Влада та опозиція: у переддень "великих торгів"

Середа, 21 листопада 2012, 16:26

Партія регіонів намагається використати останні можливості, які надає нинішній склад слухняної Верховної Ради. "Регіонали" прагнуть продавити якнайбільше конфліктних законопроектів, поки діє машина безвідмовного голосування "імені Михайла Чечетова". В першу чергу це стосується економічних питань - зокрема, державного бюджету на 2013 рік, який планується ухвалити 4 грудня.

Але вже сьогодні є збій у системі. За результатами виборів, всередині фракції ПР виникло багато ображених депутатів, які не потрапили до наступного складу Ради і демонструють відверту байдужість до проблем уряду. Крім того, обрані в округах мажоритарники вже зараз несміливо, але намагаються демонструвати свою незалежність.

Яскравим сигналом проблем у більшості стала відмова від розгляду закону про 15% податок на продаж валюти.

Джерела "Української правди" стверджують, що під час останньої зустрічі фракції з Миколою Азаровим окрема група депутатів відкрито заявила, що не збирається підтримувати введення нового податку. Окрім мажоритарників, серед них опинились також бізнесмени та люди, наближені до Ріната Ахметова. Зокрема, про відмову голосувати заявив його юрист Юрій Воропаєв.

У вівторок на ранковому засіданні фракції Партії регіонів настрої радикалізувались ще більше. Дискусія дійшла до того, що низка депутатів висловила думку, що цим законом Партію регіонів намагається підставити голова Нацбанку Сергій Арбузов. Справа в тому, що цей закон дійсно є ініціативою НБУ, але підлеглі Арбузова чомусь не захотіли скористатися своїм правом законодавчої ініціативи - і звернулись по допомогу до депутата Віталія Хомутинника.

Врешті решт, було вирішено, аби не виводити неприємну дискусію назовні, тимчасово відмовитись від розгляду податку на продаж валюти. Хоча ще три місяці тому важко було уявити, що "регіонали" так спокійно "поховають" законопроект, який самі ж так довго рекламували.

Тим часом набирає обертів боротьба за місце під сонцем у новому складі Верховної Ради. Опозиція та влада перегруповують сили та готуються до торгів.

ОПОЗИЦІЯ У ПАСТЦІ НЕРІШУЧОСТІ

Як розповідають джерела "Української правди", після виборів Юлія Тимошенко дійсно вимагала від лідерів опозиції відмовитись від мандатів та не входити у залу парламенту. Ця позиція була викладена у листі, який вона передала Арсенію Яценюку та Олександру Турчинову через свого захисника Сергія Власенка. Послання було написано олівцем на 12 аркушах паперу.

Але, як вже відомо, опозиція ухвалила інше рішення: прийняти результати виборів, взяти мандати, але висловити ультиматум щодо п'яти мажоритарних округів. Це було передано Тимошенко 13 листопада через трьох народних депутатів – Андрія Кожем'якіна, Сергія Саса та Сергія Власенка, які приїхали до Качанівської колонії.

Свою непокору Турівська пояснила Тимошенко тим, що взяти мандати – це спільне колегіальне рішення лідерів всіх опозиційних сил – Арсенія Яценюка, Віталія Кличко та Олега Тягнибока. Також посередники передавали ув'язненому лідеру "Батьківщини" прохання припинити голодування, що посилювало в публічній площині їхні непорозуміння.

Джерела розповідають, що на зустрічі у в'язниці Тимошенко висловила свою незгоду з рішенням Яценюка та Турчинова, але заявила, що не виступатиме на людях проти входження опозиції у Раду.

Водночас Тимошенко усно попросила Кожем'якіна, Саса та Власенка передати опозиційним депутатам дві вимоги. По-перше, публічно не визнавати легітимність новообраного парламенту та навіть не брати участі у розподілі робочих місць у сесійній залі. І, по-друге, відмовитись від поділу парламентських комітетів та посад у керівництві Верховної ради.

Втім, Кожем'якін вирішив, що ці вимоги Тимошенко не варті, аби їх передавати усім депутатам. За словами джерел, на найближчому засіданні фракції Кожем'якін заявив лише, що Юлія Тимошенко передає всім вітання та підтримує рішення лідерів опозиції. Але словами Кожем'якіна обурився Власенко, який звинуватив колег у бажанні приховати позицію лідера - та оголосив повну версію її послання.

Розповідають, що під час дискусії на підвищених тонах В'ячеслав Кириленко попросив нарешті пояснити, чому депутати отримують різні версії одного й того ж послання Юлії Тимошенко - від різних її відвідувачів.

Врешті решт Кожем'якін та Сас визнали, що Власенко висловив повний зміст вимог Тимошенко.

ЯЦЕНЮК ВИМАГАЄ ПАРИТЕТУ ЧАСІВ СВОГО СПІКЕРСТВА

Але, найпевніше, і soft-версію вимог Юлії Тимошенко буде проігноровано. Джерела розповідають, що лідери об'єднаної опозиції вже майже ухвалили рішення щодо умов входження у переговори про посади в парламенті.

Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов вимагатимуть дотримання того ж принципу розподілу між владою та опозицією, який був застосований після минулих парламентських виборів 2007 року.

Тоді цим процесом керував новообраний спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк. Посаду першого віце-спікера віддали опозиційній Партії регіонів. За іронією долі, її обійняв нинішній міністр юстиції Олександр Лавринович, якого "регіонали" сьогодні називають беззаперечним фаворитом спікеріади.

В новому парламенті опозиція вимагатиме дотримуватись тих же правил та віддати першого віце-спікера опозиції. Найбільш імовірною кандидатурою на цю посаду називають Олександра Турчинова.

У 2007 році Турчинов брав участь у тимчасовій президії Верховної Ради. Фото Олександра Прокопенка 

Джерела стверджують, що це питання висунення Турчинова узгоджено з Миколою Томенком, який готовий поступитись кріслом. Ще більше це вигідно Арсенію Яценюку, адже посада віце-спікера не сумісна з членством у фракції. Працевлаштувавши колегу на адміністративну роботу, Яценюк залишиться єдиним формальним та політичним лідером "Батьківщини" у сесійній залі.

При розподілі комітетів Об'єднана опозиція "Батьківщина" також наполягає на дотриманні принципів 2007 року. Тоді схему підтримали 401 депутат, в тому числі регіонали.

Отже, у 2007 році тодішня опозиція - Партія регіонів, блок Литвина та Компартія - отримала такі комітети з рук коаліції БЮТ-НУНС:

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики

Комітет з питань бюджету

Комітет з питань економічної політики

Комітет з питань охорони здоров'я

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

Комітет з питань правосуддя

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України

Комітет з питань свободи слова та інформації

Комітет з питань соціальної політики та праці

Комітет з питань транспорту і зв'язку

Комітет з питань фінансів і банківської діяльності

Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань приватизації

ПАРТІЯ РЕГІОНІВ ПОЧИНАЄ І КЕРУЄ

Втім, опозиції навряд чи вдасться диктувати свої правила гри на цій біржі.

По-перше, на посаду першого віце-спікера вже претендують комуністи. Якщо Партії регіонів не вдасться самостійно сформувати більшість, умова комуністів з очевидністю перетворяться в ультиматум.

По-друге, "регіонали" планують істотне зменшення кількості комітетів, що дасть формальне право відійти від домовленостей 2007 року. Джерела "Української правди" повідомляють, що вже існує проект скорочення посад шляхом об'єднання майже третини комітетів.

Наприклад, кажуть про об'єднання комітету свободи слова з комітетом прав людини, або інший варіант - з комітетом, що опікується питаннями культури і духовності. Планують утворити спільний комітет замість двох існуючих комітетів з питань правової політики та правосуддя. Можуть об'єднати комітет з питань закордонних справ із комітетом з питань євроінтеграції. Транспортний також планують доєднати до іншого комітету.

За інформацією "Української правди" в УДАРі, вони претендують на регламентний комітет (для Валерія Карпунцова), закордонних справ/європейської інтеграції (для Ірини Геращенко) і правової політики (для Павла Різаненка).

Від провладної більшості за контроль над комітетом з питань правової політики борються два архітектори правової системи України - Сергій Ківалов і Андрій Портнов, який лобіює свого соратника Володимира Пилипенка.

Щоб очолити розподіл посад, влада має взяти під контроль весь процес обрання керівних органів нового парламенту. Саме під інтереси регіоналів було змінено регламент в частині Робочої групи з підготовки першого засідання Верховної Ради.

Робоча група складатиметься по одному представнику від кожних 15 із загалом чинних 445 парламентарів. Делегатами від "Батьківщини" визначено Миколу Мартиненка, Андрія Кожем'якіна, В'ячеслава Кириленка, Бориса Тарасюка, Руслана Князевича, Сергія Саса та Івана Кириленка.

УДАР представлятимуть Віталій Ковальчук, Володимир Куренной та Валерій Карпунцов. Ще дві людини буде від "Свободи". Разом у опозиції передбачається 12 представників.

"Регіонали" ж упевнено заявляють, що контролюватимуть не менше 15 членів робочої групи – 13 з числа офіційно обраних депутатів від фракції ПР і ще двох осіб - з числа самовисуванців-мажоритарників.

ІГРИ МАЖОРИТАРНИКІВ

Зібрати 15 підписів для участі в робочій групі від мажоритарників-самовисуванців спробували Давид Жванія (балотувався як самовисуванець, але за підтримки влади) та Григорій Калетнік (у нинішньому скликанні - член фракції регіонів).

Жванія розповів "Українській правді", що вже зібрав 15 підписів за свою участь в робочій групі. За словами джерел, Калетніку також вдалося акумулювати необхідні підписи. Це робить реальним потрапляння їх обох до робочої групи з підготовки першого засідання.

До Жванії поставили підписи Володимир Пилипенко (соратник Андрія Портнова), Сергій Буряк, Ігор Марков, Микола Рудьковський, Іван Куровський, Олег Кулініч, Віктор Тимошенко.

До Калетніка записалася його племінниця Оксана Калетник, чоловік секретаря Київської міської ради Олександр Герега, ставленик Пінчука Яков Безбах, Володимир Зубик тощо.

 Давид Жванія та Микола Мартиненко. Фото Мустафи Найєма

Враховуючи, що Жванія і Калетнік працюють спільно з владою, це означатиме, що Партія регіонів матиме більшість у робочій групі з підготовки першого засідання - а її керівником стане представник Партії регіонів.

За новим регламентом, саме ця людина вестиме перше засідання робочої групи, на якому буде затверджений порядок денний. Друге ж засідання робочої групи, згідно з регламентом, має вести… представник найбільшої парламентської фракції. Тобто, знову - член Партії регіонів.

Потім домінування Партії регіонів продовжиться у сесійній залі. Адже перше засідання парламенту має вести голова робочої групи, а друге – представник найбільшої фракції.

"Регіонали" впевнені, що двох засідань робочої групи та новообраної Верховної Ради буде достатньо, щоб визначити правила розподілу посад у новому парламенті.

ГРА ПОРОШЕНКА

Паралельно свої підписи збирає і Петро Порошенко - але за створення окремої депутатської групи в новому парламенті. Серед його потенційних підписантів є новообрані депутати, в тому числі висунуті від "Батьківщини": сам Порошенко, Домбровський, Заболотний, Доній, Ар'єв, Стець, Ярема, Бондаренко. Також джерела розповідають, що переговори про приєднання ведуть з Бригинцем і Ляпіною.

Мрія Порошенка, як і всіх самовисуванців - це внесення змін до регламенту, які дозволили би створювати окремі депутатські групи в складі 14 депутатів. Бо чинним регламентом регіонали убезпечили себе від появи неконтрольованих "об'єднань за інтересами", встановивши мінімальну межу для депутатської групи в розмірі аж 32 осіб.

Власне, в разі внесення змін до регламенту можуть офіційно оформитися не тільки група Порошенка, але й інших самовисуванців, які поки делегували своє право представляти їх інтереси Жванії та Калетніку.

Зрозуміло, що появи таких окремих груп - не в інтересах Партії регіонів. І влада буде змушена поміняти регламент тільки в крайньому випадку. Наприклад, якщо робота парламенту виявиться заблокованою через протиріччя депутатів. Але Віктор Янукович знає значно кращі ліки, ніж пошук компромісу - це Генеральна прокуратура і Державна податкова служба.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді