Унікальний "п…." 2012

Четвер, 22 вересня 2011, 16:14

З моменту публічної появи проекту державного бюджету 2012 не полишало відчуття, що цей трагікомічний політичний фарс дуже нагадує епізод з відомого мультфільму "Льодовиковий період".

Пригадуєте, там був такий персонаж Скрат – скажена щуробілка, схибнута на прагненні заволодіти жолудем? Клептоманські маніпуляції Скрата з жолудями неодмінно призводять до глобальних наслідків, котрі він зустрічає зі щирим подивом в очах та недоречною посмішкою на обличчі.

Скрат не вміє говорити, зрідка пищить, та в перервах між спробами привласнити омріяний жолудь, бігає казковим світом та здебільшого кричить.

Нікого не нагадує?

Якщо вірити Вікіпедії, то майже кожна маніпуляція нашого героя з жолудем, а їх було 22, ставила мультяшний світ догори дригом та спричиняла катастрофу…

Якщо ж вірити арифметиці голови уряду, то цей бюджет у нього 18-й, і уся країна знову намагається зрозуміти, як з цим "бюджетним щастям" впоратись та вижити.

Можливо, це порівняння дещо перебільшене, але на це надихає артистизм, з яким представники влади відреагували на представлений урядом фінансовий план країни.

На урочистій презентації міністр фінансів Федір Ярошенко назвав урядовий проект державного бюджету на 2012 рік "унікальним". Кілька днів потому, гострий на язик мер одного з обласних центрів, характеризуючи бюджет 2012, вдався до обсценної лексики згадавши "п…ц", іншими словами, мав на увазі настання вкрай неприємних наслідків.

Найцікавіше, що обидва мають рацію.

Почнемо з того, що уряд партії влади і сама партія не поділили арифметику. Лідер фракції Партії регіонів знайшов невеличку помарочку, завбільшки з розпухлий бюджет реконструкції НСК "Олімпійський". Виявляється, видатки складових бюджету на 4,5 мільярди більші за сукупні видатки держбюджету.

Що стосується соціальних статей бюджету, то вони фактично заморожені.

У пенсіонерів "пенсійною реформою" відібрано 15,6 мільярдів економії за 9 місяців, або 22,4 мільярдів за один рік. На соціальний захист ветеранів війни та праці виділяється 6 мільярдів - стільки ж, скільки йде на субсидування вугільної промисловості (читай – металургійних і вугільних магнатів). На соціальний захист безробітних виділяється 0,4 мільярда.

При цьому бюджет дотує НАК "Нафтогаз" і "Укренерго" на 13 мільярдів гривень, хоча з неодноразовими фактичними і запланованими підняттями цін на газ, а також обіцяним підняттям ефективності та карколомним професіоналізмом ці монополії мали б ще цього року вийти на самоокупність.

У 2012 році заплановано виділення державних гарантій на 15 мільярдів гривень. При цьому, на відміну від держбюджету-2011, напрямки економіки, на які надаються держгарантії, не визначені.

Що його визначати коли і так зрозуміло: жолудь, він і в Африці жолудь, подумали урядовці, і вирішили не обмежувати себе непотрібними формальностями, які лише час забирають.

В українських реаліях державні гарантії - це синонім прямих витрат, а точніше - збитків бюджету. Цього року уряд перевершив сам себе - 15 мільярдів державних зобов’язань, за які українці розраховуватимуться не один рік, розподілятимуться закрито.

Простір варіантів - від чергового зростання бюджету ЄВРО-2012 та чергових бізнес-проектів членів уряду, до добудови чиїхось дач за парканом Конча-Заспи.

Взагалі, бюджет настільки туго набитий явно лобістськими статтями, немов фаршироване порося. Там і підтримка приватних електростанцій, приватних оптових ринків, приватних шахт, копалень…

Не забуває бюджет й про традиційне покращення.

Воно вкотре настає для … генпрокуратури – фінансування зросло з 2,200 до 2,500 мільярдів, МВС – з 13,858 до 14,434 мільярдів, президента з 1,388 до 1,438 мільярда.

Додамо, що збільшення витрат цих структур регулярно тривало і в 2010, і в 2011 роках.

Показово, що таке "розкошування" відбувається на тлі скорочення фінансування медицини на 0,5 мільярда.  У 2011 році через Мінохорони здоров’я йшло 7,548 мільярда. У 2012 році - 7,068 мільярда. Виходить по 154 гривні на рік на людину. Проте, якщо порахувати з відомими своєю чесністю тендерами Мінохорони здоров'я, то громадяни України ще й залишаться винними.

При цьому на агентства по обслуговуванню ЄВРО-2012 витрачаються неймовірні кошти. А усі витрати з ЄВРО-2012 у 2,5 разів перевершують витрати на медицину. Схоже влада вирішила, що можна остаточно забігати на відбудованих стадіонах, а українців простіше не лікувати взагалі.

Проте не всіх. Є в Україні й тяжко хворі, котрі потребують невідкладної та кваліфікованої медичної допомоги, причому їх стан прогресує. У 2011 році медичне обслуговування нардепів і керівників становило 300 мільйони гривень. А у 2012 році становитиме вже 465 мільйони.

На лікування ветеранів війни та інвалідів, з бюджету 2012 року виділяється 107 мільйонів гривень, а на санаторії президентської ДУСі – 102,6 мільйони.

Для тих, хто у всьому шукає позитив, є гарні новини – може уряд й зазіхає на кошти країни, зате робить це чесно. Зокрема, чесно зізнався, що кількість бідних зросте на 10%.

Але ключова хиба бюджету – це його захмарний, нічим не підкріплений оптимізм уряду та небажання, чи можливо нездатність, бачити далі власного кабінету.

Пам'ятаєте, чим вирізнявся одержимий любов’ю до жолудів щур, про якого ми згадували на початку – в гонитві за омріяним об’єктом він не усвідомлював глобальні та катастрофічні наслідки своїх дій. Головне – жолуді, і щоб побільше, і нехай усе навкруги горить синім полум’ям.

Ознайомившись з бюджетом, складається враження, що Україна живе в своєму унікальному світі.

Це й пояснює "унікальність" бюджету, про яку говорив Федір Ярошенко, а те, що відбувається навкруги жодним чином на них не вплине. Чим закінчуються такі марення, можна швидко пригадати, поглянувши на показники 2009 року – Україна світовий рекордсмен з падіння ВВП – 15 %.

Нажаль, але виявляється, що уроки економічного колапсу національної економіки нас нічому не навчили. В урядовому бюджету зростання ВВП у 2012 році передбачено на рівні 5.5%, інфляція – 7,9%. За останні десять років такого рівня інфляції в Україні ще не було.

Між тим, МВФ і Світовий банк прогнозують світове уповільнення та рецесію. Ринки падають по всьому світу. Кілька країн ЄС на межі дефолту, США – на межі рецесії, уряд Обами припиняє накачувати економіку грішми, китайська економіка гальмує.

Прогноз 2012 року зростання економік США, ЄС, Китаю, Росії знижено на 0,5-1,5%. Приміром, для Росії МВФ знизив прогноз зростання в 2015 році з 4,7 до 4.1%, Світовий банк - з 4,5 до 3,7%.

А завдяки генію Азарова Україна прискориться, доки весь світ зачекає? Між тим, різниця в зростанні в 1% ВВП пробиває в бюджеті 4-мільярдну дірку. А якщо 2%, або взагалі рецесія, яку у 2008 - 2009 роках?

Якщо уряд не здатний до якісних перетворень в українській економіці то він хоча б зобов’язаний бути скромнішим у своїх апетитах.

Що змінилося в економіці з 2008 року?

Якщо щось і змінилося, то краще не стало, принаймні в її структурі. Структура експорту в Україні лише погіршилася.

В країні продовжує складатися завершений колоніальний тип економіки. Сировинні товари у 2011 році складають до 70% експорту, у 2008 році – 67% Між тим, за часів кризи ціни на сировину падають найшвидше і найглибше.

У 2010 році негативне сальдо торгівлі товарами зросло на 62%, за перші 7 місяців цього року – ще на 100%. І не виключено, що скоро МВФ набридне бігати за урядом та покривати різницю кредитами.

Натомість, бюджет 2012 не пропонує жодної альтернативи тому, щоб країна й надалі нарощувала боргові зобов’язання. Особливо цікаві на цьому тлі нещодавні заяви уряду, що Україна в 2012 році більше в борг брати не буде. От лише в бюджеті про це ані слова.

Навпаки, зафіксовано збільшення запозичень на 91, 871 мільярд гривен (колосальна сума!), при цьому повертаємо лише 59, 286 мільярдів, тобто відбувається те що й минулого року – збільшення боргу. З цих грошей зовнішні запозичення майже 5 мільярдів доларів.

Зростання боргових зобов’язань відбувається так само завзято, як і під час кризи. При цьому уряд чомусь заявляє, що криза минулась.

Попри очевидність негативних тенденцій, уряд планує в 2012 році взяти з бізнесу на 39 мільярдів більше податків. При цьому слід враховувати, що уряд своїми ж здирницькими діями лише депресує економіку. Вже протягом цього року кількість підприємств зменшилася на 10%, а кількість тих, хто відкрив справу, зменшилася втричі.

Проте найцікавіша новація в нинішньому бюджеті - його рідкісний "туман". Кількість статей бюджету скоротилася в рази, у той час як суми, що проходять по них, пропорційно зросли.

Розмиті статті – "фішка" бюджету. Більшість витрат проходять за цікавим статтями на кшталт "покращення підвищення", "оптимізація поглиблення", які неможливо проконтролювати.

Зрозуміло, все це - для конспірації, щоб ніхто не здогадався. Після того, як влада знищила парламент, їй просто нема перед ким звітувати. Ну не перед лівою рукою ж Чечетова?

Андрій Пишний, член полiтради, голова Комiтету партiйного контролю полiтичноi партii "Фронт змiн", координатор напрямку "Бюджет зростання"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді