Державні дачі в "Конча-Заспі" та "Пуща-Водиці". Офіційний список мешканців

Четвер, 19 травня 2011, 16:06

Закон "Про доступ до публічної інформації" дає перші плоди.

У відповідь на запит "Української правди" адміністрація президента офіційно надіслала список мешканців будинку відпочинку "Конча-Заспа" та комплексу відпочинку "Пуща-Водиця".

Саме там розташовані державні дачі українських можновладців, які утримуються коштом бюджету.

"Конча-Заспа" і "Пуща-Водиця" входять до складу Державного управління справами. Вся їхня діяльність - глибоко засекречена.

І було неможливо офіційно дізнатися, на чиє утримання ідуть гроші платників податків.

Зокрема, саме в "Конча-Заспі" розташована президентська резиденція, з якої вже півтора роки не хоче з'їжджати Віктор Ющенко. По сусідству з ним - маєток Леоніда Кучми, трохи далі - Володимира Литвина, Адама Мартинюка і Леоніда Кравчука.

Загалом там живе близько сотні колишніх і нинішніх vip-чиновників. Існування подібних заповідників, відгороджених багатометровим парканом від решти світу, неможливо уявити в сучасній європейській державі.

У 2009 році "Українська правда" вже публікувала список мешканців "Конча-Заспи" та "Пуща-Водиці", який нам вдалося дістати неформальними каналами.

Тепер - це офіційний документ.

 
 
 
 
 
 

Порівняно з 2009 роком в елітних державних поселеннях відбулися зміни.

Так, в "Пуща-Водиці" отримали житло генпрокурора Віктор Пшонка і глава Київської міської адміністрації Олександр Попов.

За документами, Пшонка потіснив з державної дачі Тимофія Мотренка, керівника Головного управління державної служби.

Попов же заїхав у житло, яке раніше надавалося Сергію Буряку, екс-голові податкової адміністрації.

У резиденції "Конча-Заспа", згідно зі списком адміністрації президента, також зявилося декілька новосельців - порівняно зі старим переліком мешканців.

Так, отримала житло остання керівниця адміністрації президента при Ющенку Віра Ульянченко. Вона заїхала в будинок, який значився як "вільний".

З'явився у списку мешканців "Конча-Заспи" і Арсеній Яценюк - раніше цей будинок значився за Верховною Радою. Щоправда, сам екс-спікер після публікації заявив, що ніколи не користувався цією нерухомістю, оскільки відмовився від державної дачі.

Голова Конституційного суду Анатолій Головін заїхав у будинок Романа Безсмертного.

Актор Богдан Ступка тепер значиться як мешканець будинку, що був записаний за Олександром Негодою, гендиректором Національного космічного агентства.

Депутат-регіонал Дмитро Притика отримав будинок померлого соціаліста Івана Сподаренка, у свою чергу, будинок Притики зайняв віце-прем'єр Віктор Тихонов.

Також у "Конча-Заспі" з'явилася нерухомість у брата Віктора Балоги депутата Василя Петьовки.

Житло міністра охорони здоров'я в уряді Тимошенко Василя Князевича зайняв міністр культури в уряді Азарова Михайло Кулиняк.

Суддю Конституційного суду Василя Бринцева поселили в будинок міністра екології Георгія Філіпчука, який найближчим часом постане перед судом.

Але найбільш знакові метаморфози сталися з будинком, який був наданий колишньому міністру економіки Богдану Данилишину. При новій владі він відійшов голові Вищого спеціалізованого суду з кримінальних та цивільних справ Леоніду Фесенку.

Якби Данилишин не отримав притулок у Чехії, то саме цей суд був би останньою інстанцією при розгляді порушеної проти нього кримінальної справи.

І якщо Данилишин ділив будинок у "Конча-Заспі" разом з тодішнім міністром промисловості Володимиром Новицьким, то судді його віддали весь повністю в одноосібне користування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді