Куди ідуть податки. Богатирьова взяла до Америки двох тілоохоронців

П'ятниця, 12 жовтня 2012, 11:02

Раїса Богатирьова злітала до Америки у супроводі двох тілоохоронців та особистого телеоператора. Можливо, ця історія не була б варта такої уваги, якби не вперте бажання влади приховати видатки на подорож оточення віце-прем'єрки.

3 18 по 24 вересня Богатирьова здійснила візит до Америки для зустрічей з різноманітними посадовцями - міністром охорони здоров'я США Кетлін Сібеліус, директором департаменту з питань безпеки лікарських засобів Томасом Крістлом, сенатором Ричардом Лугаром та заступником помічника Державного секретаря США Деном Расселом.

Підтримувати двосторонні контакти з Вашингтоном - це, безперечно, важливо. Особливо з огляду на міжнародну ізоляцію, в яку дедалі глибше занурюється адміністрація Януковича. Але що вражає у цьому - це спроба чиновників злиденної країни влаштувати собі свято під час чуми за кошт державного бюджету.

Ми надіслали запити щодо складу "групи Богатирьової" та кошторису їх подорожі в Америку. Але Кабінет міністрів та Мінздоров'я відмовилися надавати будь-яку інформацію.

На наш лист урядовий секретаріат відповів: "Ваш запит надіслано до Міністерства охорони здоров’я для розгляду та інформування в установленому порядку". У свою чергу, Мінздоров'я відіслало із запитаннями щодо складу делегації та кошторису поїздки... назад до Кабміну.

Іншими словами, чиновники влаштували "футбол". Тож ми зацікавилися, чому урядовці так ретельно приховували інформацію про компаньйонів Богатирьової у вояжі до США. За допомогою своїх джерел "Українській правді" вдалося отримати склад учасників візиту.

Як виявилося, окрім самої Богатирьової та фахівців у галузі охорони здоров'я, на тиждень до Вашингтона за державний кошт із нею полетіли: два (!) тілоохоронці, відеооператор, подруга Людмила Харів - екс-телеведуча погоди та світських передач, яка попутно відповідає за піар Богатирьової, а також чиновник секретаріату Кабміну.

 

Звичайно, рішення взяти в Америку двох бодігардів вражає. Можливо, Богатирьова досі живе спогадами про радянську пропаганду, але сучасний Вашингтон - доволі спокійне місто. Сама Богатирьова є носієм різноманітної інформації, але навряд чи вона могла стати об'єктом підвищеної уваги спецслужб. Двоє охоронців у Америці вона потребувала лише в разі, якщо збиралася відвідувати неблагополучні райони драг-ділерів.

Ви скажете: двоє охоронців - ну і що тут такого? На жаль, уряд не повідомив, скільки коштувало відрядження Богатирьової з її свитою до Америки.

Але що нам вдалося встановити. Богатирьова та її делегація летіли до Вашингтона через Відень. Дозвіл на відрядження вона отримала від Азарова 12 вересня, тобто за шість днів до початку подорожі. Ми перевірили, скільки коштують квитки Київ-Відень-Вашингтон, якщо їх купувати за шість днів до відльоту. 1 400 доларів. Два охоронці - це 2 800 доларів, або понад 22 тисячі гривень.

 

Окрім охоронців, разом з Богатирьовою літав телеоператор. Що він там робив? Невже її поїздка стала проривом україно-американських відносин? Ні, оператор був потрібен Богатирьовій лише з метою самопіару. Тим більше незрозуміло, як телеканали мали розміщувати сюжети про Богатирьову, не маючи журналістів на її зустрічах? Послуговуючись інформацією прес-служби? Тоді що це, якщо не джинса?

За розрахунками, переліт оператора також коштував мінімум 1 400 доларів.

Незрозуміло, яка була потреба брати до Америки Олександра Демедюка? В документах він фігурує як завідувач сектору секретаріату Кабміну, а до того в РНБОУ керував службою Богатирьової. Що робила в США Людмила Харів, представлена як головний спеціаліст Кабміну - хоча реально вона займається піаром Богатирьової. У Вашингтоні, куди вилетіла віце-прем'єр, функціонує велике посольство України, фахівці якого, в разі потреби, могли надати їй усю допомогу.

 Богатирьова і Харів у США. Фото прес-служби МОЗ

Отже, мінімум п'ять осіб, чиє перебування в групі підтримки Богатирьової викликає запитання. Це 110 тисяч гривень - тільки на авіаперельоті. Крім того, усі вони провели шість ночей у Вашингтоні, що співмірно з вартістю квитка. Іншими словами, ця група підтримки Богатирьової у одному короткому відрядженні коштувала бюджету мінімум 200 тисяч гривень. І це - без добових.

Хтось скаже, що 200 тисяч - це дрібниці в масштабах країни. Але це також - вартість ремонту одного фельдшерсько-акушерського пункту або пенсія 200 українських пенсіонерів, споживачів легендарного "покращення", яке вони отримують з бюджету.

Наявність "туристів" поряд з Богатирьовою - це ще півбіди.

Як вдалося довідатися "Українській правді", її перебування в США передбачало "приватну програму", яка займала всю суботу, 22 вересня. Враховуючи, що виліт Богатирьової до Києва був у неділю, заради "приватної програми" вона на добу відклала своє повернення до України. Чи в тому зараз становищі український бюджет, щоб фінансувати зайву добу перебування у Америці делегації з десяти осіб?

І чи коректно літати бізнес-класом для чиновника країни, де досі немає опалюваних шкільних туалетів? Адже вартість квитка бізнес-класу втричі дорожча за економ-клас. Якщо купувати за шість днів до вильоту, ціна складатиме понад 4 тисячі 200 доларів. Дозвіл на подорож Богатирьової бізнес-класом дав особисто Микола Азаров.

 

На закиди, що віце-прем'єру не з руки подорожувати разом із простими смертними, можна привести лише ілюстрацію з президентом Фінляндії, яка з тієї ж таки Америки поверталася до Гельсінкі саме в економ-класі звичайного рейсового літака.

Це вже не перший раз, коли Богатирьова витрачає кошти платників податків на створення персонального комфорту. Раніше вона влаштувала на державну службу людей, що допомагають їй у приватних справах.

Також ми писали про її тижневе відрядження до Китаю в статусі секретаря Радбезу разом зі своїми підлеглими, що швидше нагадувало туристичну подорож. Жодної реакції на ті публікації не було. Навпаки, Богатирьова пішла на підвищення: з почесного заслання РНБОУ - на посаду заступника Азарова.

P.S. "Українська правда" надіслала запитання до віце-прем'єра щодо двох охоронців у Америці, приватної програми та перельоту бізнес-класу, але жодної відповіді не отримала.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді