Операція "спадкоємець"?

Середа, 18 січня 2012, 21:55

...Це була зима 2002 року, наближалися парламентські вибори. У єдиному на той час п'ятизірковому готелі Києва "Прем'єр-палац" Валерій Хорошковський проводив неформальну зустріч із журналістами, де розповідав про плани фантомного проекту "Команди озимого покоління" на найближчий час.

Коли хтось із присутніх жартома запитав його, чи не збирається він балотуватися і на президента в 2004 році, Хорошковський (дата народження - 1 січня 1969 року) серйозно відповів: "На той час мені вже буде 35 років...".

Саме з цього віку дозволяється висувати свою кандидатуру. І хоча прізвища Хорошковського не було в бюлетені ні 2004 року, ні 2010-му, це не значить, що амбіції вщухли. А зараз доля дає йому ще один шанс.

18 січня стало чорним днем в житті Миколи Азарова. Президент Янукович не просто звільнив міністра фінансів Федора Ярошенка – останній форпост прем'єра в нинішньому уряді.

На посаду міністра президент призначив Валерія Хорошковського, до якого в Азарова давні негативні почуття. Фактично, цим рішенням Янукович значно ускладнює умови праці керівникові уряду.

Питання про відставку Ярошенка поставало регулярно, а найгучніше - минулої осені. Тоді Азаров висунув ультиматум – якщо знімають Ярошенка, я теж піду у відставку.

Та різка реакція була не просто наслідком системної зачистки уряду від людей Азарова – віце-прем'єра Семиноженка, міністра охорони здоров'я Митника тощо... Без свого міністра фінансів будь-який український прем'єр зв'язаний за руками і ногами.

Тоді блеф Азарова досяг мети. Зараз Ярошенка звільнено. Одразу після появи цієї новини головним претендентом на вакантне місце було названо Юрія Колобова - нинішнього першого заступника глави Нацбанку Сергія Арбузова.

Колобов відповідав усім критеріям призначень останнього часу. Він був заступником глави Укрексімбанку, коли наглядову раду очолював Арбузов, а після призначення останнього на Нацбанк став його першим заступником. Тобто Колобов у Мінфіні відповідав би логіці розстановки людей "Сім'ї".

Але замість нього Мінфін очолив Валерій Хорошковський. Наступним кроком має стати підпорядкування йому податкової і митниці як головних джерел наповнення бюджету.

Джерела розповідають, що Хорошковський прагне отримати право не просто узгоджувати кадрові призначення по вертикалі цих двох відомств, а управляти ними в оперативному режимі.

Крім того, Мінфін для Хорошковського - це зворотній квиток у публічну політику, де рівень своїх амбіцій він озвучив іще 2002 року. Нова посада може слугувати реабілітації іміджу, зіпсованого за останні роки роботи в СБУ. Як міністр фінансів, Хорошковський буде на постійному контакті з Міжнародним валютним фондом та Світовим банком, що дозволить заново побудувати йому відносини з елітами на Заході. 

"Зная В.И.Хорошковского лично, могу сказать, что эта должность, где он буквально может проявить свою эффективность, в отличии от главы СБУ! И вполне возможно, что это будущий премьер-министр Украины!" - написав на Facebook його колишній політичний консультант Володимир Грановський.

Хоча Хорошковського щільно пов'язаний з групою Льовочкіна-Фірташа, він досить самодостатній в поведінці. Інакше не пішов би Хорошковський працювати в уряд Тимошенко у 2007-му. Інший прояв неузгоджених дій - це історія з німецьким експертом Ніко Ланге, якого СБУ оголосила персоною нон-грата, через що Льовочкіну довелося шкодувати у розмовах з іноземними дипломатами.

Ну і ще одне. За ці роки Хорошковський зумів знайти спільну мову з родиною Януковича. За словами джерел, глава СБУ проявляв дуже високу зацікавленість конкурсом з приватизації "Укртелекому" і неодноразово спілкувався про це з керівником Фонду держмайна Олександром Рябченком.

І якщо раптом колись виявиться, що серед кінцевих бенефіціарів компанії, яка купила "Укртелеком", поряд стоятимуть прізвища Валерія Хорошковського і Олександра Януковича, цій фантазії не варто буде дивуватися.

Хорошковський і Азаров

Звільнений міністр Федір Ярошенко був не просто людиною команди Азарова. Він, як класичний чиновник, намагався балансувати між усіма політичними групами впливу, сварив своїх підлеглих і підкорявся начальству. А звиклий до адміністративного методу управління, Азаров реалізовував свою волю через міністра. Ярошенко же був виконавцем його наказів.

Тепер Азаров буде позбавлений такого інструменту. Він просто не зможе командувати Хорошковським. Його прихід означає запровадження нових правил, коли Міністерством фінансів керувати фігура, вага якої переважує самого прем'єра.

Більше того, історія пам'ятає складні відносини між цими людьми. Так, з грудня 2002-го по січень 2004-го Хорошковський працював міністром економіки в уряді Януковича та регулярно конфліктував з тодішнім першим віце-прем'єром - міністром фінансів Миколою Азаровим. Публічно їхнє протистояння виходило назовні, коли мова заходила щодо планів про створення Єдиного економічного простору з Росією, прихильником чого був Азаров. Так тривало доти, аж поки Хорошковський не пішов у відставку.

Зараз атмосферу в уряді псуватиме і те, що таке призначення Хорошковського виглядає як проміжний етап з прицілом на прем'єрство. І якщо на момент підписання указу Янукович не мав таких планів, віднині це активно буде пропонуватися йому. І не лише главою адміністрації президента Сергієм Льовочкіним, але і за допомогою створення для президента потрібної телекартинки.

Тим більше, Хорошковський міг би стати непоганим кандидатом на перше місце виборчого списку Партії регіонів від "групи Льовочкіна". Країна скучила за молодими та креативними. Обидві риси йому притаманні, а канал "Інтер", що користується найбільшою популярністю у виборчих округах Східної України, не шкодуватиме ефірного часу для такого політика. Фактично ж, Хорошковського запускають в нішу "білих комірців" а ля Яценюк, що після ув'язнення Тимошенко став для регіоналів ворогом №1. 

Водночас не в захваті від приходу колишнього глави СБУ заступники Азарова - Борис Колесніков з Андрієм Клюєвим. Хорошковський належить до конкуруючого бізнес- і політичного угрупування. Вперше група "РосУкрЕнерго" отримала доступ до економічного блоку уряду.

Якщо "донецькі" могли домогтися від Ярошенка потрібних трансферів з бюджету криком і погрозами, то підвищувати голос на Хорошковського вони не зможуть.

Тим більше, якщо за час перебування при владі вони вже стигли перейти дорогу один одному - наприклад, в справі "Родовід-банку". Так, в ході розслідування розкрадання коштів рефінансування Служба безпеки домоглася взяття під варту Володимира Артюха - людини, яку Колесніков призначив генпідрядником на будівництві НСК "Олімпійський". Але через деякий час він вийшов на волю. А анонсований Хорошковським арешт одного із народних депутатів так і не відбувся.

Новий глава СБУ

Після звільнення Хорошковського так і не був оприлюднений указ про призначення нового керівника СБУ.

На цю посаду називають щонайменше трьох претендентів.

Перший - це Григорій Ілляшов, нинішній керівник Служби зовнішньої розвідки та екс-начальник управлінь СБУ в місті Ялта і Луганській області. Дружина Ілляшова - Олена Лукаш, радник президента і в минулому перший заступник глави його адміністрації.

Водночас донецькі, які після призначення Хорошковського мають право вимагати від Януковича симетричного посилення своєї групи, хочуть отримати СБУ для першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна.

Коли вперше у 2010 році розглядався варіант про призначення Валерія Хорошковського міністром фінансів, передбачалося, що звільнене крісло глави СБУ отримає саме Кузьмін.

Нинішній генпрокурор Віктор Пшонка був би щасливий перевести свого першого заступника до іншого відомства. Стосунки у них не склалися, і свідченням їх погіршення стали нещодавні рішення про переведення людей Кузьміна, прокурорів Ленського та Проценка, на значно менш престижні посади.

Але, з іншого, призначення Кузьміна до СБУ створює і проблеми. По-перше, після справи Тимошенко репутацію Кузьміна зіпсовано на Заході. По-друге, він показав, що може вести свою гру - про що свідчить кримінальна справа проти Кучми. І виправляти цю самодіяльність довелося тому ж таки Хорошковському, який через подання до Конституційного суду нівелював значення записів Мельниченка.

Нарешті, залишається третій варіант, що керувати СБУ буде перший заступник Хорошковського Володимир Рокитський. Цей варіант найбільше до вподоби новопризначеному міністру фінансів, бо гарантує йому вплив і на спецслужбу. Особливо враховуючи, що в компетенції СБУ перебувають злочини в системі митниці.

Водночас збереження статус-кво найменше влаштовувало би інше групу в оточенні президента - донецьких. У неформальній системі "понятій", що панують у державі, вони мають право вимагати компенсації за таке підсилення конкурентів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді