Округ Пилипишина-Левченка. Архів чи суд?

П'ятниця, 21 грудня 2012, 09:44

Пам’ятаєте скільки писали та говорили про порушення під час виборів? Мова йшла про тисячі різних фактів. Однак за фактом порушення виборчого законодавства Генпрокуратура порушила лише 9 кримінальних справ. Це означає, що ніякого масового покарання порушників виборчого законодавства не буде.

Серед 9 порушених лише справа по 223 київському округу безпосередньо стосується фальсифікації виборчої документації. І саме від її розгляду залежатиме створення прецеденту для порушників виборчого законодавства.

У понеділок, 17 грудня члени ОВК масово сходили на допит в прокурату Києва.

Завдяки інтернет-трансляції за перипетіями 223 округу, де змагалися одіозний Віктор Пилипишин і "свободівець" Юрій Левченко, стежила вся країна. В цьому шоу "за склом" було все: бритоголові журналісти, бійки членів ОВК, сльозогінний газ. 

Суть питання така: маючи дані про перевагу "свободівця" над Пилипишиним у 900 голосів окружна комісія, сформована в більшості з наближених до екс-голови Шевченківської райради, заблокувала процес встановлення результатів і відправила на уточнення і перерахунок протоколи більше 40 дільниць. В результаті цієї комбінації бюлетені за Левченка були зіпсовані, а ЦВК відмовилась встановити результати виборів.

Звісно, навряд чи самі члени горезвісної ОВК безпосередньо робили недійсними бюлетені, ставлячи на них по три зайві галочки.

Але вони самі зробили достатньо для того, щоб походити під 364 статтею КК – "зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб, використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян" за що світить мінімум три роки.

Напевно, саме тому 27 листопада засідання комісії відбулося в умовах повного аншлагу.

Навіть звільнений ЦВК за порушення виборчого законодавства екс-голова ОВК №223 Юрій Литвишко раптом прийшов на засідання.

Для такого зібрання була поважна причина – адже напередодні кожен її член отримав копію проекту підсумкового протоколу, який не влаштовував багатьох членів комісії.

В цьому протоколі були відображені матеріали безперервного засідання ОВК, яке тривало 11 днів.

Документ готувався секретарем Ганною Вербицькою, представницею УНП, яка перманентно не погоджувалась з відмовою в прийомі протоколів ДВК, а також з перерахунком голосів на вимогу довірених осіб Віктора Пилипишина.

"Фактично, для декого з членів комісії цей протокол міг би стати доказом у кримінальній справі", – зізнався УП один з членів комісії.

"Це єдиний документ, який позує, що було з голосами і що стало. Тільки в цьому протоколі видно розбіжності в цифрах", - додав він.

Відтак, в комісії стався легкий переполох, адже багатьом з тих, хто зібрався в приміщенні ОВК, світили допити в прокуратурі як мінімум.

 Литвишко та Ольга Ніколаюк (Мівіна) зустрічаліся вже після зміни голови ОВК зустрічалися як друзі. Фото читача УП

А Литвишку – більше за інших.

Отримавши право брати участь в засіданні ОВК, Литвишко одразу ж запропонував створити комісію з коригування тексту протоколу.

- Давайте створимо комісію з 5 осіб, щоб відкоригувати те, що написала Ганна Степанівна, і щоб зміст протоколу відповідав дійсності, – запропонував екс-голова ОВК.

- Назвіть хоч одне грубе порушення в протоколі, – обурилась Вербицька.

Замість Литвишка в дискусію включилась представниця Компартії Ольга Свинарчук.

- На 66 сторінці написано, що протокол про повторний підрахунок голосів дільниці 801004 без підпису голови комісії та секретаря було внесено до електронної системи виборів, – повідомила Свинарчук.

- Це Ганна Степанівна шиє статтю голові комісії, – пожартував один з членів ОВК.

- Я за цим фактом вона давала покази в міліції, – відрізала Вербицька.

- В протоколі зазначено дуже багато оціночних суджень, а також подробиць, які не вносяться до протоколу, – додав довірена особа Юрія Супруна, який зайняв 18 місце на виборах, Михайло Наконечний. Насправді ж цей хлопець теж належить до когорти Віктора Пилипишина.

Зрештою ОВК більшістю голосів таки утворила комісію у складі Олександра Вилобкова від партії "Русь єдина"і правника організації "Кияни передусім!", Ольги Свинарчук від КПУ, Анастасії Примак від Союзу анархістів України, Ольги Гагаріної від БЮТ та Ганни Вербицької з УНП.

Дуже хотіла в комісію Ольга Ніколаюк (відома як Мівіна):

- Королевська не потрапила в парламент, то хоч в комісії має довести все до кінця. Я розумію, що Настя тонша за мене і легша, але комісії потрібна важка артилерія. Ганно Степанівно, я обіцяю поводити себе дуже тихо, – розсміялась Ніколаюк.

Але її ініціатива не була підтримана. Так само як і ще більш божевільна ідея. Ніколаюк запропонувала преміювати екс-голову ОВК Литвишка.

Щоправда, голова ОВК Гагаріна тут же відрізала, що це неможливо.

- Я говорила з помічником Магери, і вона сказала, що якщо ми ухвалимо таке рішення, ЦВК його скасує все одно.

Взагалі говорити про премію у випадку ОВК 223 – це такий собі "моветон". Хоча ОВК і правда може розподілити невитрачені кошти на премії, закон це дозволяє. Та є підозра, що Литвишку були потрібні не гроші, як такі, а сам факт преміювання. Щоб у випадку чого у суді пред’явити аргумент, що він добросовісно виконував роботу голови ОВК і навіть був премійований.

ОВК більше тижня коригувала протокол. На момент його передачі в архів звідти зникли всі "емоційні висловлювання" Вербицької. Лишилися лише сухі факти щодо прийняття протоколів ДВК. При цьому людина Пилипишина  Вилобков намагався підкоригувати його ще більше.

Втім навіть у такому вигляді протокол може бути доказом злочину, і буде переданий ппрокуратурі. У ньому вказано, що ОВК під керівництвом Литвишка з 2 голосами проти 27 разів відмовилась приймати протоколи ДВК і відправила їх писати уточнені.

Хоча, за словами заступника голови ЦВК Андрія Магери, не мала права цього робити.

Всього ОВК №223 відправила 39 протоколів ДВК на виправлення виявлених недоліків шляхом складання протоколу по одномандатному виборчому округу з поміткою "Уточнений", і 32 рази – по багатомандатному виборчому округу.

Між тим, як зафіксували присутні на горезвісних засіданнях журналісти, ОВК не приймала протоколи за Юрія Левченка, і радо брала за Віктора Пилипишина. Таким чином, потихеньку нівелювався відрив у майже тисячу голосів "свободівця".

Крім того, ОВК з сумнівних міркувань призначила перерахунок голосів.

Наприклад, скарги на дії окремих комісій представники Пилипишина написали чомусь не в день виборів, як передбачає закон, а лише за 2 по тому.

В 5 з 6 перерахованих комісій було виявлено зіпсовані бюлетені за Левченка. "Вийшло, що в одного 901 голос забрали, а іншому 206 додали", - зазначив один з членів ОВК.

"Протоколи відправляли на перерахунок через розірвані коробки, хоча, за роз’ясненням того ж Магери, достатньо було звірити, чи збігаються дані всіх протоколів. І якщо збігаються, а там так і було, то перерахунок був не потрібен. Але в них же все було заготовано", - каже співрозмовник УП в ОВК.

Так, 31 жовтня Литвишко і Ко відправили на перерахунок ДВК № 800987 через помилку в даних кандидата Вадима Гладчука. Між тим секретар комісії Олександра Ткаченко переконує, що з усіх протоколів в ОВК передали найкращий, і помилок там не було.

- Ми швидко все порахували. Левченко набрав 420 голосів, Пилипишин – 236. Вже вночі ми готові були вести протоколи, але голова комісії (той, що працює в теплицях Пилипишина), сказав не поспішати, бо в ОВК черги. Так ті коробки і протоколи і простояли на дільниці 3 дні.

Вдень їх здебільшого охороняли люди Пилипишина, а їх у нас була майже вся комісія. Потім 31, о 2 ночі коробки раптом повезли в ОВК, хоча вона почала роботу лише зранку.

Там якась Настя вихопила наш протокол і сказала, що є помилка в даних Гладчука. Там невідомо хто домалював 0 до 2. Але в такому разі ми мали б просто скласти уточнений протокол, а не влаштовувати перерахунок голосів, – розповіла Ткаченко.

- А потім вже, коли перераховувати стали, виявилось, що замість 33 недійсних бюлетенів у нас їх аж 237. І всі зіпсовані були у Левченка, хоч би один зіпсували Гладчуку чи Пилипишину, чи ще комусь. Неначе це тільки в Левченка такі виборці дурні ставили по три галочки підряд, – зауважила жінка.

Незважаючи на те, що з голосами з дільниці відбулося відверте фальшування, досі Ткаченко ніхто ні з міліції, ні з прокуратури не опитував. Не збирали свідчень і в інших учасників процесу.

Як відомо, Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом фальсифікації результатів голосування в окрузі № 223.

"Було порушено кримінальну справу за фактом підробки виборчих документів та їх використання, що вплинуло на результати голосування виборців у рамках виборчого округу, за ознаками злочину статті 158 частини 3 Кримінального кодексу – фальсифікація виборчих документів", – повідомив майже місяць тому генпрокурор Віктор Пшонка.

За словами генпрокурора, в ході розслідування будуть встановлені особи, які сфальсифікували бюлетені в окрузі.

В принципі, протокол був ще одним приводом щоб актуалізувати цей процес. Тому і прибіг Литвишко на засідання ОВК.

Але Ольга Гагаріна і Ганна Вербицька виявилась більш ніж гуманними.

Створення комісії з редагування протоколу – це великий подарунок від голови ОВК колегам. Бо згідно з законом вона могла підписати протокол разом з секретарем. Їхніх двох автографів було цілком достатньо.

Але психологічно дуже важко підписувати під кримінал своїх нехай і ситуативних, але колег. Принаймні, якщо ти не соціопат. І дуже страшно створювати прецедент, щоб потім самому не стати жертвою.

Та якщо нікого не покарати за ту вакханалію, яка чинилася, в тому числі в 223 крузі, то ця історія продовжуватиметься від виборів до виборів.

І нові члени ОВК і ДВК знову плюватимуть на вибір таких же як вони громадян.

В Україні, як відомо, воюють з особистостями, а не з системними помилками. В тому, що Віктор Пилипишин не стане депутатом, сумнівів немає. Попри висококласних адвокатів у нього дуже кепська ситуація у тих 2 кримінальних справах, які розглядаються в суді. Можливо, він стане фігурантом ще однієї.

Це добре, що Мельник, Пилипишин, Засуха не стали депутатами, але як відучити українців не ставати співучасниками злочину заради власних кишень?

Тут і правда потрібен прецедент, коли б покарали дуже багатьох, щоб іншим не поважно було.

Тетяна Ніколаєнко, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді