Ланч у Давосі: Віктор Янукович нагодував обіцянками не першої свіжості

Субота, 28 січня 2012, 21:21

…Коридором у Давосі йшов усміхнений молодий чоловік, на шиї якого висів бейджик Всесвітнього економічного форуму. "Владислав Каськів" - було написано на пластиковій картці – і поряд на фотографії справді було зображено обличчя Владислава Каськіва. Тільки от сам бейдж було вдягнуто на зовсім іншу людину – це був подібний до нього зовні керівник протоколу президента України Юрій Ладний.

Якщо в Україні фальсифікація – це норма, то в Давосі, використовуючи чужий бейдж, ви порушуєте правила Всесвітнього економічного форуму. Там – це не просто акредитація. Це – електронна перепустка, а також допуск в комп’ютерну систему форуму та право обминати чисельні кордони поліції.

Ладному не вистачило власного бейджа через надто пізнє рішення президента Януковича їхати у Давос. А це, у свою чергу, сталося через нездатність Банкової забезпечити йому гідний рівень двосторонніх зустрічей з іншими президентами та прем’єр-міністрами. Саме для таких побачень на фоні альпійських гір переважно використовується неофіційне зібрання сильних світу цього.

У підсумку, Янукович, попри все, вирішив їхати, але в його графіку виявилося тільки дві (!) "двосторонки" – з президентами Азербайджану та Польщі, з якими для нього не проблема домовитися і в будь-який інший час. Про зустріч на кшталт його минулорічного побачення з британським прем’єром Девідом Кемероном годі було сподіватися. За останні місяці Янукович став одіозною фігурою для європейських політиків.

Ізоляція, в яку він потрапив, схожа на події 2002 року. Тільки Леоніду Кучмі знадобилося вісім років, щоб перетворитися на небажаного гостя у Європі, а Янукович протягом двох пройшов більшу частину цієї відстані.

Юрій Ладний з бейджем Владислава Каськіва. Фото Української правди

Публічним заходом за участі Януковича в Давосі стала традиційна українська ланч-конференція, яку вже увосьме проводить фонд Віктора Пінчука. Десант із Києва включав Сергія Льовочкіна, Юрія Бойка і Владислава Каськіва - і жодного з "донецьких" урядовців. Водночас Ганна Герман, яка однією з перших попросилася на ланч до Віктора Пінчука, так і не приїхала. І це – чергове свідчення занепаду її ролі в адміністрації. Натомість Януковича всюди супроводжували щонайменше шість охоронців. При тому, що селище Давос під час форуму є найбільш охоронюваним місцем на планеті…

"Інерція" чи "інертність" - хіба це різні речі?

В очікуванні українського ланчу першим прийшов Олександр Ярославський з дружиною-фотомоделлю Мариною, яка вища за нього на декілька сантиметрів.

- Я не комплексую, я же не Кернес, - не розгубився Ярославський.

Ярославський з дружиною. Фото Української правди

Наступним приїхав Вадим Новинський – партнер Ріната Ахметова в металургії. Оскільки на вході до готелю поставили рамку, олігархи на рівні з усіма мали вишикуватися в чергу для огляду на металодетектері.

Після кількарічної перерви на український ланч прийшов Сергій Тарута з "Індустріального союзу Донбасу". Компанія переживає не найкращі часи, до того ж зі спільного бізнесу вийшов Віталій Гайдук, і контрольний пакет ІСД отримав російський "Внешэкономбанк". Тарута в спілкуванні з журналістами вперше розповів про те, як втратив свого давнього партнера.

- Я постоянно выступал за то, чтобы реинвестировать деньги, строить бизнес, а Гайдук мне ответил: "Серёжа, мне 55 лет, я хочу пожить…"

Депутат Європарламенту Маріо Давід розмістився у кафе, де розповів про своє запитання для Януковича - про Тимошенко. Португалець сказав, що минулої осені брав участь у закритій зустрічі з українським президентом під час заходів у Ялті.

- Пан Янукович особисто обіцяв декриміналізувати статтю, за якою засуджено Тимошенко! Зробив це в присутності міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта і мого колеги Ельмара Брока, - розповів Давід.

- Ви чули про те, що Януковичу було складно організувати двосторонні зустрічі в Давосі?

- Це – відбиття того, що Україна втрачає друзів у Європі, - визнав португалець.

Але Маріо Давід так і не зміг поставити запитання Януковичу. Цього разу для українського президента запровадили нетрадиційний формат. По-перше, він виступав один. Намагання організаторів взяти до Януковича в пару президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва завершилися безрезультатно.

По-друге, розмовляти з українським керівником доручили не професійній журналістці - непередбачуваній Христі Фрилянд, а лояльному екс-президенту Польщі Александру Квасьневському, який зараз працює у Пінчука. Ну і, по-третє, запитання Януковичу від присутніх у залі... взагалі не передбачалися.

Януковича посадили за центральний стіл, праворуч від нього розмістили генсека Ради Європи Торбйорна Янгланда, а ліворуч – російського олігарха-власника МТС Володимира Євтушенкова, який нахилився до Януковича і почав йому щось активно пояснювати.

Автор фото – Сергій Іллін, фонд Пінчука

Оскільки для Януковича було створено тепличні умови, йому не треба було хвилюватися, як не виглядати програшно на фоні іншого президента. Так само він міг не готуватися до неприємних запитань.

Квасьневський обрав для діалогу настільки миролюбиві інтонації, що інколи складалося враження, начебто дивишся традиційну розмову Януковича з Віталієм Коротичем на Першому національному телеканалі України.

- Вам еще предстоит много лет работы в качестве президента Украины… - розпочав Квасьневський.

Януковичу сподобалася ця думка - він захитав головою.

- Какие предложения Украины для будущего? - Квасьневський виступав російською, і володів він нею краще, ніж деякі урядовці українською. - Где будет находиться Украина через 10-20 лет?

- Спасибо, господин президент, - Янукович також перейшов на російську. - Украина очень серьезно относится к тем вызовам, которые есть перед всем миром. У нас создан антикризисный штаб. Туда входят президент, правительство…

Наступні десять хвилин Янукович присвятив розмовам про реформи.

- Ну а парламентские выборы покажут, насколько украинский народ будет поддерживать политику нынешней власти. Мы создаем равные условия для всех политических сил. Впервые в истории Украины заблаговременно - за год - принят закон о парламентських выборах…

Виступ Віктора Януковича не вирізнявся ні новизною, ні емоціями. Велика частина присутніх чула це раніше на заходах того ж Пінчука минулого та позаминулого року в Ялті та Давосі. Різниця лише в тому, що зараз кожен міг скласти уявлення про "реформи" уже не з його слів, а з життя.

Цей Давос, як і минулорічний, виявився втраченим шансом президента. Виступ звівся до виголошення банальностей. Не обійшлося без традиційного конфузу – Віктор Янукович сплутав слова "інертність" та "інерція". У підсумку, вийшла повна недолугість – зрозуміти суть цієї фрази неможливо ні на слух, ні в тексті.

- В 2010 году впервые за годы независимости в Украине начались системные реформы, - розмірковував Янукович перед залою. - Они требуют времени. Мы знаем, что есть механизм такой инертности, который с одной стороны работает как энергия, которая двигает Украину к прогрессу, а с другой стороны есть механизмы торможения – бюрократия, коррупция…

Трибунал для Тимошенко

При всьому бажанні організаторів не дратувати Януковича, вони не могли обминути тему Тимошенко. Минулого року Варшава делегувала Квасьневського бути посередником в українському політичному конфлікті. Саме Квасьневському було першому обіцяно, що Тимошенко вийде на свободу після внесення змін до 365-ої статті Кримінального кодексу.

За декілька тижнів у вересні 2011-го те саме Янукович розповідав на конференції "Ялтинська європейська стратегія", організованій тим же фондом Пінчука. У підсумку, минуло вже чотири місяці, і всі тодішні співрозмовники Януковича переконалися в його хитрій грі.

- Мы не можем не спросить у вас оценку дела Тимошенко, которое влияло на процессы в прошлом году, - почав Квасьневський, ретельно добираючи слова. - С европейской стороны такое впечатление, что вопрос очень политизирован…

Янукович захитав головою - йому сподобалося таке визначення, адже хто саме політизував це питання, Квасьневський не уточнював.

- Есть какой-то политический выход из этого положения? – Квасьневський дуже-дуже обережно підходив до запитання. - Как объяснить эту проблему присутствующим здесь?

Янукович не здивував – він почав розповідати те, що всі уже чули.

- К сожалению, эта проблема появилась много лет назад. Она рассматривалась в судах различных инстанций – американских, российских. Там сделаны юридические выводы. Украинская часть этих преступлений, которые совершались различными людьми, связанными с госпожой Тимошенко, не расследовались в Украине в полной мере - и не рассматривались в судах. Они будут переданы в суды в ближайшее время…

На цих словах з-за сусіднього столу встали і мовчки вийшли Микола Катеринчук і новоспечена соціал-демократка Наталія Королевська, засмагла після відвідин Барбадосу. Піти протягом виступу Януковича - це був їхній демарш, на який ніхто не звернув уваги.

Невідомо чому, але Арсеній Яценюк взагалі не прийшов на промову президента – і таким чином уник неприємного вибору: або підтримувати незрозумілу ініціативу своїх колег, або мовчки сидіти, потрапляючи в програшну ситуацію "нещирого опозиціонера".

Далі Янукович перейшов до газової кримінальної справи. Він знову спробував "умити руки" від цієї історії. Щоправда, на відміну від минулорічної Ялти, Янукович більше не розповідав, що "поділяє біль" Євросоюзу щодо справи Тимошенко.

- Что касается вопроса, по которому Тимошенко уже осуджена и отбывает наказание – это вопрос очень противоречивый, - Янукович трохи нахмурився і продовжив. - Я с вами согласен, господин президент!

Квасьневський на мить усміхнувся – це була міміка одночасно і змовницька, і недовірлива. Адже кого-кого, а Квасьневського Янукович цими словами не переконав.

- Нам надо совершенствовать украинское законодательство, - Янукович, немов молитву, повторював те, що казав на заходах Пінчука у вересні. - Статьи 364-365 должны больше соответствовать европейским стандартам, и оно так и будет в ближайшее время.

- Придет то время, когда такие преступления будут рассматриваться в политической плоскости, - продовжував Янукович. - Или так, как в Польше, где эти вопросы рассматривает трибунал.

- Да, специальный трибунал, - підтримав Квасьневський.

- Украинское законодательство к этому еще не готово, - тут же заперечив Янукович, не залишаючи прихильникам Тимошенко жодного шансу. - Надо выполнять существующее законодательство.

Квасьневський ще раз спробував заперечити. Він торкнувся ліктя Януковича, намагаючись зупинити його слова. Але Янукович знову продовжив гнути свою лінію, похлопавши Квасьневського по долоні.

Автор фото – Сергій Іллін, фонд Пінчука

Квасьневський зрозумів, що зараз або ніколи – він може взяти з Януковича нову обіцянку. Поляк взявся дотискати українського президента його ж словами про те, що "в ближайшее время" стаття 365 буде змінена.

- Вы сказали "в ближайшее время", - почав контратаку Квасьневський. - Вы помните наши длинные интересные разговоры. Согласно европейским стандартам, премьер-министр принимает политическое решение – и может сделать ошибку. За эту ошибку не отвечают в судах согласно Криминальному кодексу. Должен быть совсем другой трибунал. Мы говорим об этом несколько месяцев. Когда это будет - "в ближайшее время"?

Здавалося, Квасьневський дотиснув Януковича – він мав публічно, перед західною аудиторією нарешті назвати конкретні терміни декриміналізації.

- Если давать этому процессу оценку, нужно с чего начинать? – почав Янукович. - Сегодня мы должны жить в плоскости существующих законов. И обвинять, что кто-то исполняет существующие законы – это не совсем правильно…

Далі Янукович знайшов "аварійний вихід" з кутка, в який його майже загнав Квасьневський – він знову почав розповідати про зміни до Кримінально-процесуального кодексу. Здається, уже всім зрозуміло, що цей кодекс не має жодного стосунку до звільнення Тимошенко.

Усвідомлюючи, що з нього більше не вдасться нічого витягнути, Квасьневський переключився на іншу тему, а згодом взагалі згорнув дискусію.

Янукович на контрольно-пропускному пункті

Янукович пішов, відмовившись залишитися на другу частину ланчу, яка не передбачала нічого приємного. На сцену мав вийти Арсеній Яценюк і шведський міністр закордонних справ Карл Більдт, який є лобістом України і водночас дуже критичним до нинішніх господарів Банкової.

- Ми, давні друзі України, Польща і Швеція, опинилися в складному становищі, - оголосив Більдт. - Ми захищаємо інтереси України в ЄС. Переговори про асоціацію завершені. Але ключ до остаточного підписання знаходиться не в наших руках. Ми всі знаємо причини, чому це не відбувається…

Коли після відходу Януковича нарешті подали другу страву, подальші виступи учасників супроводжувалися грюкотом приборів. Він став таким нестерпним, що Фрилянд не витримала і нагримала у мікрофон.

- Намагайтеся поводитися тихіше! – перейшла вона на підвищені тони. - Якщо вам не цікава наша сесія, ви можете вийти.

Захищати владу на другій панелі залишили Владислава Каськіва.

- Єдиний шанс для України - це створити найліберальнішу економіку в Європі, - повідомив він англійською, яка була десь на рівні української Азарова. – Ми можемо драматично змінити Україну протягом трьох років.

- Карл щойно сказав, що треба зробити ще одну річ перед тим, як ЄС укладе угоду з Україною: Тимошенко має вийти на свободу! – не заспокоювалася модератор.

- Я - частина уряду, - сумно усміхнувся Каськів, бо опинився явно на чужому весіллі. - Тому я не можу казати політичних речей. Президент висловився про все дуже ясно.

- Ви не привабите інвесторів, якщо не будете мати верховенства права, - відповів йому Більдт. - Ви не можете мати верховенства права для бізнесу і водночас не мати його для решти суспільства. А останнім часом ми всі бачили деградацію стандартів у правовій системі України. Справа Тимошенко – відома всім, але вона не єдина…

Звісно, свій виступ Більдт мав адресувати не Каськіву, а Януковичу. Схоже, європейців почала дратувати ідея пошити їх в дурні.

- Карл, ми вдвох слухали президента в Ялті у вересні та чули приблизне одне і те ж – обіцянки, які не виконуються, - уже вголос висловив невдоволення зазвичай коректний депутат Європарламенту Маріо Давід. - Але є відмінність. Партія регіонів заявила на цьому тижні, що вони не будуть міняти Кримінальний кодекс – той самий Кодекс, який президент обіцяв поміняти!

Обурився тим, що не може посперечатися з Януковичем в Давосі, і Арсеній Яценюк.

- Шкода, пане президент, що ми не можемо мати прямого діалогу, - заочно звернувся він до відсутнього гаранта. – За два останні роки багато чого змінилося – і в обох випадках статус тепер починається на літери "PR". PResident Yanukovich та PRisoner Tymoshenko…

Заготовки Яценюка до виступу передбачали його апеляції прямо Януковичу. Тому зараз він звертався до пустоти.

- Пане президент, ви все ще маєте владу зупинити політичні переслідування, змінити пострадянський кримінальний кодекс та звільнити Юлію Тимошенко і Юрія Луценка, - стукав Яценюк ребром долоні по підлокітнику. - Пане президент, ви можете зупинити цей безлад в країні. У вас достатньо влади.

Яценюк завжди користувався популярністю на ланчах в Давосі – і цей його виступ завершився оплесками.

Автор фото – Сергій Іллін, фонд Пінчука

Коли дійшла черга до запитань, це право традиційно надали депутату Європарламенту Мереку Сівцю, який обурився безрезультатністю розмов.

- Нічого нового у справі Тимошенко! Обидві сторони задоволені! Президент України - щасливий, бо має такий застарілий Кримінальний кодекс. А з європейського боку теж тиша, бо всі протести закінчилися, і ми можемо розслабитися.

За словами Сівця, останній шанс для Януковича врятувати репутацію – це не фальсифікувати вибори до Верховної Ради.

- Це справді буде контрольно-пропускний пункт для України. Якщо вибори будуть невільними – це буде кінець нашим мріям.

- Владиславе, чи будуть вибори чесними? – за відсутності інших представників влади, Христя Фрилянд знову апелювала до Каськіва.

- Я згоден, чесні вибори – це ключ євроінтеграції України…

- Арсеній, чи будуть вибори чесними? – передала вона те ж саме запитання Яценюку.

- Ми будемо боротися за чесні вибори. Якщо об’єднана опозиція переможе, то це буде кінець нічного кошмару, - пообіцяв він.

Враховуючи, що дискусія не вийшла через відсутність уповноважених від української влади, модератор закрила ланч, і всі швидко розійшлися – не поспішав тільки Яценюк. Як виявилося, йому треба було скоротати час до наступної зустрічі - з Джорджем Соросом. А решту додумайте самі…

 

 

Поїздка журналіста Української правди організована за сприяння Фонду Віктора Пінчука

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді