Чому бреше Генеральна прокуратура?

Понеділок, 16 квітня 2012, 11:18

Загальні принципи існування будь-якої демократичної держави побудовані на тому, що суспільство делегує владні повноваження певній політичній силі, котра формує виконавчу владу та інші державні структури для забезпечення функціонування цієї держави. 

Основним елементом, який уможливлює утримання влади цією політичною силою є ДОВІРА більшості населення до неї. Тому політичні діячі всіляко стараються підтримувати цю довіру, а будь – який скандал неодмінно приводить до відставки "заплямованого" чиновника. Але так відбувається в демократичних країнах.

Окремим сегментом державної Системи є правоохоронні органи. Вже сама назва визначає їх найголовніше призначення: охороняти права громадян. 

Правоохоронні органи мають бути поза політикою, бути неупередженими та справедливими. Власне такими їх бачить суспільство, котре надало їм ці функції і, яке утримує їх за власні гроші. В противному випадку, силові структури нічим не відрізняються від банд формувань ОЗУ. 

Минулого тижня в Україні сталася подія, яка, на жаль, не отримала належної оцінки суспільства, хоча за всіма законами демократії мала б спровокувати величезний скандал. 

Вустами своїх речників найвищого рівня Генеральна прокуратура України, використовуючи посадове становище, офіційно та безцеремонно ЗБРЕХАЛА. 

Більше того, протягом дня, представники ГПУ зі всіх каналів телебачення настоювали на своїй правоті, використовуючи як єдиний аргумент свої посади та посилання на якісь загадкові "компетентні органи". 

Мова йде про рішення римського Апеляційного суду щодо вибору запобіжного заходу для Арсена Авакова.

Автор не знає Арсена Авакова особисто. Ніколи з ним, ні в якій формі, не спілкувався. Бачив його здалека, перший і єдиний раз, з великої відстані в залі суду 10 квітня цього року. Не будучи ні жителем Харківщини ні членом БЮТ тяжко нічого сказати і про його адміністративну чи політичну діяльність. 

Один з небагатьох моментів діяльності Авакова, котрий можна пригадати – це відео з виступу в Харкові Ліни Костенко, яке він виклав у мережі. І за це йому велика вдячність. Тому не будемо вникати в питання його діяльності, законності чи незаконності його переслідування. 

Справа не в Авакові. Справа в тому, що з такого незначного приводу, як проміжне рішення італійського суду щодо особистої свободи громадянина, найвищий правоохоронний орган України безпардонно збрехав. Вводячи в оману суспільство, свідомо перекручуючи факти. 

Якщо таке стало можливим у такій дрібній справі, то що можна чекати від ГПУ в інших, серйозніших випадках? Про яку справедливість і неупередженість можна говорити? І як на це повинен реагувати громадянин, християнин, державник? Чи можна мовчати на неправду?

Але про все по порядку. В кінці березня цього року українські ЗМІ повідомляють про затримання Арсена Авакова в Італії. Враховуючи, що він українець та ще й український політик, наше Товариство зацікавилося цим випадком та почало відслідковувати всі події, з ним пов’язані. Були подані офіційні запити до італійської влади, налагодилися контакти з адвокатами. 

Українські журналісти постійно зверталися за інформацією про перебіг подій. 

10 квітня в Римі відбулося засідання Апеляційного суду, котрий повинен був висловитися щодо звільнення його з під арешту і визначити, чи обмежувати особисту свободу Авакова на час очікування рішення суду про його екстрадицію до України і, якщо так, то в якій мірі. 

Нагадаємо, що це засідання не стосувалося безпосередньо питання екстрадиції. Через бюрократичні причини, винесення рішення дещо затрималося і стало відомим лише 12 квітня. 

Новину про звільнення колеги по партії повідомив Андрій Кожем’якін. Щоб дізнатися подробиці, на прохання українських ЗМІ, ми попросили пояснити рішення суду адвокатів Авакова. Що вони і зробили. 

Адвокати повідомили: "Суд звільнив з під варти їхнього клієнта без жодного обмеження персональної свободи". І тут почалися дивні події.

"Судові органи Італійської республіки 12 квітня звільнили Авакова з-під варти, при цьому застосувавши до нього домашній арешт як запобіжний захід до вирішення питання про його екстрадицію в Україну", - повідомила прес-секретар генпрокурора Маргарита Велькова, передає "Інтерфакс-Україна.

Більш детальніше "охарактеризував" новину журналістам на брифінгу начальник управління прокуратури Харківської області Олександр Бабіков.

"Сьогодні суд у Римі розглянув справу щодо обрання відносно Авакова запобіжного заходу на час розгляду компетентними органами Італії питання про його екстрадицію. Судом задоволено клопотання прокурорів Республіки Італія та обрано відносно Авакова запобіжний захід у вигляді домашнього арешту", - сказав Бабіков.

Він зауважив, що, за умовами домашнього арешту, А.Аваков повинен постійно перебувати у місці свого проживання з обмеженням права виїжджати за межі населеного пункту, повинен відвідувати у певний час поліцейський відділок для фіксування свого перебування у цьому населеному пункті, крім цього, поліцейські мають право в будь-який момент перевірити місцезнаходження екс-губернатора. 

О.Бабіков підкреслив, що, за європейськими стандартами, домашній арешт "є доволі суворим запобіжним заходом".

Він зауважив, що обрання такого запобіжного заходу стосовно осіб, що обвинувачуються в посадових злочинах, є звичайною практикою для країн Європейського Союзу".

Більше того, пан Бабіков навіть подякував римському суду за неіснуюче рішення.

"Ми вдячні італійському суду за його мудрість, аргументований підхід до розгляду нашого клопотання", - сказав він.

Після таких "авторитетних" заяв прокуратури не забарився коментар політиків. 

Так депутат від ПР Владислав Забарський зазначив, що опозиції слід орієнтуватися не на міфічні побажання, а на офіційні повідомлення компетентних органів.

"Дивно, що опозиції досі не набридло вводити суспільство в оману. Італійський суд обрав щодо Авакова запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Крапка", – заявив політик.

Повний абсурд і фальсифікація! Якби автором цього всього "словоблудія" був якийсь поодинокий політик, то це ще можна було б якось зрозуміти. На жаль, політики, задля досягання своїх цілей, не гребують нічим. І їм народ вже не вірить давно. 

Але ж цю новину офіційно подала Генеральна прокуратура України!!! І не якийсь рядовий працівник, а прес-секретар генпрокурора Маргарита Велькова!

Щоб розібратися в ситуації, ми ще раз звернулися до адвоката Коррадо Олів’єро за роз’ясненнями. Почувши про заяву ГПУ, адвокат розвів руками і сказав, що така інтерпретація рішення Апеляційного суду з боку ГПУ, стане ще одним аргументом, щоб цей суд відмовив в екстрадиції, оскільки має місце відверта фальсифікація. 

Бо ж суддя чудово знає, яке рішення він виніс і, що воно за змістом є протилежним до тлумачення ГПУ. А, отже, має місце свідоме очорнення політика Авакова правоохоронними органами країни.

 Адвокат Авакова Коррадо Олів’єро. Фото автора

Насправді, зазначив адвокат, єдиним компетентним органом в даному випадку є Апеляційний суд міста Риму і, на даному етапі, не існує в природі інших міфічних "компетентних органів", які можуть приймати таке рішення. Щоб розвіяти будь які сумніви, адвокат надав оригінал рішення суду, дозволивши його публікацію. 

Резолютивна частина рішення суду говорить : "(Суд – ред.) відкликає запобіжний захід утримання під вартою, що був застосований до Авакова Арсена, особисті дані якого вказані вище, постановляючи його звільнити, якщо він не ув’язнений за інше (інші мотиви – ред.)". 

Резолютивна частина рішення суду  

Адвокат пояснив, що якби суд вважав за потрібне обмежити, в будь який спосіб, свободу Авакова, він би обов’язково це вказав у своєму рішенні. Бо так говорить Закон.

Після ознайомлення з рішенням суду, в нас пропали будь які сумніви. ГПУ сказала неправду. Але чому? 

Є два варіанти відповіді. Або ГПУ бракує перекладача з італійської мови і досвідченого юридичного консультанта з міжнародного права, або ж мала місце груба і відверта провокація, розрахована на місцевого глядача. 

Оскільки сумніватися у наявності професіоналів у державі не випадає, бо в цьому випадку професійно непридатними ставали б одразу декілька міністерств, задіяних в цьому процесі, і тисячі людей, які в них працюють, то залишається другий варіант – провокація.

Очевидно, що головним завданням було, користуючись службовим становищем, посіяти сумнів в головах людей, за логікою: "жирафа велика – їй видніше", щоб таким чином виправдати запит на екстрадицію і показати, що "Європа нас підтримує". І це завдання дало свій ефект. 

Незважаючи на чисельні спростування захисту Авакова, практично всі українські ЗМІ поширили заяву ГПУ. А для людей, які не знають італійської мови та не знайомі з особливостями італійського правосуддя, цього вистарчило, щоб засумніватися на кшталт: "Щось там не чисто". Більше того, деякі досвідчені журналісти почали сумніватися в словах італійських адвокатів, "адже не може ГПУ так відверто говорити неправду"! Як виявилося, може.

Чи буде мати цей явний промах прокуратури якісь наслідки? Як мінімум, внутрішнє розслідування має привести до відставки заступника Генерального прокурора, котрий курував цю справу і всіх нижчих чиновників, пов’язаних з виходом цієї "качки". 

Якщо цього не відбудеться, то стає очевидним, що ГПУ втратила моральне право на неупереджену і професійну позицію, а отже, і на довіру суспільства, і стала інструментом у політичній боротьбі. А це ще один крок, що віддаляє Україну від демократичної Європи в бік авторитарної системи управління країною.

Олесь Городецький, голова Християнського товариства українців в Італії, заступник голови комісії людських і громадянських прав Світового Конгресу Українців, спеціально для "Української Правди"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді