Куди Тимошенко відправила 200 мільйонів євро. Документи

П'ятниця, 17 грудня 2010, 19:02

"Українська правда" отримала документальні підтвердження того, що грошима, отриманими від японських корпорацій за продаж квот в рамках Кіотського протоколу, Юлія Тимошенко виплачувала пенсії.

Як відомо, кримінальна справа проти Тимошенко порушена за статтею "перевищення влади, або службових повноважень, якщо вони спричинили тяжкі наслідки", за якою їй загрожує від 7 до 10 років ув'язнення.

Тимошенко ставлять у провину, що вона своїм дорученням зобов'язала Держказначейство зняти 200 мільйонів євро, отриманих від Японії під цільові екологічні програми, і проконвертувати їх у гривні для закриття бюджетних дірок.

Як випливає з виписки по рахунку Держказначейства, конвертація 200 мільйонів євро справді була проведена 11 вересня 2009 року.

 

На виході Тимошенко отримала 2 мільярда 324 мільйона гривень, які в підсумку пішли в Пенсійний фонд. Хоча за законом "Про Державний бюджет на 2009 рік" ці гроші мали витрачатися виключно на проекти, спрямовані на скорочення викидів парникових газів.

Також у розпорядженні Української правди є п'ять листів-звернень від Пенсійного фонду до Держказначейства від 14, 15, 16, 17 і 18 вересня 2009 року.

В кожному листі заступник голови правління Пенсійного фонду Короневський звертається з одним і тим самим: "Просимо виділити на покриття тимчасових касових розривів, пов'язаних з виплатою пенсій, позику в сумі...".

Свої запити Пенсійний фонд аргументує необхідністю "своєчасної виплати пенсій".

14 вересня Пенсійний фонд запросив у Держказначейства 965,7 мільйонів, 15 вересня - 233 мільйони, 16 вересня - 606,7 мільйонів, 17 вересня - 340 мільйонів, 18 вересня - 200 мільйонів.

Сумарно виходить 2 мільярда 345 мільйонів гривень.

Це майже аналогічно сумі, в яку було проконвертовано 200 мільйонів євро японських грошей - 2 мільярда 324 мільйона гривень.

 
 
 
 
 

Очевидно, що матеріальною шкодою, яку слідчі спробують повісити на Тимошенко, вони вважатимуть втрати в розмірі 1 мільйона 162 тисяч гривень - це комісія Нацбанку в розмірі 0,05%, які він взяв за конвертацію 200 мільйонів євро.

У свою чергу, екс-перший віце-премєр Олександр Турчнов продовжує наполягати, що ці операції з "японськими" євро були зроблені з іншою метою.

"Євро було проконвертовано в гривню з тим, щоб зміцнити курс нашої грошової одиниці, - сказав Турчинов у коментарі "Українській правді". - Це питання уряду, в якій валюті зберігати ресурс заради того, щоб ситуація була стабільною".

Тим часом в опозиції вже роздумують над новим гаслом: "Її саджають в тюрму за те, що вона платила вам пенсії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді