"Лікарня майбутнього" Віктора Януковича

Вівторок, 19 березня 2013, 12:46

Наприкінці минулого року ми підготували матеріал "Друзі президента нагріли дітей". В ньому йшлося про те, як оточення Віктора Януковича наживається на утепленні шкіл та лікарень. В процесі розслідування, увагу привернула одна фірма – донецьке ТОВ "Євроінвестстрой". Ця компанія часто бере участь в тендерах разом з "прокладками", що отримали 2 мільярди гривень на утеплення.

Сьогодні ТОВ "Євроінвестстрой" споруджує новий корпус дитячої лікарні "Охматдит" в Києві. На останній прес-конференції Віктор Янукович дав обіцянку добудувати цей об’єкт. "Слідство.Інфо" спробувало з’ясувати, хто контролює забудовника дитячої лікарні. Висновок, який тепер можна зробити: президент, піклуючись про чужих дітей, не забуває і про своїх.

Сяюча лаком BMW останньої моделі. Її хазяйка Ірина Коваль – засновник і генеральний директор компанії "Укрпрофмед". Ця фірма два роки тому була обрана виконавцем проекту будівництва нового корпусу "Охматдиту".

Тендер відбувся за неконкурентною процедурою "закупівлі в одного учасника". Потім очолюваний Коваль "Укрпрофмед", як генеральний підрядник, найняв донецьке ТОВ "Євроінвестстрой" субпідрядником.

Коваль пропонує зустрітися просто на будівництві. "Ви ж переймаєтеся долею дітей?" – питає пані Ірина, перед тим, як пройти на будівельний майданчик – "Авжеж". І ми йдемо на огляд об’єкту.

Забудовники Охматдиту: Київське ТОВ Укрпрофмед та донецьке ТОВ Євроінвестстрой
Забудовники "Охматдиту": Київське ТОВ "Укрпрофмед" та донецьке ТОВ "Євроінвестстрой

"Коробку корпусу вже побудували на 97%, – Ірина Коваль показує на працівників "Євроінвестстроя". – Працюють і вдень і вночі. Після того, як проект буде закінчений, тут буде приймально-діагностичне відділення, відділення онкогематології, трансплантації кісткового мозку. Всього десять. На рік лікарня зможе приймати 25 тисяч дітей".

На першому поверсі стоять великі дерев’яні ящики. "Це серце цього блоку – томограф та лінійний прискорювач, – каже про коробки Коваль – Томограф діагностуватиме захворювання, а прискорювач лікуватиме дитячу онкологію. Бачите ці двері? Вони важать 5 тон. Щоб не пропускати випромінювання. Дитину сюди завозять, двері зачиняються і починається лікування".

Керівник "Укрпрофмеду" з ентузіазмом розповідає про інженерні рішення нової будівлі "Охматдиту". Про сучасну апаратуру, яка рятуватиме дитячі життя.

Єдине питання, яке змушує її ретельно підбирати слова: "Як вашій фірмі вдалося отримати цей підряд?".

- Ми довго боролися за цей об’єкт. Багато компаній, більш досвідчених ніж наша, не хотіли працювати без передоплати. А ми погодилися.

- Але ж ви раніше взагалі не займалися будівництвом. Ваша фірма торгувала медобладнанням.

- Ну-у-у… Ще ми проектували лабораторії. Це теж певний досвід.

- Чому підрядником будівництва ви найняли ТОВ "Євроінвестстрой"? Хто ці люди?

- Молоді професіонали. З ентузіазмом.

Численні джерела неофіційно розповідали, що ці професіонали працюють в структурах, пов’язаних з Сім’єю президента.

Втім, треба визнати, що будівництво в "Охмадиті" рухається пристойними темпами. І на відміну від історії з утепленням, тут не складається враження тотального розкрадання коштів.

Новий корпус Охматдиту майже добудований
Новий корпус "Охматдиту" майже добудований

Але для початку вирішили з’ясувати, чи справді забудовники дитячої лікарні мають "сімейне походження".

Генеральний підрядник будівництва – ТОВ "Укрпрофмед" зареєстроване у Вишгороді, під Києвом. На можливу причетність цієї фірми до оточення президента зараз натякає хіба що назва вулиці в адресі: Межигірського спасу, будинок 6 "Д".

Але тривалий час фірма Ірини Коваль була прописана в Києві, на вулиці Кіквідзе 18. В численних реєстрах МОЗу є багато згадок про це. За цією адресою також зареєстровані дві будівельні компанії: ТОВ АБК "Технопромсервіс" та ТОВ БК "Київтехнопромбуд".

До головної сім’ї країни вони мають безпосереднє відношення. "Технопромсервіс" була засновником ТОВ "СПС-груп", через яке родина президента контролює фінансові потоки на Укрзалізниці. На "Технопромсервіс" виводилися з державної власності вілли "Камея" та "Міро Маре" у Криму. Про що у своєму розслідуванні на УП писав Сергій Щербина.

Друга компанія з Кіквідзе 18 – ТОВ БК "Київтехнопромбуд", згідно публікації Валентини Самар в "Дзеркалі Тижня", заснована скандальним ТОВ "Дім лісника", яке отримало земельну ділянку у відомих мисливських угіддях Віктора Януковича в Сухоллуччі.

"Наша фірма і справді була зареєстрована на Кіквідзе, 18, – каже Ірина Коваль – Але до фірм про які ви кажете, не мала відношення".

Просто збіг? Можливо. Але у фірми Коваль є вже згаданий донецький підрядник – ТОВ "Євроінвестстрой". Це підприємство отримує більшу частину коштів, закладених в кошторисі на будівництво корпусу дитячої клініки.

ТОВ "Євроінвестстрой" засноване донеччанами Юрієм Лисиченком та Ольгою Середою. Крім будівництва "Охматдиту", фірма в останні роки регулярно перемагає в багатомільйонних тендерах "Укрзалізниці".

Про її засновників практично нічого не відомо. Спроба поговорити з ними або з директором телефоном наштовхнулася на роздратовану відповідь працівниці на ім’я Ганна: "Ви шо, правоохоронці, щоб з ними розмовляти?" – "Ні, ми журналісти" – "Журналісти? До побачення!".

Але нам таки вдалося відшукати засновницю "Євроінвестстроя" – Ольгу Середу. Як виявилося, дівчина, що володіє фірмою з мільярдним оборотом, працює менеджером з продажів донецького ТОВ "Мега Терм", що виробляє електрорадіатори.

На сайті фірми вказаний мобільний телефон дівчини, ми подзвонили щоб спитати, як воно почувати себе міліонером. "Я не буду з вами про це розмовляти", – відповіла Ольга і поклала слухавку.

Через таку некомунікабельність, довелося ретельніше вивчити роботодавця пані Середи. Як виявилося, один з телефонів "Мега Терму" (0622) 539091 належить також іншій фірмі – донецькому ПП "Аква Аппія", засновником якого виявилася… Тетяна Галенко.

Вона є одним з топ-менеджерів бізнес-імперії Олександра Януковича. А також була засновником низки "сімейних" компаній. Міський телефон "Аква Аппії" не відповів.

В бізнес–довідниках знайшовся ще один телефон цієї фірми – мобільний. Дзвінок. Слухавку піднімає жінка. "Можна почути Тетяну Галенко?" – "Це я…." – розгублено відповідає жіночий голос – "Ми журналісти, хотіли б вас спитати…." – на цих словах слухавку поклали.

Спочатку подумалось, що поставити питання пані Галенко вже не вдасться. Але за кілька хвилин нам передзвонила молода людина. Він назвав себе Володимиром Кузнєцовим – працівником прес-служби корпорації "МАКО". "Якщо у вас є якісь питання до Тетяни Валентинівни – ви можете передати їх через мене".

Схема: забудовники нового корпусу Охмадіт
Схема: забудовники нового корпусу Охмадіт

Ми запитали, чи справді пані Галенко була засновницею ПП "Аква Аппія" і чи причетні структури старшого сина президента до будівництва нового корпусу "Охматдиту".

Відповідь прийшла така: "Тетяна Валентинівна Галенко справді була засновником ПП "Аква Аппія", але ще до початку співпраці з групою "МАКО" (в жовтні 2008-го року) вийшла зі складу засновників даного підприємства. Також повідомляємо, що ані Генеральний директор корпорації МАКО Тетяна Галенко, ані група МАКО не мають відношення до будівництва нового корпусу дитячої лікарні "Охматдит".

З таким формулюванням важко не погодитись. Група МАКО Олександра Януковича офіційно не має відношення ні до "Євроінвестстроя", ні до "Охматдиту". Але, не офіційно цей зв’язок таки простежується.

Вищезгадане ТОВ "Мега Терм", де працює засновниця "Євроінвестстроя" Ольга Середа, схоже на скриньку з подвійним дном. Або інше порівняння: італійський ресторан в голлівудських бойовиках. За обідньою залою – кухня, на кухні потаємні двері, за ними – підпільне казино і штаб мафіозної родини.

Телефонуючи в "Мега Терм" не як журналісти, а вже як працівники будівельних компаній, ми відчули абсолютне інше ставлення. Нас залюбки переключали і на ТОВ "Євроінвестстрой" і на ТОВ НВП "Енерготрансінжиніринг", і на інші компанії, які разом беруть участь в багатомільйонних тендерах "Укрзалізниці", "Чорноморнафтогазу", у вугільній промисловості та енергетиці.

"Работаем на подъём!" – такий слоган написано на вантажівках і на сайті "Євроінвестстроя".

Работаем на подъём!
"Работаем на подъём!"

"Підйом" цієї фірми на держзакупівлях за три роки склав 239 мільйонів гривень. І це не враховуючи підряду по "Охматдиту".

Як пишуть "Наші Гроші", забудовник дитячої лікарні і пов’язані з ним фірми не гребують нічим, підгортаючи під себе десятки тендерів. Вони постачають все: від капців для телефоністок до двигунів та силових установок.

Схема: скільки і хто заробив на тендерах Охмадіту
Схема: скільки і хто заробив на тендерах Охмадіту

В тендерній документації у цих підприємств різні адреси, телефони і навіть різні підставні засновники. Але в бухгалтерії "Євроінвестстроя" всі ці фірми добре відомі. "Акти по "Інтех компані" вам можна передати?" – "Так, надсилайте, це наша фірма." "А по ТОВ "Ліапроф"?" – "Так, і ця наша також".

Ми можемо оприлюднити аудіозапис цієї розмови з працівницею "Євроінвестстроя". Але не впевнені, що людину, яка зізналася у пов’язаності компаній, не чекатиме покарання.

Не дивно, що величезне держзамовлення по будівництву в "Охматдиті" не пройшло повз фірми, які так звикли заробляти на бюджетних закупівлях. І нитки від яких тягнуться аж до самого президента.

Віктор Янукович, як вправний мисливець тут вбиває двох зайців одним пострілом. З одного боку, споріднені фірми заробляють на будівництві лікарні. З іншого, президент отримує прекрасний піар-привід на майбутніх виборах.

"Папєрєднікі" не змогли побудувати дитячу лікарню, а нам це вдалося!". Саме тому на будівництві "Охматдиту" значного розкрадання коштів не помітно. Наші співрозмовники кажуть: згори надійшла вказівка: "будувати!".

А батькам дітей, які з нетерпінням чекають запуску нового корпусу, все одно, хто займається будівництвом. І скільки хтось на цьому заробляє. Їм треба рятувати дитячі життя.

"Мені байдуже, Сім’я це чи не Сім’я – каже голова опікунської ради "Охматдиту" Оксана Корчинська – вперше за 22 роки незалежності така лікарня будується!". І з цим важко не погодитись. Рятувати дітей варто будь-яким способом. І через це є сенс іти на будь-яку угоду будь з ким.

Політики розуміють таку мотивацію і не втрачають можливості отримати свою вигоду. Непрозорість залучення фірми Коваль до проекту "Охматдиту" може зіграти з нею злий жарт.

Загальний кошторис проекту – 1,8 мільярдів гривень. З них 619 мільйонів – це вартість будівництва, решта – вартість обладнання. Свою частку за будівництво донецький "Євроінвестстрой" гарантовано отримає.

А от за 1,2 мільярди на обладнання може розгорітися справжня війна.

Як неофіційно кажуть наші співрозмовники, в перерозподілі цих коштів "Укрпрофмед" хоче посунути впливова у вітчизняній медицині людина – Тетяна Бахтеєва. Вона очолює комітет з питань охорони здоров’я Верховної Ради і давно знайома з Віктором Януковичем.

Джерела твердять: замість фірми Коваль, яка співпрацює з європейськими виробниками обладнання, можуть увіпхнути іншого постачальника, який нафарширує "Охматдит" китайськими аналогами.

Заробіток посередника на цьому буде більший, а от ефективність лікування дітей однозначно впаде. Заради цього, начебто, комітет з питань охорони здоров’я і організував нещодавно робочу депутатську групу для перевірки будівництва в "Охматдиті".

Результати роботи цієї групи нам дізнатися не вдалося. На засідання комітету Бахтєєвої, де мало розглядатися питання дитячої лікарні, нас просто не пустили працівники секретаріату. Сама ж пані Бахтєєва за тиждень так і не знайшла часу відповісти на наші питання.

Наразі батьки дітей та волонтери лікарні хвилюються про одне: аби жага до шаленого заробітку не пересилила в політиках бажання зробити щось корисне для суспільства.

Дмитро Гнап, Марія Усенко, "Слідство.Інфо" для УП

Проект за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження" та ГО "Інтерньюз-Нетворк"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді