі бачили, як він на мене напав. Викликайте міліцію та пакуйте його".

Правоохоронцям, які прибули за викликом, розповіли, що директор "Термохолоду" влаштував дебош. Самого Кисельова відправили до лікарні швидкої допомоги, де лікарі виявили в нього забій голови та шиї.

Йому навіть видали направлення на судово-медичну експертизу, а на місці події експерти у присутності понятих зняли відбитки пальців з крісла, яким Саламатін вдарив директора підприємства.

Після подорожі по лікарнях Києва, Кисельова вночі привезли до міліції, де він давав свідчення.

Але вже наступного дня на нього оформили адміністративний протокол за 173 статтею Кодексу про адміністративні правопорушення - дрібне хуліганство.

Оперативно був призначений суд, але суддя відклав засідання до 18 серпня. За словами Кисельова, до кабінету судді, який мав розглядати справу, приходила поговорити про життя ціла "бригада" на чолі з радницею Саламатіна Матюхою.

І вже на наступному судовому засіданні директора "Термохолоду"... визнали хуліганом та призначили покарання у вигляді 51 гривні штрафу.

При цьому, за твердженням Кисельова, у справі вже жодним чином не фігурували матеріали щодо дій Саламатіна.

Хоча навіть самі лікарі мали повідомити міліцію про надходження постраждалого з тілесними ушкодженнями кримінального характеру, і правоохоронці повинні провести за цим фактом перевірку.

У результаті побиття відповідальним державним чиновником, людина була госпіталізована та більше 24 днів провела на лікарняному.

На цьому проблеми Кисельова не вичерпалися. Незважаючи на те, що директор оскаржив рішення суду, і воно не набрало чинності, 19 серпня на цій підставі він вже був звільнений з роботи, а на наступний день підприємство отримало нового керівника.

За його словами, директором "Термохолоду" став юрист "Укрспецекспорту", підпорядкований все тій же Матюсі.

Кисельов стверджує, що наказ про його звільнення підписав новий "начальник Києва" - заступник глави Київської міськдержадміністрації однопартієць Саламатіна Олександр Попов. Який до того ж сам раніше вимагав, щоб "Термохолод" звільнило спірні приміщення.

Тепер вже екс-директор пише скарги на дії міліції до прокуратури, але чи подіють вони - невідомо.

Минулого тижня "Українська правда" відправила офіційний запит Саламатіну з проханням прокоментувати події, однак відповідь на нього не отримала.

Сам Саламатін уже був заохочений за "мужність та відвагу". З таким формулюванням міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов нагородив керівника "Укрспецекспорту" іменною вогнепальною зброєю - пістолетом "Форт".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді