Раїса Богатирьова у Китаї - туризм за державні кошти?

Четвер, 16 лютого 2012, 09:25

Раїса Богатирьова - туризм за державні кошти

Рада національної безпеки та оборони за два перших роки президентства Януковича мала нульовий вплив. Цей орган не був ліквідований лише з тієї причини, що його існування передбачено Конституцією.

Причиною відведення РНБОУ ролі аутсайдера було як небажання Януковича ухвалювати рішення шляхом обговорення, так і несприйняття ним уже екс-секретаря Радбезу Раїси Богатирьової.

Водночас вона всіх влаштовувала на посаді, тому що погодилася на роль сторожа крісла. І за це їй сходило з рук багато різних історій.

Минулого року "Українська правда" писала про те, що Раїса Богатирьова влаштувала на державну службу своїх подруг та жінок, які допомагають їй у домашньому побуті. Жодної реакції на ту публікацію не було. Як і на розслідування про багатомільйонний маєток, який добудовує Богатирьова у "Конча-Заспі".

Архів новин на сайті РНБОУ за часів Богатирьової рясніє від повідомлень про зустрічі з послами, іноземними діячами та привітання зі святами. Останнє засідання Радбезу відбулося в січні цього року, попереднє - у квітні минулого, тобто засідання проводилися з регулярністю раз на рік.

Враховуючи це, роботу Богатирьової на посаді секретаря Ради нацбезпеки складно було назвати завантаженою. Особливо якщо врахувати, що час від часу вона здійснювала такі ж беззмістовні закордонні візити за державний кошт. Зокрема, в країни, до яких за інших обставин вона би не полетіла.

Так, у грудні минулого року Раїса Богатирьова відвідала Китай.

Ця подія не вийшла на перші шпальти газет, тому що в ході цієї поїздки не було ухвалено якихось важливих рішень. А нещодавно в розпорядження "Української правди" потрапила доповідна за підсумками того візиту Богатирьової в Китай, яка говорить про те, що поїздка в далеку країну швидше нагадувала туризм.

Візит Богатирьової тривав весь робочий тиждень, з 4 по 9 грудня. Згідно зі звітом, особливого сенсу у відрядженні Богатирьової не було, тому що в Китаї просто немає аналога такої посади.

 

"Офіційний візит секретаря РНБОУ Богатирьової Р.В. означився невисокою інтенсивністю зустрічей і змістовністю переговорів. (...) Переважна більшість офіційних зустрічей мали протокольних характер, а особливу увагу під час візиту було відведено культурній програмі", - сказано в листі.

"Це, насамперед, пов'язано з відсутністю аналогічного державного органу, і, відповідно, посади контрпартнера Богатирьової Р.В. в Китаї".

Загалом, як випливає з повідомлення на сайті Радбезу, протягом п'яти днів вона мала три двосторонні зустрічі.

Низьку інтенсивність візиту визнала навіть... сама Богатирьова в інтерв'ю за підсумками візиту: "Зустрічей у нас у Китаї, може, було і не багато, але вони були основоположними...".

 

Зацікавившись цим прикладом туризму за державний кошт, у рамках закону про доступ до публічної інформації "Українська правда" надіслала запит до РНБОУ повідомити кошторис поїздки Богатирьової.

Як виявилося, секретар Радбезу літала до Китаю не сама. Її супроводжувало ще... чотири особи. Це - колишня журналіст Людмила Харів, яка спеціалізувалася на тематиці світського життя. Вона є подругою Богатирьової та обіймала посаду штатного радника секретаря Ради нацбезпеки. Спеціалізація Харів - це піар Богатирьової.

Також Богатирьову супроводжували Юрій Демедюк - людина, яка завідує графіком секретаря РНБОУ, керівник одного з управлінь Максим Костенко та співробітник протоколу Олексій Шульга.

 

Причини, навіщо Богатирьова взяла з собою ще і групу підтримки, не до кінця зрозумілі, адже в Пекіні працює велике посольство України і всю допомогу вона могла отримати на місці.

Тим більше, що троє з чотирьох осіб, що супроводжували її, належать не до аналітичного, а до технічного забезпечення її діяльності.

Отже, переліт цієї групи до Китаю коштував 67 тисяч гривень. При чому найбільше заплатили за літак самої Богатирьової - 41 тисячу, тобто понад 5 тисяч доларів. Очевидно, летіти чимось гірше за бізнес-клас не дозволяла гордість чиновника злиденної країни.

Окрім того, групі були виплачені добові з бюджету, а Шульзі - одна ніч в готелі. Решту часу вони жили за рахунок китайської сторони.

Таким чином, загалом робота та відпочинок Богатирьової в Китаї обійшовся бюджету України в 92 тисячі гривень. І це - лише одна історія з життя української vip-бюрократії.

 
 
 

Окрім співробітників Радбезу, візит Богатирьової супроводжував радник президента Андрій Фіалко, видатки якого також мали би покриватися за рахунок бюджету.

100 тисяч бюджетних гривень за одну поїздку - це багато чи мало? Враховуючи масштаби України, ця сума може видаватися дрібною. З іншого боку, за ці 100 тисяч гривень можна було би укомплектувати районну лікарню або сільську школу.

І якщо це була просто туристична подорож, то чи не надто дорого вона коштує для цієї держави, де влада не втомлюється закликати дужче затягнути пояси?

P.S. "Українська правда" звернулася з запитами до Міністерства закордонних справ та радника Богатирьової Людмили Харів щодо цього візиту до Китаю, але відповіді не отримала.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді