За що можуть зняти Табачника?

Вівторок, 17 травня 2011, 18:03

Чутки про звільнення міністра освіти Дмитра Табачника ходять чи не з моменту його призначення. Але зараз порушення в діяльності міністерства виявила вже Генеральна прокуратура.

Згідно з листом заступника генпрокурора Віктора Занфірова, у Міністерстві освіти не забезпечено належне виконання повноважень щодо випуску підручників та посібників для школярів.

Відповідна інформація міститься у відповіді на ім'я віце-спікера Миколи Томенка.

Так, загалом у 2010 році держзамовлення з видання підручників та навчальних посібників не виконано у кількості 171 тисячі примірників.

Випуск окремих підручників розпочато лише після 1 вересня 2010 року. Як наслідок, навчальну літературу для учнів 2, 5 та 10 класів доставлено із запізненням.

За даними Генпрокуратури, держзамовлення з підручників було сформовано неналежно, а пропозиції освітніх закладів щодо реальної потреби регіонів не враховувалися.

Так, букварів російською мовою надруковано на 65 тисяч примірників більше від потреби. Натомість таких підручників українською мовою випущено на 83,4% менше.

Зокрема, на 86,4 тисяч екземплярів більше від замовлень регіонів надруковано підручників "Вступ до історії України" для учнів 5 класів.

Проте підручників для учнів 2 класів замовлено та надруковано тільки 40,5% від фактичної потреби.

 
 

У свою чергу, в команді Табачника кажуть, що наведені в листі прокуратури проблеми були завжди.

"Ця ситуація повторюється рік у рік, так було й при Кремені, і при Вакарчуку. Не було ні одного міністра, при якім вчасно розвезли би книги", - сказав у коментарі "Українській правді" Максим Луцький, депутат-регіонал, який вважається близьким до Табачника.

"Сама процедура закупівлі підручників неправильна. Вона прив'язана до бюджетного процесу в країні. Спочатку в бюджеті затверджується сума на наступний рік на друк підручників. Потім Міносвіти оголошує конкурс авторів підручників, який триває місяць, далі конкурсна комісія відбирає переможця, потім - тендер на визначення тих, хто буде друкувати підручники, який триває два-три місяці. Потім - друк підручників, а потім - розвезення в обласні управління освіти", - розповів Луцький.

"І якщо немає ніяких махінацій на тендерах, коли деякі фірми спеціально їх зривають, то тільки в червні перераховують гроші на підрядника для друку підручників. І в найкращому разі можна встигнути на серпень надрукувати підручники", - додав Луцький.

Щодо друку букварів російською мовою більше від потреби, то, за словами Луцького, "політичного підтексту тут немає".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді